Enkel salsa til fredagstacoen

salsa taco enkel fredagstaco helg

Slik lager du en enkel og veldig god salsa til tacoen

Begynner du å bli lei den gode gamle fredagstacoen og trenger forandring? Har du lyst til å uppe tacogamet ditt noen hakk? Her er et enkelt knep: Lag salsaen selv!

Vi pleier alltid å lage denne salsaen når vi skal spise taco. Den er skikkelig frisk og smaker mye bedre enn ferdigsalsaen du får i butikken.

Du trenger (2-3 personer)

  • 1 pakke cherrytomater
  • 1/2 bunt vårløk
  • saften fra 1 lime
  • fersk koriander
  • litt salt og pepper
  • noen dråper tabasco hvis du vil

Slik gjør du:

Kutt opp tomater, vårløk og koriander i små biter og ha i en bolle. Klem over saften fra en lime. Ha i en klype salt, litt pepper og tabasco hvis du vil. Bland godt og ha på tacoen.

God fornøyelse og god helg!

 

 

 

Bli stor på Tik tok

tiktok tik tok følgere bli stor på mange få

 

Tik tok er nok det sosiale mediet der det er enklest å få mange følgere. Her er våre tips til hvordan du gjør det bra på Tik tok:

  1. Opprett en åpen konto (Dette anbefaler vi ikke for de som er under 16 fordi hvem som helst kan se videoene man legger ut, og innholdet sprer seg raskt. Det er fort gjort å oppleve at folk er ugreie i kommentarfeltet).

  2. Finn din nisje! Det er fortsatt mange nisjer som ikke er utbrukt på Tik tok, så her er det lurt å tenke utenfor boksen. Tenk på hva du selv er god på og lag en video om et tema som interesserer deg.

  3. Ikke kopier andre. Det er fort gjort å slenge seg på trendene her, men prøv å styre unna så du ikke bare blir en i mengden.

  4. Visse trender kan det være lurt å slenge seg på. Sjekk ut trending hashtags og lag din egen vri på populære formater (en sang, et filter, dans eller meme som går igjen under en bestemt hashtag).

  5. Lyden på videoen din er et viktig virkemiddel fordi andre brukere av appen gjerne vil bruke den samme lyden hvis den er bra. På den måten kan innholdet ditt spre seg raskt. Vær bevisst på det når du lager videoer!

  6. Fortsett å legge ut videoer. Når du først er i gang og har fått mange seere på noen av videoene dine, så ruller ballen av seg selv så lenge du fortsetter å legge ut videoer med relativt bra innhold.

Nytt år – samme muligheter

Første januar bestilte jeg prøvetime på treningssenteret i nabolaget mitt. Jeg tror ikke på nyttårsforsett, så jeg vil på ingen måte si at jeg gjorde det med innstillingen, nytt år – nye muligheter. For de samme mulighetene var der i fjor også, og vil være der neste år. Det er jo kanskje derfor vi velger å utsette kjipe ting.

Snarere tvert i mot, er jeg redd det hviler en forbannelse over alle løfter man allerede har utsatt til første januar. Jeg har aldri klart å holde på et nyttårsforsett mer enn en uke eller to, og har erfart at det å sverge troskap til et treningssenter første januar er noe av det mest idiotiske en kan gjøre.

Problemet var at jeg måtte gjøre det , fordi jeg har problemer med ryggen. Jeg så ingen vits i å begynne å trene i romjulen, uken for fråtserier, inaktivitet og generell selvdestruktivitet. Derfor ventet jeg til uken etter, uken for naiv tro på egen selvdisiplin,(og lite penger), rett og slett fordi jeg ikke kunne vente enda en uke.

Det er jo ganske søtt, hvordan vi år etter år tror at vi forvandler oss til nye og supermotiverte utgaver av oss selv over natten, bare fordi det er et nytt år. Jeg kaller det heller et ikke-nyttårsforsett og skal ikke ha høye forventninger til hvor gøy og inspirerende treningen kommer til å være. Jeg skal bare gjøre det. Uavhengig av om jeg vil eller ikke, fordi det er viktig.

Del gjerne dine erfaringer med nyttårsforsetter i kommentarfeltet!

Anniken

 

Den ekte KFC-oppskriften

KFC kylling enkel oppskrift

Jeg har allerede skrevet to andre KFC oppskrifter, men dette, dette, er nødt til å være den ekte. Fordi jeg klarte ikke å smake forskjell på denne oppskriften og ekte KFC.

Du kan lese de to andre oppskriftene her og her. Der brukte jeg kefir-metoden –  det skal egentlig være kjernemelk, også kjent som buttermilk i USA – men tror ikke det er stor forskjell. Da lar man kyllingen ligge i kefir slik at den visstnok skal bli mørere.

Av egen erfaring kan det hende at den kanskje blir litt mørere, men med denne siste metoden så bruker jeg hverken kefir-metoden eller lar kyllingen ligge i syltelake, og den blir fortsatt, merk mine ord, utrolig saftig.

Denne oppskriften sparer deg derfor mye tid, er enklere, og jeg vil påstå at den er like god, hvis ikke bedre.

Den ekte oppskriften

Jeg er ganske sikker på at dette er den ekte KFC-oppskriften, da det ble kjent gjennom Chicago Tribune at nevøen til avdøde Colonel Sander – KFC-mannen – hadde funnet en utklippsbok hvor Sanders hadde skrevet ned alle de 11 ingrediensene som skulle til for å lage KFC-kylling. Ikke nok med det. Sanders hadde også skrevet mengden av hvert krydder.

Så her har du den!

 

Colonel Sander Hemmelig oppskrift

 

Hovedingredienser

  • 6 kyllinglår
  • 2 liter frityrolje
  • 1/2 ss salt
  • Ekstra mel

Ingredienser til eggeblanding

  • 3 egg
  • Én boks med club soda (3 dl)
  • 2,5 dl mel
  • 1/2 ss salt

De 11 magiske ingrediensene som utgjør KFC-blandingen

  • (7 dl mel)
  • 4 ss paprikakrydder
  • 2 ss hvit pepper, kvernet*
  • 1 ss sellerisalt
  • 1 ss hvitløksalt
  • 1 ss sennepspulver
  • 1 ss salt
  • 1 ss fersk kvernet sort pepper
  • ½ ss tørket timian
  • 1 ss ingefærpulver
  • 1 ts basilikumkrydder
  • ½ ts oregano

 

Tips! Vil du ha kyllingen mer spicy kan du tilsette litt cayennepulver i krydderblandingen.

 

*Jeg har valgt å ta en litt mindre mengde av hvit pepper siden det kan gjøre kyllingen ganske sterk, på en litt sånn ubehagelig måte. Hvis du vil følge oppskriften til Sanders slavisk kan du godt det, men jeg synes denne versjonen også er veldig god.

I tillegg har jeg redusert mengden med hvitløkssalt, siden vi velger å salte kyllingen først.

 

Fremgangsmåte

1. Hell frityroljen i en stor jerngryte og sett temperaturen på 5 eller 6 på platetoppen. Vi vil at oljen skal ha en temperatur på rundt 130 – 140 grader, som er en ganske lav temperatur i forhold til temperaturen man pleier å fritere på, som er ca. 180 grader. Men på den måten blir kylling samtidig “kokt”, og mørnes i frityren siden den må ligge lenger. Tenk på det nesten som konfitering.

 

KFC kylling oppskrift

 

2. Mens frityroljen sakte varmes oss, separerer du lårdelen fra drumsticken på kyllinglårene, slik du ser det har blitt gjort på bildet over. Deretter legger du kyllingbitene i en bolle og gnir inn ½ ss salt. Sett bollen til side, ta frem en ny bolle, og bland sammen ingrediensene til eggeblandingen med en visp.

 

 

3. Så tar du frem en tredje bolle og blander inn ingrediensene til KFC-blandingen.

 

KFC krydder oppskrift

 

4. Deretter tar du frem en fjerde(!) bolle som du heller omtrent 2 dl mel oppi.

 

Sett bollene i denne rekkefølgen. Fra venstre er bollen med vanlig hvitt mel, i midten eggeblandingen, og til høyre krydderblandingen.

 

5. Når frityroljen er varm nok – det merker du ved å dyppe håndtaket til en tresleiv oppi oljen, når det bobler rundt sleiva er det klart – da skal du begynne å lage KFC-belegget som skal rundt kyllingen. Dekk én bit kylling i den vanlige melen først, deretter oppi eggeblandingen – la det renne av seg litt – så oppi KFC-blandingen. Klem KFC-krydderblandingen godt på kyllingen. Gjenta dette med de resterende bitene.

 

KFC kylling oppskrift
Ferdigkrydrede kyllingbiter

 

6. Ha i 4 – 5 drumsticks i frityroljen først – hvis de er store anbefaler jeg å bare ha i 3 så ikke oljen kjøler seg ned – og la de ligge i mellom 17 – 19 minutter. Ta de ut og la de hvile på en rist. Når du skal fritere lårstykkene så burde du ikke ha i flere enn maks 4 om gangen. Og la de ligge i mellom 18 – 20 minutter og kanskje litt lengre, siden de er litt større.

 

 

Drumsticks i frityrolje

 

 

 

 

Gjør klar en rist med noe papir under som du kan legge de ferdige kyllingbitene på. Risten gjør at overflødig olje får rent av og kyllingen blir mer sprø.

 

7. La kyllingen hvile i ca. 20 min. så er det bare å sette i gang å spise. Kos deg!

 

 

Hvordan lage KFC kylling

 

 

 

KFC kylling oppskrift

 

 

 

KFC kylling oppskrift

 

Alt er relativt enkelt i denne oppskriften bortsett fra selve friteringen. Hvis du ikke har fritert noe før, så må du bare prøve deg litt frem.

Del denne oppskriften gjerne med noen som alltid maser om at KFC burde eksistere i Norge. Nå kan de heller lage det selv. Og spør du meg, så smaker ofte den hjemmelagde versjonen best.

Året som var – en drøm gikk i oppfyllelse

Oslo Pepper Expo 2019

I 2019 var vi ikke så aktive her på selve nasjonalgastro-bloggen, men mye av det som skjedde av matrelatert aktivitet skjedde utenfor bloggen.

 

Kaayne sin idé om å starte Oslo chilifestival, som senere ble til Oslo Pepper Expo, har vært en drøm gå i oppfyllelse. Kaayne opprettet et arrangement på Facebook i mai 2018 for å lufte tanken om å starte en chilifestival, og engasjementet var mye, mye større enn forventet.

 

Arrangementet delte seg organisk på Facebook, og nådde ut til over 200 000 nordmenn. Folk ville virkelig se at dette arrangementet skje.

 

Så oppsummert har nesten hele 2019 gått med på å planlegge et av de mest vellykkede arrangementene Mathallen i Oslo noensinne har hatt, nemlig Oslo Pepper Expo. Stedet var helt pakket den dagen Chili Klaus hadde sin chilispisekonkurranse, Last Man Standing.

 

Broren til Kaayne som ikke var spesielt glad i sterk mat, og hadde blitt introdusert til chili bare 3 uker før festivalen, og havnet på 2. plass. Han endte opp med å spise 14(!) Carolina Reapers, kjent som verdens sterkeste chili.

 

Det er derimot usikkert om Kaayne kan fortsette med Oslo Pepper Expo i 2020, fordi det gikk med mye tid og krefter på prosjektet, uten å tjente noe penger på det. Vi har tross alt andre jobber ved siden av. Så det er usikkert om det samme kan gjennomføres i år også, selv om vi veldig gjerne skulle sett det skje.

 

Her får dere noen bilder og videoer fra expoen som vi ser tilbake på med store smil.

Kaayne: Jeg sitter ofte for meg selv og tenker, “har jeg klart å samle så mange mennesker helt selv, på grunn av chili? Dette er helt sykt!”

 

 

 

Wild fire foods

 

 

Oslo Pepper Expo

 

Wild Fire foods fikk muligheten til å produsere Oslo Pepper Expos offisielle hot saucer.

 

 

 

Sausialdepartementet  selger importerte hot saucer.

 

 

 

 

Den røde hot saucen er kanskje en av favorittene mine, sammen med den sausen Scarlet Fever fra Majorstuen Death Sauce som vant Norges beste hot sauce.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oslo 1624

 

 

 

 

Majorstuen Death Sauce

 

 

 

 

Swan Yay

 

 

 

 

Arctic Chili – de solgte blant annet hele Carolina Reapers som også kan bestille på nettbutikken deres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Merch stand

 

 

 

Dette er køen for å melde seg på Last Man Standing. Hvem hadde trodd at så mange nordmenn vil seg selv så mye vondt?

 

I forbindelse med promoteringen av Last Man Standing på Oslo Pepper Expo, gikk Kaayne rundt på gata og delte ut verdens sterkeste chili til folk som var villige til å prøve i bytte mot en t-skjorte.

 

 

 

 

 

Vinneren av Last Man Standing Christopher Amigo

 

 

 

 

 

 

Vinneren fikk flybilletter tur/retur til New York med VIP billetter for å delta på New York Hot Sauce Expo.

 

 

 

Chili-øl

 

 

Finalistene i kåringen av Norges beste hot sauce. Det var totalt 25 forskjellige hot saucer.

 

 

Dommerpanelet bestod av Helle Øder Valebrokk som driver matbloggen Helles kitchen, Terjen Ommundsen som driver restaurant Plah i Oslo, Peder Støylen som er restaurantsjef ved Hrimnir ramen, og ikke minst Chili Klaus.

 

 

 

Vinneren av Hot Sauce Awards – Majorstuen Death Sauce med Scarlet Fever

 

 

Chili Klaus Oslo Pepper Expo Kaayne

 

Måtte selvfølgelig ordne et bilde med kongen selv.

 

Dette har vært en helt fantastisk opplevelse! Takk til dere som deltok, tusen takk for arrangementet, og kanskje vi ses igjen på neste Pepper Expo, om det blir noe.

 

Jeg skal få lagt ut noen videoer fra selve last man standing, så følg med videre på bloggen.

Sous vide life hack for deg uten sous vide-maskin

soud vide kyllingfilet
Du trenger ikke alltid å ha en sous vide-maskin for å lage sous vide mat.

 

Når sous vide maskiner først kom ut kostet det flere tusen kroner. Nå kan man derimot kjøpe bare en sirkulator til kun 900 kroner eller til og med mindre om man vil.

Men for deg som ikke orker å bruke pengene dine på en slik sirkulator, så skal jeg si deg at du enkelt kan lage din egen sous vide maskin hjemme. Det eneste du trenger er en stor kjele, et steketermometer og ziplock-poser.

Det må sies på forhånd at denne metoden ikke anbefales til kjøtt som krever lang tid i sous vide-maskiner.

Men denne fungerer utmerket til både kylling og fisk.

 

 

Fremgangsmåte

1. Start med å krydre kyllingfileten med salt og pepper. Putt den deretter over i en ziplock-pose, men en vanlig frysepose, eller brødpose funker også. Legg 1 ss med smør inne i posen sammen med kyllingen. Slik som på bildet under.

 

 

2. Fyll den store kjelen med varmt vann, sett steketermometeret i vannet, uten at det treffer bunnen av kjelen, og varm vannet videre opp til mellom 63 og 68 grader. Når vannet når omtrent 65 grader skrur du varmen på den laveste innstillingen på platetoppen. Så har du oppi posen med kyllingfileten. Senk den ned i vannet slik at det er minst mulig luftbobler i posen. Hvis kyllingfileten flyter til overflaten kan du legge oppå den for at den skal holde seg under vannet.

 

 

 

3. Sett på lokk, og nå skal kylling ligge å “trekke” slik i 1 time og 20 minutter på mellom 63 og 68 grader. Lokket gjør at vannet vil holde en mest mulig konstant varme. Sett gjerne på nedtelling på 30 min, så kan du sjekke om temperaturen må justeres etter det. Still deretter timeren på nye 30 min. for å sjekke på temp. og til slutt sett en timer på de siste 20 minuttene.

 

 

 

 

 

Da er kyllingenfileten ferdig. Den trenger ikke å hvile. Det er fordelen med sous vide. Bare ta den ut av posen med en gang og bruk den til det du trenger. For deg som har lyst på litt mer smak, så kan dere gjerne steke kyllingfiletene raskt på høy varme i noen sekunder for å gi den en stekeskorpe, før du putter den i “sous vide”-posen.

 

 

Fordeler og ulemper

Fordelen med å tilberede kyllingfileter på sous vide måten er at den blir utrolig saftig, og får en jevn konsistens, og ALLTID et jevnt resultat.

En annen fordel er hvis du skal ha mange gjester på besøk og skal lage mange kyllingfileter og vil være sikker på at resultatet er likt på hver filet.

Ulemper ved denne metoden, kan nettopp være det med at konsistensen blir for jevn, og derfor litt for kjedelig rett og slett.

En annen ulempe er at når kyllingfileten har ligget sous vide så er det nærmest umulig å gi den en stekeskorpe etterpå, fordi utsiden et såpass våt.

Enkle quesedillas for studenter

quesadilla for studenter

 

Denne oppskriften er spesielt til deg som er en fattig student, men også til deg som er veldig glad i meksikansk mat. Disse quesadillasene blir helt nydelige!

Grunnen til at jeg sier at denne oppskriften er til studenter er fordi den ikke trenger å koste så mye å lage, i tillegg til at du får veldig mye mat for pengene. Så, kjenner du en fattig student som fortsatt vil lage god mat, send dem gjerne denne oppskriften.

Kjøp en stor pose med frossede kyllingfileter om du skal lage den oppskriften. Det er kanskje den beste investeringen av mat med protein du kan gjøre som student. evt. kjøp kylligfilteter som er på tilbud og frys ned det du ikke bruker.

Det eneste som kanskje koster litt i denne oppskriften er hvis du velger å bruke Norvegia i stedet for en First Price ost. Det er selvfølgelig mye bedre med en Norvegia, men First Price funker sikkert helt fint også. Problemet er bare at billigere ost gjerne er blandet med andre rare ingredienser som gjør at osten ikke smelter eller smaker like godt som en vanlig Norvegia.

 

Ingredienser

  • 2 kyllingfileter
  • 1 ts salt
  • 1 ts oregano
  • 1 ss paprikakrydder
  • 1 stor ts sukker
  • 3-4 ss matolje
  • 1-2 ss spisskumin
  • saften fra en halv lime
  • 4 lyse hvetetortillas
  • Nok revet ost til 4 quesadillas

 

quesadillas for studenter

 

Fremgangsmåte

1.Begynn med å tine kyllingfiletene (hvis du bruker frossede). Skjær de opp på en måte som heter butterflying. Legg litt plastfolie over filetene og bruk en kjøtthammer for å banke de relativt flate, slik jeg gjør med dama når jeg vet hu har sett på The Witcher uten meg.

2.Bland sammen salt, pepper, oregano, sukker, matolje, spisskumin, paprikakrydder og saften fra en halv lime i en bolle. Hell deretter marinaden over i en frysepose sammen med kyllingfiletene. Knytt posen og la ligge i kjøleskap i ca. 20 – 30 min. Det kommer an på hvor lang tid du bruker på å legge ut bilder på Insta om maten du lager, men nok om det.

3.Varm opp en stekepanne på høy varme og stek filetene i omtrent 2 – 3 min. på hver side og fortsett sånn til filetene har en kjernetemperatur på 68 grader. Det kommer litt an på hvor tykke filetene er, men som regel tar det mellom 6 og 10 minutter.

 

quesadilla

 

4. Ta filetene ut av panna og skjær de opp i skiver slik du ser på bildet under. Skjær over fibrene og ikke med fibrene. Det vil gjøre at kyllingen blir ekstra mør.

 

 

quesadilla for studenter

 

5. Ha kyllingskivene over på halve tortillasen med ost på toppen.

 

 

quesadilla

 

 

 

 

quesadilla

 

 

6. Brett over og stek i panna på medium høy varme med en del olje. I ca. 3 min på hver side.

 

 

quesadilla for studenter

 

7. Del opp i fire skiver og servér!

 

quesadilla for studenter

 

Håper du likte oppskriften, del den gjerne med noen du kjenner som ville blitt glad for å lære seg hvordan man lager quesadillas.

Kalkun med spatchcock-metoden – definitivt verdt å prøve

Spatchcock kalkun
Ferdigstekt kalkun med spatchcock-metoden.

Denne nyttårsaften fikk jeg tilberedt kalkunen på en litt utradisjonell måte. Denne oppskriften har jeg basert på en tidligere oppskrift hvor jeg bruker samme metoden, men på en kylling i stedet.

Jeg visste ikke hvordan resultatet på denne kalkunen kom til å bli med spatchcock-metoden, men jeg har lest mye positivt om å gjør det på kalkun også, derfor tenkte jeg det var verdt et forsøk.

Å spatchcocke en kalkun innebærer å klippe ut ryggraden på kalkunen, og deretter åpne opp og brette ut kalkunen som en stor bok, slik som på bildet over. Så kan du bruke ryggraden fra kalkunen til å lage kraft for eksempel.

Jeg brukte en relativt stor kalkun på litt over 6 kilo, så jeg var først usikker på om den i det hele tatt ville få plass i ovnen, men det funket helt fint.

 

Ingredienser

  • 1 kalkun
  • Kryddersmør
  • salt og pepper
  • steketermometer

 

Fremgangsmåte

  1. Start med å klippe ut ryggraden på kalkunen, bruk en kyllingsaks om du har det – en vanlig saks funker dårlig. Ellers kan du bruke en god brødkniv. Skjær et hakk i brystbeinet inne i kalkunen. Så brekker du opp beinet, slik at kalkunen kan flates ut enda mer. Snu deretter kalkunen slik at den ligger som på bildet øverst. Du vil at kalkunen skal være like flat som lårene. Trykk gjerne brystene ned, og brett ut så godt du kan.
  2. Bland sammen det du ønsker til kryddersmør, jeg brukte hvitløk, sitron, paprikakrydder, salt og smør. Lag en lomme med fingrene mellom brystet og skinnet, og putt inn kryddersmøret med en skje. Gjør det samme ved lårene. Se gjerne det forrige innlegget for å se hvordan det gjøres.
  3. Krydre kalkunen med masse salt og pepper. Saltet er viktig for å tørke ut skinne mest mulig, slik at det blir krispy. Gni inn kalkunen med matolje, og sett et steketermometer på den tykkeste delen av kalkunbrystet. Så setter du varsel på 73 grader. Ha kalkunen i en forvarmet ovn på 230 grader på over- og undervarme. Min 6 kilo kalkun stod i omtrent 1 time og 15 minutter, tror jeg.
  4. Når kalkunen er ferdig, tar du den ut og lar den hvile i 45 minutter. Jo større fugl, jo lengre hviletid. Det er for å bevare safta i kalkunen. Når den har hvilt lenge nok kan du begynne å transjere fuglen.

 

Resultatet

Jeg kunne ikke vært mer fornøyd. For det første tar det mye kortere tid å steke en kalkun på denne måten, fordi alle delene av kalkunene steker jevnt. For det andre krever det veldig lite energi å lage en slik kalkun. Man trenger ikke å stå og passe på hele tiden.

Når man steker en kalkunen på denne måten har man også muligheten til å steke på en høy temperatur, som gjør at skinnet blir veldig krispy. Hvis du vil ha skinnet enda mer krispy kan du salte kalkunen et døgn i forveien.

Eneste ulempen med denne metoden er for de som har lyst til å ha hele kalkunen på bordet. Men hvis man skjærer opp kalkunen før den blir servert på bordet vil det ikke ha noe å si uansett.

 

Kommentér gjerne om du har prøvd denne metoden selv, og hva du synes.

 

Spatchcock kalkun i ovnen