Den beste måten å tilberede en hel kylling

spatchcock kylling nasjonalgastro raskt godt enkel enkelt middag middagstips oppskrift fremgangsmåte butterfly lørdagsmat

Det er mange som sliter med å tilberede en hel kylling fordi den enten blir overstekt og tør eller understekt og rå. Grunnen til det er fordi de forskjellige delene av kyllingen egentlig trenger forskjellig varmebehandling og tid i ovnen. Men, med denne metoden blir ikke kyllingen bare stekt jevnt, det går også mye raskere enn den tradisjonelle metoden.

Å spatchcocke eller butterflye en kylling betyr å klippe ut ryggraden og å brette ut kyllingen slik at den kan ligge mest mulig flatt i ovnen når den stekes. Dette er en vanlig metode når man skal grille en hel kylling på grillen, men det har nå begynt å bli en mer populær metode i ovnen også.  Mange i matgruppa Matgeeks på Facebook – med 12 000 gruppemedlemmer – har vist til svært gode resultater med metoden. Jeg kommer nok selv til å kun tilberede kyllingen i ovnen på denne måten fremover, med mindre jeg ser noe annen grunn til å gjøre det på den tradisjonelle måten.

 

Ingredienser:

 • 1 hel kylling
 • Smør
 • Timian
 • Salt
 • Pepper
 • Solsikkeolje

 

Fremgangsmåte:

 1. Begynn med å sette ovnen på 230 grader på over- og undervarme.
 2. Det første du må gjøre med kyllingen er å fjerne ryggraden. Det kan du gjøre med en god saks. Deretter klipper du opp brystbenet fra innsiden av kyllingen slik at du kan brette kyllingen helt ut og gjøre den flat. Brett kyllingvingene inn under kyllingen slik at de ikke svir seg under stekingen.
 3. Separér skinnet fra kyllingbrystene og inn ved lårene med fingrene (se nederste bildet). Slik at du får lagd lommer som du kan kan fylle med kryddersmør. Bland sammen et par store ss smør sammen med finhakket timian og putt det inn under skinnet på brystet og under skinnet ved lårene med en skje. Her er det smak og behag hva slags krydder og urter du vil ha under skinnet på kyllingen. Prøv deg frem med det du synes passer best til kylling.
 4. Gni kyllingen inn med en god del salt, pepper og noe solsikkeolje og sett i ovnen.  Stikk et steketermometer i brystet på kyllingen og sett det på 73 grader. Ta kyllingen ut av ovnen etter ca. 45 min. Da er kjernetemperaturen på noen grader under 73, men nå må kyllingen hvile udekket i 10 minutter og temperaturen vil stige. Når kyllingen får hvilt holder den bedre på saftene som gjør at den ikke blir så tør. Etter 10 min. er det bare å skjære opp kyllingen å servere. Skal du skjære kyllingbrystene i skiver, pass på å skjære over fibrene på kyllingbrystet og ikke med, da blir brystet enda saftigere.

Tekst: Kristoffer Kaayne Kaalsaas

Bilder: Anniken Thue

2 kommentarer
  1. Syns det var dårlig at du ikke hadde fått en kommentar på denne enda så her har du en! Håper virkelig du kommer på bloggtopplisten! Hilsen sudley91 på tiktok ❤️

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg