Oppskrift på Lesothos nasjonalrett chakalaka – vegetar

nasjonalgastro lesotho lesothos nasjonalrett national dish chakalaka oppskrift hvordan lage tilberede vegansk vegetar vegetarisk godt enkelt enkel middagstips tip til middag lunsj gryterett chili sin carne

 

Nå som høsten er i anmarsj er det godt med varmende supper og gryteretter med masse sesong-grønnsaker oppi. Vi har laget en enkel vegetarisk nasjonalrett med et navn så fengende som Chakalaka.

Det finnes, som det gjør med de fleste retter, ulike varianter av oppskrifter på Chakalaka. I mange av oppskriftene er det for eksempel vanlig å ha med revet gulrot og tomatbønner, mens i andre oppskrifter er disse ingrediensene helt fraværende. Etter å ha lest mange forskjellige oppskrifter på chakalaka har vi funnet ut at retten oftest lages med både tomatbønner og revet gulrot.

Det er i tillegg veldig typisk for afrikanske land, har vi merket, å ha tomater og buljong i oppskriftene. Det er kanskje essensen av Vest- og Sør afrikansk mat virker det som, og kylling, men dette er en vegetarisk rett, så her brukes det ikke kylling.

 

 

Ingredienser

 • 4 gulrøtter, revet
 • 4 store tomater, i biter
 • 4 hvitsløksfedd, finhakket
 • 1 grønn paprika, i biter
 • 1 rød paprika, i biter
 • 2 store gule løk, i biter
 • 1 boks tomatbønner
 • 2 chili, finhakket uten frø
 • 1 stor ss karri
 • 1 ss tomatpuré
 • 1 grønnsaksbuljong
 • Smak til med salt og pepper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bruk for all del hansker når du kutter chili. Det er vanskelig å vaske det av hendene. Gnir du deg i øynene eller andre sensitive steder (du vet hvor), then you’re gonna have a bad time. Det er heller ikke til å stikke under en stol at det ser ut som om Kaayne er med i en eller annen Meny-reklame på bildet over.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmåte

 1. Begynn å steke løken sammen med hvitløken i et par ss stekeolje på medium høy varme. Stek til løken er blank. Ha deretter i tomatpuréen og stek videre i et par minutter.
 2. Ha i tomatene sammen med buljongen og stek videre i 5 minutter.
 3. Ha i paprikaen, chilien, karri og gulrøttene og stek videre på medium varme i ca. 30 min. uten lokk for at grønnsakene skal bli kvitt en del av vannet i seg. De sist 5 min. har du i tomatbønnene.
 4. Dette er kanskje ikke en del av den klassiske nasjonalretten, men servér gjerne med brødskiver med smør, koriander og rømme til.

 

 

 

Hva vi synes om maten

 

 

Kaayne

Dette minner meg egentlig veldig om en chili sin carne. Ikke at det er noe negativt, men det er liksom vanskelig å skjønne at det kan være noe annet. Utrolig godt var det uansett.

 

 

 

(Et ansikt som viser at jeg synes det er veldig godt, men ansiktet må ikke forveksles med det ansiktet jeg lager når jeg blir besatt av onder ånder, hvilket er tilnærmet likt.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Anniken

 

 

Likte retten godt. Fint med en god og enkel vegetarisk rett. Den har mye smak og minner egentlig om en variant av Chili con carne. 

 

 

 

Bon appetit!

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg