Hva dyrker en norsk chiliprodusent?

 

 

Chili er hot i Norge for tiden, og vi har tilbragt en tidlig høst-ettermiddag på besøk hos Henrik som driver Heat of Norway i Ski. Allerede i innkjørselen ser vi chiliplantene stå på rekke og rad. Han møter oss utenfor og ønsker oss velkommen før han tar oss med på en fargerik omvisning i plantasjen sin. Vi får raskt tilbud om å smake, og det skal spises noen chili-varianter før vi drar tilbake til Oslo. Kaayne er modig og smaker flere ulike sorter. Anniken, med litt lavere toleranse, smaker én, uten styrke, og får heller lov å kose seg med en klase med digge druer fra hagen.

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoØverste bilde: Ghost Pepper

 

 

 

 Purple Ufo til venstre , Aji Amarillo til høyre

 

 

Det finnes over 100 ulike sorter i drivhuset til Henrik, og han har hatt 200! Han har holdt på med dyrking av chili i mange år og lærer oss masse vi ikke visste. Vi foreslår at han kommer og holder kurs på Oslo Pepper Expo neste september, som han vurderer. Man kan også bestille kurs gjennom nettsiden til Heat of Norway, eller lese seg opp på dyrking

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoHenrik holder en Fatalii.

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoPurple Tiger Variegata Trifetti

 

 

Det er høysesong og rett før innhøsting. Derfor bugner det av vakre chili både i hagen og i drivhuset. Alt fra den aggressive Carolina Reaper til chili med morsomme fasonger som Spaghetti-chili og Penis pepper. Det helt klart at Henrik samler på chilisorter. Han viser oss en plante med noe som ligner små gule bær og forteller at dette er verdens dyreste chili. Den heter Aji charapita og er faktisk verdt 25 000 dollar pr kilo 😮. Kaayne kan nå skryte av å ha spist verdens dyreste chili. Det kan ikke Anniken.

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoCarolina Reaper

 

 

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoSpaghetti-chili

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expofish pepper

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoCheiro Roxa

 

 

 Uansett om man er ute etter å spise chilien eller bare ha den til pynt hjemme er det gøy å se et så variert utvalg chiliplanter. Vi forelsker oss i en nydelig Pimenta da neyde, en plante som er helt sort med hvite blomster og sort frukt. Man kan se alle de ulike typene på nettsiden til Heat of Norway, der man også kan forhåndsbestille planter. Henrik har nylig fått tillatelse til å selge frø, noe ikke alle som driver med import og salg av frø har. 

 

 

 

 

pimenta da neyde black chili white flower heat of norway Pimenta da neyde

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoWiri Wiri

 

 

Henrik er i gang med å produsere sin egen chili, Djevelen fra Ski. Vi får se tre helt ulike eksemplarer av samme plante. Han vet ikke helt hvilken av de tre som skal få bli med videre til neste sesong og spør om vår mening. Grunnen til at de tre plantene er ulike, forteller Henrik, er at det tar minst 8 generasjoner før planten får bestemte karaktertrekk. Den 8 generasjon av denne planten kommer sannsynligvis til å bli Norges første chili, da det ikke synes å være noen andre chili-dyrkere som har gjort dette i Norge før. 

 

 

 

heat of norway ski norge oslo pepper expo nasjonalgastro matbloggDjevelen fra Ski 03-02

 

red cherry pepper chili heat of norway nasjonalgastro anniken kaayne oslo expoRed Cherry. Bør ikke forveksles med Cherry-tomaten.

 

henrik heat of norway chili golden cayenne nasjonalgastro oslo pepper expoAji Lemon Drop

 

Etter å ha vært noen timer i hagen er det på tide å dra tilbake til Oslo. Før vi går får vi smake noen nydelige eksempler på hva chili kan brukes til. Chili-karamel og ristede mandler med chili. Vi vet også at  Heat of Norway har en prisvinnende hot sauce som kan bestilles på nettsiden. Ikke bli overrasket hvis du ser Henrik på et marked nær deg. Han er nemlig en travel mann som bruker helgene på å reise rundt med blant annet hot sauce, planter og chilisnacks. Det var sånn vi først kom i kontakt med Henrik og har nå en flott Habanero Burning Bush fra Heat of Norway i vinduskarmen. Du kan se oss spise Habaneroen her

 

 

 

  

Fatalii

 

 

 

Purple Cream

 

Brazilian Starfish Yellow

 

 

Coyote Zan White

 

 

Coyote Zan White

 

Brazilian Starfish Yellow

 

 

Aji Omnicolor

 

 

Djevelen fra Ski 03-01

 

 

Black Scorpion Tongue

 

purple pepper lilla violet chili heat of norway nasjonalgastro ski Rio Pejivalle

 

 

kaayne henrik heat of norway ski oslo pepper expo norsk chili dyrker plantasje

 

 

Har du tenkt deg på Oslo Pepper Expo neste år eller vet du om noen som kunne vært interessert? La de vite om det!

 

 

 

 

Tekst og foto: Anniken

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg