Åååå! Det blir ikke mer sommerstemning enn en rett fra Fiji! Kokodaen kan minne noe om ceviché, men retten inneholder en del flere grønnsaker og kokosnøttkrem.
For optimal tropisk følelse hør på denne remixen av en tradisjonell fijiansk sang mens du lager maten.
//
DJ Noiz – Noqu senikau remix
Ingredienser
- 800 gram hvit fisk, vi brukte bonito. Det er en fisk som er i slekt med både tunfisken og makrellen.
- Saften fra 10 ferske lime
- 1 dl kokosnøttkrem
- 1 gul løk hakket i biter
- 1 chilli hakket i biter
- 2 tomater hakket i biter
- 1 grønn paprika hakket i biter
- Salt og pepper
- tilsett gjerne litt mango eller pasjonsfrukt for å gjøre retten mindre syrlig
Mahi mahi er én blant flere fisker fra Fiji-området som egentlig kunne brukes i retten, men de var umulig for oss å få tak i. (Bilde: www.guyharveysportswear.com)
Fremgangsmåte
- Klem ut saften fra omtrent 10 lime, eller nok saft til å kunne dekke hele fisken, i en bolle.
- Filiter fisken, fjern skinnet, og skjær fileten i små biter.
- Legg fiskebitene i limesaften, og la det ligge og marinere i omtrent 6 timer. Om du vil ha den litt rå, kan du la den ligge i bare 10 min., men da må fisken være veldig fersk og fin. Som f. eks kveiten vi bruke i cevichen.
- Ha grønnsakene oppi en skål sammen med litt salt og pepper.
- Skill ut kokosnøttkremen fra vannet. Dette skjer av seg selv hvis boksen får stå i kjøleskapet en stund før bruk. Kremen legger seg øverst og vannet i bunnen av boksen.
- Ha kokosnøttkremen over grønnsakene og de ferdigmarinerte fiskebitene.
- Bland forsiktig for at fisken skal dele seg minst mulig, og server i en kokosnøtt. Kokosnøtten er essensiell, ellers blir det ikke sommerstemning.
Her er en video som viser hvordan du fileterer en makrell. Annen fisk blir annerledes, men da er det bare å søke opp hvilken type fisk du vil filetere på youtube.
Pass på å bruke fileteringskniv om du har det.
På Vulkanfisk Mathallen er de kjempehyggelige, og hjelper deg med den fisken du trenger. De har alt fra østers til eksklusiv russisk kaviar og spesielle fisker som Dorade. Er det en fisk du trenger som de ikke har er det bare å kontakte dem én uke i forveien.
Mens du venter i 6 timer på at fisken skal marineres, kan du ta deg noe forfriskende å drikke…
…vise litt kjærlighet til kjæresten…
…før du tar deg en tur på stranda og nyter livet.
Hva vi synes om retten
Anniken: Jeg synes dette er den absolutt beste retten vi har laget! En fantastisk mix av deilig fisk, salat, lime og kokos. Utrolig frisk og god på en varm sommerdag. Hvis man liker Ceviche vil man elske denne. Anbefaler alle å prøve Kokoda!
Kaayne: Veldig god rett. Jeg lærte fra sist gang når cevichen ble marinert at det var lurt å skylle den av under kaldt vann etterpå (anbefales heller å ha i søt frukt for å gjøre retten mindre syrlig). Selv om jeg gjorde det denne gangen var den fortsatt ganske bitter, så jeg skulle kanskje gjort det lengre. Retten var god uansett altså, men passer nok best som en forrett med noe søtt ved siden av for å kompensere for syrligheten, som f. eks kokosnøttvann.
Man skulle tro retten ville ha en skikkelig fiskesmak, men det har den ikke. Man får bare den gode konsistensen fra fisken og de friske smakene gjør dette til et måltid å spise i sola.
Denne retten var faktisk såpass god at den fikk en plass på topp 10 lista vår
Da kana! (bon appetite)
Når jeg lager cevitche har jeg alltid litt sukker i marinaden. Og du kan jo prøve å ha for eksempel litt søt pakistansk mango i retten. Det er med på å balansere det opp!
Janni: ja, sant det! Ikke dumt i det hele tatt! Har ikke lest det noe sted, men må si at jeg er veldig med på den assa!
-Kaayne
Så herlig! Glad jeg snublet over denne bloggen, ny leser
sceneteppe: takk! Så fint å høre. Velkommen ombord! 🙂