Gallo Pinto – Costa Rica

gallo pinto costa rica nasjonalrett national dish enkel oppskrift nasjonalgastro ricas godt restemat miløvennlig grønt egg bønner ris frokost lunsj matblogg matbloggere

Ja. Da har vi lagt ut en ny nasjonalrett. Vi har funnet ut at vi må gjøre det litt enklere fremover. Ikke stille så jæsjkla høye krav til oss selv, sånn at vi får lagt ut litt oftere. Vi er nesten aldri hjemme samtidig lenger, så vi får ikke laget retter sammen før Kaaynern har levert in masteren sin. Denne gangen er det jeg, Anniken, som har laget en nasjonalrett alene. 

Nasjonalretten heter Gallo Pinto fra Costa Rica, og er kjempeenkel og faktisk ganske billig også (med mindre du driter deg ut og må lage flere ganger, sånn som jeg gjorde). “Gallo” kommer av det spanske ordet hane, men retten har ingenting med noe hane å gjøre. Grunnen til at den heter gallo er mest sannsynlig pga de flekkete fargene som skapes av blandingen mellom svarte bønner og ris.

 

Nasjonalrett basert på restemat

Denne nasjonalretten er faktisk en rett som ikke tar seg selv så høytidelig, men handler heller om det å ikke sløse den maten man har. Vi nordmenn er som regel for opptatte med å kaste mat, mens costa rikerne sin nasjonalrett handler om å bruke tidligere middagsrester for å lage selve nasjonalretten.

Det er mulig å lage den vegansk. Da må du droppe egget og bytte kyllingkraften med grønnsaksbuljong. Hvem trenger vel det uansett?

gallo pinto costa rica nasjonalrett national dish enkel oppskrift nasjonalgastro ricas godt restemat miløvennlig grønt egg bønner ris frokost lunsj matblogg matbloggere

 

Dette trenger du

 • 350 gram ris
 • 1 paprika
 • Chili etter eget ønske. Jeg anbefaler å ha i chili eller sriracha.
 • 500 gram sorte bønner
 • Koriander
 • Olje til steking
 • 1 gul løk
 • 7 dl vann med kyllingkraft, eller grønnsaksbuljong om du vil ha den vegetar

 

gallo pinto costa rica nasjonalrett national dish enkel oppskrift nasjonalgastro ricas godt restemat miløvennlig grønt egg bønner ris frokost lunsj matblogg matbloggere

 

Sånn gjør du

 1. Legg bønner i vann 6 timer i forveien. Du kan også bruke de som allerede er bløtlagte.
 2. Ha bønner i en kjele og ha i vann som dekker bønnene. Kok med litt salt. Skru ned varmen og la det småkoke med lokk til bønnene er myke (3 timer).
 3. Kutt opp løk, paprika og koriander i små biter
 4. Varm olje i en panne og ha i risen. Risen skal ikke være kokt på forhånd.
 5. Bråstek risen i et par minutter, og ha i halvparten av grønnsakene og korianderen
 6. Bråstek i et par minutter
 7. Ha i vann med kraft
 8. La det hele småkoke med lokk til risen er myk.
 9. Ha i olje og stek ca 5 min sammen med resten av grønnsakene og bønnene (la det sorte kokevannet følge med bønnene). Det kan lønne seg å fordele alt på to stekepanner, for at det skal være lettere å steke det.
 10. Serveres med masse koriander

 

 

What? Risotto?? Det skulle jo ikke se sånn ut. Hva har jeg gjort feil nå da?

Jeg skulle visst ikke koke risen først. Den skal rett i panna. Ja. Den skal rett fra emballasjen, og over i stekepanna.  

 

Sånn skal det se ut! Egentlig skal den bli enda mørkere pga kraften fra bønnene.

Dette ble faktisk veldig godt! Kaayne og Freya ble kjempefornøyde da de kom hjem til ferdig middag. Jeg følte meg som en ekte søramerikansk husmor. Retten kommer fra Costa Rica, så det passer jo bra.

 

Retten passer supert som fyll i burritos.

Jeg lagde en salsa med:

 • avocado
 • limesaft
 • løk
 • chili
 • tomat

 

I tillegg hadde jeg i rømme, grønnkål, ost og masse koriander, sammen med risen. Deretter pakket jeg den sammen i aluminiumsfolie og hadde den i ovnen på 200 grader i 15-20 min.

 

 

 

 

 

 

Hvis du lurer på hvor de lekre fatene kommer fra, så har jeg fått låne de av en liten butikk jeg liker veldig godt. Den heter EvaMia, og holder til i Vulkan-senteret rett ved siden av Mathallen i Oslo. 

 

 

 

 

Tilbake til maten. En siste variant.

Ikke kast restene. Vi forsøker å ikke kaste så mye mat her i huset. Med et lite barn i huset er det vanskelig å unngå, men vi prøver.  Restene kan brukes i en ny god rett neste dag. Bruk det du har i kjøleskapet.

Jeg hadde en del igjen neste dag, så jeg stekte restene sammen med et egg og grønnkål, og blandet inn masse sriracha til slutt. Ble enda bedre enn originalen. Jeg droppet sriracha til Freya, og hadde i pølsebiter i hennes i tillegg. Hun ble kjempefornøyd.

 

 

 

 

¡Buen provecho! (bon appetit!)

 

 

1 kommentar

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg