Goulash/gulasj/gulash/golasj eller hvordan du ville måtte skrive det, er Ungarns sin nasjonalrett.
Det var viktig for oss at maten skulle være lettvint og ikke for dyr. Derfor valgte vi denne retten.
Gulasj er en rett med røtter helt tilbake til 800-tallet. Det ferdigkokte kjøttet ble tørket i solen på den tiden, og lagt i sekker lagd av sauemage. Dette gjorde at de fra Ungarn kunne frakten maten langt uten at den ble dårlig. Det eneste de trengte for å koke opp maten igjen var litt vann.
Heldigvis finnes det kjøleskap, frysere og tupperware nå.
Oppskrift til 2/3 personer:
Ingredienser:
- 650 gram oksekjøtt. Vi bruker høyrygg kuttet i litt store terninger
- 3 poteter kuttet i terninger
- 1 søt paprika i strimler
- 3-4 finhakket hvitløksfedd
- 2 gule løk hakket
- olje
- 1 ss paprikapulver
- 1 ss tomatpuré
- 2 ts kumin
- salt
- pepper
- 1 kvast fersk oregano
- 1 liter vann
- 2 kjøttbuljonger
Fremgangsmåte:
1. Del opp kjøttet i litt store biter, og stek bitene i puljer. Dette er for at kjøttet ikke skal koke, men heller får en fin brun skorpe og smak pga av noe kalt en Maillard reaksjon. Du kan lese mer om det her.
2. Etter at kjøttet er stekt. Ta det ut, og stek løken, hvitløken og oreganoen på medium varme.
3. Tilsett så tomatpuréen sammen med kjøttet, og stek i et halvt min.
4. Tilslutt tilsetter du alle grønnsakene, og lar det koke sammen med vannet i omtrent 2 timer på lav varme.
5. Vips! Så har du mat…på litt over 2 timer, men det er verdt å vente noen ganger.
Jó étvágyat! (bon appetit)
Nam! Fikk lyst til å lage dette.
Minrefleksjon: det er virkelig noe av det beste å lage på høsten, pluss at restene smaker like godt dagen etter.
Det så godt ut, nå ble jeg skikkelig sulten 🙂
Ungarsk gulasj er bra, men jeg likte bedre versjonen som serveres i Polen. Og på generelt måte likte jeg Warszawa mer enn Budapest. Polsk hovedstad virkelig fortjener mer oppmerksomhet! Det er unik og har spennende nattliv! Bare sjekk ut New Orleans Club. Jeg hadde topp tiden der og peneste jenter i byen danser der.