Det sies i Portugal at det finnes 365 forskjellige måter å lage bacalao på. Én rett for hver dag i et helt år. Vi har laget Eyvind Hellstrøm sin variant.
På 1700-tallet var Kristiansund et viktig sted for handel av klippfisk. Det påstås også av noen at retten i det hele tatt har sine røtter fra Kristiansund.
Ingredienser:
- 250 g. klippfisk
- 1 gul paprika
- 1 rød paprika
- 1 gul løk
- 1 fennikel
- 4 fedd hvitløk
- 6 små amandinepoteter
- 2 1/2 dl rapsolje
- Kayennepepper
- Salt
- Pepper
- 1/2 potte basilikum
Fremgangsmåte:
- Fisken vannes ut minst 2 døgn i forveien
- Kutt av de øverste delene på fennikelen, og skjær resten av fennikelen i skiver. Legg de i en kjele med vann og kok opp. Slå varmen av rett etter vannet har kokt opp. Hell så fennikelen over i et dørslag.
- Skrell de små potetene, skjær de i tynne skiver, og kok dem raskt opp i en annen kjele og slå av varmen. Hell de også over i dørslaget.
- Ta paprikaene og legg dem under grillen i ovnen til skinnet blir brent, slik at det blir lettere å fjerne skinnet på de senere. La ovnsdøren være åpen mens du gjør dette. Det gjør det lettere å få snudd på de. Etter paprikaene har blitt brente nok tar du de over i iskaldt vann for at skinnet skal trekke seg sammen. Fjern skinnet på paprikaene og skjær i de i staver. Fjern kjernen og frøene.
- Hell rapsoljen i en stor kjele og la det koke på lav varme med 4 knuste feddhvitløk i 2 minutter.
- Put fennikelen i kjelen, deretter løken kuttet i skiver, og så potetskivene i den rekkefølgen. Slik at de ligger som 3 lag i kjelen. Legg lokk på og la det småkoke i 20 min.
- Tilsett paprikaene og kok i ca. 20 min. til.
- Tilsett så fisken som er kuttet i biter og kok i 20 min. til.
- Vend så forsiktig inn alt som er i kjelen slik at det får blandet seg.
- Tilsett hakket basilikum, salt, pepper og kayennepepper (dette krydderet er sterkt, så vær forsiktig).
- Servér maten på varme tallerkener, som har stått i ovnen på 70-100 grader i et par minutter.
Siden det tar så lang tid å koke denne maten tar vi oss en portugisisk kaffelemonade underveis for å holde oss våkne. Har holdt denne oppskriften for oss selv ganske lenge. Men nå vil vi dele den med deg. Vær så snill og prøv denne for den er så forbanna god!
Ingredienser kaffelemonade (2 kopper):
- 2 kopper kaffe. Vi brukte 25 g bønner på 4 dl vann. Anbefaler Wendelboe Finca Tamana.
- 1 sitron
- 8-10 brune sukkerbiter eller tilsvarene mengde brunt sukker. Liker du det søtt kan du gjerne ha i litt ekstra.
- Isbiter. Kaffeisbiter er lurt slik at kaffen ikke blir utvannet.
Fremgangsmåte:
- Fordel kaffen i hvert sitt glass
- Ha i 4-5 sukkerbiter og rør godt.
- Ha saft fra 1/2 sitron i hvert glass. Rør.
- La kjøle litt.
- Tilsett ønsket mengde is.
- Nytes iskald.
Denne drikken er best når den er kompakt og ikke for utvannet. Du kan også bruke espresso og fylle på med litt vann. Sukker kan erstattes med honning, men vi foretrekker brunt sukker.
Viktig: Sukker eller honning må tilsettes mens kaffen er varm!
Dette synes vi om maten:
Kaayne likte retten, men syntes den kunne smakt litt mer. Kunne vært mer krydret.
Anniken er i utgangspunktet ingen stor klippfiskfan, men syntes dette var ganske godt og spiser det gjerne igjen. Kul konsistens på paprikaen.
Bom apetite!