Saftig ribbe BBQ-style

ribbe bbq oppskrift

Denne oppskriften er basert på en amerikaner jeg så lage den sprøeste svoren noensinne på TikTok. Hvor han også røkte ribba for å gi den ekstra smak.

Dette er ikke første gangen jeg legger ut en ribbeoppskrift på bloggen. Jeg lagde også en tilbake i 2018 hvor jeg fikk svoren utrolig sprø. Men med denne oppskriften så er det ikke svoren som er den beste delen av ribba. Det er faktisk kjøttet! Det får en helt nydelig smak med dry-ruben, mest sannsynlig pga. det brune sukkeret som smelter seg fast og karamelliserer seg.

Hvis du skal lage ribba på denne måten er det nok lurt å ha testet den ut én gang før du skal servere den til julemiddagen så det ikke oppstår noen overraskelser. Men det er selvfølgelig ikke nødvendig.

Det viktigste med denne oppskriften om du vil ha sprø svor er å holde svoren så tørr som mulig underveis, bortsett fra når man skal pensle den med eddik. Selv om du kanskje ikke får svoren sprø til denne oppskriften, så vil ribba smaksmessig uansett være noe av det beste du har spist. Nordmenn gjør for mye ut av svoren. Jeg vil heller at kjøttet er smakfult og saftig, i stedet for at svoren er god og kjøttet tørt.

Med denne oppskriften trenger du ikke å tenke på å rute svoren om det ikke er gjort fra før.

Hvis du vil se videooppskrift kan du finne den her

 

Ingredienser

  • 1 stykke tynnribbe uten bein – ca. 3 kg
  • 2 selleristenger – delt i store biter
  • 2 gulrøtter – delt i stor biter
  • 1 rødløk – delt i 2 cm tykke skiver
  • 1 hvitløkshode skjært i to på langs
  • 0,5 dl hvitvinseddik
  • 2 liter kyllingkraft/grønnsakskraft
  • Wood chips (til røking)
  • Zlatan (salt)
  • Litt 7% eddik til pensling
  • BBQ-saus

Ingredienser dry-rub

  • 2,5 dl brunt sukker
  • 0,5 dl havsalt
  • 2 ss fersk grovkverna pepper
  • 1/2 ss spisskummen
  • 1 ss chilipulver (evt. 1/2 ss cayennepulver)
  • 1/2 ss løkpulver
  • 4 ss røkt eller vanlig paprikapulver

 

dry rub

 

Fremgangsmåte

  1. Salte ribba to døgn i forveien (både svoren og kjøttet) og la den ligge utildekket i kjøleskapet på en rist. Det er for å tørke ut svoren mest mulig.
  2. Legg woodchipsene i lunka vann i 2 timer.
  3. Skjær opp kjøttet på ribba i omrent 5×5 cm store kuber uten av du kutter igjennom svoren.
  4. Bland sammen alle ingrediensene til dry-ruben i en bolle for å lage din egen dry-rub. Gni dry-rubben inn i kjøttet på ribba og mellom alle kriker og kroker, men ikke gni det inn i svoren.
  5. I en dyp ovnspanne legg i woodchipsene så det ligger et par håndfulle i bunnen. Spre de godt utover i panna. Legg på en rist. Så ta du en stor aluminiumsform (som får plass til ribba) som du stikker noen få hull i på sidene. Legg deretter oppi enda en stor aluminiumsform, men på denne lager du mange hull i bunnen av formen.
  6. Legg oppi ribba med svorsiden opp, og pakk inn hele ovnspanna med ribba i aluminiumsfolie tre ganger. Sett den i ovnen på over- og undervarme på 120 grader i 2 timer og 30 min. Denne prosessen skal delvis røyke/dampe ribba, men det er viktig å passe på at woodchipsene ikke får noe ekstra væske på seg underveis som lekker fra ribba. Hvis du er usikker på hvordan dette skal se ut, kan du se denne videoen.
  7. Fjern woodchipsene fra ovnspanna, og hell i kyllingkrafta, hvitvinseddiken og grønnsakene. Legg ribba på rista og pass på at grønnsakskrafta, og grønnsakene så vidt treffer opp under ribba. Hvis den ikke gjør det kan du ha oppi mer grønnsakskraft. Hvis den går langt over, kan du fjerne litt av krafta.
  8. Sett opp temperaturen i ovnen til 135 grader, over- og undervarme. Tørk av all overflødig væske på svoren, og la ribba stå i 1 time og 30 minutter i ovnen. Pass på at ribba ligger så flatt som mulig. Hvis den ikke gjør det kan du bruke aluminiumsfolie under ribba for å jevne den ut.
  9. Ta ut formen med ribba, og sett temperaturen opp til 175 grader over- og undervarme. Tørk igjen av overflødig væske som har samlet seg på svoren. Deretter pensler du ribba med eddik. La ribba stå i 40 minutter i ovnen.
  10. Ta ut formen med ribba og skru opp temperaturen i ovnen til 250 grader med grillelementet. Når ovnen er varm nok, setter du inn ribba og lar den stå i 10 – 15 minutter. Følg nøye med på svoren nå. Fordi det er nå den kan svi seg.
  11. Legg ribba over på en fjøl og snu den så svoren ligger ned. Pensle deretter forsiktig undersiden med den BBQ-sausen du foretrekker. Så kan du dele opp ribba i skiver ut i fra hvordan ribba ble rutet opp på undersiden.

 

Tips!

  • Hvis svoren ikke ble som forventet er det mulig å helle over 1 – 2 liter med kokende raps-/solsikkeolje på 180 grader for å “fritere” svoren.
  • Krafta som er igjen i ovnspanna kan du fryse ned og bruke til ramen, supper osv.
  • Får du ikke spist all ribben kan du skjære tynne skiver av ribba som kan stekes som bacon, eller bruk noe av kjøttet i ramen.

TRYKK HER FOR Å FØLGE MEG PÅ INSTA

 

svor ribbe bbq

 

 

 

 

ribbe bbq oppskrift

 

 

 

 

svor ribbe bbq oppskrift

 

 

 

ribbe bbq

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg