Benytt anledningen mens sommervarmen er her og lag den belgiske nasjonalretten, Moules Frites. Vi var så heldige at vi kunne nyte den ute i solnedgangen.
Ingredienser
- 1 nett med blåskjell (ca. 1 kilo)
- 2 ss Creme fraiche
- 1 chili
- 3 små sjalottløk
- 1 bunt med små vårløk
- 1 gulrot
- 2 hvitløksfedd
- 1 håndfull timian
- 1 håndfull flatbladet persille
- smør
- 2 dl hvitvin, vi brukte muscadet, som egner seg godt til sjømat
Pommes frites
- 2 store poteter
- 1 flaske rapsolje til fritering
- 1 steketermometer
Majones
- 2 eggeplommer
- 1.5 dl rapsolje
- ½ ts sennepspulver eller 1 ts dijon
- 1 ts hvitvinseddik
Fremgangsmåte
1. Lag majonesen først ved å ha de 2 eggeplommene i et målebeger med 1 ts hvitvinseddik og sennepspulveret. Bland med stavmikser i noen sekunder for å lage en sabayonne. Hell oljen sakte oppi. Heller du for fort skiller majonesen seg, og det er ingen vei tilbake, som jeg vet om i hvert fall.
2. Kutt potetene i ca. ½ mm vide strimler. Legg de i kaldt vann i 30 min. for at de skal skylle av seg potetstivelsen.
3. Kutt alle grønnsakene til små biter. Smelt en stor klump med smør på høy varme i en stor gryte før du putter alle grønnsakene oppi, samt timianen. Prøv å fjerne de tjukkeste stilkene til timianen før du kaster de i.
4. Etter det har stekt i omtrent 2 min. kan du ha i blåskjellene, og rist litt på gryta så de ligger jevnt. Ha lokk på og la det koke i omtrent 2 min. mens du rister litt på gryta så grønnsakene ikke svir seg.
5. Ta av lokket og ha i hvitvinen og stek i 1 ½ min til uten lokk så vinen får redusert seg. Så tar du på lokket og koker i 1 min.
6. Sil blåskjellene av i et dørslag med en stor bolle under. Fjern de blåskjellene som ikke har åpnet seg.
7. Varm opp oljen til pommes fritesen til 180 grader med hjelp av steketermometeret. Ha i et par never med pommes frites om gangen og la de friteres til de får en gyllen brun farge ca. 2-3 min. De legges over på kjøkkenpapir for å renne av seg overflødig olje, så de blir ordentlig crispy.
8. Hell sausen fra bollen oppi gryta igjen med persillen og creme fraichen. La det koke opp igjen, og ha i blåskjellene. Blåskjellene inneholder nok salt til at du som regel slipper å ha i salt, men smak gjerne til og ha oppi andre krydder om du vil også. Laurbærblad funker også å ha oppi.
9. Hell blåskjellene over i 2 skåler med sausen helt over, og pommes frites og hjemmelaget majones ved siden av.
En grisete og kaotisk fornøyelse. Småen gjorde seg til midtpunkt både under matlagingen og middagen, og ingen fikk forlate bordet før de var dekket i saus. Vi fikk oljet gulvet på balkongen, for å si det sånn.
Hva vi synes om maten
Kaayne: Nydelig sommermat, med en utrolig god saus til blåskjellene. Konsistensen på blåskjellene ble helt perfekte. Ikke for seige eller tørre, bare helt perfekt.
Det var godt med pommesfritesene og majonesen ved siden av, men jeg hadde egentlig nesten glemt å spise de ved siden av blåskjellene.
Med muscadet vin ved siden av måltidet ble liksom alle smakene bundet sammen og avrundet. Det er egentlig en ganske enkel rett å lage, men styret med å få renset blåskjellene osv. gjør at jeg ikke kommer til å spise denne retten hver dag.
Anniken: Dette var rett og slett fantastisk godt. Sausen var perfekt og lukten av hvitvinssaus i leiligheten ga meg skikkelig restaurantfølelse. Blåskjell er skikkelig sommer. Spesielt når man spiser det i solnedgang med en deilig vin til. Men det skal sies at barn under 2 år bør ha lagt seg hvis man ikke vil ha gulvet dekket med blåskjell.
Denne nasjonalretten var såpass god at den fikk plass på topp 10 lista vår.
Etter middagen gikk vi en tur ut, og tok en belgisk øl på nydelige Nedre foss gård. Det var ikke en øl fra Belgia, men brygget på belgisk vis. Nr. 23 på menyen var det vi valgte. Kinn Kveldsbris.
P.S. Dette var før Nedre foss gård brant ned. Den har nå blitt restaurert og har åpnet igjen etter brannen.
Bon appetit!