Denne gangen slo vi til med vår egen nasjonalrett! Fårikål! I 2014 presenterte Sylvi Listhaug, daværende matminister, frem fårikålen som Norges nasjonalrett med hele 45 prosent av folkets stemmer. I dette innlegget vil vi også feire det norske vi har av natur i dette landet. Derfor har vi lagt ved noen superfine skogsbilder fra vi gikk på sopptur på Frognersteren for å finne kantareller, men det viste seg å være hakket vanskeligere enn vi trodde.
Fordi vi valgte den skogen i Oslo og omegn med lavest soppfaktor, i hvert fall i følge oss. Ingen på nettet har jo lyst til å gi fra seg de beste stedene, så det hjalp lite med Google. Vi fant ikke en eneste jæsjkla kantarell, men vi så en halvspist steinsopp og en fluesopp. Vi fant også noen små lilla sopp som vi ikke turte å berøre, masse blåbær og noen tyttebær 🙂 🙂
Kaayne: Jeg tror jeg kanskje så et par fleinzopp faktisk…( ͡° ͜ʖ ͡°)
Soppflopp eller ikke. Bloggføret var på topp og vi fikk masse fine bilder!
Kunne ikke spise 🙁
Wow! Dette ble jo et skikkelig reklamebilde for no klokke, sekk eller kanskje et par oppvaskhansker.
Litt kosing…
Oh no! We’ve been spotted!
Anniken: Den bakgrunnen var fin, Kaaynern. Stå der.
Now let’s talk food.
Ingredienser til forretten – kantarellkanapéer
- Kantareller
- Aroniabær
- Tyttebær
- Sukker
- Fruktpektin
- Smør
- Melbatoast eller noe lignende
Fremgangsmåte kanapéer
- Ha 50/50 tyttebær og aroniabær i en kjele, og kok bærene i 5 min med ønsket mengde sukker. Vi hadde ca. 1/4 sukker.
- Ha i fruktpektin. Følg anvisning på pakken og la koke i 1 min.
- Sett i kjøleskap for å kjøle ned.
- Ha et par dråper olje i en stekepanne og legg i litt og litt av kantarellene på relativt høy varme. La de ligge og surre i et par minutter før du i det hele tatt rører de. Etter de har stekt litt tar du i en klatt smør og salter og peprer soppen.
- Smør en melbatoast eller noe lignende med syltetøyet og ha deretter på kantarellene.
Ingredienser til hoveretten – fårikål
- 2 kg kål
- 2 kg fårikålkjøtt
- 5 fedd hvitløk, knust
- 3 dl vann
- 1 stilk rosmarin
- 1 neve hel sort pepper
- Salt
Fremgangsmåte fårikål
- Del kålen i 8 deler.
- La fårikålkjøttet ligge ute i romtemperatur i 30 min. Ha litt olje i en stekepanne og stek 3-4 lammebiter om gangen på høy varme. Slik at alle sidene blir brunet.
- Ha noen lammestykker i bunnen av den store gryten du bruker, strø på salt og hele pepperkorn, og så et lag med kål. Fortsett sånn til alt er lagt på.
- Ha i knust hvitløk og rosmarinen på toppen. Sett lokk på og kok i omtrent 2 – 3 timer på lav varme. Helt til kjøttet detter lett av bena.
Når det var tid for dessert, så ble det plutselig partybilder på g av en eller annen grunn.
Ingredienser til desserten – multer med krem
- Multer
- 3 dl Kremfløte
- 1 ts Vaniljesukker
- Ønket mengde sukker
Fremgangsmåte
- Pisk krem fra kremfløten. Ha i så mye sukker som du selv ønsker. Bland med multene og servér.
Hva vi synes om maten
(Her viser Kaaynern frem rikmannslattern sin. Det er nesten så man hørern).
Kaayne: Kantarellkanapéene var en utrolig digg forrett. Litt dumt at det ikke var egenplukkede kantareller, men men.
Selve fårikålen tar kaka assa. Kjøttet var så godt og mørt at det bare smeltet på tunga. At det er mulig å lage så god mat med så få ingredienser er helt utrolig. Dette er kanskje en av yndlingsrettene mine. Bare fordi det er så mye smak i det lammekjøttet. Etter det blir brunet i panna gir det en litt ekstra karamellisert smak også.
Multene med krem sier seg selv egentlig. Tenkte det bare ville gjøre hele innlegget ekstra norskt. Det at vi også valgte å ha på oss superundertøy mens vi spiste maten gjorde virkelig susen.
Anniken: Dette var helt nydelig!! Likte forretten utrolig godt. Den kunne jeg spist mange fler av. Elsket syltetøyet sammen med soppen. Fårikålen var også kjempegod. Den beste fårikålen jeg har smakt. Men forspiste meg litt og ble kvalm etterpå. Også var det desserten da. Jeg elsker jo dessert. Så denne gikk rett hjem hos ho mor. Likte ikke multekrem da jeg var liten. Nå synes jeg det er superdigg. Liker at den ikke er for søt. Namnam! Vellykket måltid!
Velbekomme (bon appetit!)