Vi har smakt på durian

(Kilde: Wikicommons)

Sånn ser frukten ut. Ikke akkurat en koselig frukt.

 

#durian #nasty #ekkelt #asia #matblogg #singapore #åfysøren

Brioche hamburgerbrød

brioche hamburgerbrød hamburger oppskrift hvordan lage matblogg matbloggere beste topplisten avansert vanskelig nasjonalgastro
Hvis du har lyst til å imponere noen du kjenner når du skal lage den amerikanske nasjonalretten, er det beste tipset å lage dine egne hamburgerbrød.

Denne oppskriften tar litt tid, men det er verdt det. Selv om fremgangsmåten er utrolig lang, og til tider innviklet. Du får nøyaktig 24 hamburgerbrød om du følger oppskriften slavisk. Det skal nok holde en stund, forhåpentligvis.

Det beste med disse typene hamburgerbrød er at man kan like gjerne bruke de til pulled pork, som sandwich eller rett og slett spise de som en bolle. Bare fantasien setter grenser her.

 

Du trenger

 • Eltemaskin
 • Kjøkkenvekt
 • Aluminiumsfolie
 • Stiftemaskin
 • Plastfilm
 • Ildfast form
 • 1 hel tube med tålmodighet, som du kan smøre deg med.

 

Ingredienser

 • 1 kg hvetemel
 • 250 g romtemperert usaltet smør 
 • 4 egg
 • 40 g gjær (her brukte jeg tørrgjær, én hel pose for at hevingen skal gå raskere) 
 • 300 g melk
 • 130 g sukker
 • 13 g salt
 • 1 dl hvite sesamfrø

 

Til pensling

 • 1 egg
 • 50 gram melk

 

Hvordan lage aluminiumsringene

 

Aluminiumsringene skal ha en omkrets på 32 cm. Husk også på å stifte de, så de ikke løsner. Jeg bruker også slike aluminiusmringer til å legge burgerne mine i. Sånn at de blir samme størrelse som hamburgerbrødene, pluss at du slipper å kjøpe en hamburgerpresse.

 

 

Fremgangsmåte

 1. I eltebollen har du i de 4 eggene, 300 gram melk, sukkeret og gjæret. Sett eltemaskinen på lav hastighet med eltekrok til gjæret og sukkeret har blitt helt utblandet. Pass på å få med alt av det som kommer opp på siden av bollen også. Skrap det ned med en slikkepott om du må.
 2. Så kan du begynne å ha i melet, litt og litt. Ta ca. en mengde spiseskje hver gang. Saltet er det bare å helle i. Eltekroken skal fortsatt være på lav hastighet. Deigen skal nå begynne å bli ganske klissete, men den tykner etterhvert.
 3. Når deigen har begynt å feste seg mer sammen, kan du skru opp hastigheten til medium. Deretter kan du dele opp smøret og ha det i bollen. La den nå stå og elte i omtrent 20-25 minutter.
 4. Spray en stor nok ildfast form med formfett til å putte deigen i slik at den ikke fester seg. Dekk den til med plastfilm og la den stå i kjøleskapet i omtrent 2 timer. Eller lenger. Poenget er i hvert fall at deigen skal være kald helt igjennom, slik at det er lettere å jobbe med deigen når du tar den ut. For å være på den sikre siden kan du godt la den stå over natta. Ikke no stress.
 5. Ha så bakepapir i en langpanne, og putt aluminiumsringene gjevnt fordelt utover. Spray ringene med formfett, og dekk til med plastfilm.
 6. Nå er det på tide å ta frem vekta igjen. Del opp bitene i 80 grams porsjoner. Bruk gjerne en saks for å gjøre det lettere. Du skal helst ikke holde for mye på deigen, da det gjør at den blir varm og vanskelig å jobbe med. Putt resten av deigen du ikke bruker i kjøleskapet imens.
 7. Her kommer den vanskelige delen. Å forme de som små boller. Jeg kommer ikke til å kunne forklare det, men se på denne video for å vite hvordan.
 8. Legg de ferdiglagde bollene oppi aluminisfolieringene. Spray de med formfett og press ned på de med undersiden av en skål for at de skal få den hamburgerbrødformen.
 9. Dekk til med plastfilm, og la de ligge å heve et varmt sted på omtrent 25 grader. Baderomsgulv med varmekabler funker fint. La de heve til de blir omtrent dobbelt av størrelsen. Dette kan ta tid. Alt fra 2 til 4 timer. Det kommer an på hvor varmt det er.
 10. Etter de har hevet nok blander du godt sammen 50 gram melk og 1 egg, og pensler forsiktig på hamburgerbrødene. Putt på sesamfrøene nå, om du ønsker det.
 11. Sett ovnen på 175 grader og stek brødene i omtrent 12 minutter. Kok opp litt vann som du har i en ildfast form i stekeovnen sammen med brødene de 3-4 første minuttene. Eller til deigen har fylt seg helt ut i ringene. Vannet gjør at brødene ikke blir helt tørre, men står vannet i lengre blir de for bløte.
 12. Ta brødene ut og la de kjøle seg ned før du tar av ringene. For beste resultat kan du legge brødene i en tett pose i 2 dager slik at skorpen på brødene trekker til seg mer fukt og blir saftigere.
 13. Nå som de er ferdige er de klare til bruk. Del de i to og stek dem i panna med litt smør. Pass på at de ikke svir seg. Det kan skje fort. Hvis du skal legge de på grillen kan du legge et fuktig kjøkkenhåndkle ved siden av brødene med grilllokket over for at brødene skal blir saftigere, men samtidig ha en krispy bunn.

 

Oppbevaring

Den beste måten for å oppbare hamburgerbrødene er å pakke de hver for seg inn i aluminiumsfolie etter de har fått kjølt seg ned. Deretter i plastfilm. Dette er for å sikre de frå fryseskader.

Noen mener de kan ligge 3 mnd i frysern, mens jeg mener de sikkert kan ligge lenger. Eneste problemet er vel at de blir nok spist opp før den tid uansett 🙂

 

 

Inspirasjon hentet fra www.chefsteps.com

 

 

 

 

 

 

-Kaayne

 

 

Asiatisk sommer-smoothie

asiatisk smoothie sommer thailand godt oppskrift hvordan lage tilberede nasjonalgastro matblogg matbloggere topplisten

Jeg klarte ikke helt å gi slipp på den deilige pad thaien forrige uke. Vi hadde lime, honning og kokosmelk på kjøkkenet og jeg fikk lyst til å lage en pad thai inspirert smoothie. Den ble supergod!

 

Ingredienser til 2 glass

 • 3-4 dl rismelk eller den typen melk du måtte ha i kjøleskapet.
 • Ca 0,5 dl kokosmelk
 • Frossen ananas, banan og mango. Ønsket mengde avhengig av hvor tykk du vil ha den.
 • 1 ss peanøttsmør
 • 1 ts akasiehonning
 •  Saft fra 1 lime

 

Fremgangsmåte

Mixes i blender eller med stavmixer. Målene er litt unøyaktige fordi jeg liker å smake meg frem når jeg lager smoothie. Jeg liker denne syrlig. Kanskje du foretrekker den søt eller nøttete. Hvis du føler at det blir for mye peanøttkonsistens. kan det hjelpe med mer lime.

Drikkes/spises iskald.

 

Anniken 

 

 

#smoothie #frukt #padthai #thailand #tropisk #sunn #gul #sommerlig #deiligsmoothie #søtt #syrlig #godt #sommerdrikk #sommersmoothie #mellommåltid #dessert #sunndessert

Hold deg unna ferdigburgere

Her spiser jeg en ferdiglaget burger. Derav trynet. Nei, jeg fant den ikke på bakken.

Hvis du har lyst til å spise en god og sunnere burger, samtidig som du sparer penger, anbefaler jeg deg å ikke kjøpe ferdiglagde burgere du får på butikken.

Grunnen til dette er at de ferdiglagde burgerne du får på butikken ikke har den samme kvaliteten som burgere du lager selv med f.eks en pakke karbonadedeig eller kjøttdeig.

Jeg har ikke lyst til å peke på en spesifikk leverandør, men de burgerne som er grovkvernet inneholder også som regel en god del knuste bein. Sånne ordentlig harde biter med bein, ikke mykt brusk. Dette tyder på at det kjøttet som blir kvernet, ikke bare er kjøtt, men kanskje også de litt mer udelikate delene på kua, som de ikke ville fått solgt ellers.

De verste burgerne du kan få tak i er som regel de frosne burgerne som stekes i frossen tilstand. De har en forferdelig konsistens, og smaker det samme som å drikke et glass vann fra dødehavet. Altså, forferdelig salt.

Mye av maten i Norge er ganske salt. En kompis av meg på besøk fra Statene mente all maten han spiste her i Norge var utrolig salt. Jeg hadde ikke tenkt noe særlig over det før han nevnte det. Så jeg har kuttet en del ned på saltet, siden det som regel eksisterer en del naturlige salter i mye mat. 

Slik gjør du burgern god

Mitt tips for å lage deg en ordentlig god burger, er å kjøpe deg en pakke med karbonadedeig, eller kjøttdeig om du vil. Helst en med salt i, fordi det holder burgern lettere sammen. Det er ikke nødvendig, men da er du nødt til å salte burgern enda mer.

Del pakken med kjøttdeig opp i enten 2 like store deler eller 4, hvis du vil ha tynnere burgere.

Har du en kjøkkenvekt kan du måle opp ca. 150 gram. Det er det jeg selv foretrekker. Hvis du synes det blir litt mye kjøtt kan du også bruke 120 gram kjøtt.

Dette kan virke litt utradisjonelt, men ikke bruk egg eller kna burgern for mye. Dette lærte jeg av en kompis. Det gjør at burgern fort blir seig og mister mye av saftigheten.

Bare press kjøttet lett sammen med hendene og form det til en burger. Eller du kan bruke en hamburgerpresse. Nå kan du krydre burgerne med litt salt og pepper. 

Se gjerne denne videoen, for å se hvordan det gjøres.

 

I stekepanna

La burgern ligge minst 30 min. i romtemperatur før du begynner å steke, helst 45-60 min. For du husker sikkert den gangen en kompis, eller tante lagde noe mat til deg som var glovarm på utsiden og iskald inni. Det var ikke no godt nei, eller bra for helsa, med tanke på e. koli bakterier som mest sannsynlig ikke blir drept.

Put litt smør i stekepanna, og la det smelte til det blir gyllenbrunt. Så steker du én burger om gangen i stekepanne på medium høy varme for at den skal kunne oppnå maillard-effekten. Deretter lar du burgern ligge. Dette er viktig, ikke rør burgern! Da mister den mye av saften. La burgern ligge i omtrent 4 minutter på den ene siden, og så snur du den og lar den ligge i fire minutter til. De siste to minuttene kan du gjerne slenge på litt ost om du vil ha det på. Det er viktig å la seg merke her at det er snakk om ganske tjukke burgere. Hvis du skal steke hamburgere med samme tykkelse som en cheeseburger fra Macdonalds, trenger den kun å ligge litt over 1 min på hver side.

Når burgern er ferdig kan den godt hvile noen få minutter for å holde enda bedre på saften i burgern.

På grillen

Her gjør du akkurat det samme som over, men ha grillen på en temperatur på mellom 240 og 260 grader for å oppnå best resultat. Her kan du slenge flere burgere på samtidig siden maillard-effekten blir oppnådd uansett pga at de ligger over direkte varme fra ild/kull. Ikke vær redd for at burgern kommer til å svi seg, med mindre flammene treffer burgern i et strekk.

I motsetning til i stekepanna så trenger du bare å la burgern ligge i 2 minutter på hver side. Fordi dette går kjapt. Det er mye varme det er snakk om. Nesten dobbelt så mye som i stekepanna.

Etter til sammen 4 minutter er burgern klar, men la den ligge og hvile litt hvis sulten din tillater det. 

 

 

Se gjerne denne oppskriften for å lage en ordentlig god burger

 

-Kaayne

Oppskrift på pad thai – Thailands nasjonalrett

nasjonalgastro pad thai thailands nasjonalrett thailand national dish recipe oppskrift topp 10 sommermat sommerrett scampi matblogg matbloggere topplisten topplista enkelt enkel lettvint nydelig

Pad thaien ble promotert av den tidligere statsministeren Plaek Phbunsongkhram på 1930-tallet for å etablere nasjonalisme. Retten ble gjort populær under 2. verdenskrig, og har vært populær siden, selv om det anses som gatemat.

Nok til 4 personer 

Ingredienser

 • 1 pakke fettucini-type risnudler
 • 4 ss tamarindkonsentrat
 • 1 dl fish sauce
 • 1.2 dl honning
 • 3 ss riseddik
 • 1 ts chilikrydder
 • 2 finhakkede vårløk
 • 1/2 kinesisk hvitløk finhakket
 • 3 egg
 • 1 lite kinakål raspet
 • 2 dl bønnespirer
 • 300 gram scampi (reker)
 • Noen ristede peanøtter, hakket som garnityr
 • 1 stor håndfull koriander
 • 2 lime delt i 4 deler hver
 • 3 x 3 cm bit med galangalrot, finhakket
 • 1 dl peanøttolje

 

 

galanga

 

 

 

Fremgangsmåte

 

nasjonalgastro pad thai nasjonalrett thailand national dish recipe oppskrift

 

 1. La risnudlene ligge i kaldt vann i 1 time. Pass på at alle nudlene blir helt dekket i vann.
 2. Sil ut vannet med et dørslag, og hell litt peanøttolje over nudlene for at de ikke skal feste seg til hverandre.
 3. Putt fish saucen, eddiken, tamarindkonsentretet, honningen og chilikrydderet i en liten kjele, og varm opp. Etter det har stekt litt på medium-lav varme, kan du skru av varmen, og så sette det til side.
 4. Hell et par ss peanøtolje oppi en annen stekepanne på medium-høy varme. Putt deretter oppi vårløken, hvitløken og galangalen og stek i omtrent 1 minutt.
 5. Ha så eggene oppi, vent til de har satt seg, så kan du begynne å røre rundt for å løse opp.
 6. Putt deretter den raspede kinakålen oppi, sammen med bønnespirene. Stek til kålen begynner å bli ordentlig bløt.
 7. Ha i scampiene og stek til de begynner å bli rosa. Det går ganske kjapt.
 8. Hell deretter nudlene og sausen over, og bland alt sammen godt, slik at hver nudel får saus på seg.
 9. Når nudlene er varmet nok, så kan du legge over porsjonene på tallerkner og servere med knuste peanøtter på toppen, limebåter og hakket koriander.


 

Mens du venter i 1 time på at risnudlene skal bli bløte, kan du meditere litt.


 

Anniken: Mmmm. Helt nydelig! Dette er en av de beste rettene! Elsker thaimat og det var like godt, eller faktisk bedre enn den man får i Thailand. Likte at det var honning i stedet for sukker og den var akkurat passe sterk. Pluss at den har lime og koriander, to av mine favorittsmaker. Måltidet hadde vært god uten reker også. Nøttene derimot er det viktig å ha med.

 

 

 

 

Til og med buddha nyter solnedgangen, men lurer på om han er nødt til å bruke noe solkrem. Han ser jo tross alt litt tørr ut i huden.

 

 


 

 

กินให้อร่อย gin hâi a-ròi (bon appetite!)

 

GJENNOMFØRTE LAND

Bilde fra wikicommons

 

Dette er en liste over de gjennomførte landene i alfabetisk rekkefølge.

Antall land gjennomført 47

A

Afghanistan – Kabuli palaw

Albania – Tavë kosi

B

Belgia – Moules frites

Botswana – Seswaa

C

Canada – Mac and cheese (vegetar)

Costa Rica – Gallo Pinto (vegetar)

D

Danmark – Stekt flæsk & presillesovs

Den demokratiske republikken Kongo – Moambe

E

Egypt – Falafel (vegetar)

El Salvador – Pupusa (vegetar)

Etiopia – Injera med Doro Wat

F

Fiji – Fijiansk kokoda

Frankrike – Crêpes

G

Georgia – Khachapuri (vegetar)

Ghana – Fufu og kylling gryte

Guatemala – Fiambre

H

Hellas – Souvlaki med swordfish

Honduras – Baleadas

Hviterussland – Draniki (vegetar)

I

Island – Hákarl (råtten hai)

Italia – Pasta

J

Jamaica – Ackee og saltfisk

K

Kroatia – Zagorski strukli (vegetar)

L

Libanon – Tabbouleh (vegetar – kjøtt ikke nødvendig)

Lesotho – Chakalaka (vegetar/vegansk)

Lichtenstein – Käsknöpfle (vegetar)

M

Malaysia – Nasi Lemak

Moldova – Mămăligă (glutenfri)

Mongolia – Buuz

N

New Zealand – Pavlova (vegetar)

Nigeria – Jollofris

Norge – Fårikål

P

Peru – Ceviché

Filippinene – Adobo

Portugal – Bacalao

S

San Marino – Torta Tre Monti (vegetar)

Skottland – Haggis

Sør-Korea – Kimchi

Sverige – Kräftskiva

Swaziland – Struts med søtpotet og kremet sopp

T

Thailand – Pad Thai

U

Ukraina – Borscht (vegetar)

Ungarn – Gulasj

Storbritannia – Fish n’ Chips

Uruguay – Chivito

U. S. A. – Hamburger

 

Ø

Østerrike – Wienerschnitzel

//

FIJI – FIJIANSK KOKODA

nasjonalrett national dish fiji fijiansk fijis kokosnøtt kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

Åååå! Det blir ikke mer sommerstemning enn en rett fra Fiji! Kokodaen kan minne noe om ceviché, men retten inneholder en del flere grønnsaker og kokosnøttkrem.

For optimal tropisk følelse hør på denne remixen av en tradisjonell fijiansk sang mens du lager maten.

 

//

DJ Noiz – Noqu senikau remix

 

 

Ingredienser

 • 800 gram hvit fisk, vi brukte bonito. Det er en fisk som er i slekt med både tunfisken og makrellen.
 • Saften fra 10 ferske lime
 • 1 dl kokosnøttkrem
 • 1 gul løk hakket i biter
 • 1 chilli hakket i biter
 • 2 tomater hakket i biter
 • 1 grønn paprika hakket i biter
 • Salt og pepper
 • tilsett gjerne litt mango eller pasjonsfrukt for å gjøre retten mindre syrlig

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

Mahi mahi er én blant flere fisker fra Fiji-området som egentlig kunne brukes i retten, men de var umulig for oss å få tak i. (Bilde: www.guyharveysportswear.com)

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe
nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

Fremgangsmåte

 1. Klem ut saften fra omtrent 10 lime, eller nok saft til å kunne dekke hele fisken, i en bolle.
 2. Filiter fisken, fjern skinnet, og skjær fileten i små biter.
 3. Legg fiskebitene i limesaften, og la det ligge og marinere i omtrent 6 timer. Om du vil ha den litt rå, kan du la den ligge i bare 10 min., men da må fisken være veldig fersk og fin. Som f. eks kveiten vi bruke i cevichen.
 4. Ha grønnsakene oppi en skål sammen med litt salt og pepper.
 5. Skill ut kokosnøttkremen fra vannet. Dette skjer av seg selv hvis boksen får stå i kjøleskapet en stund før bruk. Kremen legger seg øverst og vannet i bunnen av boksen.
 6. Ha kokosnøttkremen over grønnsakene og de ferdigmarinerte fiskebitene.
 7. Bland forsiktig for at fisken skal dele seg minst mulig, og server i en kokosnøtt. Kokosnøtten er essensiell, ellers blir det ikke sommerstemning.

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe
 

 

Her er en video som viser hvordan du fileterer en makrell. Annen fisk blir annerledes, men da er det bare å søke opp hvilken type fisk du vil filetere på youtube.

Pass på å bruke fileteringskniv om du har det.

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

 

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe
 

 

Vulkanfisk Mathallen er de kjempehyggelige, og hjelper deg med den fisken du trenger. De har alt fra østers til eksklusiv russisk kaviar og spesielle fisker som Dorade. Er det en fisk du trenger som de ikke har er det bare å kontakte dem én uke i forveien.

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe
 

 

Mens du venter i 6 timer på at fisken skal marineres, kan du ta deg noe forfriskende å drikke…

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe
 

 

 …vise litt kjærlighet til kjæresten…

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

 

…før du tar deg en tur på stranda og nyter livet.

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

Hva vi synes om retten

Anniken: Jeg synes dette er den absolutt beste retten vi har laget! En fantastisk mix av deilig fisk, salat, lime og kokos. Utrolig frisk og god på en varm sommerdag. Hvis man liker Ceviche vil man elske denne. Anbefaler alle å prøve Kokoda!

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

Kaayne: Veldig god rett. Jeg lærte fra sist gang når cevichen ble marinert at det var lurt å skylle den av under kaldt vann etterpå (anbefales heller å ha i søt frukt for å gjøre retten mindre syrlig). Selv om jeg gjorde det denne gangen var den fortsatt ganske bitter, så jeg skulle kanskje gjort det lengre. Retten var god uansett altså, men passer nok best som en forrett med noe søtt ved siden av for å kompensere for syrligheten, som f. eks kokosnøttvann.

Man skulle tro retten ville ha en skikkelig fiskesmak, men det har den ikke. Man får bare den gode konsistensen fra fisken og de friske smakene gjør dette til et måltid å spise i sola.

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

Denne retten var faktisk såpass god at den fikk en plass på topp 10 lista vår

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

 

Da kana! (bon appetite)

 
 
nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

 

 

 

 

Oppskrift på kimchi – Sør-Koreas nasjonalrett

probiotika kimchi sør-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented oppskrift sør-koreas hvordan lage tilberede dropwort kinakål matblogg matbloggere oslo leaf mustard ansjossaus kimchiburger kimchipølse pølse burger

 

Kimchi er en rett som er ganske inn for tiden, så vi tenkte det ville passe bra å lage den nå.

Kimchi er fermenterte grønnsaker med chilikrydder som regel. Ordet i seg selv betyr fuktede grønnsaker egentlig.

Sør-koreanerne mener selv at retten forbygger kreft, sykdom og diverse andre plager på grunn av sine probiotiske superevner.

 kimchi sør-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented
 

Ingredienser

Til saltlake og salting av kinakål:

 • 1 stor kinakål ca. 1 kg
 • 100 gram salt
 • 40 gram maldon salt
 • 1 liter vann

til marinaden:

 • 200 gram hvit reddik
 • 20 gram dropwort
 • 40 gram av stilken til leaf mustard/chinese mustard
 • 40 gram vårløk (spring onion)
 • 26 gram chilipulver
 • 20 gram ansjossaus
 • 1 ts sukker
 • 40 gram stor vårløk
 • 20 gram finkuttet hvitløk
 • 10 gram finhakket ingefær
 • 1 ts salt

P. S. du trenger ikke være like nøyaktig på målene her, bortsett fra chilipulveret.

Fun fact: Dropwort er en plante vi aldri har vært borti før, og det viser seg at noen av artene i den familien er ekstremt giftig. De inneholder nemlig giften oenantotoksin, som angriper sentralnervesystemet. En mann fra Sardinia ble visstnok funnet død med et stort smil om munnen etter å ha inntatt planten. Men, det blir også spekulert i om planten kan fungere mot rynker fordi den avslapper muskler. Den kunne derfor fungert som en slags botox, som også er et giftstoff.

  

hvit reddik rettish vårløk leaf mustard chinese dropwort kimchi sør-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented

 (Fra øverste grønnsak og ned: Dropwort, hvit reddik, spring onion og leaf mustard).

Fremgangsmåte 

  1. Kutt kinakålen på langs
  2. Legg de halve delene i saltlaken. Bruk 100 gram salt og bland med ca. 1 liter vann for å lage saltlaken.
  3. Bruk 40 gram maldonsalt til å legge mellom bladene for at de skal myke seg lettere opp, siden de er litt hardere.
  4. La kinakålen ligge omtrent 3 timer på én side i saltlaken, så snur du de over på andre siden og lar de ligge i 3 timer til.
  5. Vask så kålen under springen og tørk av vannet.
  6. Mens kålen tørker kan du hakke opp grønnsakene i ca. 4 cm lange strimler.
  7. Bland chilipulveret med ansjossausen og litt vann slik at den blir en ordentlig “paste”.
  8. Bland deretter den hvite reddiken sammen med pasten i en skål. Bruk hendene dine.
  9. Putt i ingefæren, sukkeret, hvitløken og bland videre.
  10. Bland tilslutt inn leaf mustarden, vårløken (stor og liten) og dropworten, med en ts salt.
  11. Legg én og én halv kinakål oppi skålen med marinaden, hvor du smører marinaden på innsiden av bladene på kinakålen. Slik at hele kålen blir dekket i marinaden.
  12. Nå trenger du bare å oppbevare kinakålen i en krukke, eller et Norgesglass, og la den stå i ca. 3 dager før du begynner å spise den. Retten trenger nemlig litt tid på å fermenteres, altså for å få de riktige bakteriene i seg. Nesten litt som en yogurt, eller en blåmuggost.

La meg bare advare deg at det kommer til å lukte veldig i kjøleskapet ditt, men det betyr ikke at retten er gammel eller har blitt dårlig. Hvis den lagres på riktig måte kan kimchien ha en holdbarhet på 1 til 2 år. 

Siden vi også syntes at retten smakte veldig mye valgte vi å dele av en bit kimchi som vi hakket opp og skylte under kaldt vann for å bli kvitt en del av havsmaken og den sterke chilien. Dette er også noe sør-koreanerne gjør om retten har ligget lenge, og begynner å bli overfermentert. 

kimchi sør-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented

 

Legg gjerne noen blader som har ligget i saltlake, men som ikke er marinert, over selve kålen for å dekke over. Før du legger kimchien til oppbevaring.


kimchi sør-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented kinakål

 

Hva vi synes om retten

 
 

Anniken: Til tross for at bildet viser en person som ikke nyter maten sin likte jeg denne utrolig godt! Den var bare litt vel spicy før vi skylte den litt i vann. Etterpå smakte den utmerket! Anbefaler virkelig å prøve den til forskjellig type mat, som pølse og burger. Vi hadde den også til kylling og ris. Den er veldig allsidig og kan krydre opp en ellers kjip rett. Det er imidlertid alfa omega med et glass som er tett. Det holder ikke med litt plastfolie over en bolle da den får leiligheten til å lukte sterkt krydret tang og tare i mange dager.

 kimchi sør-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented

 

kimchi sør-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented
 

Kaayne:

Dette er en god rett, men jeg ville ikke ha spist den for seg selv. Første biten jeg tok smakte nesten som den luktet egentlig, pluss at den var utrolig sterk. Men etter å ha skylt den under litt kaldt vann og fått tørket den av, fikk retten en helt annen smak. Den fikk liksom ikke den overdøvende chilismaken, samtidig som havsmaken ble borte. Kimchien har en utrolig god syrlig, samt søt og salt smak pga fermenteringen.

Dette er helt klart en rett jeg vil sette høyt på lista mi, men bare det faktum at den stinker opp halve leiligheten gjør at jeg heller vil kjøpe det ute på restaurant enn å ha det hjemme. Noen sør-koreanerne bruker et eget kimchi-kjøleskap, som altså bare er til kimchien.

 kimchi sør-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented
 

 

Utradisjonelle måter å bruke kimchi på, men som faktisk er godt som fy!

På burgern


kimchi sør-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented

 

 

eller på pølsa.

 

 

kimchi sør-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented

(Det er en pølse der assa, men den ligger og koser seg under all kimchien).

Kimchi kan brukes til det meste. Det er bare å prøve seg frem med det du vil.

 

Denne nasjonalretten var såpass god at den fikk en plass på topp 10 lista vår.

 

 

잘 먹겠습니다 –  jal meokkesseumnida! (bon appetite)

 

kimchi sør-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented

 

 

 

NIGERIA – JOLLOF RICE

 jollof rice afrika oppskrift nasjonalrett hvordan lage nigeria matblogg matbloggere oslo

 

Hei alle studenter med dårlig råd. Denne er til dere. Denne retten er fra Afrikas mest befolkede land, med omtrent 173 millioner mennesker. Denne retten blir ikke bare spist i Nigeria, men er også en populær rett i mesteparten av Vest-Afrika (kilde: internettet).

Ingredienser:

 • 12-15 kyllingklubber
 • 300 gram basmatiris
 • 350 gram passata tomater
 • 1 rød paprika kuttet i biter
 • Pepper
 • Kayennepepper
 • 2 kyllingbuljonger
 • 2 ss tomatpuré
 • 1 hel kinesisk hvitløk finhakket
 • 1 gul løk grovhakket
 • 1 rød løk grovhakket

 

 

Fremgangsmåte:

 1. Sett ovnen på 175 grader og gni inn salt og pepper på kyllingklubbene
 2. La risen ligge i kaldt vann i 30 min.
 3. Sett kyllingklubbene i ovnen i 60 min.
 4. Hel av vannet og risen over en sil, og putt risen i kokende vann på medium høy varme i 5 min.
 5. Hel av risen i en sil og skyll av i kaldt vann.
 6. Ha litt olje i en kjele og la det steke sammen med paprikaen, løken og hvitløken i ca. 4 min.
 7. Hell over passata tomatene sammen med buljongene, og la det koke i 1 min.
 8. Vend inn risen og la det småkoke i ca. 15.20 min.
 9. Krydre med pepper og kayennepepper. Hvis den er for lite salt kan du godt tilsette litt til, men buljongene er som regel ganske salte.
 10. Servér risen med kyllingklubbene ved siden av. Om du vil kan du også bare spise jollof risen for seg selv, men det kan bli litt ensformig.

 

ballefrans

Kaayne: Vi skulle kle oss litt afrikansk, men det klarte tydeligvis ikke jeg. Selv om jeg er ateist er dette en t-skjorte jeg ikke tør å gå med ute på gata lenger – “atheist, because I believe in science and proof”. Jeg kjøpte den før jeg begynte på religionshistorie studiene mine. For da visste jeg bedre enn alle andre om religioner visstnok.

 

 

Vår reaksjon:

Kaayne: Retten var faktisk bedre enn forventet. Jeg valgte å lage kylling ved siden av, siden det virker ganske vanlig utifra det jeg leste om det på nettet. Det står forskjellige steder at man kan spise bare risen uten noe annet til om man vil det, men jeg tror det fort kan bli litt ensformig. Risen trenger noe protein ved siden av, enten det er stekt fisk, kylling, biff.

Jollof passer bra som en rett man kan ha som en base til mye annet. Det er som en slags gryterett uten kjøttet blandet inn. Risen har en smak som kan minne noe om meksikansk mat egentlig.

Anniken: Smakte ganske godt og er en super base for forskjellige typer gryteretter. Minner om Chilli con carne uten chilli og bønner. Det minner også om vanlig norsk gryterett. Passer veldig bra om man har lite mat i huset og lite penger. Spiser det gjerne igjen. 

 

 

 

Ounje ajeye o! (Bon appetit!)

 


 

 

 

#jollof #ris #gryterett #middag #nigeria #studentmat #billig #kyllingklubber #vestafrika #studentmiddag #nasjonalgastromantikk