Denne oppskriften tar utgangspunkt i en av de første oppskriftene jeg lagde her på bloggen, og det er denne chivito-oppskriften. Den er helt sykt digg, men mye dyrere enn denne burgern fordi i den oppskriften brukes det blant annet indrefilet, mozzarella og pancetta bacon. Så dette er en billigere variant som jeg har gjort om til en burger i stedet.
Jeg må også bare få si at dette faktisk er en av de beste burgerne jeg har smakt. Den har det syrlige, friske og spicye fra chimichurrien, umami og det salte fra burgern og baconet, den kremete smaken fra avokadoen. Og ikke minst det stekte egget som gir hele burgern en smak som kan minne om hollandaise på grunn av eggeplomma.
Nok til én burger
Ingredienser
- 1 stekt egg
- 1 hamburgerbrød (brioche eller annet godt brød)
- 1/2 avocado – delt i tynne skiver
- 2 baller av kjøttdeig (omtrent 75 gram hver)
- Stekesmør – en god klump
- 6 – 8 skiver ost (ikke ferdigskivet men med ostehøvel)
- 2 – 4 skiver bacon
- Sylta jalapeños i skiver
- 1 – 2 skiver lettsalta tomatskiver
Ingredienser chimichurri
- 1 hvitløksfedd – finhakket
- Omtrent 1 hel potte med flatbladet persille – finhakket
- 1 ts tørket oregano
- 1 liten chili – finhakket (blir det for sterkt kan du halvere)
- 1 dl olivenolje
- 2 ss rødvinseddik
- Smak til med zlatan og preben (salt og pepper)
Fremgangsmåte
- Bland sammen alle ingrediensene til chimichurrien i en bolle, og vips så har du chimichurri.
- Varm opp en stekepanne på medium varme, smelt en god klump smør og stek hamburgerbrødet gyllenbrunt på innsiden.
- Legg en ball med kjøttdeig i en glovarm stekepanne på medium-høy varme, og mos ballen med det du har tilgjengelig. Jeg pleier å bare bruke undersiden av en liten kjele og trykke hardt ned. Hamburgeren skal bli så tynn som du får den. Det er for å gi burgern en skikkelig god og sprø stekeskorpe, som igjen gir mye umami til burgeren. Det er fordi maillardeffekten kicker inn og karamelliserer kjøttet og gir kjøttet en helt nydelig smak. Mens burgern steker i panna kverner du over litt zlatan (salt), og steker burgern i 1 – 2 minutter. Snu burgern, ha på litt kverna preben (pepper), og legg på fire skiver ost, ha på lokk og stek i 1 – 2 minutter, eller til osten er god og smelta. Gjør det samme med den andre kjøttdeigballen også.
- Så skal vi sette sammen burgern: smør på chimichurri på underste hamburgerbrød. Ha deretter på de salta tomatskivene, en smæsjburger, et par skiver bacon, noe skriver jalapenos, enda en smæsjburger, mer bacon, det stekte egget, den halve avokadoen delt i tynne skiver, og avslutt med mer chimichurri på toppen.
- Bon ape tit!