Oppskrift på Sveriges nasjonalrett – kräftskiva

kreps nasjonalgastro krepselag krondill kreftskive krepseskive sommermat sesong selvplukk akerselva oslo nasjonalrett sverige ferskvannskreps oppskrift hvordan lage tilberede

 

 

Denne nasjonalretten har tatt oss nærmest 3 år å lage. Den krever ikke så mange ingredienser, kun ferskvannskreps og krondill, men vi ville fange krepsen selv og da oppstod det noen problemer de tidligere årene. Krondillen er i sesong i august/september men den er ikke så enkel få tak i overalt i Oslo.

 

Det første året da jeg og en kompis fant ut at det var mulig å krepse i Akerselva var sesongen akkurat over. Den begynner 6. august kl 18:00 hvert år og varer som regel til slutten av august med mindre det har blitt fanget veldig mange kreps. Da kan det hende de korter ned krepsesesongen.

 

 

 

 

 

sesong krondill oslo kreps urt august kreftskive

(Krondill)

 

Det andre året vi prøvde å krepse rakk vi det aldri, fordi man må opp til Oslomarkas fiskeadministrasjon i Sørkedalen mellom kl 08:00 og 16:00 på en hverdag for å få kjøpt krepsekort. OFA har gjort det bevisst vanskelig å få tak i krepsekort slik at ikke så mange krepser. Det er fordi det er viktig å holde krepsebestanden oppe. Derfor har OFA også et minstemål på krepsen på 9,5 cm.

 

 

 

kreps akerselva sesong oslo august selvplukk krepsing sommer

 

 

Tredje året (i år) skulle vi få tak krepsekort, så vi ringte OFA og spurte pent om de kunne ha kontoret oppe til kl 16:15 fordi vi var på vei med bussen. Sjefen på kontoret sa det var greit, problemet var bare at vi gikk av på feil bussholdeplass. Vi gikk faktisk av på SISTE holdeplass, og bussen gikk ikke tilbake før 12 minutter senere. Klokka var da allerede 16:15. Vi var forferdelig sinte på oss selv, fordi vi ikke klarer å planlegge en dritt. Men, jeg så tilfeldigvis en mann på vei bort til den ene bilen som sto parkert der oppe. Vi skyndte oss bort og spurte den eldre mannen om han kunne kjøre oss til Bjørnsgard. Han tenkte seg litt nøye om, og lurte sikkert på om vi var kjeltringer, før han sa ja. Han fortalte oss at han aldri har vært der oppe før fordi han er fra Porsgrunn.

 

 

 

Vi var skikkelig stressa og det var ikke mulig å ringe kontoret til OFA fordi de stengte telefonlinja akkurat kl 16:00.

 

Da vi var fremme på Bjørnsgard så vi OFA-bygget og krysset fingrene for at de fortsatt var der. Og det var de. Det var rett før de skulle dra. Vi kjøpte 2 døgnkort til 150kr hver for å krepse i Akerselva. De fortalte at krepsen elsker rå kyllingfilet og at man ikke skal ha vann i bøtte man legger de oppi, fordi da bruker de opp alt oksygenet i vannet, som faktisk gjør at de kveles. Krepsen skal derfor ikke ligge i vann.

 

For en lettelse det var bare å holde krepsekortet i hånda i år!

 

Vi trodde vi hadde med oss alt vi trengte da vi skulle ut å krepse, men som vanlig var det noe vi hadde glemt, og det var en hov. Vi hadde derimot med 2 bøtter, så jeg lagde mange hull i den ene bøtta som jeg da brukte som en slags hov for å fange krepsen som festet seg på åtepinnen.

 

 

 

gryte kreps krepsskive kreftskive sverige le creuset

 

Da vi hadde kommet godt i gang så vi at det var mange kreps. Problemet var bare at all den krepsen var langt under minstemålet. Vi skjønte nå at vi var kommet for sent i krepsesesongen. Alle de store krepsene hadde nok allerede blitt plukket av andre. Vi endte uansett opp med å plukke nærmere 20 kreps før vi hørte noe som rørte seg under steinene vi satt på.

Krepsen er ikke den eneste som er glad i rå kyllingfilet fant vi ut. Rett under steinene vi satt på smøg det rundt en veldig lite sky mink som skremte livet av Eirik (han lever fortsatt). Den var utrolig frekk og tok mye av agnet vi hadde liggende rundt på steinene. Dumme som vi var måtte vi jo legge agnet spredd rundt på steinene rundt oss selvfølgelig. Jeg synes minken var søt, så jeg valgte å mate den litt med en av åtepinnene, men det likte ikke Eirik. Han ropte “nå kommer’n hvertfall ikke til å forsvinne!“.

 

Vi klarte ikke å sitte trygt på steinene uten å bli overfalt av minken, så vi bestemte oss for at 20 kreps var nok. Dette ville mette omtrent…ingen, mistenkte vi. Eller, man beregner ca. 1 kg kreps per person om det skal være hovedretten, så dette var vel kanskje nok til én sulten voksen.

 

 

 

Da vet vi det til neste gang i hvert fall. Skal du krepse så;

  1. Begynn samme dagen som krepsesesongen åpner 6. august kl 18:00 for å få de største og beste krepsene
  2. Ha med hov og hodelykt, fordi krepsen tiltrekkes av lys, og det er greit å ha begge hendene tilgjengelig.
  3. Prøv å krepse på Frysja, og ikke Nydalen hvor vi var. Vi tror det er bedre på Frysja av en eller annen grunn.
  4. Ha med rå kyllingfilet som agn, og pass på at det sitter ordentlig festet på åtepinnene.

 

 

 

kreps koke sesong august gryte le creuset oslo akerselva hvordan slik tilbereder du

 

 

 

 

 

 

kreps oslo sommermat sjømat akerselva krepsing kreftskive krepseskive sånn lager du hvordan

 

 

Så er det over til oppskriften på Sveriges nasjonalrett – kräftskiva

 

Ingredienser

  • 1 kg ferske levende ferskvannskreps
  • 4 liter vann
  • 5dl øl
  • 1,25 dl salt
  • krondill

 

Fremgangsmåte

  1. Krepsen bør ligge i et kar som får inn nytt vann i 24 timer slik at krepsen kan tømme seg for det de har i tarmen, så man slipper å tenke på det når man skal spise krepsen. Det er forøvrig ikke krise om man ikke får gjort dette.
  2. Kok opp vannet sammen med vann, salt, krondill og ølen i en stor kjele. Vi har valgt å bruke sitron-IPAen til Haandbryggeriet. Vi tenkte den ville passe til skalldyr pga sitronsmaken. La vannet koke ordentlig før du har i krepsen…levende dessverre. Men de stryker med med én gang om de koker ordentlig. La krepsen koke i 5-6 minutter.
  3. Når krepsen er ferdigkokt tar du de ut og legger de i en form og heller over laken fra kjelen så det dekker all krepsen. La det trekke i ca. 6 min før du har ikke noe kjølig, som f.eks kjøleelementer i laken. Krepsen skal være nedkjølt før du begynne å spise den. Derfor kan du egentlig koke krepsen dagen i forveien og la den ligge i laken for å trekke til seg mer smak.
  4. Det er forskjellig måter å skrelle en kreps, men det beste er vrikke litt på hode, dra det forsiktig av så du får med deg mest av det som er i hodet til krepsen. Deretter skreller du “magen” på krepsen nesten som en reke. Klørene kan også knuses for å ta ut kjøttet. Og for de som tørr kan du bite halvveis igjennom hodet på krepsen og så suge ut det som er inni.
  5. Ha krepsen over på ristet loff med majones og sitron.

 

 

kreftskive kreps krepseskive sesong august selvplukk slik lager du hvordan oslo

 

Dette synes vi om den svenske nasjonalretten

 

Anniken: Dette var kjempegodt. Ikke akkurat lettvint med tanke på alt arbeidet guttene har lagt i å få til dette. Vi endte opp med å spise en halv skive hver, og skulle gjerne ha spist mye mer siden det som sagt smakte veldig bra. Digg at krepsen var så fersk.

 

Kaayne: Det er så gøy når man kan spise ting man selv har fanget. Det var en veldig god rett, men som sagt så var det ikke så mye vi fikk fanget, ellers skulle jeg ha spist veldig mye mer. Krepsen ble god med ølen vi valgte å koke de i, og de var kokt akkurat lenge nok. Krepsen ble derfor veldig saftig og mør. Eneste ulempen med å spise krepsen er at jeg er så sykt dårlig på å skrelle krepsen. Det tar altfor lang tid, og jeg har nesten ikke tålmodigheten til det, men på den andre siden så gjør det jo at man sitter lenger ved bordet sammen med de man spiser med.

 

 

spise kreps krepselag oslo august sesong akerselva

 

 

 

 

 

 

 

                               

 

 

Smaklig måltid! (bon appetit!)

 

   Tekst: Kaayne

   Foto: Anniken

 

Oppskrift på schnitzler / tonkatsu av svinekoteletter

nasjonalgastro tonkatsu wienerschnitzel godt enkelt hvordan lage tilberede oppskrift topplisten matbloggere matblogg friterte svinekoteletter koteletter av svin hva kan man lage

 

 

Er du ikke lei av å steke svinekoteletter, også blir de så sykt tørre hver gang? Hver gang du tilbereder svinekotelettene dine på denne måten, kan jeg nesten garantere deg at de blir saftige.

 

For å være helt ærlig vet jeg ikke om man kan kalle denne retten tonkatsu, eller om man kan kalle det wienerschnitzel. Friterte svinekoteletter er det i hvert fall. Tonkatsu er ganske likt men forskjellen er at det brukes potetmel i stedet for vanlig siktet hvetemel, pluss at japanerne bruker panko, som er større brødsmuler fra fint brød i stedet for griljermel, som har mye finere smuler. Japanerne kan også finne på å legge tonkatsuen i saltlake over natta for at kotelettene skal bli saftigere, men det skal vi ikke i denne oppskriften fordi vi har lyst til å gjøre den enklest mulig. Det må derimot sies at retten kan være litt vanskelig fordi du skal fritere kotelettene i olje, men det klarer du.

 

Les en av våre første nasjonalretter på bloggen, hvor vi lagde den østeriske nasjonalretten – wienerschnitzel av kalv.

 

 

 

Ingredienser

  • 4 svinekoteletter med bein
  • Griljermel
  • Pepper
  • Salt
  • Paprikapuvler
  • Solsikkeolje til fritering
  • 2 egg
  • Siktet hvetemel/eller potetmel om du vil ha noe som ligner mer på tonkatsu

 

Du trenger

  • Kjøtthammer
  • Steketermometer

 

 

 

nasjonalgastro tonkatsu wienerschnitzel godt enkelt hvordan lage tilberede oppskrift topplisten matbloggere matblogg friterte svinekoteletter koteletter av svin hva kan man lage

 

 

 

 

 

Fremgangsmåte

  1. Begynn med å skylle svinekotelettene i kaldt vann for å få vekk breinrester, osv. Tørk deretter kotelettene med papir eller kjøkkenhåndle. Legg plastfolie på en fjøl så den dekker hele greia. Legg på én svinekotelett og et lag med plastfolie over der igjen. Bank forsiktig svinekoteletten litt flatere, noe som vil gjøre den mørere. Gjenta dette med de resterende kotelettene og legg de til side.
  2. Bland sammen ca. 3 dl mel med 1 ss kvernet pepper, 1 ts salt og 1 ss paprikapulver med en gaffel i en bolle – men her kan du gjerne komme med egne gode blandinger om du har noen du vanligvis pleier å bruke til svin for eksempel. Salvie og hvitløkspulver er også godt å ha i en slik melblanding, men i denne oppskriften kjører vi den enkel. Hell deretter melblandingen over på en tallerken. Pisk lett sammen 2 egg i en bolle, og hell omtrent 2 -3 dl griljermel på en stor tallerken. Når du er ferdig med det skal du ha én skål med melblanding, én skål med egg og én tallerken med griljermel stående foran deg.
  3. Nå skal vi begynne å dekke kotelettene i mel og egg. Ta først tak i én kotelett i beinet på koteletten og legg den i melblandingen. Pass på at melblandingen dekker hele koteletten. Ta deretter koteletten ut av melblandingen og over i de piskede eggene, pass også på at hele koteletten blir dekket av egg. Etter det tar du koteletten over i griljermelet og dekker den ordentlig i det også. Gjenta med de resterende kotelettene, men legg helst bare i 1 kotelett om gangen når du friterer, så ikke temperaturen på oljen synker mye.
  4. Varm opp solsikkeolje i en dyp stekepanne på 180 grader. Vær forsiktig! Bruk steketermometer. Begynner det å brenne hvis du friterer på for høy varme skal du aldri slukke brannen med vann, da eksploderer det. Du må heller legg et lokk over flammene. Disse kotelettene friteres i lav frityrolje, og skal derfor ikke dekke hele koteletten når du har den i stekepanna.
  5. Når oljen har nådd 180 grader legger du forsiktig i én kotelett og friterer den i omtrent 3 – 4 minutter på hver side. Når den er ferdig legger du den over på en rist og drysser litt Maldon-salt over.
  6. Servér for eksempel med ovnsstekte poteter som en enkel og god lørdagsrett. Ha gjerne også noe å dyppe maten i som; amerikansk sennep, soyasaus honningsennep, sweet and sour saus eller noe lignende.

 

 

Oppskrift på Kaffe-lemonade

 

kaffelemonade lemonade kaffe iskaffe kaldbrygg lag hvordan lage slik lager du

 

 

En av våre favoritt-drikker opp i gjennom har vært kaffe-lemonade. Dette er egentlig en portugisisk drikk, som ikke er så kjent, til tross for at den er en veldig god og frisk sommerdrikk. Det finnes flere måter å lage dette på. Har du f.eks lemonade stående i kjøleskapet fra før, kan du blande det i et glass med isbiter og kaffe. Oppskriften vår viser hvordan du lager ett glass kaffe-lemonade.

 

 

 

aeropress lemonade kaffe kaffelemonade limonade kaffelimonade kaffe-lemonade

 

oppskrift kaffe lemonade hvordan lage vi lager slik du iskaffe sommerdrikk

 

 

 

Du trenger:

  • Espresso (har du allerede kaldbrygg stående i kjøleskapet, kan du bruke det isteden for espresso. Da bør du lage en sukkerlake slik at sukkeret ikke bare legger seg i bunnen)
  • sitronsaft
  • sukker 
  • isbiter
  • kaldt vann

 

 

Slik gjør du:

  • Lag en espresso (eller en sterk liten kaffe som minner om espresso, hvis ikke du har mulighet til å lage ekte espresso). Du kan f.eks gjøre som vi har gjort her.
  • Bland den varme kaffen med 1-2 ss sukker og rør godt. 1 ss gir en ganske syrlig smak.
  • Ha isbiter i et glass og hell kaffen over. Pass på å få med sukkeret som ligger i bunnen også.
  • Ha i saften fra en halv sitron.
  • Hell over litt kaldt vann med eller uten kullsyre. Her kan du smake til avhengig av størrelsen på glasset.
  • Rør litt og drikk.

 

 

 

kaffelemonade lemonade iskaffe kaffe sommerdrikk hvordan lage oppskrift

Hvordan lage hot sauce

hot sauce chili nasjonalgastro vitamix hvordan lage oppskrift på enkelt enkel habanero cayenne spicy Oslo Pepper Expo matbloggere topplisten chilisaus saus

 

Vi har endelig fått oss en god blender, en Vitamix, og noe av det første vi må gjøre da er jo selvfølgelig å lage hot sauce. Denne hot sauce-oppskriften er god på det meste av mat, pluss at den er superenkel å lage. Sausen er ikke veldig sterk, men om du ikke takler sterk mat kan du droppe å ha habaneroen i sausen, men da vil den ikke få den like god fruktige og florale smaken.

 

 

Ingredienser

  • 1 liten fersk ananas
  • 2,5 dl cayenne chili
  • 1 stor moden habanero
  • 2,5 dl gul løk kuttet i biter
  • 2,5 dl eplesidereddik
  • 2,5 dl vanlig lys eddik
  • 1 ss salt
  • 1 ss kverna fersk sort pepper
  • 2ss olivenolje
  • 6 store hvitløksfedd uten skall

 

 

Fremgangsmåte

  1. Fjern og kast kjernen og “skallet” på ananasen. Del opp ananasen i skiver, og deretter i ikke så altfor små biter og stek på hver side i en panne til det får en mørk brun karamelisert farge.
  2. Fjern stilkene på cayenne chilien og del opp i biter. La frøene være i, men pass på å bruke hansker når du håndterer chili. Fjern også stilken på habaneroen, men du trenger ikke dele den opp.
  3. Ha i de forskjellige eddikene, olivenolje, salt, pepper, stekt ananas, chili, løk og hvitløk, i den rekkefølgen oppi en god blender – vi har brukt en Vitamix. Blend alt sammen på høy hastighet i litt over 1 minutt. Hell det deretter over i en kjele og småkok for å redusere sausen noe. Her kan du godt velge konsistensen selv. Men ved å redusere sausen fjerner du en del av vannet fra chilien, løken og de andre ingrediensene, som gjør at du sitter igjen med mer smak.

 

hot sauce chili nasjonalgastro vitamix hvordan lage oppskrift på enkelt enkel habanero cayenne spicy Oslo Pepper Expo matbloggere topplisten

 

 

TIPS: Sterilisér glassene/krukkene du skal bruke til å ha sausen over i, ved å sette de i ovnen på 100 grader i 20 minutter.

 

 

Nå har du hot sauce du kan bruke på alt fra pizza, kyllingvinger, egg, toast, burger, til og med is(!)…you name it. Eller du kan gi det bort som mange fine små gaver.

 

Sett hot saucen i kjøleskapet. Den holder i minst 1 måned, men sikkert mye lengre enn det også. Bare lukt på den for å vite om den har blitt dårlig. Det er eddiken og saltet i sausen som gir den en lengre lagringstid.

 

 

Liker du chili? Meld deg gjerne på Oslo Pepper Expo 2019 som skal holdes til neste år. Du finner arrangementet her.

Oppskrift vannmelonbiff

vannmelonbiff rar mat nasjonalgastro sommermat steke vannmelon oppskrift hvordan lage

Vannmelonbiff?! Men hvorfor?! Vannmelonbiff har visst vært en greie nå de siste to årene, men vi har akkurat hørt om det. Vi vil først advare dere om at dette ikke nødvendigvis er en god rett, men det er opp til deg å bedømme. Kaayne hatet den, mens Anniken ikke syntes den var så verst. Har du mye vannmelon liggende som du ikke får spist, så prøv deg på denne oppskriften…bare fordi.

 

 

Ingredienser

  • Halv vannmelon
  • Balsamico
  • Raps/solsikkeolje til steking
  • Cottage cheese
  • Salt

 

 

Fremgangsmåte

  1. Skjær opp den halve vannmelonen i ca. 3cm tykke skiver, og skjær deretter ut så store rektangulære vannmelonskiver som du får til.
  2. Varm opp stekepanna på medium varme og stek hver skive i litt olje i ca. 4-6 min på hver side. På slutten skrur du opp varmen til medium-høy og steker i 1 min. til på hver side.
  3. Ha over på tallerken med balsamico helt over og cottage cheese. Om du vil kan du også strø litt Maldon salt over vannmelonen.

 

 

 

 

Se videoen under for vår reaksjon på retten