Oppskrift på Kroatias nasjonalrett – Zagorski Strukli

Zagorski ?trukli Strukli Kroatias nasjonalrett hvordan lage tilberede matblogg topplisten mat fra balkan UNESCO world heritage oppskrift fremgangsmåte hovedrett forrett nasjonalgastro Croatia

Dette er en særegen rett som Kroatene er meget stolt av. Den betyr så mye for folket at i 2007 ble retten oppført på en liste over immateriell kulturarv – i forbindelse med UNESCO – av det kroatiske kulturdepartementet [1].

 

Det er ikke den enkleste retten å lage fordi det krever at deigen du lager skal være såpass elastisk at du kan strekke den ut til å dekke et lite bord ca. Men du skal få det til bare du følger fremgangsmåten, og litt egen vurdering.

 

Vi følte at det var rett tidspunkt å lage Kroatias nasjonalrett fordi de en såpass god innsats under fotball-VM.

 

Ingredienser

Deigen

 • 500 gram mel
 • 2,5 dl lunkent vann
 • 3 ss matolje
 • 1 egg
 • 1 ts salt

Fyllet

 • 600 gram cottage cheese
 • 100 gram creme fraiche/rømme
 • 4 egg
 • Salt
 • Pepper
 • 100 gram smeltet smør

Topping

 • Ost
 • Smør

 

 

 

 

 

Når det er så varmt ute, er det vanskelig å ikke ta av seg t-skjorta når man skal stå og kjevle en deig.

 

 

 

 

 

Deigen strekkes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På med fyllet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skjær over med en tallerken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmåte

 1. Lag deigen ved å blande sammen alle ingrediensene til deigen. Kna den godt i 10 minutter. Hvis den virker for tørr må du ha oppi mer vann. Er den ikke smidig nok må du ha oppi mer matolje. Denne deigen skal på ingen måte være tørr, men heller glatt og smidig, fordi denne deigen skal strekkes ut mye. Pakk deigen inn i plastfolie, pass på å få ut all luften mellom plastfolie og deigen, og la den ligge i ca. 30 min. når deigen hviler vil det dannes mer gluten, som gjør deigen mer elastisk.
 2. Mens deigen hviler blander du sammen alle ingrediensene til fyllet.
 3. Når deigen er ferdighvilt legger du den på et rektangulært bord med en ren duk på som du strør litt mel på først. Kjevle deigen ut så tynn som du får den fra midten og utover. Deretter begynner du å strekke i deigen. Ta hendene under midten av deigen og dra utover. Hell gjerne matolje og gni det utover deigens flate hvis den virker for tørr. Da blir det lettere å strekke i den. Deigen skal tilslut omtrent dekke et helt lite rektangulært bord. Skjær deretter bort de tykkeste kantene på deigen.
 4. Spre fyllet utover én del av deigen – se bildene over. Pensle den resterende delen av deigen med smeltet smør, og nå kommer den morsomme delen, nå skal vi bruke duken til å rulle deigen sammen. Se denne videoen hvis du er usikker på hvordan det gjøres.
 5. Nå skal du dele opp rullen i like store deler med hendene – se bilder over eller video – deretter tar du en tallerken for å løsne hver enkelt strukli. Grunnen til at man bruke en tallerken er fordi det hjelper å lukke endene på strukliene bedre en hvis man bruker en skarp kniv. Pluss at det er en del av det å lage retten.
 6. Legg alle strukliene i en ildfast form, så pensler du hver enkelt strukli med smeltet smør og strør på revet ost.
 7. Sett i ovnen på 200 grader i 40 minutter. La de hvile noen minutter før du spiser de.

TIPS: Hvis fyllet virker for flytende kan la cottage cheese renne av seg før du bruker den som fyll. Eller du kan ta hele blandingen og sile av det flytende.

 

 

 

 

 

Hva vi synes om maten

 

 

 

 

Kaayne 

En veldig god rett med milde smaker, og som smaker like godt kald, dagen etter. Strukli minner meg egentlig veldig om børek.

 

 

Anniken 

Dette smakte veldig godt. Synes det er en fin lunsjrett som minner meg om børek, uten løk og sterke smaker. I tillegg er det fint at det er en vegetarisk rett. Tips: Lag mange i helgen og frys de ned, så har du lunsj hele uka!

 

 

4 kommentarer

Siste innlegg