Billig biff som kan konkurrere mot entrecôte

nyretapp biff strøm-larsen annie's nasjonalgastro hvordan tilberede hva er slakterbiffen oppskrift lage

 

Jeg er en tur innom Strøm-Larsen for å høre om de har skirt steak – et billig og godt stykke kjøtt, ofte brukt i Mexico -, men det har de dessverre ikke. Da forteller han i disken at det derimot finnes noe annet som heter “nyretapp”. Først er jeg ikke helt sikker på om jeg hørte riktig siden han snakker dansk, så jeg må spørre igjen. Og visst var det det het, en nyretapp. Det er et lite stykke kjøtt som er knyttet til nyrene hos storfe. 

 

Dansken tar meg med bort der hvor han har den såkalte nyretappen. Den ligger midt i kjøttdisken, men uten noe merkelapp, og han sier at han synes denne smaker enda bedre en skirt steak. En medarbeider på Strøm-Larsen overhører at dansken forteller meg om denne merkelige biffen, selv om hun holder på med en annen kunde. Hun lener seg inn og sier “den biffen er utrolig god!”.

 

Dansken sier videre at nyretappen er et typisk stykke kjøtt som slakteren selv beholder fordi det er så godt. Jeg tenker meg litt om og sier at da tror jeg at jeg prøver meg på et sånt stykke biff. Han trimmer den raskt for sener og sier at jeg er nødt til å komme tilbake for å fortelle ham om hva jeg syntes om biffen.

 

Og det kan jeg vel egentlig si her og nå etter å nettopp ha spist biffmåltidet; hvorfor har jeg ikke visst om denne biffen tidligere?! Dette er noe av det beste stykket kjøtt jeg noensinne har smakt. Det er ikke tull. Og sinnsykt billig er det også. For 500 gram betalte jeg 92 kr (!). Problemet er bare at nyretapp visstnok er vanskelig å oppdrive, med mindre du har en såpass god kjøttforhandler som Strøm-Larsen i nærheten. Annie’s på Mathallen i Oslo skal også ha nyretapp.

 

Men nå, over til oppskriften. Nyretapp funker perfekt på grillen, men i denne oppskriften har jeg tilberedt biffen i en stekepanne:

 

Ingredienser

 • 1 nyretapp biff (mellom 400 og 600 gram).
 • salt
 • pepper
 • 1 hvitløksfedd
 • extra virgin olivenolje

 

 

nyretapp biff strøm-larsen annie's nasjonalgastro hvordan tilberede hva er slakterbiffen oppskrift lage

 

Fremgangsmåte

 1. Salt og pepre biffen, legge den på en rist og la den ligge ute i romtemperatur i minst 30. min, men helst 60 min.
 2. Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme. Sett stekepanna på høy varme, la panna bli ordentlig varm før du har i smør, eller olje. La smøret smelte til det brunes før du har i biffen. Stek biffen i 40 sekunder på hver side.
 3. Ha deretter biffen over på en rist, med steketermometer i den tykkeste delen, og inn i ovnen. Vi vil at biffen skal få en kjernetemperatur på 49 – 50 grader før vi tar den ut av ovnen. Det tar ca. 10 – 15 min.
 4. Når biffen har nådd kjernetemperaturen tar du den ut av ovnen og lar den hvile i 10 min. Mens biffen hviler kan du ta et fedd hvitløk som du skjærer i to, fester på en gaffel og gnir biffen inn med. Når du skal skjære i biffen, pass på at du skjærer over fibrene, da blir stykkene supermøre.
 5. Ha over på en tallerken, hell over litt extra virgin olivenolje, og strø over Maldon-salt. Servér sammen med f. eks ruccola, potetsalat, cherrytomater og paprika i skiver.

 

 

nyretapp biff strøm-larsen annie's nasjonalgastro hvordan tilberede hva er slakterbiffen oppskrift lage

 

 

 

 

 

nyretapp biff strøm-larsen annie's nasjonalgastro hvordan tilberede hva er slakterbiffen oppskrift lage

 

 

 

Er det en biff jeg skal fortsette å kjøpe så er det dette stykket kjøtt. Anbefales på det sterkeste!

 

 

 

 

Verdens sterkeste sjokolade med 9 millioner scoville chiliekstrakt

world's hottest chocolate verdens sterkeste sjokolade 9 millioner scoville chiliekstrakt chili extract veldig sterkt vat19 challenge utfordring nasjonalgastro anniken kaayne

 

 

Vi har vært ekstreme igjen. Vi har spist verdens sterkeste sjokolade. Du tenker kanskje at “pfffft..sjokolade er jo ikke sterkt. Sikkert lett som bare det. Den er jo mindre enn en lillefingernegl. Klarer sikkert å spise hele platen. Det er jo melk i sjokolade, og melk lindrer jo spicynessen.” Gå og legg deg, din dr*tt!! Fake news! Dette er det mest horrible vi har spist og vi kommer aldri til å spise opp resten av den diabolske platen. Blir sint bare jeg tenker på det.

 

 

 

 

Varning Varning: Ikke spis hele i en jafs! Sjokoladeplaten veier bare 4 g og inneholder et chili-ekstrakt med 9 mill SHU (scoville heat units)! Er du usikker på hva dette innebærer kan du jo spise en habanero og gange smerten med 900. Aldersgrense 18! (vet ikke om det er det men synes det burde være det)

 

Vår reaksjon ser du i filmen under:

 

 

Ikke glem å abonnére på Youtuben vår!

 

Pulled pork med coleslaw og BBQ-saus

hvordan lage tilberede pulled pork hva er oppskrift svin svinenakke BBQ saus coleslaw norsk norske matbloggere god grillmat middagstips topplisten sommermat nasjonalgastro gatemat amerikansk

 

 

 

 

Pulled pork er nydelig sommermat og er så utrolig enkelt å lage. Det tar bare litt tid. Kjøttet skal nemlig stå ca. 4 timer i ovnen. Denne retten kan serveres med annen grillmat hvis du skal ha mange gjester som vil spise mye forskjellig. Coleslawen kan også spises på brødskiven som en italiensk salat og ved siden av annen grillmat. Og BBQ-sausen funker kjempegodt på alle slags typer grillmat.

 

 

Hvis du er vegetarianer kan du sjekke ut vår vegetariske pulled pork som også er utrolig god, men som krever litt mer arbeid.

 

 

Hvis det blir mye BBQ-saus igjen kan du oppbevare det på en steril glasskrukke (sett i ovnen på 100 grader i 20 min.) i minst en uke.

 

 

 

 

Ingredienser pulled pork:

 

 

Coleslaw:

 • ca. 1/2 lite hodekål finsnittet
 • 1 stor raspet gulrot
 • 1 grønt eple (Granny Smith) kuttet i tynne staver
 • 1 dl Hellmans majones
 • 2 store ss creme fraiche
 • smak til med saften fra en halv sitron
 • 1 ts sukker
 • 1 ts salt

 

 

BBQ-saus:

 • 1 boks hermetiserte cherrytomater, eller grovhakkede tomater.
 • 1 stor ss smør
 • 3 fedd hvitløk finhakket
 • 1 halv løk, finhakket
 • 1 dl sitronsaft
 • 150 gram brunt sukker
 • 1 dl eplesidereddik
 • 1 ss tabasco
 • 1 ts salt
 • 1 ts chipotlepuvler
 • 2 – 3 ss tomatpuré
 • 1 ss Worchestershire-saus
 • Smak til med pepper

 

 

 

 

Fremgangsmåte:

 1. Sett ovnen på 120 grader. Brun svinenakken på alle sider i en gryte med litt olje i. Ta deretter svinenakken ut av gryten og gni det inn med finhakket hvitløk, salt og dry rub. Legg svinenakken tilbake i gryta. Hell eplemosten i gryta og sett steketermometer i den tykkeste delen av kjøttstykket. Vi vil at den skal få en kjernetemperatur på mellom 92 – 94 grader. Vi har brukt en støpejernsgryte. Støpejernsgryter holder bedre på varmen og fordeler varmen bedre på innsiden av gryta.
 2. Mens gryta står i ovnen kan du lage coleslawen. Ta ferdigkutta kål og gulrøtter, ha det over i et dørslag og hel over den ene ts me salt. Salten vil gjøre både kålen og gulroten myk, og det vil også fjerne en del av vannet i grønnsakene. Det gjør sånn at coleslawen blir mer kremete og ikke renner så mye. La kålen og gulrøttene trekke inn salte i 30 min til 1 time. Skyll av saltet med kalt vann. Prøv deretter å presse ut så mye av vannet som er igjen i kålen og gulrøttene. Du vil prøve å få det så tørt som mulig.
 3. Bland deretter sammen alle de øvrige ingrediensene til coleslawen i en bolle. Ha oppi raspet gulrot og kål og bland godt sammen med en gaffel.
 4. Ca. 20 – 30 min før pulled porken er ferdig kan du begynne å koke opp BBQ-sausen. Smelt smør i en kjele på medium varme. Ha deretter i løk og hvitløk. Forsett å steke til det blir blankt. Ha i tomatpuré, bland god inn og stek videre i noen få sekunder før du har oppi de resterende ingrediensene, kok opp og la småkoke til pulled porken er ferdig. Pass på at du blender de grovhakkede tomatene så du får en jevn saus.
 5. Etter pulled porken har nådd en kjernetemperatur på 94 grader kan du ta den ut og la den hvile i 20 – 30 min. for at den skal holde på mest mulig av saften.
 6. Når pulled porken er ferdighvilt kan du ta 2 gafler og bare dra kjøttet fra hverandre. Bland inn litt BBQ-saus sammen med kjøttet. Servér i hamburger brød med coleslaw under eller over kjøttet og hell ekstra BBQ-saus over kjøttet.

 

 

 

Chilidietten gir euforisk rus

chili chilidiett nasjonalgastro sterkt nasjonalgastro sunt forbrenning høyere hvordan få ned i vekt bedre immunforsvar

 

 

Hvis du følger oss på Youtube vet du kanskje allerede at vi har blitt ganske hekta på chili. Vi spiser sterk chili som habanero og The Last Dab og vi har begynt å dyrke Carolina Reaper og Trinidad Moruga Scorpion chiliene.

 

Av en eller annen grunn tenkte jeg at jeg bare skulle spise en vanlig chili cayenne (bildet øverst) for å sjekke om toleransen min mot sterk mat hadde blitt bedre. Og jaggu hadde den blitt bedre, mye bedre. Jeg spiste én hel chili cayenne i går, det brant litt et par minutter, men så gikk det over. Så spiste jeg én hel slik chili i dag også, men nå var effekten enda mindre. Det var ikke like sterkt, og jeg trengte ikke noe vann. Effekten var over nesten med en gang.

 

Jeg vet at det finnes forskjellig typer styrke av chili på samme plante, så den siste kan ha vært svakere, men toleransen har uansett steget.

 

Etter å oppleve det lille rushe det gir å spise hele chilier, har jeg nå bestemt meg for å gå på en chilidiett. Det vil si at jeg kommer til å spise én hel chili hver dag fremover i hvert fall i to uker for å se om toleransen min har gått opp enda mer.

 

Det er derimot ikke bare toleransen jeg er opptatt av, fordi jeg har også lyst til å kjenne litt på smerten, så jeg kommer til å øke chili styrken, eller scovillen som det også heter, høyere og høyere, etter hvorvidt jeg merker mindre av smerten.

 

En av grunnene til at jeg vil kjenne på smerten er fordi smerten er det som utløser dopaminet i kroppen og gir deg en type rus av å spise chilien. Det høres rart ut men det er akkurat som om du kjenner mer at du lever av å spise en sterk chili. I tillegg er capsaicinet, det som gir chili styrke, ikke farlig på noe som helst måte, og har blitt postulert i å bli brukt som et alternativ til cellegift hos kreftpasienter.

 

Når jeg kjenner på smerten som chilien gir meg, gjør den at jeg klarer å praktisere mindfulness lettere også. Det gjør at jeg lærer meg å kontrollere smertene jeg kjenner. Og siden det ikke er farlig å spise sterk chili er det lettere å kjenne på smerten på en utenforstående, objektiv måte.

 

De fysiske fordelene med å spise chili er at det visstnok skal senke blodtrykk, redusere høyt kolesterol, og dannelsen av blodpropp. Med andre ord gjør det at hjerte ditt holder seg friskt lenger. Sterk chili kan også bidra til bedre forbrenning.

 

De psykiske fordelene med å spise chili er at du som sagt kan få en euforisk rus av smerten, det høres helt bakvendt ut. Men sterk chili gjør at kroppen utløser store doser dopamin og endorfiner for å motvirke smerten, så etter smerten avtar sitter du igjen med en god følelse.

 

Men nå tenker du sikkert; “Å nei, jeg kan i hvert fall ikke begynne på denne dietten, fordi jeg tåler ikke sterk mat i det hele tatt”. Da kan jeg si at det ikke er mange som tåler sterk mat fra starten av. Jeg var selv pinglete og taklet ikke sterk mat, men magen og kroppen venner seg til det på kort tid. Du kan begynne med å spise de svakeste chiliene og så jobbe deg oppover. På butikken står det som regel på chiliposene hvilken styrke den har. En av de svakeste er pablano, så kan du jobbe deg oppover til en jalapeño, deretter cayenne osv. Ta det i ditt eget tempo, men tenk at det er meningen at du skal kjenne litt smerte. Det er ikke farlig. Hvis det gjør veldig vondt hjelper det å drikke melk, ellers kan du også puste rolig, og si til deg selv at smerten ikke er ekte, men bare en naturlig kroppslig refleks mot capsaicin.

 

Spiser du mye chili? La oss vite i kommentarfeltet hva den sterkeste chili du har spist var, og hvordan du taklet smerten.