OSS I MEDIA


 

 

Her vil vi holde dere oppdatert på hvor vi har blitt nevnt i media.

 

 

 

 

 

 

 

TV2 – MATKONTROLLEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUP.NO

 

KULINARISK BLOGG

 

 

 

 

 

 

Enkel måte å varme grønnsaker på


 

 

Ja, det funker som bare det!

Grønnsaker inneholder mye vann, og det mikrobølgeovnen gjør er å kun varme vannmolekylene i grønnsakene. Dette gjør at grønnsakene kokes i sitt eget vann. På den måten sparer du strøm, vann og tid. Og, i motsetning til hva folk vanligvis har trodd – at mikroen fjerner vitaminer – så gjør den faktisk akkurat det motsatte. Den bevarer mesteparten av vitaminene, mens å koke de i en kjele gjør at du mister mye av vitaminene osv.

STEG 1: Del f. eks gulrøtter i like store biter som du ser på bildet over. Ha dem i en skål og legg et lag med plastfolie over skålen. Ikke lag hull i folien, og pass på at den sitter tett på.

STEG 2: Sett skålen i mikroen på den høyeste watten mulig (750-1000 watt), og la gulrøttene stå i ca. 60 sekunder. Vipps!. Så har du ferdigkokte grønnsaker.

TIPS: Ulike grønnsaker trenger ofte forskjellig tid i mikroen. Gulrøtter trenger f. eks litt mer tid enn brokkoli, men tiden varierer som regel bare mellom 30-60 sekunder. Pass også på at grønnsakene er i biter, og er like store.

Likte du det du leste? Trykk liker eller del innlegget med en venn, så blir vi glade!

Kaayne & Anniken

 

//

Islandsk julemiddag med vaktler

 

 

 

God første advent! Vi har tilbragt helgen hos Anniken sine foreldre i Moss. Her har vi dratt frem julepynten fra kjelleren og okkupert kjøkkenet. 

Dette er det første innlegget i vår serie med juleretter fra utvalgte land i verden. De kommende søndagene kommer vi til å legge ut oppskrift på dessert, kake og drikke fra forskjellige land. 

Vi starter med middagen. Vi har brukt vaktler fra Stangeriet, men kunne også ha brukt rype til denne retten.

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 Forberedelser til middagen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selv om det er kaldere ute nå, er det fortsatt mulig å nyte det fine været.

 

 

 

 

Dette er Olympia, en afghansk mynde, og hunden til Annikens mutter.

 

 

Søtvinsgelé fra La chambre aux confitures. Vi hadde den i sausen, men den er også god å ha ved siden av maten.

 

 

 


(Bilde: Wikicommons)

Slik ser vi for oss at vaktlene ble fanget, og fraktet tilbake til Stangeriet.

 

 

Ingredienser

 • 4 vaktler
 • 1.5 liter kyllingkraft
 • 1 gulrot grovhakket
 • 3 laurbærblader
 • Nesten en hel pose med frossede blåbær
 • En håndfull tørkede tranebær
 • 1 ss hvitvinssyltetøy fra La Chambre aux Confitures på Grünerløkka. Evt. noe hvitvin.
 • 1/2 ss tørket timian
 • 7 dl kremfløte/matfløte
 • 2 ss usaltet smør

 

Fremgangsmåte bærsaus

 1. Det første du trenger å gjøre er å fjerne brystfiletene fra vaktlene. Dette kan være litt vanskelig om du ikke har gjort det før. Selv om vaktlene er kjempesmå fugler, valgte jeg å bruke Gordon Ramsay sin metode for å fjerne brystfiletene. Skinnet skal fjernes fra filetene. Det river man lett av. Sett filetene i kjøleskapet til de trengs å brukes.
 2. Kutt det som er igjen av vaktelskrogene i store biter, og brekk noen av bena. Det gjør at kraften du nå skal lage får mer smak pga inneholdet i benmargen.
 3. Ha olje i en stor kjele, og stek skrogene brune på medium-høy varme. Det tar omtrent 10 min.
 4. Ha i gulroten og stek i omtrent 7 min, eller til de blir myke.
 5. Hell over ferdiglaget kyllingkraft, (helst ikke buljong. Fond fungerer bra.) timian, laurbærblader, blåbær og tranbær. Kok opp og fjern urenheter som hvitt skum på toppen av gryta med en skje.
 6. La dette stå å koke i 1 time, eller helt til kraften har redusert seg til halvparten. Hell av kraften over en sil med en stor skål eller noe lignende under, og ha kraften tilbake i kjelen igjen. La det koke igjen og redusere seg til omtrent 3 dl eller mindre. Omtrent 20 min. Kok samtidig opp fløten i en annen kjele, og la den redusere seg til halvparten. Omtrent 20 min. Mens du gjør dette kan du også koke opp poteter som da blir ferdig som resten av maten.
 7. Bland tilslutt inn fløten i kraften, sammen med salt, pepper og 2 ss usaltet smør. Hold sausen varm til den skal brukes.

 

TIPS: Lag gjerne denne sausen dagen i forveien, fordi det tar nærmere 2 1/2 time å lage den. Har du lagd den ferdig dagen i forveien trenger du bare å varme den opp.

 

Fremgangsmåte vaktelfiletene

 1. La først filetene ligge i romtemperatur i minst 30 min. før steking. Krydre vaktelfiletene med litt salt og pepper. Smelt 2 ss usaltet smør i en stekepanne, og stek de i omtrent 1 1/2 min. på hver side på medium-høy varme.
 2. La filetene hvile i 5 min. og del de deretter i skiver.

 

Tilbehør – Rødkål

 

 

 

Ingredienser til rødkål

 • 1 lite rødkål kuttet i tynne skiver
 • 1 eple uten skin, kuttet i tynne båter
 • 2 sjallottløk i tynne skiver
 • 1 ts tørket ingefær
 • 1 ts kanel
 • 2.5 dl kyllingkraft
 • 2.5 dl hvitvin
 • 1 ss honning
 • Smak til med salt og pepper
 • 1 ss usaltet smør

 

 

Fremgangsmåte

 1. Stek 1 ss usaltet smør sammen med løken i omtrent 3-4 minutter til den blir gyllen og blank på medium-høy varme, i en , mens du passer godt på å røre.
 2. Ha oppi eplene, kålen, krydrene og honningen. Hell over hvitvinen og kyllingkraften, og la det hele koke på medium-lav varme til kålen blir mør. Omtrent 30-45 min.

 

 

Hva vi synes om maten

 

Kaayne: En helt nydelig rett! Pass på å steke filetene veldig kort. De jeg stekte ble akkurat litt for overstekte. Det er snakk om 30 sekunder for mye.

Sausen var et kapitel for seg selv. Det var faktisk den som stod mest ut for meg, men det har kanskje noe å gjøre med at jeg brukte 2 og 1/2 time på å lage bare den. Den var smakte mye, og minte nesten litt om brunost merkelig nok. Det er nok fordi fløten ble kokt, og karamellisert. Veldig mektig saus.

Herlig rødkål! Denne skal jeg definitivt fortsette å lage i jula.

 

 

Anniken: Kunne lett byttet ut ribba med dette! Skikkelig godt. Nydelig saus og kål. Anbefaler å bruke denne oppskriften på rødkål til jul uansett om man spiser ribbe eller kylling. Selv om kyllingen er liten er sausen veldig mettende.

 

 

 

Freya: Namnam!

 

 

Martine (Annikens lillesøster): Noe av det beste jeg har smakt noensinne. Spesielt sausen!

 

 

Har du spist denne retten? Fortell oss gjerne hva du synes.

 

 

Likte du det du leste? Trykk liker eller del innlegget med en venn, så blir vi glade!

Kaayne & Anniken

 

#stangeriet #vaktel #godt #julemat #julemiddag #island #norden #bærsaus #lachambreauxconfitures #jul

//

Søndagsmarked på Blå

 

 

Heisann! Håper du har hatt en strålende helg. Da er vi i gang med en ny uke igjen og ser tilbake på helgen med et bildeinnlegg.

På søndag var vi en tur på Blå. Der har de marked hver søndag året rundt.  Skikkelig koselig stemning og hyggelige mennesker som selger kule saker. Annicken, søsteren til Kaayne, selger deilige skjerf i alle slags farger. Er du interessert i folketro kan du titte innom chagakaféen og prøve en kopp chaga-te. Ellers kan man få tak i alt fra mat til vintagekupp.

Har du ikke vært der før anbefaler vi at neste søndagstur går langs Akerselva og innom markedet på Blå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Likte du det du leste? Trykk liker eller del innlegget med en venn, så blir vi glade!

Kaayne & Anniken

 

#blå #oslo #oslove #akerselva #søndag #marked #søndagsmarked 

//

Burgere på brygga

go' grilla aker brygge fast food foodtruck mat matblogg matbloggere godt hamburger søtpotet pommes frites

 

 

 

Hei og god helg til deg!

Vi har ikke laget noen nasjonalrett i dag. Vi orket ikke. Ville heller få maten servert raskt, sånn som vanlige mennesker. Siden det var så kaldt at det grenset til ekstremvær i dag valgte vi heller å bruke akkurat denne dagen til å spise street food. Utendørs. Godt planlagt!

I dag har vi vært på Aker brygge og spist superdigge burgere fra Go’grilla. Den freshe blå bilen, vettu.  Det gjorde liksom ikke noe at det var kaldt heller, siden maten var så god og ble servert så raskt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søtpotet fries falt i smak hos Freya. Eller egentlig hos alle tre. Disse var helt ekstremt gode. Myke inni og sprø utenpå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anniken spiste en supersaftig Veggie burger og Kaayne spiste en Austin burger med skikkelig digg bbq saus, og sylta rødløk. Namnam!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Need I say more? Bare se på disse trynene. 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilen er jo så koselig at man ikke vil gå derfra. Se på den gla’jenta her da! Det lønner seg å holde seg oppdatert på bilens plassering sånn at det ikke blir bomtur. Her finner du et kart som viser hvor bilen er til enhver tid.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Det blir fort kaldt og mørkt ute nå. Det er bra det nye Aker Brygge-senteret var rett i nærheten. Der fant Freya seg en ny venn på omtrent samme alder, som bare gikk bort til henne og puttet fingern hennes i munnen til Freya. Det er sånn dagens barn hilser skjønner du. Get with the times.

 

 

 

 

 

Nå er det ikke lenge til desember!

 

 

 

 

Likte du det du leste? Trykk liker eller del innlegget med en venn, så blir vi glade!

Kaayne & Anniken

 

#gogrilla #foodtruck #akerbrygge #burger #godt #veggieburger #vegetarburger #vegetar 

//

Kreative julegaveidéer

Heisann!

Hvit snø faller utenfor vinduet as we speak. Eller, i følge gårsdagens værmelding gjør den hvertfall det. Jeg velger å fortrenge den våte, slapsete realiteten og la fantasien forvandle de tunge slushaktige dråpene til lette, glitrende snøkrystaller. Det  begynner å nærme seg jul og det er på tide å tenke julegaver. 


Kaaynern etter fjorårets julegaveåpning.

Nå skal jeg gi dere noen utrolig kule gavetips som garantert kommer til å overraske mottakeren. Jeg har sittet og fascinert meg over mange geniale gaveideer i dag, men skal velge ut noen.

 

Jeg kunne holdt på i evigheter. Alle gaveidéene finner du her, til snille priser. God gavehandel! Slå deg løs!

(sponset innlegg

#julegaver #julegavetips

Khachapuri – et supert alternativ til pizza

georgia khachapuri nasjonalrett national dish pizza oppskrift recipe georgiske nasjonalretten hipp hvordan lage tilberede egg ridderost trendy

 

Heisann!

I dag blir det ny nasjonalrett og vi flyter videre på vegetarbølgen vår, med Khachapuri, Georgias svar på pizza.  Denne er ikke bare god, men  enkel  og billig å lage.

 

 

 

 

georgia khachapuri nasjonalrett national dish pizza oppskrift recipe

 

Ingredienser

 • Omtrent 350 gram mel
 • 2-3 Egg
 • 1 ts Tørrgjær
 • 1.5 dl vann
 • 1/2 ts sukker
 • 1 ss olivenolje
 • 1 klype salt
 • Revet ridderost
 • Revet gresk fetaost
 • 2-3 ss smør

 

Fremgangsmåte

 1. Bland tørrgjæren, lunkent vann og sukker i en bolle. La det står i omtrent 10 min. for at gjæringsprosessen skal settes i gang.
 2. Tilsett mel, salt og olivenolje. Elt sammen i bollen, og tilsett mer mel om deigen er for fuktig, og litt mer vann om den blir for tørr. Elt deigen i omtrent 5 min. Legg plastfolie over bollen og la den heve et varmt sted til den blir dobbelt så stor. ca 45 – 60 min.
 3. Sett ovnen på 250 grader, eller så høyt ovnen går med en pizzastein i ovnen. Dette må du gjøre en time før du setter inn khachapurien, fordi pizzasteinen må bli ordentlig varm helt igjennom. Hvis du ikke har en pizzastein kan du sette ovnen på 225 grader, men det må khachapurien står lengre i ovnen og den får ikke en like krispy bunn. Du får kjøpt pizzasteiner i butikker som Rafens til 150 kr.
 4. Del deigen i omtrent tre store deler. Form de inn i et rektangulær. Det blir lettere for dere å bare se hvordan den skal formes. Klikker du her får du se en film som viser hvordan, så det ikke blir noen misforståelser.
 5. Ha omtrent halvparten raspet fetaost i midten av deigen, og halvparten ridderost.
 6. Sett khachapurien i ovnen i omtrent 6-8 min, til deigen og osten begynner å se gyllenbrun ut.
 7. Ta khachapurien ut, og spre osten litt fra hverandre i midten slik at du kan knekke et egg, som du heller i midten.
 8. Sett den inn i ovnen igjen og la stå i ca. 1.30min til 2 min.
 9. Ta den ut av ovnen og ha 1 ss med smør på toppen av khachapurien.

 

 

Mens deigen brukte litt tid på å heve, stakk vi ned på Mathallen for å smake litt på førjulsstemninga.

 

 

 

vulkanfisk vulkan mathallen lavvo grünerløkka nasjonalgastro

 

 

 

vulkanfisk vulkan mathallen lavvo grünerløkka nasjonalgastro

 

 

Dette er på innsiden av lavvoen! 

 

 

 

 

Denne kalendern har Kaaynern lyst på. Men det blir vel litt rart å ønske seg den til jul. 

 

 

 

 

 Og denne lakriskalendern har Kinnern lyst på. Hun klarer virkelig ikke å få nok av den lakrisen.

 

 

 

 

 

Det er disse sølv, bronsje og gull lakriskulene som er i kalendern.

 

 

 

 

 Mmmmm, makroner.

 

 

 

 

 På Den blinde ku har de laget noen gavekurver med ost og syltetøy, som kan være en god julegave om du ikke vet hva du skal kjøpe til den som har alt. Osten på den blinde ku er litt av en opplevelse.

 

 

 

 

 Vi fikk lest litt i selveste hipsteravisa før deigen var ferdighevet.

 

 

 

 

 

Hva vi synes om maten

 

Anniken: Mmm! Dette var skikkelig godt! Kjempebra alternativ til pizza. Men mer som en lunsjpizza egentlig. Hadde vært godt med tomat på også. Veldig barnevennlig bortsett fra at skorpa ble hard (Freya elsket det).

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Kaayne:

Herregud for en god rett! At jeg ikke har hørt om denne før er helt sjukt. Denne retten går rett inn på topp 10 lista vår. Jeg anbefaler på det sterkeste å lage denne retten en helg, som en lunsj eller middag du kan dele med andre. Smakskombinasjonen fra fetaosten og ridderosten, var helt nydelig, og hadde en perfekt mengde salt. 

 

 

გაამოთ! gaamot! (bon appetit!) 

 

 

Likte du det du leste? Trykk liker eller del innlegget med en venn, så blir vi glade!

Kaayne & Anniken

 

 

 

//

Delta på vårt Snapshow!

Hei, du! Ja, du! Ja…deg!
Her får det en  smakebit av hva som “went down” på det første Snapchat talkshowet vårt.
Skriv gjerne noen spørsmål til oss, så svarer vi på de i en av de kommende Snapchat talkshowene våre. Enten det skulle være spørsmål om rettene vi lager, eller bare om oss generelt, eller om livet.
Følg oss på Snapchat (nasjonalgastro) for å få med dere “programmet”. Det begynner som regel 21:30.

LIVE SNAPSHOW KL 21:30

Hei!

 

 

Nå har vi tenkt til å teste ut noe nytt som dere bare MÅ få med dere!

 

Folk har altfor liten tålmodighet nå om dagen, og kan ikke konsentrere seg om ting i lengre enn 2 sekunder.

 

Vi kommer derfor til å ha live talkshow på snapchat om kveldene fremover. Du og de andre følgerne kan komme med forslag til samtaletema og stille spørsmål.

 

Dette talkshowet kommer ikke til å bare handle om mat, men det kan det om dere vil. Vi er åpne for å snakke om oss, og ikke minst om dere seerne, følgerne, leserne, eller hva du har lyst til å kalle deg selv.

 

Kanskje vi får ordentlige kjente gjester. Dere får følge med og se.

 

Følg med på snap i morgen (onsdag) kveld kl 21:30

 

 

Tidspunkt kommer til å variere fremover, men vi gir dere beskjed på forhånd. Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for å holde dere ordentlig oppdatert.

 

 

video:video

 

 

 

Vegetariske retter

vegetariske retter matblogg matbloggere topplisten hvilke oversikt

Here’s a list of the vegetarian food and drinks that exist on the blogg. It’s written next to a dish or drink if it’s vegan or gluten free.

 

National dishes

Canada – Mac and cheese

Egypt – Falafel (vegan)

Georgia – Khachapuri

Belarus – Draniki

Italy – Pasta

Lesotho – Chakalaka (vegan)

Libanon – Tabbouleh (gluten free) (There’s meat in some of the photos, but it’s not necessary to have with the dish of course).

Moldova – Mămăligă (gluten free)

New Zealand – Pavlova (gluten free)

 

Breakfast

Fridge porridge

Fruit pancakes with aronia berries

 

Popular food

Meat free taco

 

Smoothie

Pad thai-smoothie (vegan)

 

Coffee

Coconut coffee with citrus (vegan)

 

Other

Brioche hamburger buns

 

Dessert

German christmas dessert

 

//