Nasjonalretten baleadas fra Honduras er virkelig en rett man ser for seg at et sør-amerikansk land må ha, og den passer helt fenomenalt som vegetarmat. Det er også en rett som det passer bra å ha i middagsselskap. Da kan gjestene selv velge hva de vil ha på som topping.
Honduras er 1 blant 5 andre sør-amerikanske land som fikk sin uavhengighet fra Spania i 1821. De 5 landene har derfor alle nasjonaldag den samme dagen, nemlig 15. september. Derfor er det greit å la dere vite om denne oppskriften nå så dere kan fråtse i denne herlige retten, sammen med andre latino amerikanere på andre siden av jorda den 15. september.
Kanskje dette blir alternativet til fredagstacoen din?
Ingredienser tortilla
- 500 gram siktet mel
- 1,25 dl raps-/solsikkeolje
- 2 ts salt
- 1 ss bakepulver
- 200 gram melk
Fremgangsmåte tortilla
- Bland det tørre godt sammen sammen.
- Hell deretter i oljen og melka og elt deigen i ca. 5 min eller til den blir fin og glatt.
- Legg kjøkkenhåndkle over og la deigen hvile i 1 time, men ikke krise om du tar den ut etter 30 min.
- Del deigen i 12 like stor biter. Rull de til små baller som du presser ned på benken med litt mel under og kveler ut til 2mm tykke tortillaer.
- Stek på veldig høy varme i støpejernspanne eller teflonpanne uten olje i 1 min eller mindre på hver side. Tortillaene skal ikke bli “crispy”, da kan du ikke rulle eller brette de sammen.
- Legg de ferdige tortillaene på en tallerken med et kjøkkenhåndkle over.
Ingredienser refried beans
- 2 bokser med røde kidney bønner (vannet helt ut av boksene og bønnene skylt under kaldt vann).
- 2 ss rømme
- 2 gule løk finhakket
- 2 hvitløksfedd finhakket
- 1 ts spisskummin
- Salt og pepper
- Litt sherry-eddik eller hvitvinseddik
Fremgangsmåte refried beans
- Stek løken, hvitløken og spisskummin sammen i 10 min på medium varme.
- Ha i bønnene, rømmen og sherry-eddiken og stek til bønnene blir ordentlig myke, ca. 7 min.
- Smak til med salt og pepper, og mos sammen til en pasta i din foretrukne grovhet. Mos med en sleiv eller ha i en food processor.
Ingredienser fyll
Her kan du ha på det du vil av fyll, men dette er det jeg brukte som også er vanlig i Honduras
- Avokado i skiver
- Sriracha
- Koriander
- Limesaft
- Speilegg
- Raspet cheddar
- Feta (som du smuldrer over)
For å spise tortillaene smører du et ikke så tykt lag med refried beans i bunnen og så topper du med det andre du måtte ønske.
Om du mot all formodning ikke vil ha den vegetarisk kan du tilsette stekt chorizo, kylling, biff og annet kjøtt.
Hva vi synes om maten
Kaayne: En god og mettende rett, men tilsett gjerne noe krispy i tortillaen fordi refried beans og avokadoen kan gjøre at det fort blir litt sånn tungt og ensformig i konsistensen når man tygger, hvis du skjønner. Prøv kanskje å ha i noen knuste nacho chips eller noe lignende for å bryte litt med konsistensen.
Anniken: Jeg fikk ikke spist retten fordi jeg var på jobb 🙁
¡Buen apetito! (bon appetit!)
Så helt fantastisk godt ut <3
Henriette Celin: takk! jeg kommer aldri til å kjøpe tortillalefser på butikken igjen, med mindre vi har veldig dårlig tid.
SV: Sant, hehe. Hjemmelaget er alltid best 😀
Dette så kjempe godt ut 🙂 (Har forresten ukens blogg konkurranse på min blogg nå, bli gjerne med)
Det var skikkelig fargerikt!
Vaarin: takk! Alle fargene bare klaffer på bildene