Hvordan tilberede fufu – nasjonalretten til Ghana

ghana national dish nasjonalrett middag fufu kyllinggryte chicken stew oppskrift hvordan lage nasjonalgastro vest-afrika vest-afrikansk matblogg matbloggere godt enkel

 

 

 

I dag har vi lagd nasjonalretten fra Ghana, nemlig fufu og en kyllinggryte. Det er vel egentlig fufu som er nasjonalretten, som man kan spise med mye forskjellig. Vi fant ut at kyllinggryte er en typisk rett de pleier å lage til fufu, så derfor ble det det.

 

 

 

 

 

 

Den fufuen vi bruker er lagd av kokebanan som har blitt pulverisert til kjempefint pulver.

 

Ingredienser

 • 4 Kyllinglår
 • 2 bokser hakkede tomater
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 ts kverna korianderfrø
 • 1 ts spisskumin
 • 1 ss finhakket ingefær
 • 1 ss paprikapulver
 • 1 kyllingbuljung
 • 1 1/2 dl vann
 • Smak til med salt og pepper
 • 1 ts chilipulver
 • 2 gule løk finhakket
 • solsikkeolje

 

 

 

 

Fremgangsmåte kyllinggryte

 1. Del lårstykkene i to ved leddet. Slik at du har tilsammen 8 kyllingdeler.
 2. Stek kyllingdelene på høy varme med litt solsikkeolje i noen få minutter på hver side. Sånn at de får en god stekeskorpe.
 3. Steke løken på medium varme med litt olje i ca. 20 min. Tilsett deretter ingefæret, hvitløken og alt av krydderet bortsett fra salt og pepper, sammen med litt mer olje. Bland godt sammen i noen sekunder.
 4. Tilsett kyllingbuljongen, vann og hakkede tomater. La koke i ca. 45 min på lav varme.

 

 

(Hvis Kaaynern sitt hår ser litt hakkete ut så er det fordi Kinnern klippet han direkte på Periscope dagen før)

 

Fremgangsmåte fufu

 1. Kok opp 3.5 dl vann i en kjele og ha i 2.5 dl fufupulver. Ta kjelen av platen og rør godt sammen. Dette er også den tyngste og vanskeligste delen. Du må på en måte banke røren til en fin smidig deig. Vi har brukt instant fufupulver, som sikkert ikke er like godt som å lage det helt fra bunnen av. Altså å banke cassava og kokebanan til den samme deig. Men det vil mest sannsynlig ta en hel evighet.

 

Her ser du hvordan selve stampingen foregår

 

 

 

 

Denne gangen gjør vi noe helt spesielt mens vi lager nasjonalretten. Vi viser det nemlig direkte på Periscope. Det er en fersk app som lar deg ha direktesendinger med brukere fra over hele verden. De som ser på kan også kommentere direkte underveis, og sende ‘hjerter’, som er appens form for “like”. 

 

I appen kan man “zoome” inn på det landet man har lyst til å se noen skope (som det så fint heter) fra.

 

Det er nesten ingen som bruker Periscope i Norge, men du kommer til å se at det bli en kjempestor app som vil bli brukt av flere og flere. Det er såpass få at Kaayne fikk med seg en direktesending sendt av fotballspiller John Arne Riise, hvor nesten ingen visste hvem han var og Kaayne kunne sitte og skrive spørsmål som han svarte på direkte.

 

 

(Her er appen i bruk, 7 stykker som ser på direktesendingen i det øyeblikket, men tallene endrer seg raskt. Du må være underholdende. Ha noe å si, og vær hyggelig med de du prater til. Du driver essensielt en egen TV-kanal som hvem som helst kan klikke seg inn på).

 

Skoping er utrolig avhengighetsdannende og man kan sitte i flere timer og bare snakke til folk der ut, eller å se på andre skope.

 

For øyeblikket er det mange russere på Persicope, og de forventer nesten at alle snakker russisk. Selv om du skoper fra Norge vil de skrive til deg på russisk. Merkelig.

 

Er det noen russere som logger seg inn på kanalen din så send dem vekk ved å si “pasjåll ná hoi!”. Ehem…Du trenger ikke vite hva det betyr.

 

 

 

 

Legg oss gjerne til på Periscope, så får du oppdatering på når vi går live. ‘Nasjonalgastro’ heter vi.

 

 

Det er Kinnern som er Periscope-ansvarlig mens Kaayne lager mat. Det er ikke bare prat om mat for å si det sånn. Veldig mange andre ting, og det kan som regel ende i quiz. Nordmenn liker quiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spises med hendene. Man tar først en bit av fufu, og bruker fufu til å ta kjøttet med.

 

Hva vi synes om maten

 

 

Kaayne: En enkel og god rett. Det er litt upraktisk å spise kyllinggryta med hendene, men det er kanskje noe man bare blir vant til. Det var faktisk ganske gøy å spise på den måten. Kyllinggryta var veldig god, smakte mye, mens fufu egentlig smakte ganske lite. Men fufuen er bare til å ta maten med. Nesten som om man skulle spist gaffelen sin for hver gang man skulle tatt en ny bit av maten.

 

 

 

 

 

 

 

Freya: Nam nam….varmt

 

 

 

Anniken:  Smakte godt og var interessant at den skulle spises med hendene, men litt upraktisk synes jeg. Fufu hadde en rar konsistens, nesten som gummi eller noe, men det smakte ganske godt sammen med kyllingen. 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Bibbi: Dette kunne jeg spist hver dag!

 

 

 

 

Enjoy your meal!

 


 

 

 

1 kommentar

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg