Vet du egentlig hva halal er?

hva er halal betyr mening hvorfor egentlig matblogg matbloggere nasjonalgastro topplisten bloggere

Vet vi egentlig hva halal er?

Vi tror mange har meninger om halal-kjøtt uten å helt vite hva det innebærer. Vi har lest litt, og vil gjerne dele vår forståelse av temaet. 

Selve ordet halal betyr ting som er tillatt av troende muslimer å gjøre innenfor islamsk lov, også kjent som sharia. De fleste forbinder kanskje halal med mat, men det dekker også hverdagslige saker og ting en muslim får “lov” til å gjøre. På den andre siden av skalaen har vi det som er haram, altså det som ikke er tillatt innenfor islamsk lov.

I de fleste tilfeller er det mat vi forbinder med halal, kanskje fordi mange av oss nordmenn har hørt at muslimer slakter dyrene sine på en barbarisk måte. Ved å henge dyrene opp-ned, kutte strupen ved ett kutt, og la dyret blød i hjel fra alle blodkar, siden blodet er haram. Noen ser kanskje for seg at en type seriemorder som Dexter gjør dette.

Jeg skulle kanskje gjerne ha sagt at dette ikke er måten det faktisk gjøres, men slik er det. En muslim uttaler bismillah (i Guds navn) til hvert av dyrene før de blir slaktet. Men alle dyrene må i henhold til norsk lov være bedøvet før selve slaktingen. Dette gjelder også i Danmark og noen andre land i Europa. Det finnes flere metoder for å bedøve dyrene, og ikke alle er godtatt som halal metoder. Det samme gjelder slaktemetoder. Det ønskes at dyrene slaktes for hånd, og ikke via mekanisk kutting av strupen.

 

§ 9.Krav om bedøving ved religiøs slakting

Kravet om bedøving før avliving i dyrevelferdsloven § 12 annet ledd og forordning (EF) nr. 1099/2009 artikkel 4 nummer 1 gjelder også avliving etter religiøse ritualer på slakteri.

 

Det vil altså ikke være noen smerteforskjell på vanlig slakting og hvordan en muslim ville gjort det…i Norge vel å merke. Har du noe i mot hvordan dyrene blir slaktet på i Norge av muslimer synes jeg du burde vurdere å bare bli vegetarianer. For alle dyr blir bedøvet før de blir slaktet i Norge, here come the vegetarian arguments, men det er ikke det som er poenget. Det hele kan essensielt kokes ned til at halal-kjøtt kun har blitt velsignet av en muslim før slakting. That’s it. Ellers er det ikke noen større forskjeller på en ikke-muslimsk slakting i Norge og en muslimsk slakting.

 

Og om en muslim ikke har tilgang på noe annen mat og kan sulte ihjel hvis han ikke spiser det som er av tilgjengelig mat, da kan han spise en bacon-pølse. Islam er faktisk en ganske tilgivende religion, som gir rom for å bryte regler hvis liv og helse er i fare.

 

Anniken: Professoren min i Islam sa at så lenge man bryter loven i god tro, så kan man kompensere med å be ekstra mye i en periode etterpå.

 

Kaayne: Jeg husker jeg hørte en historie fra en barnehage en gang hvor en ansatt hadde sagt til moren at ungen fikk en svinepølse mens de var på tur. Det var fordi ungen ikke hadde med seg noe egen mat og var veldig sulten. Moren hadde da sagt at den ansatte hadde tatt riktig valg ved å gi ungen pølsa fordi hun ikke ville at ungen hennes skulle sulte.

 

Når det er sagt kan jo dette gjøre at flere muslimer har muligheten til å spise en baconpølse om de sulter. Men hvor går grensa, hvor sulten skal den muslimen faktisk være før han/hun tenker “ja, nå må jeg spise denne pølsa fra et dyr jeg aldri har spist før, og som jeg har blitt fortalt at jeg aldri skal spise fordi det er i mot muslimsk lov som er vokst opp med”.

 

Kaayne: Jeg tror det er noe psykisk som muligens kan få den personen til å føle seg uren etter å ha spist et dyr uansett hvor sulten den personen var.

 

Det kan kanskje sammenlignes med de som sier at de aldri skal eller har spist på MacDonalds fordi de er veganere, og så er de så sultne at de tar seg en cheeseburger. Den personen får nok litt dårlig samvittighet om hovedprinsippet er å aldri spise mat fra MacDonalds.

 

Anniken: Jeg kjenner meg igjen i følelsen siden jeg selv har vært veganer. Jeg anså ikke kjøtt som et alternativ, og kunne gå lenge sulten før jeg i det hele tatt ble fristet til å spise kjøtt. Hadde dårlig samvittighet hvis jeg fikk i meg kjøtt.

 

Kaayne: Jeg husker historielæreren min fortalte meg om at hans jødiske bestemor hadde ved et uhell spist svin. Hun lå i en uke og spøy fordi hun følte seg skitten og uren på innsiden. Hun hadde levd nesten et helt liv og så endte hun opp med å få i seg svin. Det føles nok til de grader feil.

 

Annet enn at muslimer ikke kan spise svin så må også måten dyret dødd tas med i betraktning. Dyret kan ikke ha dødd av naturlige årsaker. Helsen til dyret skal ha vært på topp den dagen dyret ble knertet. Dyret kan heller ikke ha blitt kvalt, slått i hjel, falt til døden, stukket i hjel, drept av et rovdyr, og ikke minst ofret på et steinalter (selvfølgelig, det ville jo bare vært dumt). Og alt det står skrevet i Koranen (5:3).

Dyret skal altså :

 1. Være friskt
 2. Bedøves og henges ved foten 
 3. Få noen avskjedsord før avlivning
 4. Få strupen kuttet med en skarp kniv for hånd

 

Håper du ble litt smartere på temaet. Vi setter pris på all saklig feedback 🙂

 

P.S. denne bloggen er ikke helt halal

Morgen på Grand Hotel

grand hotel oslo norge matblogg matbloggere hotell opphold karl johan øyafestivalen where to stay in norway hotels budget rimelig hvor å bo

 

 

 

God l morgen! Starter dagen med å dele noen morgenbilder fra Grand Hotel med dere. Midt i arbeidsuka er det vel lite som frister mer enn å sove lenge i mykt hvitt sengetøy, før man våkner og spiser en deilig hotellfrokost. 

 

 

 

grand hotel oslo norge matblogg matbloggere hotell opphold karl johan øyafestivalen

 

 

grand hotel oslo norge matblogg matbloggere hotell opphold karl johan øyafestivalen

 

 

 

grand hotel oslo norge matblogg matbloggere hotell opphold karl johan øyafestivalen

 

 

grand hotel oslo norge matblogg matbloggere hotell opphold karl johan øyafestivalen

 

grand hotel oslo norge matblogg matbloggere hotell opphold karl johan øyafestivalen

 

 

grand hotel oslo norge matblogg matbloggere hotell opphold karl johan øyafestivalen

 

 

 

 

Tusen takk for oss, Grand Hotel!

 

 

 

Himmelske drinker i baren på Grand Hotel


 

Vi har litt dødtid mellom Øya-festivalen og konserten med Yung Lean, så vi bestemmer oss for å teste den lekre baren på hotellet.

 

Men vi tar en liten tur opp på rommet først. Kaaynern vil nemlig henge litt i lysekronen.

 

 


 

Deretter går turen ned i baren igjen.

 

 

 

Det er litt som å være med i Wes Andersons Grand Budapest Hotel filmen. 

 

 

 

 

Hyggelig kar på jobb i baren! Han reagerer på den russiske teksten på lua til Anniken, fordi han er russisk selv. Vi blir sittende der og snakke med han en god stund. Han lager himmelske drinker til oss.

 

 

 

 

Mezcal 1125kr for en flaske med tobalá 

 

 

 

 

Hennessy Paradis Imperial Cognac Flaska med den store glasskorken koster 4100kr for et glass (4 cl!).

 

 

 

Dramatisk lys på Grand.

 

 

 

En helt ypperlig margarita med svart indisk kala namak salt rundt kanten. Saltet er svart på grunn av alt jernet det inneholder visstnok.

 

 

 

Enda en dyr tequila som kan koste opp mot 1500kr flaska. Vi trodde Patron var god tequila, men bartenderen bare ler av oss når vi nevner det.

 

 

 

 

 

Selv om du kanskje ikke har et rom på Grand så er baren verdt en tur innom for en god drink fra bartendere som virkelig vet hva de gjør.

 

Vi stikker videre, for vi tror vi har dårlig tid hvis vi skal rekke konserten (men det hadde vi ikke).

 

 

Vi gjør oss klare for festival

For en uke siden overnattet vi på Grand Hotell i Oslo.  Det var superdigg!

 

Vi har endelig sjekket inn på hotellet. Nå skal vi sørens meg ha det bra! Vi har gledet oss til denne helgen. Skal høre på musikk, dele en flaske vin og chille på den digge senga før vi smyger avgårde til Øya, eller Tøyen da, men du skjønner..

Vi gleder oss til å prøve klærne fra Junkyard, som vi trodde vi ikke kom til å få før etter helgen, men faktisk fikk dagen før. 

 

Kaayne: Vi må huske å ta et kosebilde også. Der det ser ut som vi er på en romanitsk tur.

 

Sånn.. Da var det gjort. 

 

Vi popper en flaske økologisk prosecco, og gjør oss klare for festival. Vi kjører matchende militærstil i dag. Uten at vi egentlig hadde planlagt det.

 

Overdel og bukse

 

Kaayne:  Skikkelig fornøyd med denne genseren ass! Liker at den faktisk er lang nok og sitter bra!

 

Kinnern prøver å se badass ut. Digger jakka!

 

Kaaynern ser ganske tøff ut han også!

 

 

Bukse

 


topp
 

 

 

Anniken: Kom igjen, Kaaynern! Nå må vi komme oss på Øya før det er for sent. Ta på deg MASSE klær for det er kaldt.

Vi fant ut at det var dritvarmt ute. Hadde aircondition på rommet, så trodde det var kaldt. Vi følte oss litt dumme da vi kom ut av hotellet og alle gikk i sommerklær for å si det sånn!

 

 


 

 

Sjekk hvordan vi hadde det på Øya, her!

(Innlegget inneholder sponsede produkter)
 

Tøya-festivalen

 

 

Vi er utrolig heldige som har fint vær den ene dagen vi skal på Øya-festivalen. Da er det bare å sette i gang å smake på den maten vi har hørt skal være bra…

 

 

 

 

 

Vi kjøpte ingenting fra denne food trucken. Trenger bare et bilde, men sikkert god mat også.

 

 

 

 

Kaaynern har satsa på russisk militærstil til Øya. Med militærmønstret Fila-genser under Calvin Klein denimjakka. Bukse fra Junkyard.no. Gosha Rubchinskiy skjerf og ikke minst et par ekte militærstøvler med hvite lisser.

 

 

 

 

.

 

 

 

Her vettu. Her er køen til Hitchhiker sin food truck. Den er lang så vi gir opp og gidder ikke stå i køen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Disse doene er faktisk utrolig freshe. Det har sikkert noe å gjøre med at folk ikke sover over på denne festivalen, så de kan stikke hjem og drite i stedet. Kanskje de til og med rekker å komme seg hjem før de må spy også. Det vi vil frem til er at det er en veldig renslig festival.

 

 

 

Vi må selvfølgelig innom Go’grilla sin food truck hvor de selger Uruguays nasjonalrett chivito, som er på vår topp 10 liste over beste nasjonalretter hittill.

 

 

 

 

En eksklusiv baguette made festival style.

 

 

 

 

Veldig god baguette. Mye smak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kinnern sliter litt med å bite gjennom kjøttet. Hu har jo tross alt ikke vært en kjøtteter like lenge som Kaaynern.

 

 

 

 

 

 

 

Ragnalokk serverer sveler som vi hører har fått gode anmeldelser, så de må vi prøve.

 

 

 

Ja, herregud! Disse svelene er jo helt utrolige. Med saftig og spicy pulled pork, crunchy rødkål, salsa og ikke minst en hel haug med koriander som fresher opp hele retten. Man kan si at dette er en slags fusjon mellom meksikanske tacoer og norske sveler. Denne foodtrucken fortjener en mye lengre kø.

 

 

 

 

Vin gjør at man nyter været enda mer har vi hørt.

 

 

Tøyen er det perfekte stedet å ha Øya-festivalen, og kanskje de burde vurdere å kalle det for Tøya festivalen neste år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi går litt rundt..

 

 

 

Kaayne: Vent litt! La oss ta en selfie. Folk må få sett oss sammen.

 

Anniken: Ja vi tar det helst sånn at vi får sola rett i øynene og ikke ser en drit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hitchhiker food truck…We meet again. Denne gangen prøver vi oss på køen, og denne gangen skal vi stå.

 

 

 

 

 

 

Og her er resultatet. Ost og bacon vafler med chipotle slaw. Det gikk kanskje litt fort i svingene når de ga oss disse, men de smakte godt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er det også mulig å få laget sine egne buttons! Du kan tegne din egen eller velge et bilde ut fra en bok som du skjærer til og får gjort om til en button. Du kan ikke mene no om du ikke har det skrevet på en button.

 

 

 

 

Vi er litt usikre på hva denne karen lager, og det er fordi vi var for late til å spørre. Det er mest sannsynlig et stort glass med blod som han skal bruke i et satanistisk rituale, men hvem vet?

 

 

 

 

Der det er kø er det god mat, så følg køene, men akkurat nå orker vi ikke en kø til. Nå er vi ganske mette og vil bare nyte været og livet på festivalområdet.

 

 

 

 

Noe for å kjøle seg ned litt.

 

 

 

 

 

 

I dette været skulle det bare mangle at man kjøpte en is. Kinnern har alltids nok plass i magen til en is. Derfor blir det en mango is fra På Pinne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Nå er det Foals fra England som spiller. Vi kan ikke rette kameraet mot scenen, men et bilde av publikum er nesten like bra.

 

 

 

Det obligatoriske Øya-bildet, med et slitent par i bakgrunnen.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Kaayne: Du trenger ikke se så alvorlig ut, Kinnern.

 

 

 

 

 

Anniken: Greit! Jeg kan godt se ut som en gnom istede, hvis det er det du vil!

 

 

 

 

 

Vann er kult

 

 


 

Det har vært en fet festival. Takk for den gode stemningen og det gode været, Øya. Vi har lyst til å komme tilbake neste år også 😀

 

 

Derfor er hverdagen mer spennende nå!

kaffebox kaffebox.no coffee kaffe pakke posten jacu tim wendelboe langøra lippe nord nasjonalgastro

 

Tusen takk kaffebox for at dere gjør posten vår mer spennende! Vi angrer ikke et sekund på at vi begynte å abonnere på deres kaffepakker. For kun 269kr får vi 2 poser med utrolig god kaffe i måneden. Dette kan være alt fra Tim Wendelboe-kaffe til Supreme Roastworks og Lippe-kaffe. Det beste av alt er at du slipper å stikke ut å kjøpe kaffen, den blir levert i postkassa di.

Om du har et større kaffeforbruk enn vi har kan du selvefølgelig abonnere på kaffeabonnementet hvor du får 4 poser kaffe i mnden i stedet, til 499kr. Eller om du bruker espressokaffe kan du har et kaffeabonnement hvor du kun får espressobønner.

 

 

jacu kaffe nasjonalgastro kaffebox.no kaffebox coffeeSammen med pakken følger det med en infolapp om de forskjellige typene kaffe du får.

 

En annen ting vi liker med abonnementet er at du aldri helt vet hva du får, noe som gjør at du får smakt på mye forskjellig type kaffe og utvidet horisonten i hverdagen.

Elsker du kaffe anbefaler vi deg også å bestille et slikt abonnement. Det gjør hverdagen litt mer spennende 🙂

Ha en fin lørdag!

I morgen blir en HERLIG dag

briller shades close-up nærbilde nasjonalgastro festival pip-festivalen matblogg matbloggere festival sommer musikk

 

Nei, det har ikke akkurat vært det beste været i Norge denne sommern, og du må ha vært loka på syre om du ikke har fått med deg det. Bergen har f.eks kun hatt 4(!) dager med opphold i hele juli, og det har vært den verste sommern i Bergen på 46 år 🙁 Vi har det ikke så ille som de da, vi kan trøste oss med det. Jeg tror til og med vestlendingene har blitt drit lei været denne sommern siden de velger å gi det bort GRATIS på finn.no

 

Vi har ikke hatt noen utenlandsopphold denne sommern heller, bortsett fra Kaaynern som var en snau uke i Polen for å besøke broren sin. Der var det i hvert fall mye bedre vær enn i Norge, men dessverre er ikke Warsawa i nærheten av noe strand.

 

Kinnern har måttet jobbe hele sommern i tillegg, så det ene vi har gledet oss til nå har vært å dra på Øya-festivalen. INGENTING skal kunne klare å ødelegge for vår Øya-opplevelse. Seriøst. Ikke regnet kan ødelegge for oss fordi vi kommer nemlig til å bo en natt på selveste Grand hotel i morgen. Så om det skulle bare regne og regne og regne og regn OG regne i morgen, stikker vi bare på Grand og tsjillern der, med no Champagne som et par high rollers.

 

Selv om det muligens kommer til å regne på Øya- i morgen er det i hvert fall et par ting vi vil få med oss uansett, og det er den utrolig digge maten de serverer der. Hitchhiker sine ost og bacon vaffler blir det spennende å prøve. Aftenposten ga vaffern en 6, og var meget fornøyde.

 

Mye av den andre maten som blir servert på Øya er visst veldig god den også. Som f.eks Go’grilla sin chivito, og om du har fulgt med på denne bloggen siden tidenes morgen har du sikkert fått med deg at vi faktisk har laget chivito.

 


Vår versjon av den eksklusive sandwichen chivito

 

Det er jo nemlig Uruguays nasjonalrett, og den står som 1 av de topp 10 nasjonalrettene vi har laget så langt.

Annet enn maten på Øya vil Kaayern gjerne få med seg post-metall bandet Neurosis. Vi kommer også til å stikke på Øya-natt i morgen for å se den litt spesielle svenske rap-artisten Yung Lean, som rapper til en relativt ny type beats som blir kalt wave music. Det er på en måte en melodisk dubstep, men ikke så veldig dubsteppete om du skjønner. Litt sånn progressiv post-dubstep. Uansett, du finner Facebook-eventet her.

 

Gleder oss til å se denne kisen på Øya-natt.

 

Vi har også fått oss noen driiitfete klær fra Junkyard som vi gjerne vil vise dere i morgen. Legg oss til på snap (nasjonalgastro) for å se noen av klæra allerede nå!!!1!!1!!! Shiiiii

 

Skal du på Øya-festivalen eller Øya-natt så kanskje du treffer på oss der 🙂

 

 

Oppskrift på franske pannekaker – crêpes

frankrike france frankrikes hvordan lage enkel national dish nasjonalrett pannekaker crepes crêpes nutella nasjonalgastro oppskrift

 

Her om dagen fikk vi skikkelig lyst på crepes til kveldskos. Og det er jo en av Frankrikes nasjonalretter, så vi dro frem kamera og tok noen bilder, og dermed hadde vi et nytt blogginnlegg. Crepes er enkelt å lage, krever få ingredienser, og smaker digg. Vet du ikke hva du skal spise i kveld, så er dette svaret.

Ingredienser

 • 2 egg
 • 6 dl melk
 • 1 ts sukker
 • 200 g hvetemel
 • smør til steking
 • en klype salt
 • Nutella
 • Jordbær

 

 

 

Fremgangsmåte

 1. Bland det tørre i en bolle
 2. Ha i melken litt og litt til du får en klumpfri røre
 3. Ha i eggene og visp sammen
 4. La røren stå en time i kjøleskapet
 5. Varm opp en panne til middels høy temperatur
 6. Smelt litt smør i pannen, og stek tynne pannekaker.
 7. Serveres med Nutella og friske bær, eller annet fyll.

 

 

 

 

 

 

Kaayne: Jeg er egentlig ikke no fan av pannekaker, men dette var godt ass.

Freya: Nydelig, mamma!

Anniken: Jeg elsker crepes. Spesielt med Nutella og jordbær. Synes de ble veldig gode om jeg skal si det selv. Frankrike er heldige som har dette OG makroner som nasjonalmat. Rart franskmenn ikke er et tykkere folkeslag hehe.

 


 

 

Bon appetit!