Ikke utsett! Bare gjør det!


 

Når vi startet denne bloggen var engasjementet vårt helt på topp. Vi skulle gjøre det ene og det andre, og hadde så mange planer om hvor vi kom til å være bare 1 år frem i tid. 

I starten var vi begge studenter, og vi var ALTFOR opptatte av å skaffe oss sponsorer. Det gjorde at vi ikke fikk den frihetsfølelsen til å kunne skrive hva vi ville. 

Kaayne skriver fortsatt på den teite mastern sin, og han fikk seg samtidig en fulltidsjobb OG vi har en liten datter! Og av en eller annen grunn tenkte vi at ja, dette kommer til å funke. Vi starter en blogg hvor vi skal lage alle verdens nasjonalretter. 

Det gikk veldig fint i starten, men det skulle også veldig lite til før alt gikk til helvete.

Det har vært mye krangling på grunn av denne bloggen, og vi har nesten gitt opp mange ganger. Fordi vi ville prioritere flere ting samtidig. Men det går heller ikke, i hvert fall ikke for oss. Derfor gjelder det å planlegge nøye, og holde planene.

Vi har uansett fått mye ut av å ha denne bloggen. Bloggen har pushet oss til å komme oss ut på mange restauranter. Den har også lært oss å bli flinkere til å lage mat, skrive, redigere, skape kontaktnettverk osv. osv. Bloggen går bare oppover.

Men det som skjer nå er at Kaayne er i den siste måneden av masterinnleveringen, så derfor vil det bli litt sjeldnere oppdateringer på bloggen. Det vil være hovedsakelig Anniken som oppdaterer bloggen nå fremover.

Men i midten av desember kommer vi tilbake sterkere enn ever!

Det vi også vil frem til er at om vi klarer å ha en sånn blogg som dette, med alle de forskjellige tingene gående i livet vårt samtidig. Da kan du også satse på det du har lyst til å gjøre i livet. Enten det er å være en kokk i verdensklasse, verdens best betalte regissør eller en katt. Ikke len deg tilbake og tenk at skolen skal gjøre jobben for deg.

Vær foroverlent! Gjør det lille ekstra som kanskje de andre ikke orker. Lær deg noen oppskrifter fra bloggen vår og imponér kjæresten. Ta kontakt med venner og familie, ikke prokrastinér de lever ikke evig. Drømmejobben blir heller ikke kastet i fanget ditt. Kanskje en du kjenner har drømmejobben til deg uten at du vet om det, fordi dere ikke tar kontakt med hverandre.

Som Jim Carrey sa i en tale på et universitet en gang “Faren min ville egentlig bli en komiker, men trodde det ikke var mulig. Derfor ble han regnskapsfører i stedet. Når jeg var 12 år mistet han den “trygge” jobben han egentlig ikke likte. Av det lærte jeg at hvis man kan feile på det man ikke har lyst til å drive med, kan du like gjerne ta en sjanse på det du elsker å gjøre”.

Viktigst av alt; ha det gøy mens du gjør de tingene du gjør, og ikke tenk på hva andre synes.

Fortsatt god søndag!

Føl deg som en filmstjerne på denne restauranten

Kaayne tester VR-briller som viser hvordan Glenfiddich whiskyen blir produsert.

 

Glenfiddich har for første gang eksperimentert med nye smaker i whiskyen. Vi fikk være med å teste ut to nye Whisky-typer i kombinasjon med god mat. Vi var på restaurant Teatro, som er kjent for sin fantastiske pizza. 

 

 

Til å begynne med fikk vi en frisk amerikansk Porkslap Pale Ale.

Den første Whiskyen vi fikk smake var en Glenfiddich IPA Experiment. Det er ikke en ren blanding mellom en vanlig IPA-øl og Glenfiddich-whisky. Det som har skjedd har vært en liten utveksling av tønner.

 

 

 

Glenfiddich-destilleriet tok først ut sin whisky fra en tretønne, og helte det over på aluminiumstønner. De ga deretter tretønnene til det lokale bryggeriet rett over gata som produserer blant annet IPA-øl. Bryggeriet heller så sin IPA-øl over på tretønna, og lot IPAen ligge i 3 – 4 måneder før de tok ut IPAen og ga tønna tilbake til Glenfiddich destilleriet. Dette fenomenet er også kjent som shared barrels.

Vi vil først og fremst påpeke at vi ikke er noen Whisky-connoissieurer, og derfor å høre at Glenfiddich uttales Glenfiddikh og ikke Glenfiddisj var ganske flaut. Men det skal sies at vi ikke var invitert med på denne tastingen for å være experter på whisky-smaking. Uansett lærte vi noe nytt som du kanskje, kanskje ikke kan ta med deg videre. I all hovedsak var vi der for å smake på maten restaurant Teatro hadde tilbredt.

 

Verten Marian viser frem de to flaskene whisky vi fikk smake på.

 

Maten kokkene på restaurant Teatro hadde laget til oss var inneholdt litt av de to typene whisky vi fikk smake på.

Den ene pizzaen vi fikk smake på var en tynn italiensk pizza med god skorpe. Toppingen bestod av portobello-sopp og lardo som er for det meste krydret svinefett som har blitt lagret over lengre tid. Vi kunne ikke se lardoen på pizzaen, fordi portobello-soppen hadde først blitt stekt for å bli kvitt all væske, så var lardo blandet sammen med portobello-soppen slik den kunne absorbere all saften fra lardoen. Dette gjør soppen utrolig smakfull. Den siste lille “twisten” på pizzaen var at sausen også bestod av bittelitt Glenfiddich-whisky fra Project XX.

Project XX er en 47% whisky som vi var nødt til å vanne ut litt med noen dråper vann for å få frem whiskysmaken, og ikke bare alkoholsmaken. Det er en god, nesten parfyme-aktig whisky. Det var en litt utfordrende whisky vi var nødt til å bli vant til. Men smaken var ikke like sterk når vi drakk den til pizzaen. Vi vil helt klart anbefale å ta frem litt whisky i stedet for øl nesten gang du spiser en pizza med enten blåmuggost eller noe røkt spekemat på.

 

 

 

 

 


Med høyhalsa genser prøver Kaayne å se ut som en intellektuell whisky-taster 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pizza nr. 2 var en pizza med upasteurisert norsk Fjelldronningost fra Avdem gardsysteri blandet i en emulsjon sammen med Glenfiddich IPA-whiskyen.

Osten på denne pizzaen var helt utenomjordisk. Det at osten er upasteurisert gjør at man får en litt ekstra skarp smak, som også sto eksemplarisk til whiskyen.

For å være helt ærlig klarte vi ikke helt å smake whiskyen i selve pizzaen, men vi må si at smaken muligens kom frem som en litt svak røkt smak som stod helt ypperlig til lardoen på pizzaen. En sipp av IPA-whiskyen til pizzaen var en herlig forlengelse av maten. Rett og slett en matematisk riktig kombinasjon av mat og drikke.

 


 

 

Til dessert fikk vi en vanlig vaniljeis med karamellsaus kombinert med Glenfiddich sin Project XX-whisky og litt maldon-salt på toppen.

Den søte, salte og røkte smaken står veldig godt sammen med isen. Når det er sagt synes vi nesten alt fungerer i kombinasjon med vanlig vaniljeis. Men dette er en herlig og, hva skal vi si, litt mer voksen, samt distingvert og relativt enkel dessert å lage hjemme.

 

 

 

Restaurant Teatro er en restaurant det er verdt å ta turen innom for å spise en pizza om du samtidig har lyst til å ta ferie fra studenttilværelsen og føle deg som en viktig og berømt filmstjerne til en rimelig penge.

 

Så bestill deg en pizza med et glass whisky til, og nyt livet den tiden du er der.

 

 

Oppskrift på klippestang med lakris

oppskrift hvordan lage tilberede lakris klippestang matblogg matbloggere godt dessert kake johan bülow lakrids
 

 

 

 

 

Her om dagen fikk jeg en oppskriftsåpenbaring og måtte bare teste det ut. Fra utsiden ser dette kanskje ut som en helt vanlig klippestang, men på innsiden gjemmer det seg en deilig overraskelse fra Lakrids by Johan Bulow. 

 

 

 


Sponsede produkter

 

 

 

 

 

 

Du trenger:

 • 1 pose tørrgjær eller 50 g gjær
 • 150 g smør
 • 5 dl melk
 • 1,5 dl sukker
 • 2 egg (det ene er til pensling)
 • 1,5 l hvetemel
 • salt lakrissirup som fyll
 • vaniljekrem som fyll
 • raw eller fint lakrispulver  til å strø på topp
 • perlesukker til å strø på toppen

 

 

 

 

 

Deig: 

 • smelt smør
 • ha i melk og gjær
 • ha i 1 pisket egg
 • ha i sukker
 • røres godt sammen
 • ha i litt og litt av melet til du har en jevn og fin deig
 • dekk til og la heve i 45 min

 

 


 

 

 

 

Som dere ser så har jeg laget litt forskjellige varianter. Men jeg har brukt den samme metoden på alle tre:

Jeg anbefaler å dele deigen i 3 eller 4 stenger. Deles den i 2 får du to store stenger som stekes i to omganger.

 • Kjevle ut deigen til (noe som ligner) et rektangel. Du kan gjerne være perfeksjonist å lage den perfekt, men jeg liker det litt koselig og uperfekt
 • Bruk en saks og klipp strimler inn mot midten på begge langsider. La det være igjen plass på midten til å legge fyll. (Angrer på at jeg ikke bare tok noen bilder av fremgangsmåten)
 • Forskjellen på stengene jeg laget, er tykkelsen på strimlene. På den ene laget jeg fletter av strimlene. Du kan også tvinne to og to
 • Ha vaniljekrem og Lakrids-sirup  i midtgangen
 • Brett annenhver av strimlene over fyllet
 • Pensle med et vispet egg
 • Dryss Lakrids-pulver over sammen med perlesukker (jeg hadde ikke perlesukker, men synes du skal bruke det hvis du har i skapet)
 • Sett nederst i forvarmet ovn på 200 grader i 15 – 20 min. 
 • La hvile litt på kjøkkenbenken før den nytes varm og fersk <3

 

 

 

Det her var syyyykt godt!!

Anniken

 

 

 

Er du glad i lakris kan du lese mer om lakris i matlaging her.

 

 

 

 

 

 

Utrygge matbokser

 

 

Her om dagen sendte Kaayne meg en artikkel. Den handlet om helseskadelige matbokser, og at en forsker sluttet å bruke matboks til barnet sitt fordi samtlige av boksene i en forbrukertest inneholdt helseskadelige miljøgifter. Det til tross for at produsentene har lovet at boksene ikke inneholder helseskadelige stoffer.

Det er ikke lenge siden jeg har lest at også annen emballasje ment for oppbevaring av mat inneholder stoffer som ikke bør få entre kroppen. Aluminium og plast f.eks slipper ut gifter når det varmes opp eller kommer i kontakt med matvarer som inneholder mye fett eller alkohol. Så plastposer, folie og oppbevaringsbokser er ikke ment for oppbevaring av alle type mat. Når det står fryseposer på pakken, så betyr det at posene kun bør brukes til mat som skal fryses, og ikke andre matvarer. Står det brødposer, så skal man ikke putte kjøtt oppi posen. 

I artikkelen Kaayne sendte sto det ingen ting om hva forskeren bruker som alternativ etter han sluttet med matboks. Og det er egentlig derfor jeg skriver dette innlegget. Jeg vet ikke om det finnes noen matbokser på markedet som er garantert frie for miljøgifter. Er det glass som er den nye greia, for det synes jeg virker veldig upraktisk.

Hva er det ok å bruke uten å få dårlig samvittighet hver gang man sender barnet i barnehagen, egentlig? Det lurer jeg på.

 

 

Jeg håper dere vil dele deres erfaringer og tips med meg i kommentarfeltet under!

 

Anniken

 

 

 

 

SÅNN LAGER DU GOD KAFFE

hvordan lage god kaffe aeropress enkelt tim wendelboe supreme roastworks figgjo

 

Nå har vi endelig laget en video som viser deg hvordan du lager en god kopp med kaffe, steg for steg med en Aeropress.

 

ABONNERER du på YouTuben-kanalen vår går du aldri glipp av nye oppdateringer.

Restaurant med espresso soft-is

 

 

Forrige uke var vi på nyåpnede restaurant Pila på Grünerløkka. Restauranten ligger et steinkast fra Akerselva og stemningen er laid back. Vi er fans av øl, kaffe, vinyl- konseptet til Hendrix Ibsen og synes det er kult at det nå har dukket opp en gastrokaffebar med vinyl i høyttalerene og fokus på kortreiste råvarer. Pila har med seg den enkle og hyggelige interiørstilen fra Hendrix Ibsen, og vi føler oss “hjemme” med en gang vi kommer inn.

 

 

 

 

Utsikten fra restauranten er selvsagt ut mot nydelige Akerselva, med et stort piletre i sikte.

 

 

 

 

Det er folka som drev foodtrucken Ragnalokk, som var på blant annet Øya-festivalen i år, som driver kjøkkenet på Pila. Vi synes pull pork svelene de lagde på Øya-festivalen var den desidert beste maten vi kunne få tak i der. Vi håper derfor at restauranten på et eller annet tidspunkt begynner å servere svelene, for de savnes sterkt  *wink wink*. Matblogger Lars spiser var så stor tilhenger av svelene at han måtte lage sine egne.

 

 

 

 

 

Åpent, luftig og et relativt minimalistisk lokale, og kan minne litt om en moderne norsk hytte.

 

 

 

 

 

Siden vi hadde med oss Freya, som er 2 år, ble det veldig vanskelig for oss å gjennomføre måltidet sammen. Anniken og Freya dro hjem, og Kaayne fikk bli igjen og spise deilig villkveite med gnocchi, og Earl Grey sjokolademousse til dessert. 

 

Kaayne: Villkveiten smelta i munnen, men jeg var dum nok som glemte helt gnocchien som lå i en liten skål ved siden av, så jeg endte opp med spise den uten noe saus til. Hadde jeg bare ikke vært så ivrig.

 

Desserten vil jeg kanskje si var høydepunktet. Jeg er egentlig ikke no spesielt glad i desserter og sjokolade. Men denne altså, denne desserten var porøs, luftig og inneholdt forskjellige konsistenser. Fra luftig sjokolademousse til småcrunchy sjokoladedryss. Og sødme til syrlighetskontrasten mellom sjokolademoussen og bjørnebærene var forfriskende. Jeg liker også ordspillet med at den blir kalt en mosekake, pluss at det ser ut som om, ja, det er mose på desserten og at det er en sjokolademousse.

 

 

 

Pila serverer ikke bare middag, men holder oppe fra morgenen og lager fantastisk kaffe fra Langøra, og frokost. De serverer også noe vi aldri har hørt om før; espresso soft-is. Det er vi nødt til å prøve en gang. Is og koffein samtidig, det er to fluer i én smekk. Nesten som å pusse tenna i dusjen hvis du har ekstra dårlig tid.

 

 

 

 

De mørkebrune, nærmest svarte kaffekoppene de har i kaffebaren er faktisk laget av, tro det eller ei, kaffegrut. Om jeg ikke husker feil kan du nok også kjøpe de.

 

 


 

Stikk innom Pila for en kopp kaffe om du skal gå nedover Akerselva uansett. Eller bestill den famøse espresso soft-isen og fortell oss hvordan den smaker.
 
 
 
Under kan du se en liten videosnutt av hvordan åpningsdagen på Pila var for oss.
 
 
 
 

Vi har blitt akseptert!

 

 

 

Mye har skjedd nå de siste 2 ukene. Vi har blant annet flyttet tilbake til hovedstaden. Men, kanskje mest interessant og spennende er at Anniken tok kontakt med de som driver det norske YouTube-nettverket Nordic Screens. Anniken fortalte over telefonen at vi driver en matblogg og har lyst til å satse mer på YouTube fremover.

 

Dette var de interessert i og vi var heldige som fikk lov til å bli del av deres Nordic Open nettverk. 

 

 

 

 

JIPPI!!

 

Det vi med andre ord forteller dere om nå er at vi kommer til å satse mer på YouTube-kanalen vår fremover, men vi kommer ikke til å slutte med bloggen.

 

Youtube-kanalen vår kommer til å være mer underholdende og kanskje ikke like mye om matlaging som selve bloggen, men en YouTube-kanal hvor vi kommer til å smake på mye forskjellig som du kanskje aldri har hørt om. 

 

Hvis du allerede har fulgt oss på YouTube har du jo sett at vi blant annet har spist verdens sterkeste chili, verdens “sureste” frukt og spist noe som kanskje kan være noe av den verst tenkelige maten man finner på jorda. 

 

Det er bare noen få videoer vi allerede har laget, men nå vil vi få til å legge ut filmer oftere. Vi har ikke gitt kanalen så mye oppmerksomhet tidligere, og derfor har vi heller ikke så mange abonnenter på Youtube ennå. 

 

Hvis du ikke allerede følger YouTube kanalen vår, så setter vi stor pris på om du begynner nå. Fordi det er nå fremover ting kommer til å skje på kanalen.

 

Fortell gjerne venner, familie, hunden din, edderkoppen over skapet og andre bekjente om kanalen vår. For hvis…jeg mener når vi får 3000 YouTube-abonnenter blir vi oppgradert til Nordic Screens. Og da blir det serious shit.

 

Har du noen YouTube-tips, triks, idéer så bare send de i vår retning i kommantarfeltet enten på bloggen, Facebook, YouTube eller send en mail til oss om det er noe super hemmelig; [email protected]