Aldri bruk eggeplomme i hamburgerkjøttet

hvordan lage den perfekte hamburger oppskrift tilberede blåmuggost cheddar eggeplomme matblogg topplisten nasjonalgastro hamburgeroppskrift enkel medium-rå medium rå amerikas nasjonalrett USA

 

 

 

 

 

 

 

 

Hamburgern, USAs nasjonalrett som vi spiser så ofte her i Norge, men også resten av verden. Du har kanskje skrytt på deg at du lager verdens beste burgere, invitert til smaking, fått kalde føtter og blitt usikker på hvordan du skal gå frem på samme måte som du gjorde sist når de ble så gode? Fortvil ikke. Kaayne har brukt 159 år (!) på å forske seg frem innen burger-laging og vil gjerne dele sine superhemmelige tips og triks med deg! Slik at burgerne dine kan bli like gode hver eneste gang.

 

 

 

 

Mange tror at det må en eggplomme til for å binde kjøttet sammen i burgern fordi det lager en emulsjon. Men, med denne oppskriften viser vi deg at det er helt feil å bruke eggeplomme! Fordi da er du nødt til å kna kjøttet sammen, noe som gjør at det blir en kompakt klump som får mer av en pølselignende konsistens. Det vil vi ikke ha noe av. Pluss at du også er nødt til å faktisk bruke hendene dine til å kna det inn, eller en sleiv og det er bare bortkastet energi, når du kan klare deg uten, samtidig som burgern blir 1000 ganger bedre. Det mest optimale er å håndtere kjøttet minst mulig med hendene. Varmen fra hendene gjør at kjøttet fort kan smelte sammen, men også om man presser det for hardt sammen.

 

 

Det viktigste i denne oppskriften er jo nettopp hvordan du håndterer kjøttet. Alt annet; hamburgerbrød, dressing, topping etc. kan du selv bestemme fordi det finnes så utrolig mange forskjellige måter å sette sammen en burger. Kjøttet skal derimot som regel alltid være mest mulig naturlig, uten masse krydder. Og det er fordi det er kjøttet du vil smake, du skal ikke prøve å skjule kjøttsmaken. Hvis du liker å spise biff tartar, vet du godt hva jeg mener. 

 

 

Denne oppskriften passer nok best til de som liker å ha burgerne sine medium-rå. Så om du liker burgern din godt stekt, synes jeg du bør revurdere livet ditt, med mindre du er traumatisert etter en matforgiftning du fikk for 20 år siden på en restaurant i Spania fordi burgern virka rå. Det var nok fordi de som jobbet der brukte fordervet kjøtt, men også kanskje ikke vasket hendene. Det jeg prøver å si er; ikke vær redd for litt rått kjøtt hvis det er norsk storfe. Vi har noen av de beste, frittgående kuene i hele verden, som du aldri vil bli matforgiftet av. Med mindre kjøttet ikke har blitt håndtert riktig.

 

 

Nok prat! Over til hvordan vi lager den perfekte burgern.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du trenger

  • 1 pakke karbonadedeig uten salt og vann (eller 1 pakke kjøttdeig om du vil ha litt mer fett i burgern og en litt annen smak).
  • Brioche hamburgerbrød
  • Cheddarost/ blåmugg eller annen favoritt-ost
  • Soyasaus (Vi har brukt den grønne, med mindre salt)
  • Fiskesaus (Tra Chang er et godt merke)
  • Ruccola/baby spinat
  • Sylteagurk eller annen ønsket garnityr
  • Hellmans majones
  • Sriracha
  • Aluminiumsfolie-ringer. Se video.
  • Amerikansk sennep
  • Salt
  • Pepper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmåte chilimajones

  1. Bland sammen omtrent 1 1/2 store ss Hellmans majones med ca. 2 ts sriracha, eller så sterk som du ønsker den.

 

 

 

 

Fremgangsmåte hamburger

  1. La karbonadedeigen ligge i romtemperatur i minst 30. min før du skal steke den. Helst 45-60 min. Ta omtrent 150 gram karbonadedeig som du legger inn i en hamburgerring. Brett kjøttet over i hverandre og press det lett ned, slik at kjøttet får spredd seg ut mot kanten. Kjøttet skal ikke presses hardt ned, da kan det fort bli til en kompakt klump. Du skal heller ikke jobbe for mye med kjøttet (se video under for å se hvordan det gjøres hvis du er usikker).
  2. Etter dette er gjort passer du på å salte ordentlig på hver side av burgeren, siden kjøttet ikke er saltet overhodet på forhånd. Tror du at du har hatt på nok salt, kan du godt ta på litt til. Kvern pepper på begge sidene av burgern også. Hvis du har en pumpe til å bruke til olje kan du bruke denne nå, fordi da kan du blande 50% fiskesaus og 50% soyasaus som du da skal spray på burgern. Hvis du ikke har en slik spray kan du bare blande det sammen i en liten skål og pensle burgerne. Det trengst bare å gjøres på den ene siden.
  3. Begynn å steke innsidene av brioche hamburgerbrødene i litt smør til de får en gyllen skorpe på. Det er for at sennep, og andre safter ikke skal renne rett igjennom burgerbrødet.
  4. Smør på et lag med chilimajones på nederste del av hamburgerbrødet. Ha deretter på finhakket rødløk, så ruccola/baby spinaten. På øverste delen av hamburgerbrødet kan du sprute på en dæsj med Amerikansk sennep.
  5. Nå skal du begynne å steke hamburgerkjøttet. Skru varmen opp på høy, og la den varmes ordentlig opp før du legger hamburgern oppi. Det er for at hamburgern skal få en skikkelig stekeskorpe, eller maillard-effekten som det heter. Legg helst kun én burger på om gangen om du bruker stekepanne. Hvis du bruker grill kan du legge på så mange du vil. Når du legger hamburgern i panna, skal du se på siden av burgern for å finne ut om den er ferdig. Når burgern blir grå til omtrent halvvei opp burgern, kan du snu den. Da legger du på en skive med cheddarost og setter på et lokk for at osten skal smelte ordentlig. For å sjekke om burgern er ferdig gjør du det samme, ved å se på siden av burgern. Hvis det er vanskelig å se, tar det ca. den samme tiden som det tok når du stekte den første siden. Gjør du dette riktig vil hamburgern din bli medium rå. Hvis du ikke liker det, kan den ligge litt lenger, men uansett hva du gjør prøv å ikke gjennomsteke burgern. Da blir kjøttet tørt.
  6. Etter at burgern er stekt legger du den over på hamburgerbrødet med noen skiver sylteagurk (om du liker det), og lar den hvile i omtrent 5 min. før du begynner å spise, for at ingen safter skal renne ut av burgern.
  7. Velbekomme!

 

 

 

 

 

 

Fremgangmåte blåmuggostburger

  1. Den eneste forskjellen ved å bruke blåmuggost, kontra cheddar er at du putter noen skiver med blåmuggost i midten av hamburgerkjøttet og bretter det over i hverandre for så å presse det ned på samme måte som den forrige burgern. Trykk på videoen under for å se hvordan det gjøres om du er usikker.

 

 

 

 

 

 

 

 

God grilling og god sommer!

 

 

Piknik i parken 2018: Lørdag

piknik i parken 2018 pizza oslo frognerparken norway hvilke festivaler å dra på hva å spise på festival

 

 

Dag 2 av PiP-festivalen starter vi med en opptreden av IDER i borggården. Det er forholdsvis deilig vær i dag og vi trenger ikke irritere oss over vind eller bekymre oss over truende skyer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På agendaen i dag hadde vi egentlig blomsterkrans-kurs før grillkurs i regi av Jernia, men det rakk vi ikke, og må angre på det etterpå når vi ser at vi ikke har så mange koselige detalj-bilder.

Vi synes det er gøy at det er så mye som skjer på Pipfest. Boble-kurs og bloody Mary-kurs for å nevne noen av aktivitetene man kan melde seg på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gunnar Hvarnes, en av Norges beste kokker, viser oss og andre matinteresserte hvordan grille laks og lage en spennende rett servert i hjemmelagde lefser.

 

 

 

 

 

 

Vi har avtalt et intervju med IDER kl 17 og gleder oss til å få til vårt første artistintervju. Filmen fra intervjuet kan du se på Youtube-kanalen vår.

 

 

 

 

 

 

Nå er vi ferdige med intervjuet og kan legge oss rett ut på et pledd med iskaffe fra Lippe og en øl. Vi feirer ved å glemme agendaen vår i minst en time.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi deler en pizza parma fra Streetalia på gresset. Det var akkurat det vi trengte nå. Nydelig pizza, sol og musikk mens vi chiller på gresset. Det er jo akkurat det vi forbinder med Piknik i parken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akustisk og følelsesladet av SYML i borggården.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vigelandsparken er en av våre nasjonalskatter. Det er fantastisk at vi får lov til å oppleve skulpturene til Gustav Vigeland med nydelig musikk i bakgrunnen og god mat i magen. 

 

 

 

 

 

Vi er ganske sultne igjen og spiser hjemmelagede nachos med pulled pork, salsa, guacamole og ost fra 4 Gringos til kveldsmat.

 

 

 

 

 

Og en saftig biffpølse fra Haute Dogs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pikinik i Parken 2018 – Fredag

 

På fredag var vi på Piknik i parken og smakte noe av maten og drikken.

 

Vinden er inget hinder. Vi er på Piknik i parken for å nyte god mat, drikke og musikk. Dag 1 tester vi mat fra Flying on wheels og Tunco.

 

 

 

Borggården fungerer som le for vinden og mange trekker inn hit bokstavelig talt.

 

 

 

 

Den første maten vi prøver er en deilig rull med koreansk bbq fra Flying on wheels.

 

Det er er kebab som inneholder ikke vanlig kimchi, men en kimchislaw, som vi antar er en kombinasjon av coleslaw og kimchi. Babben inneholder også agurk, koriander og noe som heter ssamjang mayo (ikke skriveleif, ordet inneholder 2 s’er). Ssamjang består av soyabønnepasta, chilipasta, sesamolje, løk, hvitløk, vårløk og brunt sukker. Siden dette er en ssamjang mayo, så har de vel kombinert den sammen med majones. God var kebaben i hvert fall. Den er frisk, spicy og føles ikke tung eller mektig, selv om den inneholder ribbe.

 

Denne retten anbefales virkelig om du ikke har smakt den ennå, og du har lyst på noe eksperimentell asiatisk fusion. Perfekt mat på en festival som dette.

 

 

 

 

Tunco serverer to retter og vi prøver Kho Tao, risnudler med kylling, peanøtter og rød curry. En god  spicy, frisk sommerrett med koriander og lime.

 

 

 

 

 

 

(Kaayne: “herregud, skjer med hodet mitt her a?”)

 

På tide med litt bobler. Vi drar på boblekurs! På boblekurset møtes alle hjernene på pip-festivalen for å drikke mange glass musserende til bare 200 kr. Og hvis man følger med har man faktisk mulighet til å lære av mennesker som har peiling på vin.

 

 

 

 

 

 

Kaayne tenker for seg selv: “Lat du som om du vet hva foredragsholdern snakker om. Bare lukt masse på vinen ta noen slurker og nikk. Ikke glem å si ‘Mmm’ veldig høyt.”

 

Neida, vi fikk en del info ang. vinene. Blant annet at den spanske cavaen er laget på Champagne-metoden, og at hver flaske inneholder omtrent 12 gram sukker fordi druetypen er såpass syrlig. I tillegg må cavaen ligge i minst 9 måneder før den får lov til å kalles en cava.

 

Et godt tips om du skal spise mat til musserende vin, så slår det nesten aldri feil å ha noe salt til. F. eks spekeskinke, eller til og med chips.

 

 

 

 

For å kunne lage god vin må man ha gode råvarer, i dette tilfelle vil det si druene. Jo bedre druer, jo bedre vin. 70% av druene Louis Roederer bruker er deres egne og de tar godt vare på druene deres. Derfor er smaken så god.

 

Champagne må lagres i minimum 2 år for å kunne bli kalt champagne. Ellers er de fleste gode champagnene en for tak i som regel 3 år gamle.

 

Et siste godt råd fra kurset er at, for å finne ut om du drikker ordentlig champagne, så må du se etter om boblene bruser opp i en rett linje fra midten av glasset i en tynn stråle. Gjør det ikke det, kan det være du drikker noe annet.

 

P.S. er ikke den franske vinen laget på champagne-metoden, blir det kalt crémant. Så vet du det, eller kanskje du allerede visste det… Bra, da er du visst litt smart da. Skål.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kl 21.00 bestemmer alle festivalgåerne seg samtidig for at det er kaldt og at de trenger en varm kaffekopp fra Lippe å holde i.

 

 

 

 

Anniken står i kø og kjøper seg en kaffe latte. Er i utgangspunktet ikke så fan av kaffe latte, men denne er uimotståelig!

 

 

 

 

Vi venter på at Susanne Sundfør skal komme men fryser og går hjem. 

 

 

 

Random dude på høyre, som vi synes det er hyggelig at ble med på bildet for da ser det ut som om vi er på festivalen sammen med andre mennesker..

 

Følg med på bloggen i morgen for å få med deg maten på piknik i parken. Se også gjerne vår video av matopplevelsen fra i går her; Ikke glem å abonnére på Youtuben. Heyo!