MONGOLIA – BUUZ

mongolia buuz nasjonalrett national dish dumplings dumpling steamer basket dampkurv nasjonalgasto godt sentral-asia mongolias kjøttfyll

 

 

Mongolias nasjonalrett blir vår 30. nasjonalrett! Yaay! Vi har ikke lagd så mange nasjonalretter ennå, men for oss handler det ikke om å bli først mulig ferdig, men heller nyte prosessen og bruke den tiden vi trenger.

 

Siden Anniken er i Moss og jobber akkurat nå, så er det jeg, Kaayne, som setter sammen hele dette innlegget. Men Kinnern skal få smake på maten assa.

 

Mongolia er et land 3 ganger så stort som Frankrike, men med en befolkning på kun 3 millioner mennesker. Bruk litt tid på å tenke på det. Det er et gedigent land, og halvparten av befolkningen bor i hovedstaden Ulaanbaatar.

 

Jeg var på et kort “feltarbeid” i Mongolia i 2014 for å finne ut litt om nysjamaner. Jeg hadde 9 sjamaner jeg skulle komme i kontakt med, men alle sammen trakk seg. De var skeptiske til at jeg er en religionshistoriestudent.

 

Siden det finnes lite grønnsaker i Mongolia må nesten denne nasjonalretten inneholde kjøtt for at den skal kunne kalles Mongolias nasjonalrett synes jeg. Det er faktisk mye dyrere for grønnsaker i Mongolia enn det er å kjøpe kjøtt.

 

Mongolia er ikke akkurat kjente for å ha god mat for å si det sånn, men det de har av kjøtt er godt fordi dyrene har utrolig mye plass å beite på.

 

Med en gjennomsnittstemperatur i Mongolia på -4 grader så inneholder mye av maten deres fett. Dette er for at de skal kunne legge på seg for å holde på kroppsvarmen. Siden dette ikke er like viktig lenger kan man se at det begynner å oppstå en del fedme og overvektighet i hovedstaden.

 

 

 

Mongolia har nydelige stepper. Dette er et bilde jeg tok mens sjåføren min kjørte som et helvete over en dumpete vei i noe som virket som the middle og nowhere. Dette er i nærheten av en av Mongolias nasjonalparker. Der løper det fritt urhester (takhi) som jeg fikk sett. Jeg ble uansett overrasket når jeg så at jeg fortsatt klarte å ta dette bildet siden det humpet så jævlig. Jeg så med en gang at det lignet på et bilde jeg har sett tusenvis av ganger tidligere. Nærmere bestemt på min gamle Windows XP.

  

 

Det var sjåføren min som fikk meg til å ha denne golden eaglen på skuldern. Han stoppet bilen og sa “You want see eagle?” OK svarte jeg, men visste IKKE at det ville innebære å ha selve ørnen på skuldern. Jeg la dette bildet ut på nettstedet reddit, og havnet på forsiden, og bildet har blitt sett av nærmere 1,4 millioner personer. Et par dager senere havnet bildet over på forsiden også. My proudest moments on the internet.

 


 

 

Ingredienser fyll

 • 250 gram karbonadedeig/kjøttdeig av enten svin/storfe/lam hvis du skal lage denne vegetarisk er det bare å bytte ut kjøttdeigen med noe annet
 • Omtrent 2 vårløk finhakket
 • 1 kinesisk hvitløk finhakket
 • 1 stort grønnkålblad finhakket
 • 1/2 liten kinakål finhakket
 • 1 håndfull spinat finhakket
 • 2 ss østerssaus
 • 1 ss revet ingefær
 • 2 ss soyasaus
 • 3 klyper maldonsalt

Ingredienser deig

 • 400 gram mel
 • 1 ss solsikkeolje
 • Omtrent 2 dl vann lunkent vann

 


 

 

 

 

 


 

 

Fremgangsmåte

 1. Lag deigen først. Ha melet og solsikkeoljen i en foodprosessor, eller en bolle og bland sammen. Bland i vannet litt og litt. Deigen skal bli smidig, ikke for fuktig eller for tørr. Etter det pakker du deigen inn i plastfolie og legger den i kjøleskapet i minst 2 timer. Jeg lagde deigen kvelden før.
 2. Ha alle de andre ingrediensene i en bolle og bland godt sammen med en skje.
 3. Del opp deigen og press de først flate og prøv å lage så runde små pizzabunner som mulig. De skal være ganske tynne, så bruk gjerne en kjevle i kantene på deigen.
 4. Jeg hadde i omtrent 1 ss med fyll i hver av de små pizzabunnene. Har du i for mye kan du ikke lukke de.
 5. Brett små folder rundt hele fyllet med deigen, og press sammen på toppen så den blir lukket. Det skal opprinnelig være omtrent 18 folder rundt én slik dumpling.
 6. Legg noen kålblader i bunnen av en steamer basket (Du får kjøpt steamer basket på A Food Market i Osterhausgate til 120kr). Jeg brukte grønnkål i bunnen, men du kan også bruke bok choi, vanlig hodekål osv. Det er kun for at det ikke skal feste seg til treverket. Du kan også bare bruke bakepapir om du vil, men jeg liker å tro at kålen du legger dumplingene på gir maten mer smak.
 7. Kok opp vann i stekepanna. Nok til at det ikke treffer dumplingene. La dette koke i ca. 12 min. Ta den så av stekepanna og la den hvile i noen minutter før du spiser de.

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

Hva vi synes om maten

 

Kaayne: Dette var nydelig. Det er enkelt å lage, men tar kanskje litt tid med tanke på alle disse små dumplingene som må lages. Jeg tror ikke det finnes noe fasit på nøyaktig hva som skal være av fyll inni dumplingene, men jeg tror forskjellig typer kål og noe kjøtt er av nødvendige hovedingredienser.

Monglene pleier å ha kun ketchup ved siden av disse dumplingene, men jeg valgte heller å ha litt soyasaus ved siden av, og det passet perfekt.

 


 

Anniken: (kommentar kommer senere) 

 


 

Fyllet er ekstremt varmt fant jeg ut.

 


  

 

 

 

 

 

Avslutt måltidet med å drikke deg dritings. Men sånn seriøst. Alkoholisme er et stort problem i Mongolia, og en stor andel av befolkningen er alkoholikere, og flere dør av dette hvert år. Alkohol er en stor tradisjon innen mongolsk kultur. De lager sin egen vodka av kamelmelk blant annet. Jeg kunne skrevet mye om Mongolia, men du skal få lov til å gå nå.

 

Denne nasjonalretten var såpass god at den fikk en plass på topp 10 lista vår.

 

 

Likte du det du leste? Del innlegget med noen du kjenner.

Сайхан хооллоорой (Saihan hoollooroi) Bon appetit


 

2 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg