Hvordan lage Cold brew

cold brew kaldbrygg kaffe iskaffe sommerdrikk hvordan lage sånn lager du

 

 

 

Sommeren vi har nå er rekordvarm og vi trenger noe leskende og kaldt å drikke. Kaldbrygget kaffe er base for flere deilige drikker og er fint å ha stående i kjøleskapet i denne varmen. Du lager kanskje iskaffe som er brygget sterk og varm for så å blandes med is? Å gjøre det på den måten skal visstnok gi en mer bitter smak og holder tilbake sødmen i bønnene. Skal du lage islatte og melkebaserte drikker kan det allikevel være passende å gjøre det sånn.

Hvis du ønsker en søtere og rundere smak på drikken, kan det lønne seg å brygge kaldt. Kaldbrygget drikkes gjerne med isbiter og vann. Hemmelig tips: Du kan også bytte ut vannet med boblevann for en friskere opplevelse!

Du trenger:

  • Et dryppetårn

 

 

Neida. Det finnes andre måter å gjøre dette på! Og vi skal vise deg hvordan du kan gjøre det med redskaper du allerede har.

Sånn brygger du kald kaffe:

  • Kvern bønnene, eller kjøp ferdigkvernet. Bønnene bør være grovkvernet. 
  • Mål opp 1 del kaffe og ha i en stor beholder (f.eks stort Norgesglass eller en mugge)
  • Mål opp 4 deler kaldt vann, hell over og rør.
  • La stå og godgjøre seg i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken  i 12-24 timer.
  • Legg et rent kjøkkenhåndkle e.l over en mugge og sil av kaffen. Ikke bruk papir, da det kommer til å gå i oppløsning underveis, men du kan bruke et kaffefilter.
  • Ha brygget i en glassflaske e.l og sett i kjøleskapet 
  • Drikkes med isbiter i et glass. Jeg pleier å ha 50/50 med vann og kaffe i glasset.

 

slik lager du cold brew kaldbrygg iskaffe boblende hvordan lage

 

hvordan lage iskaffe kaldbrygg coldbrew isbiter farris oppskrift på

 

hjemmelaget kaldbrygg brygg iskaffe kalde drikker sommerdrikke

 

flaske med kaldbrygg iskaffe sommerdrikke cold brew lag selv diy hvordan lage

Oppskrift på Kroatias nasjonalrett – Zagorski Strukli

Zagorski ?trukli Strukli Kroatias nasjonalrett hvordan lage tilberede matblogg topplisten mat fra balkan UNESCO world heritage oppskrift fremgangsmåte hovedrett forrett nasjonalgastro Croatia

Dette er en særegen rett som Kroatene er meget stolt av. Den betyr så mye for folket at i 2007 ble retten oppført på en liste over immateriell kulturarv – i forbindelse med UNESCO – av det kroatiske kulturdepartementet [1].

 

Det er ikke den enkleste retten å lage fordi det krever at deigen du lager skal være såpass elastisk at du kan strekke den ut til å dekke et lite bord ca. Men du skal få det til bare du følger fremgangsmåten, og litt egen vurdering.

 

Vi følte at det var rett tidspunkt å lage Kroatias nasjonalrett fordi de en såpass god innsats under fotball-VM.

 

Ingredienser

Deigen

  • 500 gram mel
  • 2,5 dl lunkent vann
  • 3 ss matolje
  • 1 egg
  • 1 ts salt

Fyllet

  • 600 gram cottage cheese
  • 100 gram creme fraiche/rømme
  • 4 egg
  • Salt
  • Pepper
  • 100 gram smeltet smør

Topping

  • Ost
  • Smør

 

 

 

 

 

Når det er så varmt ute, er det vanskelig å ikke ta av seg t-skjorta når man skal stå og kjevle en deig.

 

 

 

 

 

Deigen strekkes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På med fyllet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skjær over med en tallerken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmåte

  1. Lag deigen ved å blande sammen alle ingrediensene til deigen. Kna den godt i 10 minutter. Hvis den virker for tørr må du ha oppi mer vann. Er den ikke smidig nok må du ha oppi mer matolje. Denne deigen skal på ingen måte være tørr, men heller glatt og smidig, fordi denne deigen skal strekkes ut mye. Pakk deigen inn i plastfolie, pass på å få ut all luften mellom plastfolie og deigen, og la den ligge i ca. 30 min. når deigen hviler vil det dannes mer gluten, som gjør deigen mer elastisk.
  2. Mens deigen hviler blander du sammen alle ingrediensene til fyllet.
  3. Når deigen er ferdighvilt legger du den på et rektangulært bord med en ren duk på som du strør litt mel på først. Kjevle deigen ut så tynn som du får den fra midten og utover. Deretter begynner du å strekke i deigen. Ta hendene under midten av deigen og dra utover. Hell gjerne matolje og gni det utover deigens flate hvis den virker for tørr. Da blir det lettere å strekke i den. Deigen skal tilslut omtrent dekke et helt lite rektangulært bord. Skjær deretter bort de tykkeste kantene på deigen.
  4. Spre fyllet utover én del av deigen – se bildene over. Pensle den resterende delen av deigen med smeltet smør, og nå kommer den morsomme delen, nå skal vi bruke duken til å rulle deigen sammen. Se denne videoen hvis du er usikker på hvordan det gjøres.
  5. Nå skal du dele opp rullen i like store deler med hendene – se bilder over eller video – deretter tar du en tallerken for å løsne hver enkelt strukli. Grunnen til at man bruke en tallerken er fordi det hjelper å lukke endene på strukliene bedre en hvis man bruker en skarp kniv. Pluss at det er en del av det å lage retten.
  6. Legg alle strukliene i en ildfast form, så pensler du hver enkelt strukli med smeltet smør og strør på revet ost.
  7. Sett i ovnen på 200 grader i 40 minutter. La de hvile noen minutter før du spiser de.

TIPS: Hvis fyllet virker for flytende kan la cottage cheese renne av seg før du bruker den som fyll. Eller du kan ta hele blandingen og sile av det flytende.

 

 

 

 

 

Hva vi synes om maten

 

 

 

 

Kaayne 

En veldig god rett med milde smaker, og som smaker like godt kald, dagen etter. Strukli minner meg egentlig veldig om børek.

 

 

Anniken 

Dette smakte veldig godt. Synes det er en fin lunsjrett som minner meg om børek, uten løk og sterke smaker. I tillegg er det fint at det er en vegetarisk rett. Tips: Lag mange i helgen og frys de ned, så har du lunsj hele uka!

 

 

Oppskrift på amerikanske pannekaker

hvordan lage amerikanske pannekaker oppskrift matblogg topplisten nasjonalgastro anniken og kaayne fremgangsmåte frokosttips tips til frokost enkelt enkel klikk mat lønnesirup

 

Nå som de fleste har sommerferie og sikkert mye tid på hendene tidlig på morgenen er det verdt å prøve seg på disse amerikanske pannekakene. De er ikke vanskelige å lage i det hele tatt, og om du blander en større porsjon med de tørre ingrediensene kan du ha de i kjøkkenskapet klare til bruk neste gang.

 

 

🥞

 

 

Ingredienser

 

Tørre ingredienser:

  • 30 gram sukker
  • 12 gram bakepulver
  • 5 gram salt
  • 200 gram siktet hvetemel

 

Våte ingredienser:

  • 240 gram helmelk
  • 2 egg
  • 60 gram smeltet smør

 

Fremgangsmåte

  1. Bland alle de tørre ingrediensene, deretter pisker du eggene i en egen bolle sammen med melken, og blander det sammen med de tørre ingrediensene. Rør sammen ingrediensene, men ikke rør for mye for da danner det seg gluten som kan gjøre at pannekakene blir mer kompakte. Hell i det smelta smøret og rør forsiktig inn. Pro tip: Hvis du vil ha pannekakene ekstra fluffy, pisker du eggehvitene fra eggene for seg selv nesten til de blir marengs, så blander du det inn på samme måte.
  2. Sett stekepanne på medium-høy varm og stek i en helt tørr teflon-panne i ca. 2-3 min. på den ene siden. og 1-2 min. på den andre siden. Her må du prøve deg frem fordi ikke alle stekepanner funker på samme måte. Så lenge pannekakene ikke blir svidd, er de gode.
  3. Servér med en klump med smør på toppen, lønnesirup helt over og gjerne noen bær til.

 

🥞

 

Inspirasjon til denne oppskriften er hentet fra chefsteps.com. De har mange andre gode oppskrifter som det er verdt å sjekke ut.

Maten i Sopot, Polen

sopot polen poland nasjonalgastro reise maten i polen hva å gjøre hvor å spise

 

Endelig er det sommerferie! Vi har hørt så mye fint om Sopot fra mange forskjellige mennesker som har hatt en god opplevelse med alt fra mat til vær og shopping, derfor bestemte vi oss for å reise dit.

 

All skryten hadde gitt oss høye forventninger om et sted som lignet syden, med god mat og masse historie. Vi bodde på et av de fineste hotellene med kort vei til sentrum og de flotte sandstrendene. Dessverre var det overskyet omtrent 80 prosent av turen, og vi fikk kun vært på stranden og badet én dag. Det var for så vidt greit da vi så for oss at det var masse annet å finne på enn å dra på stranden.

 

Vi er leie av alle de bloggerne som kun viser de beste opplevelsene sine, selv om det kanskje ikke var så bra i virkeligheten. Derfor skal vi være ganske ærlige i dette innlegget.

 

 

Sopot sentrum

 

Vi startet med å dra til nabobyen Gdynia, en usjarmerende by der det ikke var en skit å se annet enn et stort kjøpesenter, og et akvarium som minte om en dårligere versjon av naturhistorisk museum i botanisk hage i Oslo. 

 

Deretter sjekket vi ut Gdansk, som viste seg å være veldig hyggelig, og som vi kanskje hadde dratt tilbake til hvis ikke det hadde vært regn resten av dagene. 

 

 

Fra gamlebyen i Gdansk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restaurant Goldwasser i Gdansk

 

 

 

 

Friterte pierogi, en av de polske nasjonalrettene som vi fikk servert som forrett på restaurant Goldwasser. Knasende, saftig med mye god smak. Skulle ønske det var mer enn bare 2 stk.

 

Under ser du żurek, en av de andre nasjonalrettene til Polen, som også blir kalt “hvit borscht”. Det er visstnok en fermentert hvete- eller surdeigssuppe, som inneholder biter med pølse. Smaken kan kanskje sammenlignes med en fyldig, kremet blomkålsuppe. Den var veldig mektig og hadde mye umami. Nydelig rett, selv om det kanskje ikke sånn ut.

 

 

 

 

Vi hadde hørt at det skulle være mye god mat i Sopot sentrum. Og det er mye mat, men kanskje ikke så god som vi hadde forventet, og heller ikke akkurat av beste kvalitet.  Maten er ikke veldig dyr der, men kvaliteten på maten på de fleste restaurantene er, hva skal man si…meh. Typiske turistfeller der stedet ser ordentlig ut og det er mange gjester, men maten er kjip.

 

 

 

Vi bestilte sushi fra noe som virket som en ordentlig sushi-restaurant. Vi tenkte at det måtte være god sjømat siden Sopot ligger ved havet. Menyen på restauranten virket ordentlig og stedet var fint. Men da vi fikk vår sushi, var det noe som ikke stemte helt. Makirullene var utrolig store og løse, og inneholdt noe som kunne minne om kremost, og bare halvparten av de innehold laks. Resten av makirullene inneholdt noe vi antar må ha vært bambusskudd og brun avokado. Anretningen var ikke noe spesielt fin, da fire av de store bitene var endene på sushirullene, og de så lite delikate ut.

 

 

sushi sopot anbefales ikke dårlig

“Sushi”, eller ris, agurk, salat, noe brunt og litt laks som har blitt kastet hardt mot ei trefjøl.

 

 

 

Det beste vi fikk servert i Sopot var helt klart østersene, men de var dessverre overpriset sammenlignet med hva de ville kostet i Norge. Men østers blir ikke feil uansett, så lenge de er spiselige. Kokkene hadde derimot ikke helt av alt saltvannet som var i skjellene, og de var heller ikke løsnet ordentlig. Det klarte å trekke ned en ellers god smaksopplevelse.

 

 

Seafood Station i Sopot

 

Den ferske hummern var helt nydelig. Servert med klarnet smør. Problemet var bare at hummeren var ikke å finne på menyen noe sted hvor vi spiste, men ble heller anbefalt av kelnern. Vi takket derfor ja til anbefalingen og bestilte hummern. Det vi ikke visste var at den var dobbelt så dyr som den dyreste retten på menyen 😣 og vi fikk helt bakoversveis da vi skulle betale 😱. 

 

 

Seafood Station 

 

En annen uting med restauranten, som virkelig fikk oss til å mislike kelneren, var at han foreslo at han skulle slå inn 10% i tips til han da vi skulle betale regningen. Vanligvis er det jo opp til gjesten hvor mye man vil gi i tips. Det er vanskelig å si nei til det, når man blir stilt til veggs på den måten (sikkert mange nordmenn som har følt seg like ukomfortable som oss etter å ha gått ut fra dette stedet). Vi hadde ikke engang fått se på regningen før han spurte. Vi tenkte at det skulle gå greit siden de fleste rettene var relativt rimelige. Det hele endte opp med å komme på 1700kr inkludert tips(!). Hadde vi blitt skikkelig mettet hadde det vært en ting, men vi var ikke ordentlig mette engang.

 

Det var kjipt å dra fra en restaurant å føle at vi hadde blitt lurt rett og slett. Det er første gangen en servitør har prøvd å prakke på oss det dyreste av alt på en meny, for så å presse oss til å gi han 10% tips. En kelner skal som regel anbefale de tingene som passer godt sammen og tenke på hele smaksopplevelsen. Denne servitøren derimot anbefalte de dyreste tingene på menyen (og som ikke var på menyen) med hensikt å få mer i tips, og som om ikke det var nok så ville han at vi skulle skrive noen fine ord om hans gode service på Trip Advisor også!

 

Dette stedet var bare lureri. Vi anbefaler deg å stikke et helt annet sted for å spise hummer og østers i Sopot. Her er de bare ute etter pengene dine. Vi liker ikke å henge ut visse restauranter men akkurat her skriver vi hva de heter; Seafood Station. Stikk gjerne dit for å spise østers, men ikke noe annet. Det skal sies at vi hadde en flink og hyggelig kelner her en annen dag, som ikke var grisk etter mest mulig tips. Men maten var i tillegg i noe spesielt merkverdig til den prisen de ba om.

 

 

 

 

 

 

Vi får vel ærlig si at utenom østers så er det KFC som har blitt verdsatt høyest på denne turen. Helt til vi forspiste oss på en bøtte i str. XL. Noen ganger kan den billigste maten være den beste, og med slike kjederestauranter vet du i hvert fall hva du får. Når det er sagt si vi ikke at du bare skal spise maten på slike restauranter når du er ute å reiser. Du reiser jo får å smake på andre kulturers mat, men det kan være innimellom for å få opp blodsukkeret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En tomahawk steak fra restaurant Crudo i Sopot.

 

 

 

 

Kaaynern prøver seg på en Aperol Spritz, han mener smaker som de vitamintablettene man kan tygge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hotel rezydent sopot polen sentrum matblogg nasjonalgastro reise hvor å bo eksklusivt buffetHotel Rezydent. Hotellet vi bodde på.

 

 

 

 

hotel rezydent sopot polen sentrum matblogg nasjonalgastro reise hvor å bo eksklusivt buffet

Den fine buffeten til hotellet.

 

 

 

 

 

Fra hovedgågata i Sopot som vi sikkert gikk opp og ned 1000 ganger fordi det ikke var så mye annet å se i Sopot.

 

 

 

Den deilige sanda fra stranda i Sopot.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra den ene dagen vi fikk bada på stranda.

 

 

 

 

 

hotel rezydent nasjonalgastro matblogg

 

 

Alt i alt tror vi ikke du stikker til Sopot for å spise god mat. Kanskje billigere mat, men ikke god mat. Grunnen til at man stikker til Sopot må være på grunn av den nydelige stranda, men vi fikk ikke oppleve det gode været som vi hadde håpet på.

 

Det var nå deilig å komme tilbake til Oslo å dusje i vann som ikke gjør at håret blir brusete. Drikke godt vann fra springen, og ikke minst 30 grader, full sol, og gode råvarer! Hvorfor dro vi fra Norge i det hele tatt lurer vi på.

 

 

 

hotel rezydent nasjonalgastro matblogg

 

Vet du om noen restauranter i Sopot som vi burde ha vært på?

 

 

Fortsatt god sommer, og følg med på bloggen for mer spennende fremover.