God første advent! Vi har tilbragt helgen hos Anniken sine foreldre i Moss. Her har vi dratt frem julepynten fra kjelleren og okkupert kjøkkenet.
Dette er det første innlegget i vår serie med juleretter fra utvalgte land i verden. De kommende søndagene kommer vi til å legge ut oppskrift på dessert, kake og drikke fra forskjellige land.
Vi starter med middagen. Vi har brukt vaktler fra Stangeriet, men kunne også ha brukt rype til denne retten.
Forberedelser til middagen
Selv om det er kaldere ute nå, er det fortsatt mulig å nyte det fine været.
Dette er Olympia, en afghansk mynde, og hunden til Annikens mutter.
Søtvinsgelé fra La chambre aux confitures. Vi hadde den i sausen, men den er også god å ha ved siden av maten.
(Bilde: Wikicommons)
Slik ser vi for oss at vaktlene ble fanget, og fraktet tilbake til Stangeriet.
Ingredienser
- 4 vaktler
- 1.5 liter kyllingkraft
- 1 gulrot grovhakket
- 3 laurbærblader
- Nesten en hel pose med frossede blåbær
- En håndfull tørkede tranebær
- 1 ss hvitvinssyltetøy fra La Chambre aux Confitures på Grünerløkka. Evt. noe hvitvin.
- 1/2 ss tørket timian
- 7 dl kremfløte/matfløte
- 2 ss usaltet smør
Fremgangsmåte bærsaus
- Det første du trenger å gjøre er å fjerne brystfiletene fra vaktlene. Dette kan være litt vanskelig om du ikke har gjort det før. Selv om vaktlene er kjempesmå fugler, valgte jeg å bruke Gordon Ramsay sin metode for å fjerne brystfiletene. Skinnet skal fjernes fra filetene. Det river man lett av. Sett filetene i kjøleskapet til de trengs å brukes.
- Kutt det som er igjen av vaktelskrogene i store biter, og brekk noen av bena. Det gjør at kraften du nå skal lage får mer smak pga inneholdet i benmargen.
- Ha olje i en stor kjele, og stek skrogene brune på medium-høy varme. Det tar omtrent 10 min.
- Ha i gulroten og stek i omtrent 7 min, eller til de blir myke.
- Hell over ferdiglaget kyllingkraft, (helst ikke buljong. Fond fungerer bra.) timian, laurbærblader, blåbær og tranbær. Kok opp og fjern urenheter som hvitt skum på toppen av gryta med en skje.
- La dette stå å koke i 1 time, eller helt til kraften har redusert seg til halvparten. Hell av kraften over en sil med en stor skål eller noe lignende under, og ha kraften tilbake i kjelen igjen. La det koke igjen og redusere seg til omtrent 3 dl eller mindre. Omtrent 20 min. Kok samtidig opp fløten i en annen kjele, og la den redusere seg til halvparten. Omtrent 20 min. Mens du gjør dette kan du også koke opp poteter som da blir ferdig som resten av maten.
- Bland tilslutt inn fløten i kraften, sammen med salt, pepper og 2 ss usaltet smør. Hold sausen varm til den skal brukes.
TIPS: Lag gjerne denne sausen dagen i forveien, fordi det tar nærmere 2 1/2 time å lage den. Har du lagd den ferdig dagen i forveien trenger du bare å varme den opp.
Fremgangsmåte vaktelfiletene
- La først filetene ligge i romtemperatur i minst 30 min. før steking. Krydre vaktelfiletene med litt salt og pepper. Smelt 2 ss usaltet smør i en stekepanne, og stek de i omtrent 1 1/2 min. på hver side på medium-høy varme.
- La filetene hvile i 5 min. og del de deretter i skiver.
Tilbehør – Rødkål
Ingredienser til rødkål
- 1 lite rødkål kuttet i tynne skiver
- 1 eple uten skin, kuttet i tynne båter
- 2 sjallottløk i tynne skiver
- 1 ts tørket ingefær
- 1 ts kanel
- 2.5 dl kyllingkraft
- 2.5 dl hvitvin
- 1 ss honning
- Smak til med salt og pepper
- 1 ss usaltet smør
Fremgangsmåte
- Stek 1 ss usaltet smør sammen med løken i omtrent 3-4 minutter til den blir gyllen og blank på medium-høy varme, i en , mens du passer godt på å røre.
- Ha oppi eplene, kålen, krydrene og honningen. Hell over hvitvinen og kyllingkraften, og la det hele koke på medium-lav varme til kålen blir mør. Omtrent 30-45 min.
Hva vi synes om maten
Kaayne: En helt nydelig rett! Pass på å steke filetene veldig kort. De jeg stekte ble akkurat litt for overstekte. Det er snakk om 30 sekunder for mye.
Sausen var et kapitel for seg selv. Det var faktisk den som stod mest ut for meg, men det har kanskje noe å gjøre med at jeg brukte 2 og 1/2 time på å lage bare den. Den var smakte mye, og minte nesten litt om brunost merkelig nok. Det er nok fordi fløten ble kokt, og karamellisert. Veldig mektig saus.
Herlig rødkål! Denne skal jeg definitivt fortsette å lage i jula.
Anniken: Kunne lett byttet ut ribba med dette! Skikkelig godt. Nydelig saus og kål. Anbefaler å bruke denne oppskriften på rødkål til jul uansett om man spiser ribbe eller kylling. Selv om kyllingen er liten er sausen veldig mettende.
Freya: Namnam!
Martine (Annikens lillesøster): Noe av det beste jeg har smakt noensinne. Spesielt sausen!
Har du spist denne retten? Fortell oss gjerne hva du synes.
Likte du det du leste? Trykk liker eller del innlegget med en venn, så blir vi glade!
Kaayne & Anniken
#stangeriet #vaktel #godt #julemat #julemiddag #island #norden #bærsaus #lachambreauxconfitures #jul
//