Brioche hamburgerbrød

brioche hamburgerbrød hamburger oppskrift hvordan lage matblogg matbloggere beste topplisten avansert vanskelig nasjonalgastro
Hvis du har lyst til å imponere noen du kjenner når du skal lage den amerikanske nasjonalretten, er det beste tipset å lage dine egne hamburgerbrød.

Denne oppskriften tar litt tid, men det er verdt det. Selv om fremgangsmåten er utrolig lang, og til tider innviklet. Du får nøyaktig 24 hamburgerbrød om du følger oppskriften slavisk. Det skal nok holde en stund, forhåpentligvis.

Det beste med disse typene hamburgerbrød er at man kan like gjerne bruke de til pulled pork, som sandwich eller rett og slett spise de som en bolle. Bare fantasien setter grenser her.

 

Du trenger

 • Eltemaskin
 • Kjøkkenvekt
 • Aluminiumsfolie
 • Stiftemaskin
 • Plastfilm
 • Ildfast form
 • 1 hel tube med tålmodighet, som du kan smøre deg med.

 

Ingredienser

 • 1 kg hvetemel
 • 250 g romtemperert usaltet smør 
 • 4 egg
 • 40 g gjær (her brukte jeg tørrgjær, én hel pose for at hevingen skal gå raskere) 
 • 300 g melk
 • 130 g sukker
 • 13 g salt
 • 1 dl hvite sesamfrø

 

Til pensling

 • 1 egg
 • 50 gram melk

 

Hvordan lage aluminiumsringene

 

Aluminiumsringene skal ha en omkrets på 32 cm. Husk også på å stifte de, så de ikke løsner. Jeg bruker også slike aluminiusmringer til å legge burgerne mine i. Sånn at de blir samme størrelse som hamburgerbrødene, pluss at du slipper å kjøpe en hamburgerpresse.

 

 

Fremgangsmåte

 1. I eltebollen har du i de 4 eggene, 300 gram melk, sukkeret og gjæret. Sett eltemaskinen på lav hastighet med eltekrok til gjæret og sukkeret har blitt helt utblandet. Pass på å få med alt av det som kommer opp på siden av bollen også. Skrap det ned med en slikkepott om du må.
 2. Så kan du begynne å ha i melet, litt og litt. Ta ca. en mengde spiseskje hver gang. Saltet er det bare å helle i. Eltekroken skal fortsatt være på lav hastighet. Deigen skal nå begynne å bli ganske klissete, men den tykner etterhvert.
 3. Når deigen har begynt å feste seg mer sammen, kan du skru opp hastigheten til medium. Deretter kan du dele opp smøret og ha det i bollen. La den nå stå og elte i omtrent 20-25 minutter.
 4. Spray en stor nok ildfast form med formfett til å putte deigen i slik at den ikke fester seg. Dekk den til med plastfilm og la den stå i kjøleskapet i omtrent 2 timer. Eller lenger. Poenget er i hvert fall at deigen skal være kald helt igjennom, slik at det er lettere å jobbe med deigen når du tar den ut. For å være på den sikre siden kan du godt la den stå over natta. Ikke no stress.
 5. Ha så bakepapir i en langpanne, og putt aluminiumsringene gjevnt fordelt utover. Spray ringene med formfett, og dekk til med plastfilm.
 6. Nå er det på tide å ta frem vekta igjen. Del opp bitene i 80 grams porsjoner. Bruk gjerne en saks for å gjøre det lettere. Du skal helst ikke holde for mye på deigen, da det gjør at den blir varm og vanskelig å jobbe med. Putt resten av deigen du ikke bruker i kjøleskapet imens.
 7. Her kommer den vanskelige delen. Å forme de som små boller. Jeg kommer ikke til å kunne forklare det, men se på denne video for å vite hvordan.
 8. Legg de ferdiglagde bollene oppi aluminisfolieringene. Spray de med formfett og press ned på de med undersiden av en skål for at de skal få den hamburgerbrødformen.
 9. Dekk til med plastfilm, og la de ligge å heve et varmt sted på omtrent 25 grader. Baderomsgulv med varmekabler funker fint. La de heve til de blir omtrent dobbelt av størrelsen. Dette kan ta tid. Alt fra 2 til 4 timer. Det kommer an på hvor varmt det er.
 10. Etter de har hevet nok blander du godt sammen 50 gram melk og 1 egg, og pensler forsiktig på hamburgerbrødene. Putt på sesamfrøene nå, om du ønsker det.
 11. Sett ovnen på 175 grader og stek brødene i omtrent 12 minutter. Kok opp litt vann som du har i en ildfast form i stekeovnen sammen med brødene de 3-4 første minuttene. Eller til deigen har fylt seg helt ut i ringene. Vannet gjør at brødene ikke blir helt tørre, men står vannet i lengre blir de for bløte.
 12. Ta brødene ut og la de kjøle seg ned før du tar av ringene. For beste resultat kan du legge brødene i en tett pose i 2 dager slik at skorpen på brødene trekker til seg mer fukt og blir saftigere.
 13. Nå som de er ferdige er de klare til bruk. Del de i to og stek dem i panna med litt smør. Pass på at de ikke svir seg. Det kan skje fort. Hvis du skal legge de på grillen kan du legge et fuktig kjøkkenhåndkle ved siden av brødene med grilllokket over for at brødene skal blir saftigere, men samtidig ha en krispy bunn.

 

Oppbevaring

Den beste måten for å oppbare hamburgerbrødene er å pakke de hver for seg inn i aluminiumsfolie etter de har fått kjølt seg ned. Deretter i plastfilm. Dette er for å sikre de frå fryseskader.

Noen mener de kan ligge 3 mnd i frysern, mens jeg mener de sikkert kan ligge lenger. Eneste problemet er vel at de blir nok spist opp før den tid uansett 🙂

 

 

Inspirasjon hentet fra www.chefsteps.com

 

 

 

 

 

 

-Kaayne

 

 

3 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg