Er halal-slakting en uetisk praksis i dagens progressive samfunn?

halal slakt uten bedøvelse håndslaktet
Skjermdump fra matpunkt.no

 

 

 

 

 

 

Du kom nok ikke til denne matbloggen for å lese om politikk og religion, men som religionshistoriker og hobbykokk er det vanskelig å ikke skrive ned noen få tanker rundt tema halal-slakt etter muslimen Annika Saanis Si ;D innlegg i Aftenposten 14. februar.

 

Saani stiller seg noen etiske spørsmål rundt halal slaktemetoden som tradisjonelt innebærer å slakte dyr uten bedøvelse. Hun lurer på om hun fortsatt kan være en god muslim om hun ikke støtter halal-slakt uten bedøvelse. Det er vel å merke ikke lov til å slakte dyr i Norge uten bedøvelse, men det blir regnet som halal i Norge så lenge en imam velsigner dyret før slakt. Derfor kan Saani trygt spise norskt halal-kjøtt og fortsatt være en muslim. Er hun derimot en god muslim i øynene til andre muslimer rundt om i verden som gjør det på den tradisjonelle måten?

 

Burde det eksistere et forbud?

Saani viser til en side som heter Matpunkt.no hvor muslimer kan få tak i importert håndslaktet kylling som er slaktet uten bedøvelse. Jeg har ikke lyst til å henge ut noen muslimer, men om flesteparten av muslimene i Norge hypotetisk sett velger å bestille deres kylling fra Matpunkt.no, hva sier det om muslimenes syn på dyrs velferd? Er det greit at dette tillates av regjeringen, eller burde det eksistere et forbud mot import at kjøtt som er halal-slaktet for hånd uten bedøvelse? Halal-slakting uten bedøvelse er ikke lov i Norge som vi leste, men hvordan blir det da noe annet å la noen importere den slags type kjøtt? På den ene siden betyr det at den Norske stat indirekte støtter slik uetisk slakt av dyr.

 

Er det en reliøs praksis som vil forsvinne med tiden?

For det er noe med selve måten halal-slakting uten bedøvelse gjøres på som strider i mot Vestens syn på dyrevelferd. Det gir et signal om at dyrevelferd blir nedprioritert og religiøs praksis er førsteprioritet. Personlig tror jeg at denne religiøse praksisen kommer til å forsvinne flere år inn i fremtiden som følge av globaliseringen som vil gjøre at verden får et mer homogent syn på hva som er etisk og uetisk dyrevelferd. Og om religiøs praksis i det hele tatt vil innebære å gjennomføre ritualer i praksis eller om det kun trengs å gjøres symbolsk for at det kan være halal.

 

Dette er kun mine tanker rundt halal-slakt i dagens Vestlig samfunn. Har du noen tanker, skriv de gjerne i kommentarfeltet.

 

Kristoffer Kaayne Kaalsaas

 

 

Den beste måten å tilberede en hel kylling

spatchcock kylling nasjonalgastro raskt godt enkel enkelt middag middagstips oppskrift fremgangsmåte butterfly lørdagsmat

Det er mange som sliter med å tilberede en hel kylling fordi den enten blir overstekt og tør eller understekt og rå. Grunnen til det er fordi de forskjellige delene av kyllingen egentlig trenger forskjellig varmebehandling og tid i ovnen. Men, med denne metoden blir ikke kyllingen bare stekt jevnt, det går også mye raskere enn den tradisjonelle metoden.

Å spatchcocke eller butterflye en kylling betyr å klippe ut ryggraden og å brette ut kyllingen slik at den kan ligge mest mulig flatt i ovnen når den stekes. Dette er en vanlig metode når man skal grille en hel kylling på grillen, men det har nå begynt å bli en mer populær metode i ovnen også.  Mange i matgruppa Matgeeks på Facebook – med 12 000 gruppemedlemmer – har vist til svært gode resultater med metoden. Jeg kommer nok selv til å kun tilberede kyllingen i ovnen på denne måten fremover, med mindre jeg ser noe annen grunn til å gjøre det på den tradisjonelle måten.

 

Ingredienser:

  • 1 hel kylling
  • Smør
  • Timian
  • Salt
  • Pepper
  • Solsikkeolje

 

Fremgangsmåte:

  1. Begynn med å sette ovnen på 230 grader på over- og undervarme.
  2. Det første du må gjøre med kyllingen er å fjerne ryggraden. Det kan du gjøre med en god saks. Deretter klipper du opp brystbenet fra innsiden av kyllingen slik at du kan brette kyllingen helt ut og gjøre den flat. Brett kyllingvingene inn under kyllingen slik at de ikke svir seg under stekingen.
  3. Separér skinnet fra kyllingbrystene og inn ved lårene med fingrene (se nederste bildet). Slik at du får lagd lommer som du kan kan fylle med kryddersmør. Bland sammen et par store ss smør sammen med finhakket timian og putt det inn under skinnet på brystet og under skinnet ved lårene med en skje. Her er det smak og behag hva slags krydder og urter du vil ha under skinnet på kyllingen. Prøv deg frem med det du synes passer best til kylling.
  4. Gni kyllingen inn med en god del salt, pepper og noe solsikkeolje og sett i ovnen.  Stikk et steketermometer i brystet på kyllingen og sett det på 73 grader. Ta kyllingen ut av ovnen etter ca. 45 min. Da er kjernetemperaturen på noen grader under 73, men nå må kyllingen hvile udekket i 10 minutter og temperaturen vil stige. Når kyllingen får hvilt holder den bedre på saftene som gjør at den ikke blir så tør. Etter 10 min. er det bare å skjære opp kyllingen å servere. Skal du skjære kyllingbrystene i skiver, pass på å skjære over fibrene på kyllingbrystet og ikke med, da blir brystet enda saftigere.

Tekst: Kristoffer Kaayne Kaalsaas

Bilder: Anniken Thue