Albania // Tavë kosi

albania nasjonalrett national dish godt lam fårikål tavë kosi matblogg matbloggere nasjonalgastro oppskrift hvordan lage tilberede balkan albanias

 

På albansk betyr Tavë det retten blir tilberedt i, som regel en leirform (vi brukte en ildfast form i glass) og kosi betyr kulturmelk, som er den andre hovedingrediensen i retten i tillegg til lam.  Tradisjonelt brukes kulturmelk eller yoghurt fra sau eller geit. Retten kom til Albania på 1400-tallet da den Ottomanske herskeren Mehmet II og hans hær bygget en militærleir nær den Albanske hovedstaden Kruje. Leiren utviklet seg etterhvert til å bli kulturbyen Elbasan. Under sin okkupasjon oppdaget Mehmet II tave elbasani, retten som i dag er kjent som Albanias nasjonalrett, og tok med seg oppskriften videre. Derfor er lam i yoghurt en utbredt rett i områdene som tidligere har vært en del av det Ottomanske riket. 

 

 

Ingredienser:

 • 1/2 kg fårikålkjøtt
 • 4 egg
 • 1 1/2 liter kulturmelk
 • Smak til med salt og pepper
 • Smør/olje
 • 1 dl ris
 • 4 ss hvetemel

 

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmåte:

 1. Brun alle sidene på fårikålkjøttet porsjonsvis i en stor gryte i litt smør eller stekeolje.
 2. Ha i 3 dl vann i gryten sammen med alt det brunede kjøttet. Krydre kjøtt i gryten med salt og pepper, sett deretter på lokk og la det putre på lav varme i 1 1/2 time under lokk. Pass på at kjøttet ikke tørker ut ved å etterfylle med mer vann om nødvendig. Mot slutten av koketiden skrur du på ovnen på 180 grader. Når kjøttet er ferdig tar du det ut og legger det i en stor nok ildfast form, som gjør at kjøttet ligger ved siden av hverandre og ikke oppå. La det steke i ovnen i omtrent 25 minutter.
 3. Mens kjøttet står i ovnen visper du sammen 4 egg og 1 1/2 liter kulturmelk i en stor bolle.
 4. Smelt omtrent 4 store ss smør sammen med 4 store ss hvetemel i en lite kjele. Sil av og visp inn kraften som er igjen i gryten etter fårikålkjøttet. Det har nå blitt en tjukk saus som må kjøles ned noen få minutter for at den ikke skal koagulere egg- og kulturmelkblandingen når den vispes inn.
 5. Etter du har vispet den tjukke sausen inn sammen med egg- og kulturmelkblandingen, strør du 1 dl ris over kjøttet som har stått i ovnen. Hell deretter over sausblanding og stek videre i 45 minutter på 190 grader.
 6. Servér sammen med brød og evt. noen grønnsaker.

 

Hva vi synes om maten

Kaayne: Lammet ble utrolig mørt og bare smeltet i munnen. Det var egentlig litt som å spise vanlig fårikål bare uten kålsmaken. Og det kulturmelken gjorde var å gi kjøttet en litt friskere og syrligere smak, som skapte litt mer dybde i kjøttsmaken. Det jeg derimot ikke likte så godt var å spise store deler av kulturmelkblandingen uten kjøtt i samme munnfull. Det var akkurat som om jeg begynte å tenke på dessert og kaker, og så kom det et lite hint av lammesmak. Det er vel kanskje en litt “acquired taste”, men for meg ble det en liten kognitiv dissonans i noe som virker som en kombinasjon av dessert og hovedrett.

 

Anniken: Jeg synes dette var en helt grei rett. Grunnen til at jeg ikke elsket den har nok mye å gjøre med at jeg ikke er så glad i lammekjøtt i utgangspunktet, men det skal sies at kjøttet var så mørt og godt man kan få det. Ganske spesielt med kulturmelk sammen med kjøttet. Likte ideen om å bruke kulturmelk i formen, og smaken ble ikke så verst. En liten porsjon smakte ganske interessant og godt, men det ble fort mektig og ensidig. Kan hende noe grønnsaker eller litt potet i formen hadde freshet opp litt.

 

 

 

 

Ju bëftë mirë! (bon appetit!)

 

 

 

SPIS VERDEN FØR VERDEN SPISER DEG!

 

Storbritannia // Fish n’ chips

storbritannia england fish n' chips and nasjonalrett united kingdom fisk pommes frites junkfood street food nasjonalgastro oppskrift hvordan lage fritere matblogg matbloggere

 

Å fritere ting har blitt veldig trendy. Man har liksom kommet forbi det å være sunn, bare spise grønnkål, quinoa, byggkorn osv. Det handler ikke lenger bare om å spise sunt, det handler om å spise balansert. Så da skal man selvfølgelig få lov til å spise det som er usunt innimellom også. I denne retten får man virkelig kombinert det sunne med det usunne; fisk og rotfrukt som blir frityrstekt med øl.

 

Ingredienser:

 • 400 gram torskeloin
 • 250g mel + litt mel til å dekke torskeloinene
 • 2 liter frityrolje
 • salt og pepper
 • 3 ts bakepulver
 • 1 ts karri
 • 1 bitteliten klype MSG-pulver (kan sløyfes)
 • 2 – 3 store poteter
 • 1 øl – vanlig alkoholfri øl funker helt fint, men du kan også prøve deg frem med andre varianter for å gi en litt annen smak.

 

 

Fremgangsmåte “chipsen”:

 1. Kutt opp potetene i tynne staver, la de ligge i vann i 20 – 30 min for å fjerne potetstivelsen. Det vil gjøre at pommes fritsen blir luftigere og mer sprø.
 2. Fritér pommes fritsen porsjonsvis på 160 grader i ca. 5. min. Ta de ut og la de kjøle seg ned i ca. 20 – 30 min eller lenger.
 3. Skru opp varmen så frityroljen treffer rundt 180-190 grader og fritér pommes fritesene til de blir gyllenbrune. Dette går relativt fort.

Fremgangsmåte fisken

 1. Kutt opp torskeloinen slik at de er flate og i omtrent 4 like store stykker. Krydre så filtene med salt og pepper. Legg til side og bland sammen frityrrøra.
 2. Dekk en torskefilet i mel, dypp den deretter i frityrrøra og legg den forsiktig i frityroljen og fritér i omtrent 5 minutter.

 

TIPS! Friterte ting smaker best servert på/i papir da holder maten seg krispy lengre.

 

 

Har du spist fish n’ chips, eller noe lignende? Hva synes du? Legg gjerne igjen en kommentar og forslag til neste nasjonalrett.
 

 

 

 

SPIS VERDEN FØR VERDEN SPISER DEG!

We hope you enjoy your food!