Norge har noe av det beste lammet i verden, og derfor burde du prøve deg på akkurat denne oppskriften. Det er ikke bare godt, men også relativt sunt, bærekraftig og billig!
Denne retten kan selvfølgelig ikke bare serveres med tzatziki – det var mitt eget forslag til dressing. Det finnes også mye annet du kan ha på. Jeg har en god oppskrift på kebabdressing i kokeboka mi som også passer bra til kjøttet.
Ingredienser
400 gram lammekjøttdeig evt. kjøttdeig av storfe
1 medium rødløk – revet
1 fedd hvitløk – revet
En liten håndfull pinjekjerner – hakket
1 ss tomatpuré
1 ts zlatan (salt)
Litt preben (pepper)
1 bunt flatbladet persille, finhakket
1 ss matolje
1 ss chilipulver (ikke cayennepulver)
1 ss spisskummen
1 ts sumak (kan sløyfes)
Ingredienser tzatziki
1 agurk (kjernen fjernet) – revet
1 ss sitronsaft evt. 1 ss hvitvinseddik
3 dl gresk yoghurt
2 fedd hvitløk – revet
Smak til med zlatan og preben (salt og pepper)
1 ss extra virgin olivenolje
Tilbehør
Tomat i biter
Rødløk i tynne skiver
Ruccola
Lavasj (et type tyrkisk brød som man kan finne i grønnsakshandler)
Fremgangsmåte
Del agurken i to på langs, skrap ut kjernen og riv resten av agurken på et rivjern over en bolle. Dryss på en liten klype zlatan, bland og la agurken stå i 10 – 15 min. Det er for at tzatzikien ikke skal bli altfor tynn. Hell av vannet fra agurken, tilsett resten av ingrediensene til tzatzikien og bland.
Bland sammen alle ingrediensene til kjøttfarsen i en ny bolle med hendene, så det blir ordentlig godt blandet. Så lager du små, litt tjukke pølser (som en tjukk finger) ca. 10 cm lange.
Varm opp en stekepanne på medium-høy varme med litt stekeolje. Ha i noen av “pølsene” og press ned med en stekespade på hver av de. Snu dem etter de har fått en finn stekeskorpe på den ene siden – ca. 3 minutter. Og stek til de får en stekeskorpe på andre siden – ca. 2 – 3 minutter.
Smør på tzatziki som en tykk stripe på midten av et ferskt lavasj-brød. Ha deretter på tomat i biter, rødløk i skiver og ruccola. Så legger du på omtrent fire stekte “köftepølser”, og har på mer tzatziki og rødløk.
Denne oppskriften er basert på en amerikaner jeg så lage den sprøeste svoren noensinne på TikTok. Hvor han også røkte ribba for å gi den ekstra smak.
Dette er ikke første gangen jeg legger ut en ribbeoppskrift på bloggen. Jeg lagde også en tilbake i 2018 hvor jeg fikk svoren utrolig sprø. Men med denne oppskriften så er det ikke svoren som er den beste delen av ribba. Det er faktisk kjøttet! Det får en helt nydelig smak med dry-ruben, mest sannsynlig pga. det brune sukkeret som smelter seg fast og karamelliserer seg.
Hvis du skal lage ribba på denne måten er det nok lurt å ha testet den ut én gang før du skal servere den til julemiddagen så det ikke oppstår noen overraskelser. Men det er selvfølgelig ikke nødvendig.
Det viktigste med denne oppskriften om du vil ha sprø svor er å holde svoren så tørr som mulig underveis, bortsett fra når man skal pensle den med eddik. Selv om du kanskje ikke får svoren sprø til denne oppskriften, så vil ribba smaksmessig uansett være noe av det beste du har spist. Nordmenn gjør for mye ut av svoren. Jeg vil heller at kjøttet er smakfult og saftig, i stedet for at svoren er god og kjøttet tørt.
Med denne oppskriften trenger du ikke å tenke på å rute svoren om det ikke er gjort fra før.
Salte ribba to døgn i forveien (både svoren og kjøttet) og la den ligge utildekket i kjøleskapet på en rist. Det er for å tørke ut svoren mest mulig.
Legg woodchipsene i lunka vann i 2 timer.
Skjær opp kjøttet på ribba i omrent 5×5 cm store kuber uten av du kutter igjennom svoren.
Bland sammen alle ingrediensene til dry-ruben i en bolle for å lage din egen dry-rub. Gni dry-rubben inn i kjøttet på ribba og mellom alle kriker og kroker, men ikke gni det inn i svoren.
I en dyp ovnspanne legg i woodchipsene så det ligger et par håndfulle i bunnen. Spre de godt utover i panna. Legg på en rist. Så ta du en stor aluminiumsform (som får plass til ribba) som du stikker noen få hull i på sidene. Legg deretter oppi enda en stor aluminiumsform, men på denne lager du mange hull i bunnen av formen.
Legg oppi ribba med svorsiden opp, og pakk inn hele ovnspanna med ribba i aluminiumsfolie tre ganger. Sett den i ovnen på over- og undervarme på 120 grader i 2 timer og 30 min. Denne prosessen skal delvis røyke/dampe ribba, men det er viktig å passe på at woodchipsene ikke får noe ekstra væske på seg underveis som lekker fra ribba. Hvis du er usikker på hvordan dette skal se ut, kan du se denne videoen.
Fjern woodchipsene fra ovnspanna, og hell i kyllingkrafta, hvitvinseddiken og grønnsakene. Legg ribba på rista og pass på at grønnsakskrafta, og grønnsakene så vidt treffer opp under ribba. Hvis den ikke gjør det kan du ha oppi mer grønnsakskraft. Hvis den går langt over, kan du fjerne litt av krafta.
Sett opp temperaturen i ovnen til 135 grader, over- og undervarme. Tørk av all overflødig væske på svoren, og la ribba stå i 1 time og 30 minutter i ovnen. Pass på at ribba ligger så flatt som mulig. Hvis den ikke gjør det kan du bruke aluminiumsfolie under ribba for å jevne den ut.
Ta ut formen med ribba, og sett temperaturen opp til 175 grader over- og undervarme. Tørk igjen av overflødig væske som har samlet seg på svoren. Deretter pensler du ribba med eddik. La ribba stå i 40 minutter i ovnen.
Ta ut formen med ribba og skru opp temperaturen i ovnen til 250 grader med grillelementet. Når ovnen er varm nok, setter du inn ribba og lar den stå i 10 – 15 minutter. Følg nøye med på svoren nå. Fordi det er nå den kan svi seg.
Legg ribba over på en fjøl og snu den så svoren ligger ned. Pensle deretter forsiktig undersiden med den BBQ-sausen du foretrekker. Så kan du dele opp ribba i skiver ut i fra hvordan ribba ble rutet opp på undersiden.
Tips!
Hvis svoren ikke ble som forventet er det mulig å helle over 1 – 2 liter med kokende raps-/solsikkeolje på 180 grader for å “fritere” svoren.
Krafta som er igjen i ovnspanna kan du fryse ned og bruke til ramen, supper osv.
Får du ikke spist all ribben kan du skjære tynne skiver av ribba som kan stekes som bacon, eller bruk noe av kjøttet i ramen.
Denne oppskriften tar utgangspunkt i en av de første oppskriftene jeg lagde her på bloggen, og det er denne chivito-oppskriften. Den er helt sykt digg, men mye dyrere enn denne burgern fordi i den oppskriften brukes det blant annet indrefilet, mozzarella og pancetta bacon. Så dette er en billigere variant som jeg har gjort om til en burger i stedet.
Jeg må også bare få si at dette faktisk er en av de beste burgerne jeg har smakt. Den har det syrlige, friske og spicye fra chimichurrien, umami og det salte fra burgern og baconet, den kremete smaken fra avokadoen. Og ikke minst det stekte egget som gir hele burgern en smak som kan minne om hollandaise på grunn av eggeplomma.
Nok til én burger
Ingredienser
1 stekt egg
1 hamburgerbrød (brioche eller annet godt brød)
1/2 avocado – delt i tynne skiver
2 baller av kjøttdeig (omtrent 75 gram hver)
Stekesmør – en god klump
6 – 8 skiver ost (ikke ferdigskivet men med ostehøvel)
2 – 4 skiver bacon
Sylta jalapeños i skiver
1 – 2 skiver lettsalta tomatskiver
Ingredienser chimichurri
1 hvitløksfedd – finhakket
Omtrent 1 hel potte med flatbladet persille – finhakket
1 ts tørket oregano
1 liten chili – finhakket (blir det for sterkt kan du halvere)
1 dl olivenolje
2 ss rødvinseddik
Smak til med zlatan og preben (salt og pepper)
Fremgangsmåte
Bland sammen alle ingrediensene til chimichurrien i en bolle, og vips så har du chimichurri.
Varm opp en stekepanne på medium varme, smelt en god klump smør og stek hamburgerbrødet gyllenbrunt på innsiden.
Legg en ball med kjøttdeig i en glovarm stekepanne på medium-høy varme, og mos ballen med det du har tilgjengelig. Jeg pleier å bare bruke undersiden av en liten kjele og trykke hardt ned. Hamburgeren skal bli så tynn som du får den. Det er for å gi burgern en skikkelig god og sprø stekeskorpe, som igjen gir mye umami til burgeren. Det er fordi maillardeffekten kicker inn og karamelliserer kjøttet og gir kjøttet en helt nydelig smak. Mens burgern steker i panna kverner du over litt zlatan (salt), og steker burgern i 1 – 2 minutter. Snu burgern, ha på litt kverna preben (pepper), og legg på fire skiver ost, ha på lokk og stek i 1 – 2 minutter, eller til osten er god og smelta. Gjør det samme med den andre kjøttdeigballen også.
Så skal vi sette sammen burgern: smør på chimichurri på underste hamburgerbrød. Ha deretter på de salta tomatskivene, en smæsjburger, et par skiver bacon, noe skriver jalapenos, enda en smæsjburger, mer bacon, det stekte egget, den halve avokadoen delt i tynne skiver, og avslutt med mer chimichurri på toppen.