Enkel oppskrift på maistortillas

maistortilla tortilla mais masamel masa mel nasjonalgastro enkel oppskrift hvordan lage tilberede fremgangsmåte glutenfri uten gluten mat taco tacofredag billig raskt

Denne oppskriften er relativt enkel og inneholder bare 3 ingredienser.

Det er vanlig at det brukes kun maismel, vann og salt, men siden vann smaker så lite tilsetter vi heller kyllingbuljong eller grønnsaksbuljong for at tortillaene skal smake enda mer. Pluss at det er nok salt i en buljong, så man slipper å tilsette det i tillegg.

 

Ingredienser

  • 250 gram masa mel (maismel – du får kjøpt det mest populære merket Maseca på blant annet Frukt og grønt på Mathallen i Oslo og på Gutta på haugen)
  • 350 gram lunka vann
  • 1 kube kyllingbuljong/grønnsaksbuljong
  • 1 zip lock-pose

Fremgangsmåte

  1. Bland inn buljongen i det lunka vannet, og deretter sammen med maismelet. Bland sammen i et par minutter til du får en smidig deig. Maismel inneholder ikke gluten, så ikke fortvil om deigen detter fra hverandre. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile 20 – 30 min i romtemperatur.
  2. Klipp opp en zip lock-pose så du får 2 like store firkanter.
  3. Varm opp en tørr stekepanne på høy varme.
  4. Ta nok fra deigen til å lage en golfball som du deretter putter mellom de to plastfirkantene som du har klippet ut. Nå kan du enten bruke en tortillapresse for å lage tortillaene, men det har du mest sannsynlig ikke liggende rundt (de selger det på Gutta på haugen på St. Hanshaugen om du trenger en). Derfor skal vi presse de på en litt annen måte. Metode nr. 1 er å ta en kjele eller stekepanne som du presser ned på deigen. Tortillaen skal bare være et par millimeter tykk. Får du vondt i henda av å lage tortillaene på den måten kan du prøve metoden nr. 2; legg en stor bok under og en stor bok over. Sett deg deretter på bøkene for å presse tortillaen flat.
  5. Akkurat denne delen kan kanskje høres litt forvirrende ut, men dette er nesten den viktigste delen av tortillalagningen. Fjern det øverste plastlaget fra tortillaen mens du holder en hånd på det underste laget. Legg deretter den andre hånda over tortillaen, og snu hele greia over. Så kan du forsiktig fjerne det andre plastlaget. Ha tortillaen i den éne hånda med håndbaken ned og legg tortillaen forsktig nedi panna. Du kan se hvordan her.
  6. Stek i 30 – 40 sekunder på den ene siden og 1 min. på den andre siden. Snu den deretter enda en gang og press ned på tortillaen for at lagene skal skilles og skape luftbobler. Den stekes videre i 10 – 20 sekunder før du snur den en siste gang og steker i 10 – 20 sekunder.
  7. Pakk tortillaene inn i et kjøkkenforkle. Dette er litt rart men dampen kommer nemlig til å gjøre at tortillaene vil tåle å bøyes og tøyes når du skal bruke de til tacoen.

 

TIPS: Ikke lag ferdig alle de rå tortillaene på forhånd. De blir fort tørre og detter fra hverandre. Press og stek én og én tortilla.

 

Hva dyrker en norsk chiliprodusent?

 

 

Chili er hot i Norge for tiden, og vi har tilbragt en tidlig høst-ettermiddag på besøk hos Henrik som driver Heat of Norway i Ski. Allerede i innkjørselen ser vi chiliplantene stå på rekke og rad. Han møter oss utenfor og ønsker oss velkommen før han tar oss med på en fargerik omvisning i plantasjen sin. Vi får raskt tilbud om å smake, og det skal spises noen chili-varianter før vi drar tilbake til Oslo. Kaayne er modig og smaker flere ulike sorter. Anniken, med litt lavere toleranse, smaker én, uten styrke, og får heller lov å kose seg med en klase med digge druer fra hagen.

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoØverste bilde: Ghost Pepper

 

 

 

 Purple Ufo til venstre , Aji Amarillo til høyre

 

 

Det finnes over 100 ulike sorter i drivhuset til Henrik, og han har hatt 200! Han har holdt på med dyrking av chili i mange år og lærer oss masse vi ikke visste. Vi foreslår at han kommer og holder kurs på Oslo Pepper Expo neste september, som han vurderer. Man kan også bestille kurs gjennom nettsiden til Heat of Norway, eller lese seg opp på dyrking

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoHenrik holder en Fatalii.

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoPurple Tiger Variegata Trifetti

 

 

Det er høysesong og rett før innhøsting. Derfor bugner det av vakre chili både i hagen og i drivhuset. Alt fra den aggressive Carolina Reaper til chili med morsomme fasonger som Spaghetti-chili og Penis pepper. Det helt klart at Henrik samler på chilisorter. Han viser oss en plante med noe som ligner små gule bær og forteller at dette er verdens dyreste chili. Den heter Aji charapita og er faktisk verdt 25 000 dollar pr kilo 😮. Kaayne kan nå skryte av å ha spist verdens dyreste chili. Det kan ikke Anniken.

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoCarolina Reaper

 

 

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoSpaghetti-chili

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expofish pepper

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoCheiro Roxa

 

 

 Uansett om man er ute etter å spise chilien eller bare ha den til pynt hjemme er det gøy å se et så variert utvalg chiliplanter. Vi forelsker oss i en nydelig Pimenta da neyde, en plante som er helt sort med hvite blomster og sort frukt. Man kan se alle de ulike typene på nettsiden til Heat of Norway, der man også kan forhåndsbestille planter. Henrik har nylig fått tillatelse til å selge frø, noe ikke alle som driver med import og salg av frø har. 

 

 

 

 

pimenta da neyde black chili white flower heat of norway Pimenta da neyde

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoWiri Wiri

 

 

Henrik er i gang med å produsere sin egen chili, Djevelen fra Ski. Vi får se tre helt ulike eksemplarer av samme plante. Han vet ikke helt hvilken av de tre som skal få bli med videre til neste sesong og spør om vår mening. Grunnen til at de tre plantene er ulike, forteller Henrik, er at det tar minst 8 generasjoner før planten får bestemte karaktertrekk. Den 8 generasjon av denne planten kommer sannsynligvis til å bli Norges første chili, da det ikke synes å være noen andre chili-dyrkere som har gjort dette i Norge før. 

 

 

 

heat of norway ski norge oslo pepper expo nasjonalgastro matbloggDjevelen fra Ski 03-02

 

red cherry pepper chili heat of norway nasjonalgastro anniken kaayne oslo expoRed Cherry. Bør ikke forveksles med Cherry-tomaten.

 

henrik heat of norway chili golden cayenne nasjonalgastro oslo pepper expoAji Lemon Drop

 

Etter å ha vært noen timer i hagen er det på tide å dra tilbake til Oslo. Før vi går får vi smake noen nydelige eksempler på hva chili kan brukes til. Chili-karamel og ristede mandler med chili. Vi vet også at  Heat of Norway har en prisvinnende hot sauce som kan bestilles på nettsiden. Ikke bli overrasket hvis du ser Henrik på et marked nær deg. Han er nemlig en travel mann som bruker helgene på å reise rundt med blant annet hot sauce, planter og chilisnacks. Det var sånn vi først kom i kontakt med Henrik og har nå en flott Habanero Burning Bush fra Heat of Norway i vinduskarmen. Du kan se oss spise Habaneroen her

 

 

 

  

Fatalii

 

 

 

Purple Cream

 

Brazilian Starfish Yellow

 

 

Coyote Zan White

 

 

Coyote Zan White

 

Brazilian Starfish Yellow

 

 

Aji Omnicolor

 

 

Djevelen fra Ski 03-01

 

 

Black Scorpion Tongue

 

purple pepper lilla violet chili heat of norway nasjonalgastro ski Rio Pejivalle

 

 

kaayne henrik heat of norway ski oslo pepper expo norsk chili dyrker plantasje

 

 

Har du tenkt deg på Oslo Pepper Expo neste år eller vet du om noen som kunne vært interessert? La de vite om det!

 

 

 

 

Tekst og foto: Anniken

 

Oppskrift på Lesothos nasjonalrett chakalaka – vegetar

nasjonalgastro lesotho lesothos nasjonalrett national dish chakalaka oppskrift hvordan lage tilberede vegansk vegetar vegetarisk godt enkelt enkel middagstips tip til middag lunsj gryterett chili sin carne

 

Nå som høsten er i anmarsj er det godt med varmende supper og gryteretter med masse sesong-grønnsaker oppi. Vi har laget en enkel vegetarisk nasjonalrett med et navn så fengende som Chakalaka.

Det finnes, som det gjør med de fleste retter, ulike varianter av oppskrifter på Chakalaka. I mange av oppskriftene er det for eksempel vanlig å ha med revet gulrot og tomatbønner, mens i andre oppskrifter er disse ingrediensene helt fraværende. Etter å ha lest mange forskjellige oppskrifter på chakalaka har vi funnet ut at retten oftest lages med både tomatbønner og revet gulrot.

Det er i tillegg veldig typisk for afrikanske land, har vi merket, å ha tomater og buljong i oppskriftene. Det er kanskje essensen av Vest- og Sør afrikansk mat virker det som, og kylling, men dette er en vegetarisk rett, så her brukes det ikke kylling.

 

 

Ingredienser

  • 4 gulrøtter, revet
  • 4 store tomater, i biter
  • 4 hvitsløksfedd, finhakket
  • 1 grønn paprika, i biter
  • 1 rød paprika, i biter
  • 2 store gule løk, i biter
  • 1 boks tomatbønner
  • 2 chili, finhakket uten frø
  • 1 stor ss karri
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 grønnsaksbuljong
  • Smak til med salt og pepper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bruk for all del hansker når du kutter chili. Det er vanskelig å vaske det av hendene. Gnir du deg i øynene eller andre sensitive steder (du vet hvor), then you’re gonna have a bad time. Det er heller ikke til å stikke under en stol at det ser ut som om Kaayne er med i en eller annen Meny-reklame på bildet over.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmåte

  1. Begynn å steke løken sammen med hvitløken i et par ss stekeolje på medium høy varme. Stek til løken er blank. Ha deretter i tomatpuréen og stek videre i et par minutter.
  2. Ha i tomatene sammen med buljongen og stek videre i 5 minutter.
  3. Ha i paprikaen, chilien, karri og gulrøttene og stek videre på medium varme i ca. 30 min. uten lokk for at grønnsakene skal bli kvitt en del av vannet i seg. De sist 5 min. har du i tomatbønnene.
  4. Dette er kanskje ikke en del av den klassiske nasjonalretten, men servér gjerne med brødskiver med smør, koriander og rømme til.

 

 

 

Hva vi synes om maten

 

 

Kaayne

Dette minner meg egentlig veldig om en chili sin carne. Ikke at det er noe negativt, men det er liksom vanskelig å skjønne at det kan være noe annet. Utrolig godt var det uansett.

 

 

 

(Et ansikt som viser at jeg synes det er veldig godt, men ansiktet må ikke forveksles med det ansiktet jeg lager når jeg blir besatt av onder ånder, hvilket er tilnærmet likt.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Anniken

 

 

Likte retten godt. Fint med en god og enkel vegetarisk rett. Den har mye smak og minner egentlig om en variant av Chili con carne. 

 

 

 

Bon appetit!

 

15 høstretter du kan lage

ostrich struts strutsefilet rødvinssaus søtpotet kremet sopp creamy mushrooms sweet potato swaziland nasjonalgastro nasjonalrett national gastro national dish oppskrift hvordan tilberede bruke matblogg matbloggere høstretter

 

 

Nå går det virkelig mot høst 🍁, og vi må dessverre si ha det til sommern 😔. I dette innlegget har vi samlet våre beste høstretter fra forskjellige nasjoner som du kan kose deg med, så mørketiden som kommer ikke blir like deprimerende.

 

 

goulash gulasj gulash golasj nasjonalrett ungarn suppe gryte godt oppskrift matblogg matlboggere topplisten nasjonalgastro ungarsk fra høstrett høst grytekjøtt varm godt enkel lettvint annis mathallen oslo hva å spise til middag what to eat for dinner

Ungarns gulasj er en klassisker på høsten.

 

  • Det går ikke an å komme seg utenom Ungarns nasjonalrett – gulasj. Dette er en av de beste høstrettene vi vet om. Har du ikke lagd den før, vet du ikke hva du går glipp av.
  • Moldovas nasjonalrett – mamaliga er en enkel polentarett, man godt kan spise som en lunsj.
  • Mongolia er et land som har en gjennomsnitts temperatur på -4 grader, så de vet litt om hva som er godt å spise når det begynner å bli kaldt ute. Derfor er Mongolias nasjonalrett – buuz, verdt å ha med på lista. Det er også desidert en en av beste rettene jeg (Kaayne) vet om. Buuz er rett og slett store dumplings som varmer godt.

 

mongolia buuz nasjonalrett national dish dumplings dumpling steamer basket dampkurv nasjonalgasto godt sentral-asia mongolias kjøttfyllMongolias nasjonalrett buuz

 

 

nasjonalrett nasjonalgastro ukraina borscht ukraine national dish oppskrift ukrainas ukrainsk matblogg matbloggere godt høstmat høstrett rødbeter rÃ¥varer i sesongUkrainas borscht er også en typisk høstrett

 

 

Har du tips til andre gode høstretter, la oss vite om det i kommentarfeltet!

Oslo Pepper Expo – Norges første ordentlige chilifestival

oslo pepper expo 2019 matbloggere nasjonalgastro kaayne anniken chilifestival arrangement Facebook chili spicy chiliplanter hva skjer i oslo

Om du følger oss på Instagram og/eller Youtube, så har du allerede fått det med deg; vi skal arrangere kanskje Norges første ordentlige chilifestival i Oslo neste år.

I skrivende stund har arrangementet over 3300 mennesker som skal/er interessert i å delta på festivalen. I tillegg har festivalen nådd ut til over 174 000 nordmenn på Facebook via organisk rekkevidde. Det viser bare hvor sjukt stor interessen for chili er akkurat nå. Interessen for chili har tatt helt av spesielt de siste to årene. Det er usikkert hvorfor, men personer som Chili Klaus og programmet The Hot Ones på Youtube kan være store bidragsytere. Men det kan også være at folk liker tanken på å dyrke ting nå. Med tanke på klimaendringer, så er muligens mennesker mer opptatte av å “gi tilbake” til naturen ved å dyrke egne planter. Vi har derfor kanskje blitt mer glade i grønne planter og ikke bare blomster. Chilien forener også alle på tvers av hva slags type mat du spiser, enten du er kjøttetende eller veganer, så har du en frukt (chili er en frukt) dere kan ha samme interesse for.

Det som har vært morsomt etter at chiliarrangementet tok av på Facebook er at folk vi møter på gata vet om festivalen. Folk som ikke liker chili engang har fått det med seg.

Vi har vært så heldige som nå har fått Mathallen i Oslo med på laget. Hvilket betyr at festivalen vil bli holdt der.

Du kan finne chili-arrangementet her, og la alle du kjenner som er glade i chili vite om denne festivalen. I første omgang vil festivalen bare være 1 dag, og om det blir en stor suksess utvider vi kanskje til 2 eller 3 dager neste året. Det vi håper er at expoen kommer til å bli en årlig tradisjon i september.

Vi gjorde en stor feil når vi byttet datoen fra september til april fordi september 2019 virket så altfor lenge til. Problemet er da bare at det ikke finnes noe norsk dyrket chili på det tidspunktet. September er den beste måneden, så om vi skal ha en slik festival hvert år, er det utrolig mye mer gunstig å ha den en måned hvor chilien er på sitt beste.

Expoen vil være en festival som ikke bare er for de som har høy chilitoleranse, men også for de som er nye til det. Festivalen skal også være barnevennelig, så om du har barn, ta de med deg. Eventet skal være like interessant for alle.

Vi har ikke lyst til å røpe for mye av det som kommer til å være på festivalen ennå, men noe av det vi kan si sikkert er at det vil være salg av chili, chiliplanter, hot saucer, foredrag om hvordan man dyrker chili, chiliens historie og Norges første NM i chilispising, samt andre chilispisekonkurranser. Har du lyst til å få med deg oppdateringer på hva som kommer på festivalen er det lurt å melde deg som interessert/skal på arrangementet.

Ta kontakt med oss på [email protected] om du dyrker chili, selger hot sauce, eller har noe annet du kan bidra med på festivalen.

Vi ser forresten etter en illustratør som kan lage logoet til Oslo Pepper Expo. Vet du om noen, eller er du en illustratør selv? Ta gjerne kontakt.

Lik gjerne Oslo Pepper Expo Facebook-siden

Og følg Oslo Pepper Expo på Instagram @oslo_pepper_expo