Oppskrift oksekjaker med polenta og portvinssaus

Botswana nasjonalrett oppskrift hvordan tilberede nasjonalgastro botswanas oksekjaker annis pølsemakeri mathallen oslo norge matbloggere siamesiske katter grünerløkka polenta portvinssaus

 

 

Nå har vi endelig laget en ny nasjonalrett. Denne har vi brukt ganske lang tid på, men den var veldig lett å lage og smaker helt fantastisk. Søndagen for oss skal være langsom, stressfri og hyggelig for hele familien. Vi laget en nasjonalrett som omtrent er skapt for en avslappet søndag.

 

 

 

 

Først ut å handle inn ingredienser. Vi trenger oksekjaker. Dette får vi tak i på Annis pølsemakeri på Mathallen. De selger også Wagyu-biff om man har lyst til å bruke 3600kr kiloen på kjøtt. Vi betalte derimot kun 68 kr for omtrent 600 gram oksekjaker.

 

 

 

 

 

Ingredienser

 • 1 stykke oksekjake eller annet grytekjøtt (omtrent 600 gram)
 • 2 liter kraft fra storfe, vi blandet ut 1 ss med bovril i 2 liter vann.
 • 1 og en halv gul løk, hakket
 • 2 gulrøtter, hakket
 • 2 selleristenger, hakket
 • salt og pepper
 • 4,5 dl rødvin
 • ½ bunt timian
 • ½ bunt rosmarin
 • 4 fedd hvitløk, finhakket
 • stekeolje
 • 5 okra, i skiver

 

Polenta

 • 1 del polenta til 4 deler utblandet kyllingkraft
 • 50 gram parmesan, raspet
 • 1 ss smør
 • salt

 

Portvinssaus

 • 1/2 Gul løk finhakket
 • 1 ss brunt sukker
 • 2 dl portvin
 • 2 ss smør

 

Fremgangsmåte

 1. Begynn med å fjerne senene fra oksekjakene, og kutt opp alle de grønnsakene som må kuttes opp.
 2. Sett ovnen på 140 grader, og varm opp stekeolje i en stor kjele. Stek oksekjakene i kjelen på høy varme i omtrent 1 og ½ min. på hver side, slik at den får en god stekeskorpe. Ta kjøttet ut og legg på en tallerken.
 3. Ha i grønnsakene og stek på høy varme i noen minutter til de blir gyllenbrune. Ha i urter og rødvinen, og kok til den har redusert seg til halvparten.
 4. Ha deretter i kjøttet samt kraften, sett lokk på og sett i ovnen i 4 timer.
 5. Når kjøttet er ferdig tar du det ut og siler av kraften, prøv å presse gjennom det som er mulig å presse igjennom av grønnsakene.
 6. Så til sausen; stek en halv gul løk i en kjele med smør og brunt sukker til det blir gyllenbrunt. Ha i portvinen og reduser til halvparten. Ha deretter i det som er av kraften fra den store gryta, og reduser videre til omtrent 5 dl. Ha i 1 ss smør på slutten av koketiden som du blander inn. Smak til med salt.
 7. Ha i polenta og kyllingkraften i en kjele og kok opp. La koke i omtrent 3 minutter, og så svelle i 3 min. Ha i raspet parmesan, smør og smak til med salt.
 8. Servér oksekjakene på en seng av polenta, med portvinssausen helt over, og dampet okra ved siden av. Legg en kvist med rosmarin på toppen til pynt, og nyt denne overraskende gode afrikanske nasjonalretten.

 

P. S. reduksjonen av sausen tar litt tid (ca. 30 – 45 min), dekk til kjøttet så det holder på varmen. Men ikke fortvil om kjøttet blir kaldt, fordi sausen skal være så varm at den varmer kjøttet godt opp igjen når du heller den over.

 

 

 

 

 

Skjær vekk sener, men ikke del oksekjaken i biter. Det fikk jeg i hvert fall beskjed om fra karen bak disken på Annis.

 

 

 

 

 

Et greit tips for at det skal holdes ryddig mens du lager mat er å ha søppelbøtta til matrester rett ved siden av. Legg også en våt kjøkkenklut under skjærefjøla for at den skal holde seg godt fast til benken, så du slipper å kutte flere fingre. Ta på deg et kjøkkenforkle, for nå skal du grise deg til litt. Fest et kjøkkenhåndkle i forkledet, så du alltid har noe å tørke deg på. Det er også viktig å ha et glass rødvin på benken å drikke fra for å hold humøret oppe 😉

 

 

 

 

Vi valgte å kjøpe denne portvinen fra 2009, som det også er mulig å lagre om du vil det. Fy fasan så god den er også. Den passer perfekt til kake og ost, men også til denne retten vi lager nå.

 

 

 

 

Kaaynern liker å ha den ene armen sin bakpå ryggen sin mens han lager maten. Ingen vet hvorfor.

 

 

 

 

 

Søte Bibbi, eller Lily som hun egentlig heter. Vi vet heller ikke helt hvor navnet Bibbi kom fra. Ting skjer bare. Jeg tror hu bare ser ut som en katt noen ville kalt Bibbi.

 

 

 

 

 

Også er det Bubbu da, som egentlig heter Lucy. Hu er en litt mer “vanlig” katt enn det Bibbi er. Bibbi klarer ikke å mjaue ordentlig og har måttet operere fordi hu hadde en ganesplate. Bibbi var den katten vi fikk gratis fordi det ikke egentlig var meningen at hun skulle overleve, og fordi hu ikke ser ut som en ordentlig siameser. Oppdrettsbransjen kan være en trist afære. Men Bibbi vil jeg si det ikke går an å sette noen pris på fordi hu er uerstattelig, og alltid i godt humør. Man skal lete lenge for å finne en katt som henne.

 

 

 

Friske urter i kjelen og det begynner å lukte meget godt i leiligheten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som sagt, vin hjelper på humøret.

 

 

 

 

 

 


 

Kaayne: Freya er våken nå og ligger på sengen sammen med meg mens gryta står i ovnen. Hun lukter sikkert alle de gode luktene som er i leiligheten tenker jeg. Den friske rosmarinen og timianen. Jeg lurer på hva slags type assosiasjoner hun kommer til å få til denne lukten når hun blir eldre. At når hun lukter denne grytelukten, så tenker hun på mamma, pappa og den tryggheten som følger med. At vi er samlet, og at helgen er til for å slappe av sammen. Lukter av mat fra barndommen setter stort preg på minnene. Du har selv kanskje noen spesielle retter du liker veldig godt bare fordi du spiste de i koselige settinger under barndommen.

 

 

Siden gryta skal stå 4 timer i ovnen har vi masse tid på oss til å stikke ut og finne på noe gøy.

 

 

Da ble det lekeplassen…

 

 

 

 

Kaayne: Det finnes ikke noe bedre enn å se de man elsker mest i verden ha det gøy og smile. Selv om vi vet at vi har mat som står i gryta hjemme, og vi på et tidspunkt må hjem, så er det viktig å prøve å leve mest mulig i nået. Ikke gjør noe bare for at tiden skal gå, men virkelig prøv å vær tilstede i det øyeblikket. Det hjelper å meditere for å oppnå mindfulness, eller en type tilstedevårelse i nået som man også kan kalle det. Det er vanskelig å tenke seg til det, men meditasjon gjør det mye enklere.

 

Jeg tok et kurs gjennom Acem meditasjon noen år siden, for å kunne takle stress, og det å kunne senke skuldrene og vite at ting som regel ordner seg. Altfor mange lever ikke i nået, men heller i fremtiden, og tankene om hva du vil oppnå i fremtiden kommer til å stress deg. Et enkelt tiltak du kan gjøre for å raskt bli kvitt mye stress er om du fjerner ordet “burde” fra vokabularet ditt. Bytt det heller ut med “jeg ville likt”. Sier du “burde”, så er det akkurat som om du skylder noen noe fra starten av. Det er akkurat som om du alltid går i minus. Mens om du sier; “jeg ville likt å ditten og datten”, så er det positivt om du i det hele tatt fullfører det. Du vil sette pris på det. Prøv det ut og fortell meg gjerne hvordan det funker for deg.

 

 

 

Middagen er dagens høydepunkt og familiens samlingspunkt, selvom vi var sammen hele dagen i dag. Freya forteller oss ivrig – for det meste i form av “tegnspråk” og rare lyder –  om hva hun har gjort i dag, mens vi nyter Botswanas nasjonalrett seswaa på slutten av dagen.

Seswaa er en selskapsrett som spises i bryllup og ved andre festdager i Botswana. Den botswanske varianten er litt enklere enn vår. Der har de kun vann, salt og kjøtt i gryta.
 

 

Dette synes vi om maten

Kaayne: En helt nydelig rett som vi har gjort en liten fransk vri på for at den skal kunne passe våre norske ganer. Det er en perfekt søndagsmiddag!

 

Anniken: Kjempegod rett som var verdt å vente på. Hadde jeg ikke visst at den var fra Botswana hadde jeg trodd den var fransk og het Ce soir.

Vær litt crazy denne søndagen og lag seswaa 🙂

 

Denne nasjonalretten var såpass god at den fikk en plass på topp 10 lista vår.

 

Itumelele dijo (bon appetit!)

 

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg