Oppskrift på nasi lemak – Malaysias nasjonalrett

malaysia nasjonalrett nasi lemak ris asia sterkt spicy sommer mat matblogg matbloggere hva å spise til middag eksotisk oppskrift nasjonalgastro malaysias

 

Første rett ut er Malaysias Nasi Lemak. Navnet på retten betyr på malay “oljete” eller “fet ris”, men i kontekst av retten betyr det egentlig “fyldig” eller “kremet”. Det at risen blir kokt sammen med pandanblader gjør at retten får en unik smak.

 

Oppskriften er til 2 personer.

 Ingredienser:

  • 2,1 dl basmatiris
  • 75 ml kokosmelk
  • 3,25 dl vann
  • 2 Pandanblader
  • 1 sitrongress
  • 2 egg
  • ca en halv agurk
  • Fenugreek/ bukkehornskløver (kan sløyfes)
  • Ansjos ca 20 g (eller så mye du vil ha)
  • ønsket mengde usaltede peanøtter
  • sambal saus

 

Ingredienser til Sambal sausen:

  • 15 tørkede chili (halvparten med norsk gane)
  • En hvitløk
  • 1 ss kokosmelk
  • 1 ts rekepasta (Anniken ville helst sløyfet denne, men nasjonalrett skal være nasjonalrett)
  • 1 ts tamarind paste
  • 1 sjalottløk
  • 20 g ansjos
  • 125 ml vann
  • smakes til med salt og sukker
  • olje til steking

 

 

 Fremgangsmåte, ris:

  1. Vask ris og legg i vann etter henvisning på posen
  2. Ha risen i (teflon)kjele sammen med vann og 75 ml kokosmelk
  3. Tilsett pandanblader, sitrongress og litt salt
  4. La koke på svak varme i 15-20 min
  5. La stå i 10 min før servering

 

Rist peanøtter mørkebrune i en stekepanne med litt olje.

 

Fremgangsmåte, sambal:

  1. La tørket chili ligge i kokt varmt vann i noen min, til den blir myk. Fjern frø
  2. Ansjos vaskes i en sil og tørkes grundig før bruk
  3. Bland chili, hvitløk og halvparten av ansjosen med blender/stavmixer sammen med en ts rekepasta
  4. Stek resten av ansjosen sprø 
  5. Fjern ansjosen fra stekepannen og stek chiliblandingen til den blir mørkere rød
  6. tilsett sjalottløk og vann
  7. la det steke i ca 4 min
  8. Rør godt og ha i kokosmelk og tamarindpaste
  9. skru av varmen og ha i ansjosen
  10. server med ris, nøtter, et kokt egg og skivet agurk ved siden av.

 


 

Hva vi synes om maten

 

 

Kaayne syntes maten var helt grei, men altfor sterk. 

Anniken syntes det ble for fiskete med rekepasta og ansjos og kommer nok ikke til å spise dette igjen med det første.

Vi er begge enige om at de ristede peanøttene var veldig gode. Risen var også god.

Anbefaler å blande sausen med risen før man tar det i munnen!

 

 

Ansjosrestene var det en katt som ble veldig glad for.

Har du forslag til hvilken nasjonalrett som kan være vår neste utfordring? 

 

 Jemput makan! (bon appetit)

 

 

 

Siste innlegg