Da var vintern over ja

Anniken gir oss sitt sexy “summer look”.

 

Da er det bare å dra frem badebukse, badeball, surfebrett og lage margaritas. Vintern varte i 2 uker, takket være(t) den globale oppvarmingen. Om noen få år trenger vi sikkert ikke engang å reise ut av Norge i løpet av vintern for å komme oss til varmere strøk.

 

Vi tenkte å kjøpe et akebrett til Freya for å ake litt, men vi rakk jo såvidt å komme oss ut døra før all snøen smeltet.

 

Men fra humor til alvor. Global oppvarming gjør at dyrearter som eksisterer sør i Norge, begynner å bevege seg nordover, noe som kan “ødelegge”, for lokale økosystemer osv. Men som sagt er ikke Kaayne noe marinebiolog, så han skal ikke uttale seg altfor mye om fakta på dette området. 

 

Kaayne: Jeg mener selv at den globale oppvarmingen bare er en del av naturens gang. At den ikke bare er menneskeskapt, men at det fortsatt finnes isbreer på jorda, fordi vi er inne i en siste periode med istid. Men hva vet vel je. Det er kun spekulasjoner fra min side, men menneskene gjør ikke akkurat at prosessen går no tregere.

 

Men jeg må si at det hadde vært deilig med et mangotre i hagen her i Norge. Et slikt jeg hadde når jeg var liten og bodde i Thailand.

 

(Anniken har ikkeno å si om saken, fordi hu er i Moss og jobber.)

A Food Market – Asia midt i Oslo

nasjonalgastro a food market osterhausgate 8 oslo norge norway where to buy hvor å kjøp kan man asiatisk butikk asia thai vietnamesisk stort utvalg

 

“Hæ?! Hva er det for no?”,  Kaayne ser noe rart han aldri har sett før.

Hos ‘A Food‘ i Osterhausgate finnes det en hævv av asiatisk mat og råvarer vi aldri har sett før. Masse planter og dyr vi ikke visste eksisterte, og i hvert fall ikke hadde visst hvordan vi skulle tilbredt. Men så finnes det jo Google da.

En ting Kaayne har hørt om, er jackfruit. Den smaker utmerket til taco og som svinesubstitutt til pulled pork. I Thailand blant annet er jackfruit veldig vanlig, og finnes i nesten alle slags former, juice og chips for å nevne noen få.

 

 

nasjonalgastro a food market osterhaugsgate oslo norge norway where to buy hvor å kjøp kan man asiatisk butikk asia thai vietnamesisk stort utvalg 

Kaayne studerer en pakke med jackfruit. De røde hårete greiene som ligner på testikler i bildet heter rambutan, også en vanlig frukt/bær i Thailand.

 


nasjonalgastro a food market osterhaugsgate oslo norge norway where to buy hvor å kjøp kan man asiatisk butikk asia thai vietnamesisk stort utvalg

 

 

A Food er en gediiigen butikk, og om du er ute etter sørøst-asiatiske produkter, så er det her de har det. De har det meste, men de har ikke alt. Det finnes mange asiatiske grønnsaker og frukt som til og med asiaterne selv aldri har hørt om. Selv om butikken er stor så hadde de nok ikke hatt plass til alt som finnes av asiatiske varer. På den andre siden har de mye av de “essensielle” sørøst-asiatiske varene. Ting som sriracha, østerssaus, jackfruit, rambutan, mango osv. (det var de første tingene jeg kom på).

  


nasjonalgastro a food market osterhaugsgate oslo norge norway where to buy hvor å kjøp kan man asiatisk butikk asia thai vietnamesisk stort utvalg 

De liker å pynte butikken med sørøst-asiatisk juggel, men det er en del av sjarmen. De tenner til og med røkelse i butikken.

 


nasjonalgastro a food market osterhaugsgate oslo norge norway where to buy hvor å kjøp kan man asiatisk butikk asia thai vietnamesisk stort utvalg 

 

Et lite utsnitt av noen av de asiatiske varene man kan få kjøpt. Kan du navnet på én av disse tingene?

 


nasjonalgastro a food market osterhaugsgate oslo norge norway where to buy hvor å kjøp kan man asiatisk butikk asia thai vietnamesisk stort utvalg

 

Det blir til tider også solgt kråkeboller, som ingen av oss har prøvd for øvrig. Kaayne er veldig keen på å prøve, mens Anniken ikke akkurat har det på lista. Når det er sagt, ville Kaayne mest sannsynlig spist hva som helst så lenge noen på planeten kaller det delikatesse.

 

 

nasjonalgastro a food market osterhaugsgate oslo norge norway where to buy hvor å kjøp kan man asiatisk butikk asia thai vietnamesisk stort utvalg 

Butikken selger ikke bare mat, men også kjøkkenredskaper, servise, og mye annet rart til kjøkkenet. Kaayne kjøpte lompestørrelse tallerkner, eller kuverter som det også heter, fra butikken (se bildet over) til kun 22 kr stk. Det er utrolig billig, og bare se hvor fett motiv de har. Det er liksom noe norskt ved tallerkenene også. Det ser ut som en fusjon av stråmønster og Ming-vaser hvis du myser.

 


nasjonalgastro a food market osterhaugsgate oslo norge norway where to buy hvor å kjøp kan man asiatisk butikk asia thai vietnamesisk stort utvalg

 

Oppsummert er denne butikken vel verdt en tur selv om du ikke har tenkt til å kjøpe noe, men bare for å se på de rare varene de har. Butikken er også veldig ryddig og organisert, noe som gjør at du virkelig trives med å gå rundt der. Kanskje du til og med blir fristet til å kjøpe noe du aldri har smakt før.


‘A Food’ adresse: Osterhausgate 8, Oslo

(Innlegget er skrevet av Kaayne)

Vet du om noen som kanskje ville likt å ta seg en tur innom butikken? Del gjerne innlegget med den personen, og gi oss en ‘like’ eller no sånt.

 

Månedens sesongvarer + oppskrifter


(Illustrasjonsbilde. I bildet er det kun gulrøttene som er i sesong). 

 

Vi har tenkt til å starte hver mnd med å gi dere en oversikt over hvilke råvarer som er i sesong den kommende måneden. Hvorfor kjøpe smakløse, vasne og langreiste grønnsaker når de fresheste grønnsakene dyrkes rett i nærheten?

Ikke bare er det best for miljøet å bruke minst mulig ressurser på frakt og oppbevaring, men maten inneholder mer næring og smaker mye bedre når den er kortreist og fersk.

 

Februar

  • Rødbete
  • Gulrot
  • Kålrot
  • Potet
  • Rødløk
  • Knollselleri
  • Pastinakk
  • Hodekål
  • Purre

(kilde: Bioforsk økologisk)

 

Noen oppskrifter med utvalgte råvarer (som kanskje ikke blir brukt så ofte) fra listen over:

 

Rødbeter:

Ovnsbakte rødbeter med chèvrekrem, valnøtter og balsamicovinaigrette (Trines matblogg)

 

Knollselleri:

Selleripuré á la Hellstrøm (som tilbehør til fisk og kjøttretter)

 

Pastinakk:

Pastinakkrem (godt.no)

Kyllinglår med honningglaserte rotgrønnsaker (Julie’s matblogg)

  

Purre:

Pai med bacon og purre (NRK mat)

Potet- og purresuppe med sprøstekt bacon (Trines matblogg)

 

Kålrot:

Rotfruktgrateng (Trines matblogg)

 

Hodekål:

Kålstuing (matprat)

Stekte kålruletter (apertif)

 

 

 Dette var bare noen få oppskrifter til et lite utvalg av råvarene. Det finnes et hav av andre muligheter.

 

Et tips for å gjøre råvarene ekstra spennende er å tenke at de ikke nødvendigvis trenger å være servert i den typen konsistenser vi vanligvis forbinder dem med. Prøv å tørk noen tynner skiver av en kålrot i ovnen på 60-70 grader i noen timer med døra på gløtt. Kjør skivene fint i en blender og lag pulver av det. Så kan du strø det over maten som en topping. Eller gjør noe fast til noe nærmest flytende, som en saus eller puré.

 

Tenk utenfor boksen, og lykke til! 🙂

Kaffe som er bra for magen

tyrkisk kaffe fordøyelsen mastic mastik magesår nasjonalgastro

 

 

Vi er to kaffe-elskere og liker å prøve forskjellige varianter. Derfor har kaffe blitt en egen kategori på bloggen. I helgen prøvde vi en tyrkisk variant som smakte utrolig godt. Derfor vil vi gjerne anbefale denne. Den heter Selamlique, og man får bl.a kjøpt den på Mathallen i Oslo.

Personlig er jeg ikke noe glad i å drikke kaffe til kake og søtsaker, men denne er helt perfekt ved siden av noe søtt, spesielt turkish delight. Det finnes flere smaksvarianter. Vi valgte den med mastik. Mastik er kvae fra mastiktreet som vokser i Tyrkia, Hellas  og andre land ved Middelhavet. I Tyrkia brukes det bl.a som tyggegummi og er visstnok bra for tannhelsen. 

Studier viser at mastik er bra for fordøyelsen og fungerer mot magesår. Da jeg var gravid tok jeg mastik i pilleformat mot kvalme, og det hjalp. Dessverre leste jeg at det ikke var gjort forskning på mastik og graviditet, derfor anbelaler ikke produsenten at man tar det, så da sluttet jeg med det. 

I Midtøsten brukes mastik i matlaging og desserter og i Hellas finnes det i likør, brød, ost osv. Det brukes som en erstatning for gelatin og maisstivelse. Med andre ord er det et veldig populært og allsidig produkt.

 

Dette skulle jo egentlig handle om kaffe. Har du noen spennende kaffeforslag til oss? Vi prøver alt!

 

Anniken

 

tyrkisk kaffe magesår fordøyelse nasjonalgastro mathallen mastik mastic

San Marino – Torta Tre Monti

torta tre monti san marino national dish nasjonalrett kake cake chocolate sjokolade vaffelkjeks oppskrift sjelden hvordan lage vaffelkjeks nasjonalgastro san marinos matblogg matbloggere

 

 

Torta Tre Monti er en kake som vanligvis kjøpes ferdig. Kaken masseproduseres for hånd av bakeriet La Serenissima Antica Fabbrica di Torte, som har brukt den samme oppskriften siden 1942.  

Det er mikrostaten San Marinos nasjonalrett, så vi har tenkt til å lage den, men oppskriften er det umulig å få tak i. Vi er ikke de første som har etterlyst den. Dessuten trenger vi en type vaffeljern som ikke eksisterer utenfor Italia. Vi har ikke smakt kaken, men det ryktes om at den smaker helt fantastisk. Vi vet at den består av 5 lag vaffelkjeks med hasselnøttkrem mellom, og et sjokoladelag rundt kanten på kaken.

Kaken er visstnok best når man nyter den med vaniljeis ved siden av og prosecco i glasset.

 

 

 

Vi starter med å lage hasselnøttfyll. 

Redskaper

  • Food processor 
  • Hørselsvern for de som ikke liker høye lyder
  • Middels til liten kjele
  • Tresleiv
  • Litermål

 

 

 

 

Ingredienser

  • 250 g hasselnøtter
  • 100 g sjokolade i biter
  • 1/2 dl vann
  • 250 g sukker

 

Først: Rist nøttene i ovn eller stekepanne og fjern skall.

 

Fremgangsmåte

  1. Lag sukkerlake ved å koke vann og sukker sammen.
  2. Ha nøtter i den kokende laken. La koke til sukkeret stivner til. Husk å røre godt underveis med en sleiv.
  3. Fortsett å rør til sukkeret blir karamellisert rundt nøttene. Vær tålmodig. Bare fortsett å røre, også i bunnen.
  4. Når nøttene er dekket med et gyllent lag legges de raskt over på bakepapir for å avkjøles.
  5. Ha nøttene i food processoren og la det gå til det blir en jevn puré .
  6. Ha i sjokolade

 

 

 


Hasselnøttfyllet har også et annet navn: Hjemmelaget Nugatti. Blir det litt til overs kan du spare det og ha det på knekkebrødet. Nam nam.
 

 

Så var det selve kaken. Her kan du se hvordan den ekte kaken blir laget.

 

Redskaper

  • Brett med bakepapir
  • Slikkepott
  • Vannbad til sjokolade
  • Skål til smeltet sjokolade

 

 

 

 

 

Ingredienser

  •  5 Store runde vaffelkjeks
  • 100 g sjokolade. En god sjokolade.

 

Fremgangsmåte

  1. Legg vaffelkjeksen på brett og ha klar hasselnøttfyll og slikkepott
  2. Smør fyll på kjeksen og legg en ny kjeks over
  3. Fortsett til du har 5 lag. Ikke smør på det øverste laget.
  4. Legg en tallerken på toppen og la stå ca 20 min.

 

Når det har gått 20 min

  1. Smelter du sjokoladen i vannbad
  2. Har sjokoladen i en skål som egner seg for å dyppe kaken 1-2 cm ned i sjokoladen. Det hadde ikke jeg, så jeg måtte bruke pensel.
  3. Dypp kaken i smeltet sjokolade og rull den som et hjul. 
  4. La tørke.
  5. Serveres med vaniljeis ved siden av.

 

 

 

  

 

 

 

 Hva vi synes om maten 

 

 

 Anniken: Jeg likte kaken veldig godt med is til. Den var også veldig god frossen etter å ha ligget i fryseren en stund. Å spise den for seg selv, i romtemperatur var ikke så veldig godt. Da ble det rett og slett for mye hasselnøttkrem og søtt. Men som sagt etter vi fant ut at den kan fryses ned og spises frossen ble den mye bedre. Nå går jeg og spiser av den hele tiden. Det jeg likte minst er smaken av kokesjokolade på kanten rundt. Derfor råder jeg deg til å velge en sjokolade du liker til kanten.

 

 

 

Kaayne: For å være helt ærlig, er det vanskelig for meg å si at denne kaken smaker godt. Men, det er fordi jeg fikk Nugatti på brødskiva hver eneste jævla dag når jeg gikk på barneskolen. Jeg får helt avsmak når det kommer til Nugatti, og sjokolade generelt er heller ikke min greie. Jeg liker heller ikke vaffelkjeks. Derfor er denne kaken en utrolig dårlig kombinasjon for min del. Jeg synes for eksempel ikke at kvikk lunsj smaker no godt (tabu å si til nordmenn). Så jeg visste akkurat hva som ventet meg.

 

Jeg er vel egentlig en som ikke liker søtsaker noe særlig. Bortsett fra friske og syrlige ting som sorbet, og lakris. Når det er sagt så kan jeg forstå at noen liker denne kaken. Hasselnøttsmaken kommer tydelig frem, og hele kaken smaker egentlig som en stor konfekt.

 

Vi fryste ned kaken, siden jeg da mente den ville smake mindre søtt, og at muligens hasselnøttsmaken ville forsvinne litt. Og stemte det neimen ikke! Den smakte faktisk mye bedre iskald, og hadde passet ypperlig med litt vaniljeis på toppen, og kanskje noen friske bær.

 

 

 

 

 

 


Ikke den mest fotogene kaka i skapet.

 

 

P. S. vi kommer til å bestille kaken fra San Marino og spise den på et senere tidspunkt, slik at vi kan sammenligne smaken. Vi vil legge ut et eget innlegg når det skjer.

 

 

 

Buon appetito!


 

 

Likte du innlegget? Gi oss en “like” eller del det med noen du kjenner, så blir vi glade!

Granola med appelsin og geranium

 

 

Ingenting er som å starte dagen med yoghurt med granola. Denne oppskriften er kjempegod og litt annerledes. Geranium har en spesiell smak. Det smaker blomst. Hvis du ikke har geraniumsgelé i nærheten kan du bruke f.eks honning, men jeg anbefaler å prøve geleén hvis du har mulighet. Jeg er ikke så flink med eksakte mål fordi jeg vet at alle har forskjellig smak. Er det noe i denne oppskriften du ikke liker kan du fint fjerne det eller bytte det ut med en annen ingrediens.

 

 Ingredienser

  • 250 g store havregryn
  • 50 g solsikkefrø
  • 50 g linfrø
  • 100 g hakkede nøtter. Jeg brukte valnøtter og mandler.
  • Saften fra 1 appelsin, ca 1 dl. evt valgfri fruktjuice
  • 1-2 ss smør
  • 1-2 ss geraniumgelé fra La chambre aux confitures.
  • 2 ss brunt sukker
  •  et par klyper salt
  • 100 g tørket frukt og bær. F.eks tranebær og aprikos.
  • valgfritt:  50 g sjokolade. Hvis du har i sjokolade kan du kutte ned på geraniumgelé. Jeg brukte 1 ts.

 

 

 Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 140 grader
  2. Bland havregryn, frø og nøtter i en bolle. Vent med frukt og bær.
  3. Smelt smør og ha saft, geraniumgelé og sukker i kasserollen. Rør sammen.
  4. Hell den våte blandingen i den tørre og bland godt.
  5. Bland inn salt og evt hakket sjokolade.
  6. Spre blandingen utover et bakepapir på en langpanne og sett i ovnen.
  7. Ta ut etter ca 1 time, men rør litt underveis.
  8. Ha i frukt og bær til slutt.

 

 


Med sjokolade. Helgefrokosten.

Sprengkulde og kafékos

 

Hei!

Skulle egentlig ha lagt ut dette litt tidligere, men så hadde vi et annet innlegg som måtte ut først. Ting tar tid når man ikke blogger på heltid! I helgen var vi ute og lekte i snøen i Kubaparken, men det var så kaldt at vi gikk på kafé istede. 

 

 

 

Vanskelig å gå med korte bein, 4 lag klær og månestøvler, haha.

 

 

 

Stakkars ender som lever ute i sprengkulda. Lurer på om de fryser. Virker ikke sånn siden de bader i Akerselva. Jeg tenker faktisk på det hver gang jeg går fordi, men gidder ikke å google det. Kommenter gjerne hvis du vet!

 

 

 

 

 

 

Kaféen vi søkte ly hos heter Retrolykke og ligger i Markveien på Grunerløkka. En av Løkkas koseligste kafeer. I tillegg til god kaffe og snacks kan man kjøpe med seg kule retrosaker hjem. De har masse fint!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vil du se mer av vår hverdag kan du følge oss på Snapchat (nasjonalgastro). Der oppdaterer vi mange ganger daglig.

Har du hatt en fin helg?

 

-Anniken

 

Smalhans – Kortreist og sunt

smalhans oslo restaurant nasjonalgastro matblogg økologisk kortreist hvor å spise norge norway where to eat guide matblogg matbloggere godt hipstakokken

 

 

Da står vi utenfor Smalhans, gleder oss til å gå inn i varmen og spise god mat.

 

 

 

Anniken Kaayne nasjonalgastro matbloggere smalhans oslo middag date

 

 

Nå som vi er inne i en kald og mørk vinterperiode er det fint å ha lune, varme steder å dra til, der man kan kose seg med god mat og drikke. I kveld har vi reservert bord på hygglige Smalhans ved St. Hanshaugen i Oslo. Vi bestiller Krøsusmenyen som består av 9 retter.

 

 

Maten man får servert på Smalhans er sesongbasert, sunn, hjemmelaget og lett å like. Vinen er økologisk eller biodynamisk dyrket. I tillegg serverer de noen naturviner om man ønsker det. 

 

 

smalhans økologisk kortreist sunt oslo krøsusmeny

 

Denne gangen blir det en romantisk middag for to, men stedet er allsidig og vi kunne like gjerne dratt med vennegjengen eller storfamilien. Tidligere har vi hatt med oss Freya, datteren vår på ett år. Hun elsket maten.

 

 

smalhans økologisk kortreist sunt nasjonalgastro vin drikkerKaaynern acting cool.

 

 

Hun som serverer oss kan åpenbart mye om vin, derfor stoler vi på hennes anbefaling. Vi starter med å drikke et glass Robinot Fete Em Bulles, en musserende, fruktig hvitvin. 

 

 

Kaayne: Denne hvitvinen er så god, og passer perfekt til maten. Den smaker blåmuggost og valnøtter. 

 

 

 

smalhans økologisk oslo restaurant kortreist sunt nasjonalgastro

 

 

Kålrot og comté.  

 

Anniken: For en fresh liten sak! Liker at den er laget som ravioli med puré på innsiden. 

 

restaurant oslo smalhans nasjonalgastro økologisk kortreist sunt sankthanshaugen

 

Torskekjaker.

 

Kaayne: Det er første gangen jeg har spist torskekjaker, og det blir neppe siste gangen. Torskekjakene har liksom den ekstra lille tyggemotstanden, som gjør det litt mer interessant å tygge på de. Rett og slett digg.

 

 

 

smalhans oslo restaurant sthanshaugen økologisk kortreist sunt nasjonalgastro

 

 

Gulrotsuppe “curry” med reker fra Mandal. 

Anniken: Suppen passer perfekt på en iskald vinterkveld. Skikkelig spicy og varmende. Jeg elsker god gulrotsuppe og spicy mat, så jeg ble veldig glad da denne kom på bordet.

 

Kaayne: Det jeg liker så godt med denne suppen er den nostalgiske følelsen jeg får av Thailand og Kambodsja fra jeg bodde der da jeg var liten. 

 

 

nasjonalgastro smalhans oslo kortreist mat middag sankthanshaugen økologisk

 

 

Det er en behagelig avslappet stemning i restauranten. Da vi kom var vi nesten de eneste gjestene, men utover kvelden fyller lokalet seg opp. 

 

 

 

smalhans oslo nasjonalgastro

 

 

Røstipotet a´la Barbara.

 

 

smalhans oslo nasjonalgastro

 

Hakkebøff fra kua Karla, en Grassfed Angus fra Horgen Gård. Karla er toppet med ertepuré og vaktelegg. Nydelige saker. Skikkelig grønnfarge på ertepuréen.

Kaayne: Det jeg synes er så gøy med Smalhans er at maten er såpass kortreist og økologisk at du faktisk får vite hva navnet på kua var. Heftig. Det du ser er det du får. Her virker maten ren og det er en slags rustikk atmosfære som følger med maten.

 

smalhans oslo nasjonalgastro

Venter spent på neste rett. 

 

Det som er så fint med Krøsusmenyen er at man får litt av alt. Også er det en hyggelig opplevelse å dele med andre. 

Anniken: Jeg foretrekker å spise på denne måten, fremfor at begge skulle fått en stor tallerken hver. Da hadde begge blitt sittende fokusert på hver sin tallerken. Krøsusmenyen er spennende og interessant og gir oss en felles matopplevelse.

 

 

smalhans oslo nasjonalgastro

 

 

– Okei, ett glass til da.

Det andre glasset blir La Baronne Les Lanes, en biodynamisk rødvin med aroma av mørke bær, som passer godt med hakkebøffen.

 

 

smalhans oslo nasjonalgastro

 

 

Honningbrød med norsk blåmuggost.  

Anniken: Den her er bare helt super! En nydelig overgang mellom middag og dessert.

 

 

 

smalhans oslo nasjonalgastro økologisk sunn anniken thue kaayne

 

 

Tindvedbavaroise med appelsin og tindvedsorbét til dessert. 

Anniken: Etter den krøsusmenyen skal man ha stort magemål for ikke å være mett! Denne er frisk og lett, og en perfekt avslutning på måltidet.

 

 

 

smalhans oslo nasjonalgastro matblogg økologisk kortreist sunt

 

 

 

 Vi går fra Smalhans mette og fornøyde. Vi har hatt en superhyggelig kveld med supergod mat og supergod service!

 

 

Vil du se våre andre restaurantbesøk? Klikk her.

 

 

Likte du innlegget? Gi oss en “like” eller del det med en venn, så blir vi glade! 

 

                                                                                                                                                                                  Sponset innlegg 

Gjør frokosten spennende

 

Hvis du har fulgt med på snapchatten vår (nasjonalgastro), fikk du sikkert med deg at Kaayne hadde lagd noen bagels. Mer spesifikt en fransk-inspirert bagel og en thai-inspirert. Nå skal vi gi dere oppskriften her. Vi vil også gi dere noen tips for å kunne gjøre frokosten mer spennende.

 

For å gjøre frokosten mye mer spennende, så ta utgangspunkt i at du spiser egg og bacon til frokost. Du spiser det kanskje ikke hver dag, men i hvert fall i helgene kanskje. Når du har tid, så gjør frokosten din spennende ved å utfordre deg selv til å lage en egg og bacon bagel med smaker fra et spesifikt land.

 

Men du tenker da kanskje “Å nei! Jeg vet jo ikke hva som er typiske smaker i de forskjellige landene” Hvis du gidder kan du jo søke opp nasjonalretten fra det landet du har lyst til å lage bagel til på google, for så å bruke noen av de krydrene. 

 

Ellers kan du se på dette lille jukseskjema jeg har satt sammen under:

 

 

Land Smaker
AustraliaVegemite
Frankrike  Persille/timian/rosmarin, ost, vin, kraft 
HellasOlivenolje, oregano, sitron, fetaost, rødløk
IndiaKarri, spisskumin, ingefær
Italia  Olivenolje, basilikum, parmesan, hvitløk, tomater
Kina  Brunt sukker, sesamfrø-/olje, chili, tamari/soyasaus
MexicoLime, chili/chipotle, tomater
Midt-Østen

Sitron, persille, kardemomme, spisskumin, mint, hvitløk

NorgeBrunost, akevittgelé
SpaniaOlivenolje, nøtter/mandler, hvitløk, løk 
ThailandKoriander, fiskesaus, chili/sriracha, lime, vårløk, ingefær
Vest-AfrikaTomater, peanøtter/palmenøttolje, chili

 

 

 

 

På oppskriftene under skriver jeg ikke nøyaktige mengder, dere kan prøve dere fram som om det skulle vært en taco. Ha f.eks på mye av det du liker best.

 

Den franske bagelen:

  • Egg
  • Bacon
  • Bagel
  • Blåmuggost, kuttet i skriver og lagt på bagelen
  • Siden vin er en del av de franske smakene, hadde jeg lyst til å ha det på bagelen, men det blir nok ikke så godt om man heller vin rett på bagelen. Det blir kanskje litt grisete også. Vi kom derfor på at vi hadde hvitvinsgelé fra La Chambre aux Confitures, som vi skrev om her.
  • Timian
  • Persille

 

 

Den thailandske bagelen:

  • Egg
  • Bacon
  • Bagel
  • Sriracha, brukes som en sterkt ketchup, bare mye bedre.
  • Koriander
  • Limesaft som man klemmer over tilslutt
  • Hakket vårløk, som drysses på
  • 1 ts fiskesaus som stekes inn sammen med baconet

 

 

Og en bonus. Den spanske bagelen:

  • Egg
  • Bacon
  • Bagel
  • Masse hakket hvitløk som stekes inn sammen med baconet
  • Mandelmel som drysses over tilslutt. Ikke vær redd for å bruke for mye av det. 

 

 

 

 

 

 

Ikke vær redd for å eksperimentere med de forskjellige smakene. Du kan jo til og med kombinere land hvis du vil. 

 

 

Ha en fortsatt god søndag!

 

 

Likte du innlegget? Del det gjerne med en venn.

MONGOLIA – BUUZ

mongolia buuz nasjonalrett national dish dumplings dumpling steamer basket dampkurv nasjonalgasto godt sentral-asia mongolias kjøttfyll

 

 

Mongolias nasjonalrett blir vår 30. nasjonalrett! Yaay! Vi har ikke lagd så mange nasjonalretter ennå, men for oss handler det ikke om å bli først mulig ferdig, men heller nyte prosessen og bruke den tiden vi trenger.

 

Siden Anniken er i Moss og jobber akkurat nå, så er det jeg, Kaayne, som setter sammen hele dette innlegget. Men Kinnern skal få smake på maten assa.

 

Mongolia er et land 3 ganger så stort som Frankrike, men med en befolkning på kun 3 millioner mennesker. Bruk litt tid på å tenke på det. Det er et gedigent land, og halvparten av befolkningen bor i hovedstaden Ulaanbaatar.

 

Jeg var på et kort “feltarbeid” i Mongolia i 2014 for å finne ut litt om nysjamaner. Jeg hadde 9 sjamaner jeg skulle komme i kontakt med, men alle sammen trakk seg. De var skeptiske til at jeg er en religionshistoriestudent.

 

Siden det finnes lite grønnsaker i Mongolia må nesten denne nasjonalretten inneholde kjøtt for at den skal kunne kalles Mongolias nasjonalrett synes jeg. Det er faktisk mye dyrere for grønnsaker i Mongolia enn det er å kjøpe kjøtt.

 

Mongolia er ikke akkurat kjente for å ha god mat for å si det sånn, men det de har av kjøtt er godt fordi dyrene har utrolig mye plass å beite på.

 

Med en gjennomsnittstemperatur i Mongolia på -4 grader så inneholder mye av maten deres fett. Dette er for at de skal kunne legge på seg for å holde på kroppsvarmen. Siden dette ikke er like viktig lenger kan man se at det begynner å oppstå en del fedme og overvektighet i hovedstaden.

 

 

 

Mongolia har nydelige stepper. Dette er et bilde jeg tok mens sjåføren min kjørte som et helvete over en dumpete vei i noe som virket som the middle og nowhere. Dette er i nærheten av en av Mongolias nasjonalparker. Der løper det fritt urhester (takhi) som jeg fikk sett. Jeg ble uansett overrasket når jeg så at jeg fortsatt klarte å ta dette bildet siden det humpet så jævlig. Jeg så med en gang at det lignet på et bilde jeg har sett tusenvis av ganger tidligere. Nærmere bestemt på min gamle Windows XP.

 



 

 

Det var sjåføren min som fikk meg til å ha denne golden eaglen på skuldern. Han stoppet bilen og sa “You want see eagle?” OK svarte jeg, men visste IKKE at det ville innebære å ha selve ørnen på skuldern. Jeg la dette bildet ut på nettstedet reddit, og havnet på forsiden, og bildet har blitt sett av nærmere 1,4 millioner personer. Et par dager senere havnet bildet over på forsiden også. My proudest moments on the internet.

 


 

 

Ingredienser fyll

  • 250 gram karbonadedeig/kjøttdeig av enten svin/storfe/lam hvis du skal lage denne vegetarisk er det bare å bytte ut kjøttdeigen med noe annet
  • Omtrent 2 vårløk finhakket
  • 1 kinesisk hvitløk finhakket
  • 1 stort grønnkålblad finhakket
  • 1/2 liten kinakål finhakket
  • 1 håndfull spinat finhakket
  • 2 ss østerssaus
  • 1 ss revet ingefær
  • 2 ss soyasaus
  • 3 klyper maldonsalt

Ingredienser deig

  • 400 gram mel
  • 1 ss solsikkeolje
  • Omtrent 2 dl vann lunkent vann

 


 

 

 

 

 


 

 

Fremgangsmåte

  1. Lag deigen først. Ha melet og solsikkeoljen i en foodprosessor, eller en bolle og bland sammen. Bland i vannet litt og litt. Deigen skal bli smidig, ikke for fuktig eller for tørr. Etter det pakker du deigen inn i plastfolie og legger den i kjøleskapet i minst 2 timer. Jeg lagde deigen kvelden før.
  2. Ha alle de andre ingrediensene i en bolle og bland godt sammen med en skje.
  3. Del opp deigen og press de først flate og prøv å lage så runde små pizzabunner som mulig. De skal være ganske tynne, så bruk gjerne en kjevle i kantene på deigen.
  4. Jeg hadde i omtrent 1 ss med fyll i hver av de små pizzabunnene. Har du i for mye kan du ikke lukke de.
  5. Brett små folder rundt hele fyllet med deigen, og press sammen på toppen så den blir lukket. Det skal opprinnelig være omtrent 18 folder rundt én slik dumpling.
  6. Legg noen kålblader i bunnen av en steamer basket (Du får kjøpt steamer basket på A Food Market i Osterhausgate til 120kr). Jeg brukte grønnkål i bunnen, men du kan også bruke bok choi, vanlig hodekål osv. Det er kun for at det ikke skal feste seg til treverket. Du kan også bare bruke bakepapir om du vil, men jeg liker å tro at kålen du legger dumplingene på gir maten mer smak.
  7. Kok opp vann i stekepanna. Nok til at det ikke treffer dumplingene. La dette koke i ca. 12 min. Ta den så av stekepanna og la den hvile i noen minutter før du spiser de.

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 



 

 

Hva vi synes om maten

 

Kaayne: Dette var nydelig. Det er enkelt å lage, men tar kanskje litt tid med tanke på alle disse små dumplingene som må lages. Jeg tror ikke det finnes noe fasit på nøyaktig hva som skal være av fyll inni dumplingene, men jeg tror forskjellig typer kål og noe kjøtt er av nødvendige hovedingredienser.

Monglene pleier å ha kun ketchup ved siden av disse dumplingene, men jeg valgte heller å ha litt soyasaus ved siden av, og det passet perfekt.

 


 

Anniken: (kommentar kommer senere) 

 


 

Fyllet er ekstremt varmt fant jeg ut.

 


  

 

 

 

 

 

Avslutt måltidet med å drikke deg dritings. Men sånn seriøst. Alkoholisme er et stort problem i Mongolia, og en stor andel av befolkningen er alkoholikere, og flere dør av dette hvert år. Alkohol er en stor tradisjon innen mongolsk kultur. De lager sin egen vodka av kamelmelk blant annet. Jeg kunne skrevet mye om Mongolia, men du skal få lov til å gå nå.

 

Denne nasjonalretten var såpass god at den fikk en plass på topp 10 lista vår.

 

 

Likte du det du leste? Del innlegget med noen du kjenner.

Сайхан хооллоорой (Saihan hoollooroi) Bon appetit