Råtten hai med Suzanne Aabel

råtten hai nasjonalrett island æsj ikke godt ekkelt ekkel hakarl brennivin susanne aabel oppskrift innlegg hvordan lage
(bilde fra wikimedia)

 

Denne gangen gjør vi en vri på nasjonalrett-innlegget. Vi pleier jo alltid å lage maten selv, men det ble litt vanskelig for oss nå.

Hákarl er “råtten hai”, eller, det vil si fermentert hai. Haien er nødt til å fermenteres før den kan spises siden haien i utgangspunktet inneholder giftstoffer som forsvinner når haien blir fermentert. Den graves derfor ned i bakken og ligger der og “råtner” i 6-12 uker.

Vi hadde dessverre ikke midlene til verken å fange eller fermentere en hai, derfor har vi bestilt den fra denne islandske nettsiden. Når vi først skulle spise en råtten hai kunne vi ikke gjøre det alene. Vi fikk besøk av herlige Suzanne Aabel.


(bilde fra wikimedia)

Vi hadde ingen egne bilder fra Island, så dette bildet av noen islandske hester vi fant på internettet får holde. 

Oppskrift

  • 1 pakke råtten hai
  • 1 flaske akevitt/brennivin*

*Hákarl skal tradisjonelt drikkes med den islandske spriten Brennivin, også kalt svartedøden. Som er en type sprit med karve, men den finnes ikke på polet, og å bestille den fra Island gjorde at den ble veldig dyr, nærmere 700 kr for flasken. Derfor brukte vi en god norsk akevitt som erstatning. Men, om du har lyst til å bestille den uansett kan du gjøre det her.

Fremgangsmåte

  1. Spis hákarlen og skyll ned med akevitt uten at det kommer opp igjen, så er du en ekte mann.

Vi har vært så heldige som har fått med oss Suzanne Aabel på å smake nasjonalretten.

Hva vi synes om maten

 Her er det bare å se for seg selv hva vi synes om denne islandske delikatessen.

 

 

 

Andre kjente folk sine reaksjoner

(hentet fra wikipedia)

Chef Anthony Bourdain described hákarl as “the single worst, most disgusting and terrible tasting thing” he has ever eaten.

Chef Gordon Ramsay challenged James May to sample three “delicacies” (Laotian snake whiskey, bull penis, and hákarl) on The F Word; after eating hákarl, Ramsay spat it out, although May kept his down. May reacted with, “You disappoint me, Ramsay” and offered to do it again.

On season 2’s Iceland episode of Travel Channel’s Bizarre Foods with Andrew Zimmern, Andrew Zimmern described the smell as reminding him of “some of the most horrific things I’ve ever breathed in my life,” but said it tasted much better than it smelled. He described the taste as “sweet, nutty and only faintly fishy.” Nonetheless, he did note of hákarl: “That’s hardcore. That’s serious food. You don’t want to mess with that. That’s not for beginners.”

Verði þér að góðu (bon appetit) 


 

 Likte du det du så? Del innlegget gjerne med en venn og gi oss en ‘like’  

3 kommentarer
    1. Usj, det hørtes ikke mye digg ut. Men skal man virkelig ikke ha noe som helst annet tilbehør til enn brennivin? :S Tenker for eksempel på flatbrød om ikke annet, bare for å døyve smaken litt liksom..:O

    2. Elisa: Jo, men kan selvfølgelig spise det sammen med poteter, flattbrød eller andre ting. Men, dette ble gjort mest for å smake på den rene hakarlen. Vi ville få frem det verste hehe.
      -Kaayne

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg