Sist gang jeg brukte engangskamera var på den tiden man fikk et nytt kamera gratis hver gang man fremkalte bilder. 2010 eller noe.
Vi ble nostalgiske i sommer og tenkte det ville være en god ide å bruke engangskamera på Øyafestivalen. Da uvitende om at det kom til å ta et halvt år å få bildene fremkalt. Og at nytt gratis engangskamera kunne vi glemme.
Dag 1. Regn.
Det regnet på innsiden av regntøyet.
Og hvor var alle de tusenvis menneskene? De presset seg inn i et ganske lite telt sammen med oss.
Vi kjøpte nye tørre klær som ikke var gjennomvåte i ca en time.
Flesteparten av bildene ble svarte. Og noen ble mørke. Hadde vi hørt om blitz? Nei.
Alle andre dager. Bedre.
Is fra På pinne.
Iskaffe fra Solberg&Hansen.
For å utmerke seg som en dårlig engangsfotograf kan man f.eks stå med ryggen til sola når man tar selfie, og ikke bruke blitz. Da blir man skyggefull og fin.
Avslutter med et bilde som bekrefter at noen andre kameraer er bedre enn engangskamera, men vi liker det allikevel.
Vi har laget en nasjonalrett for første gang på en evighet. Det er jo derfor vi er her, så vi synes det var på høy tid.
Retten heter Pupusa, en type tortilla med innbakt fyll,og er nasjonalretten til El Salvador. Pupusaen har eksistert i nesten 2000 år. Til tross for at det er en eldgammel rett, ble den ikke populær før på 60-tallet, og ansett som nasjonalrett først i 2005. I dag pupusa populær street food i USA og ble kåret til årets beste gatemat i New York i 2011.
I utgangspunktet var pupusaen kjøttfri, men etterhvert som oppvarmet kjøtt ble en del av kostholdet ble det mer vanlig å bruke kjøtt som fyll i pupusaen. Vi har allikevel valgt å lage en vegetarisk variant.
Tortillaen lages på maismel, og riktig type maismel er avgjørende for et godt resultat. Ikke Maizena. Maseca. Vi kjøpte den i frukt & grønt-butikken på Mathallen i Oslo.
Maisdeig
Ingredienser
ca. 6 dl mais-mel
ca. 6 dl vann
salt
omtrent 4 ss olje
ca. 4 ss siktet hvetemel
1 ts kvernet spisskumin
Fyllet
Ingredienser
2 bokser kidneybønner
280 g revet mozzarella
4 finhakkede hvitløksfedd
saften fra 1/2 lime
en handfull hakket koriander
salt og pepper
Fremgangsmåte
Bland ingredienser til fyll i en skål. Sett til side mens du lager deig.
Kna sammen ingredienser til deig. Blir den tørr- tilsett litt mer olje. Detter den fra hverandre kan du tilsette litt hvetemel som inneholder gluten og binder deigen. Ha i valgfritt krydder i deigen, f.eks chili om ønskelig.
Rull små boller på størrelse med klementiner.
Form bollene som små skåler.
Ha fyll i skålene.
Pakk fyllet inn i deigen slik at det blir en bolle med fyll. Pass på at det blir en god balanse mellom mengde deig og fyll, slik at det ikke blir for deigete, men heller ikke faller fra hverandre.
Flat ut bollene ved å kaste de frem og tilbake mellom hendene. Pass på så det ikke sprekker opp.
Pensles med olje og stekes i teflonpanne i 4-5 min på hver side. Medium høy varme.
Tilbehør:
Curtido – spicy coleslaw
Ingredienser
1/2 hodekål
2 store gulrøtter
3 dl eddik
1 dl vann
1 boks hakket ananas og gjerne annen søt frukt
1 ss sylte jalapeno
salt og pepper
2-3 ss eplecidereddik
Fremgangsmåte
Rasp kål og gulrøtter. Ha i en bolle.
Kok opp 3 dl eddik med 1 dl vann.
Hell væsken over raspet kål og gulrøtter.
La stå i 5 min.
Sil av all væsken. ALT. Skyll i vann. Press ut gjennom tøystykke eller bruk salatslynge.
Ha i en boks med hakket ananas. Gjerne også annen søt frukt.
Ha i syltet jalapeno, hakket.
Ha i salt og pepper.
2-3 ss med eplecidereddik.
Bland godt sammen.
Ha som tilbehør til pupusa.
Dette synes vi om El Salvadors nasjonalrett
Vi er enige om at dette er en rett vi skal spise igjen. Vi håper folk åpner øynene (og gapet) for Pupusa, og vi synes det er på tide at nordmenn innser at Mellom-Amerika kan by på annen digg og smakfull helgemat enn taco. I følge Kaayne så lagde han tortillaen litt for tjukk. Anniken syntes det var en positiv ting. Smaken er subjektiv. Curtidoen var frisk og syrlig, og passet veldig godt ved siden av pupusaen.
Det som ble til overs av pupusa var like godt til lunsj neste dag.
Da ketchup først ble laget inneholdt det ingen tomater, og selve ordet “ketchup” har en ordentlig etymologisk betydning. Det er ikke bare et tulleord.
Ketchup ble først brukt i Kina på 1600-tallet og i stedet for at ketchup inneholdt tomater var hovedingrediensen syltet fisk. I tillegg til syltet fisk – som regel ansjos – innehold ketchupen forskjellig kinesisk krydder. Ketchupen på 1600-tallet var rett og slett en type fiskesaus.
Ordet “ketchup” kommer visstnok fra det kinesiske ordet kê-chiap fra den kinesiske amoy-dialekten, som bokstavelig kan oversettes til laken fra syltet fisk.
Europere som hadde kolonier i Asia fant denne spesielle ketchupen som de syntes smakte helt herlig, og tok den med seg tilbake til Europa. Det var ikke før på 1700-tallet at europeerne tilsatte tomater i oppskriften når de skulle lage ketchup. Og på midten av 1800-tallet var ansjos tatt helt ut av oppskriften, og det var tomater som var hovedingrediensen. Grunnen til det er at tomater også inneholder naturlig umami på samme måte som ansjos, men uten den litt “merkelige” fiskelukten.
Ketchup ble raskt populært i USA og bønder lagde sine egne versjoner av ketchup med tomatene sine. Ketchupen i USA ble merkelig nok populær lenge før ferske tomater, en grunn til det var fordi noen amerikanerne ikke var helt sikre på om det var trygt å spise “RÅ(?!)” tomater [og der skjønner vi at den eldre amerikanske generasjonen overførte sin dumskap til neste generasjon osv., som til syvende og sist har ledet til Trump som president].
Fredag. Fredagen ble en kort fornøyelse for oss, men vi rakk å prøve Smalhansretten, spicy kyllinglår i jalapeno slaw, bbqsaus og koriander, servert i en saftig bun. Smalhans fortjener all rosen de har allerede har fått for denne, som er en av våre favoritter, sammen med Pjoltergeist sin Takoyaki.
Vi fikk også prøvd en spiselig tallerken, for som sagt tidligere, er tallerknene laget av hvetekli, og kan spises på lik linje med alt annet man får servert her inne. Minner faktisk om hjemmelaget knekkebrød. Noe som muligens tyder på at mine knekkebrød ikke er så veldig gode.
Vi er veldig tilhengere av at Øya har et miljøvennlig fokus, og at alle restaurantene serverte økologisk mat, med et stort vegetarisk tilbud, for de som ønsker det.
Lørdag. Siste dag, halvfint vær. Fint fotolys. Ganske god festivalstemning. Begge har pådratt oss en liten forkjølelse etter den regnfulle onsdagen. Men ellers ganske god stemning.
Siden de hadde fått skryt av Aftenposten ville Anniken på død og liv teste en spicy braisert lammepannekake med chipotle mayo. Ble skuffet av innholdet dessverre. Litt tørt og smakløst, og på ingen måte spicy. Men for de som er veldig glad i smaken av lam i seg selv, fungerer den sikkert helt fint.
Skulle gjerne heller ha safet den med chilicheese Quesedillas fra Hitchhiker, men den vet vi jo fra før at er forbanna bra, og fortjener en shout out selv om vi ikke spiste den på årets festival.
Kaayne tok seg en pølse fra Annis, som han i utgangspunktet er veldig fan av. Pølse gjør seg godt som festivalmat, og vi er glad for at det var Annis som serverte den.
Etter maten.
Vi har sett mange gode artister i år og Lars Vaular avsluttet det hele (i brudekjole) på verdig vis. Øyanatt neste.
Vi har smakt på noe av det Øya-festivalen har å by på i 2017 og la oss bare si at det er nesten verdt å kjøpe Øya-billetter KUN for å komme inn hit å smake på maten. Ja, kvaliteten på maten er veldig høy i år og den fortjener mye skryt.
Regnet styrtet ned første dagen på Øya-festivalen, men det hjalp å få i seg god mat og drikke. Det skal sies at festivalområdet gjerne kunne hatt noen telt der man kan spise maten sin og søke ly fra pøsende regn eller stekende sol.
Pjoltergeist
Den første retten vi prøvde heter Takoyaki og serveres av Pjoltergeist-folket. Takoyaki er friterte små boller som inneholder blant annet akkar (en type små blekksprut). Det ble servert med masse vårløk og katsuobushi (løvtynne tørkede tunfiskflak).
Dette er helt klart favoritten vår så langt. Retten har en god blanding smaker og konsistenser; knasende frisk vårløk, krispy boller med kremete innhold, og tunfiskflak som smelter på tunga. Hele retten er full av smak og er en tallerken for de som har lyst til å prøve noe litt utenom det vanlige.
Psst! Tallerkenene er laget av hvetekli så de kan du faktisk spise(!).
Texas Barbecue Café
Neste rett var en brisket sandwich med sylta rødløk. Et bra måltid om du er ute etter å spise mye godt grillkjøtt.
Endelig sluttet det å regne. For en liten stund hvertfall. Vi måtte investere i flere nye plagg fra Carlings-butikken på området, da regntøyet viste seg å gjøre en DÅRLIG jobb for å holde oss tørre.
Og så begynte det å regne igjen…….
Elgbab
Ordet elgbab hørtes veldig spennende ut og vi måtte teste denne. Litt skuffet, da vi av en eller annen grunn hadde forventet at det ikke skulle smake kebab. Elgbaben leverer bra som et alternativ til kebab, og smaker veldig likt en helt vanlig kebab, med unntak av kjøttet, som er mørere og smaker litt mer vilt. Et pluss er at man får mye mat for pengene og kan leve noen gode festivaltimer på en elgbab.
Dag 2
Endelig smiler værgudene til oss. Dag 2 er preget av ekte festivalstemning! Det kunne ikke vært bedre. Folk får nå endelig muligheten til å vise de nøye uttenkte festival-outfitene sine til andre Øya-publikumere, og til å legge seg på gresset og rulle rundt, mens deilig musikk, mat og drikke flommer inn i alle kroppens åpninger.
Fiskeriet
Fiskeriet har fått skryt for sin fish n’ chips derfor måtte vi jo prøve det. Chipsene er store og saftige, det samme gjelder fisken. Det hele kommer med en deilig remulade, og er pakket inn i det klassiske avispapiret noe som også gjør det lett å gå rundt med maten på festivalområdet. Dette er en veldig safe rett for de som ikke ønsker masse ukjente smaker. Passer f.eks godt for barn.
Solberg & Hansen
Nitrokaffen fra Solberg og Hansen. Dette er kald kaffe med nitrogen, noe som gjør den mer fyldig enn en vanlig iskaffe, og gir den en litt mer kremet smak. Ellers serverer de både iskaffe og varm kaffe som vi liker godt.
Taco República
Taco-tallerkenen til Taco República inneholder to små tacoer, nachos og en bønnedip. Saftige friske tacoer med mye koriander og en lime som kan skvises over for å gi tacoene mer smak av sommern (som ikke er over).
Det var to dager med festival og vi kommer tilbake med flere updates. Du kan også følge oss på Instagram om du ikke gjør det allerede @national_gastro for å se flere direkte updates under festivalen.