ROMFOLKET – BAKT PAPRIKA MED KANIN

nasjonalrett romfolket sigøynere bakt paprika

 

Denne retten er dedikert til en av folkegruppene som kanskje er mest uglesett  i hele verden – Romfolket. Vi har laget deres nasjonalrett, eller rettere sagt identitetsrett. Det er ikke usannsynlig at du har spist noen lignende før. Romfolket har ikke noe eget land, men fortjener en plass på listen vår allikevel.

 

 Romfolket snakker et type indisk språk som er en kombinasjon av urdu og hindi. Siden romfolket stammer opprinnelig fra India-området har de fortsatt troen på kastesystemet. En type hierarki nesten. I forhold til religion, så blir det sagt at romfolket tror på den religionen i det området de holder til. Det vil si at romfolket som holder til i Europa er for det meste kristne, med sitt eget spesielle preg. Mens de av romfolket som holder til i Tyrkia eller i islamske lands tror på islam, osv.

 

 Typisk for romfolket er å spise bakt paprika med potet, løk og hvitløk. Eller kaninstuing. Vi har kombinert disse to rettene til én rett. Og dette er sånn det gikk…

 

Ingredienser

 • 5-8 paprikaer
 • 1kg kanin
 • 2 løk
 • 1/2 blomkål
 • 4-5 små gulrøtter
 • 1 kinesisk hvitløk
 • ca 4 små poteter
 • En neve timian hakket
 • 2 løk hakket
 • Smør
 • 1/2 ts hvitvinseddik
 • Olivenolje
 • Salt 
 • Pepper

 

P. S. Her må dere nesten bare se an mengden på grønnsakene. Potetene har forskjellige størrelser, det samme gjelder gulrøttene. Det skal være en jevn blanding av alle grønnsakene. Men om du ikke liker gulrøtter like godt tar du mindre av det.

 

 

Disse fargerike gulrøttene kjøpte vi på Centra på Majorstuen. Vi tenkte det ville passe med sigøynerstilen.

 

 

Den lilla blomkålen er kjøpt på Gutta på haugen på St. Hanshaugen. 

 

Fremgangsmåte

 1. Skru på ovnen på 170 grader.
 2. Legg kaninen i en ildfast form. Hell olivenolje over. Ha på greit med salt og pepper og noen stilker med timian. Hakk opp halve hvitløken som du strør over kaninen. Sett kaninen inn i ovnen i 15 min. La kaninen ligge ute i romtemperatur i minst 30 min før du setter den i ovnen.
 3. Kutt opp alle grønnsakene i små biter
 4. Smelt en passe stor klump med smør i en kjele. Ha i løken, hvitvinseddiken salt, pepper og 1/2 dl vann. La dette stå å koke på medium varme mens du rører til det blir gyllent. Det kan ta litt tid. ca. 20 min kanskje. Mot slutten kan du ha oppi en liten bunt med hakket timian.
 5. Når kaninen er ferdig tar du den ut og skjærer av biter som du da deler opp i samme størrelse som på grønnsakene.
 6. Kok opp lettsaltet vann i en kjele og ha i gulrøttene, blomkålen og potetene i ca. 2 min. Hell de av i et dørslag.
 7. Putt grønnsakene i iskaldt vann for å hindre i at de fortsetter å koke i sin egen varme.
 8. Bland alle grønnsakene forsiktig i en bolle sammen med kaninkjøttet. Tilsett også 1/2 hakket kinesisk hvitløk i blandingen samt litt salt og pepper.
 9. Skjær av toppen på paprikaene og fjern alle frø. Legg blandingen oppi hver av paprikaene. Legg topplokkene på paprikaene og sett i ovnen på 200 grader i ca. 15 min.
 10. Ta av lokket nyt maten. Eller om du er snill kan du sikkert gi det til en sigøyner. Vi var litt for sultne til det.

 

 

 

Hva vi synes om maten

 

 

Kaayne: Dette var en relativt god rett, men paprikaen gjorde at retten ble veldig fuktig for å si det sånn. Det var altfor mye vann i paprikaen som gjorde at retten ble ganske “soggy”. Fyllet var godt, men jeg lot være å spise selve paprikaen egentlig. Kanskje fordi paprikaen ikke er helt min greie.

Bytt ut kylling med kanin om du gidder å ta deg tid til det. Det har egentlig samme smak, men med den bittelille ekstra viltsmaken. Den er veldig mild, men du merker den om du kjenner etter.

 

 

Anniken: Godt innhold. Fine fargerike grønnsaker, men litt vel mye paprika og paprikasaft. Jeg hadde litt dårlige smaksløker som ikke er helt til å stole på. Så ikke stol på min bedømmelse i dag, annet enn at det var mye paprika og paprikasaft. Også kunne det vært godt med creme fraiche i innholdet tror jeg. 

 

Så må vi feire overstått rett.

 

 

 

Anniken var syk denne helgen, men da hjalp det med en liten dessert på ekte tradisjonelt romfolk vis. Lollipop dyppet i cava.

 

 

Bon appetit!

#romfolket #sigøyner #baktpaprika #paprika #matblogg #kanin #identitetsrett

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg