Oppskrift på juleribbe med utrolig sprø svor

Jeg opprettet Facebook-gruppen “en matnyttig gruppe” for å samle matentusiaster. Men, jeg oppdaget ikke lenge etter at det eksisterer en Facebook-gruppe som heter “Matgeeks” som har nærmere 12,000 medlemmer. Den gruppen er litt mer aktiv for å si det mildt, og det var nettopp der jeg fikk inspirasjon til å lage denne ribben. Folk tar helt av i den gruppen og finner på mange forskjellige måter å bruke råvarer.

Denne oppskriften er halvveis basert på en oppskrift fra Matgeeks-gruppa og halvveis basert på en annen oppskrift jeg har funnet på nettet.

Ingredisenser:

  • Tynnribbe ca. 3 kg.
  • Salt
  • Pepper
  • 10 hvitløksfedd
  • Ca. 1,5 – 2 liter vann.

Fremgangsmåte:

  1. Gni ribben inn med salt og pepper og la ligger over natten for at kjøttet skal mørnes og trekke ut unødvendig vann fra svoren. Ikke skjær opp ruter på svoren ennå. Det skjer senere.
  2. Legg ribben med svoren med i en stor nok form så den får god plass uten å komme borti noen av kantene egentlig. Da får varmen sirkulert jevn rundt kjøttstykket. Hell i vannet (nok til å dekke et par cm av ribben) og ha i hele hvitløksfedd med skallet på og sett midt i ovnen på over- og undervarme175 grader i 1 time.
  3. Ta ribben ut av ovnen, snu den og skjær ruter i svoren. Det er enklere nå som svoren har blitt myk. Legg en lav skål under kjøttet så ribben buer seg, det gjør at fettet får renne ned fra ribben mens den stekes. Stek videre i varmluft80 grader med svoren opp i 8 timer. Ja du leste rett, 80 grader bare og i hele 8 timer.
  4. Når de 8 timene har gått skrur du opp varmen til 240 grader og steker i 20 minutter. Nå skal du se at svoren fort blir fin og boblete etter kort tid. Pass på at svoren ikke svir seg, slik den gjorde bittelitt på bildet over, men det var fordi ovnen ikke stekte helt jevnt. Har du en god ovn så steker den nok jevnere enn den jeg har.

Jeg håper denne oppskriften funker like godt for deg som den har gjort for meg. La meg gjerne vite om det i kommentarfeltet.

 

 

Tekst og bilde: Kristoffer Kaayne Kaalsaas