hits

Oppskrift oksekjaker med polenta og portvinssaus

Botswana nasjonalrett oppskrift hvordan tilberede nasjonalgastro botswanas oksekjaker annis plsemakeri mathallen oslo norge matbloggere siamesiske katter grnerlkka polenta portvinssaus

 

 

N har vi endelig laget en ny nasjonalrett. Denne har vi brukt ganske lang tid p, men den var veldig lett lage og smaker helt fantastisk. Sndagen for oss skal vre langsom, stressfri og hyggelig for hele familien. Vi laget en nasjonalrett som omtrent er skapt for en avslappet sndag.

 

 

 


 

Frst ut handle inn ingredienser. Vi trenger oksekjaker. Dette fr vi tak i p Annis plsemakeri p Mathallen. De selger ogs Wagyu-biff om man har lyst til bruke 3600kr kiloen p kjtt. Vi betalte derimot kun 68 kr for omtrent 600 gram oksekjaker.

 

 

 

 

 

Ingredienser

  • 1 stykke oksekjake eller annet grytekjtt (omtrent 600 gram)
  • 2 liter kraft fra storfe, vi blandet ut 1 ss med bovril i 2 liter vann.
  • 1 og en halv gul lk, hakket
  • 2 gulrtter, hakket
  • 2 selleristenger, hakket
  • salt og pepper
  • 4,5 dl rdvin
  • bunt timian
  • bunt rosmarin
  • 4 fedd hvitlk, finhakket
  • stekeolje
  • 5 okra, i skiver

 

Polenta

  • 1 del polenta til 4 deler utblandet kyllingkraft
  • 50 gram parmesan, raspet
  • 1 ss smr
  • salt

 

Portvinssaus

  • 1/2 Gul lk finhakket
  • 1 ss brunt sukker
  • 2 dl portvin
  • 2 ss smr

 

Fremgangsmte

  1. Begynn med fjerne senene fra oksekjakene, og kutt opp alle de grnnsakene som m kuttes opp.
  2. Sett ovnen p 140 grader, og varm opp stekeolje i en stor kjele. Stek oksekjakene i kjelen p hy varme i omtrent 1 og  min. p hver side, slik at den fr en god stekeskorpe. Ta kjttet ut og legg p en tallerken.
  3. Ha i grnnsakene og stek p hy varme i noen minutter til de blir gyllenbrune. Ha i urter og rdvinen, og kok til den har redusert seg til halvparten.
  4. Ha deretter i kjttet samt kraften, sett lokk p og sett i ovnen i 4 timer.
  5. Nr kjttet er ferdig tar du det ut og siler av kraften, prv presse gjennom det som er mulig presse igjennom av grnnsakene.
  6. S til sausen; stek en halv gul lk i en kjele med smr og brunt sukker til det blir gyllenbrunt. Ha i portvinen og reduser til halvparten. Ha deretter i det som er av kraften fra den store gryta, og reduser videre til omtrent 5 dl. Ha i 1 ss smr p slutten av koketiden som du blander inn. Smak til med salt.
  7. Ha i polenta og kyllingkraften i en kjele og kok opp. La koke i omtrent 3 minutter, og s svelle i 3 min. Ha i raspet parmesan, smr og smak til med salt.
  8. Servr oksekjakene p en seng av polenta, med portvinssausen helt over, og dampet okra ved siden av. Legg en kvist med rosmarin p toppen til pynt, og nyt denne overraskende gode afrikanske nasjonalretten.

 

P. S. reduksjonen av sausen tar litt tid (ca. 30 - 45 min), dekk til kjttet s det holder p varmen. Men ikke fortvil om kjttet blir kaldt, fordi sausen skal vre s varm at den varmer kjttet godt opp igjen nr du heller den over.

 

 

 

 

 

Skjr vekk sener, men ikke del oksekjaken i biter. Det fikk jeg i hvert fall beskjed om fra karen bak disken p Annis.

 

 

 


 

 

Et greit tips for at det skal holdes ryddig mens du lager mat er ha sppelbtta til matrester rett ved siden av. Legg ogs en vt kjkkenklut under skjrefjla for at den skal holde seg godt fast til benken, s du slipper kutte flere fingre. Ta p deg et kjkkenforkle, for n skal du grise deg til litt. Fest et kjkkenhndkle i forkledet, s du alltid har noe trke deg p. Det er ogs viktig ha et glass rdvin p benken drikke fra for hold humret oppe ;)

 

 

 


 

Vi valgte kjpe denne portvinen fra 2009, som det ogs er mulig lagre om du vil det. Fy fasan s god den er ogs. Den passer perfekt til kake og ost, men ogs til denne retten vi lager n.

 

 

 


 

Kaaynern liker ha den ene armen sin bakp ryggen sin mens han lager maten. Ingen vet hvorfor.

 

 

 


 

 

Ste Bibbi, eller Lily som hun egentlig heter. Vi vet heller ikke helt hvor navnet Bibbi kom fra. Ting skjer bare. Jeg tror hu bare ser ut som en katt noen ville kalt Bibbi.

 

 

 

 

 

Ogs er det Bubbu da, som egentlig heter Lucy. Hu er en litt mer "vanlig" katt enn det Bibbi er. Bibbi klarer ikke mjaue ordentlig og har mttet operere fordi hu hadde en ganesplate. Bibbi var den katten vi fikk gratis fordi det ikke egentlig var meningen at hun skulle overleve, og fordi hu ikke ser ut som en ordentlig siameser. Oppdrettsbransjen kan vre en trist afre. Men Bibbi vil jeg si det ikke gr an sette noen pris p fordi hu er uerstattelig, og alltid i godt humr. Man skal lete lenge for finne en katt som henne.

 

 


 

Friske urter i kjelen og det begynner lukte meget godt i leiligheten.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Som sagt, vin hjelper p humret.

 

 


 

 

 

 



 

Kaayne: Freya er vken n og ligger p sengen sammen med meg mens gryta str i ovnen. Hun lukter sikkert alle de gode luktene som er i leiligheten tenker jeg. Den friske rosmarinen og timianen. Jeg lurer p hva slags type assosiasjoner hun kommer til f til denne lukten nr hun blir eldre. At nr hun lukter denne grytelukten, s tenker hun p mamma, pappa og den tryggheten som flger med. At vi er samlet, og at helgen er til for slappe av sammen. Lukter av mat fra barndommen setter stort preg p minnene. Du har selv kanskje noen spesielle retter du liker veldig godt bare fordi du spiste de i koselige settinger under barndommen.

 

 

Siden gryta skal st 4 timer i ovnen har vi masse tid p oss til stikke ut og finne p noe gy.

 



 

Da ble det lekeplassen...

 

 

 


 

Kaayne: Det finnes ikke noe bedre enn se de man elsker mest i verden ha det gy og smile. Selv om vi vet at vi har mat som str i gryta hjemme, og vi p et tidspunkt m hjem, s er det viktig prve leve mest mulig i net. Ikke gjr noe bare for at tiden skal g, men virkelig prv vr tilstede i det yeblikket. Det hjelper meditere for oppn mindfulness, eller en type tilstedevrelse i net som man ogs kan kalle det. Det er vanskelig tenke seg til det, men meditasjon gjr det mye enklere.

 

Jeg tok et kurs gjennom Acem meditasjon noen r siden, for kunne takle stress, og det kunne senke skuldrene og vite at ting som regel ordner seg. Altfor mange lever ikke i net, men heller i fremtiden, og tankene om hva du vil oppn i fremtiden kommer til stress deg. Et enkelt tiltak du kan gjre for raskt bli kvitt mye stress er om du fjerner ordet "burde" fra vokabularet ditt. Bytt det heller ut med "jeg ville likt". Sier du "burde", s er det akkurat som om du skylder noen noe fra starten av. Det er akkurat som om du alltid gr i minus. Mens om du sier; "jeg ville likt ditten og datten", s er det positivt om du i det hele tatt fullfrer det. Du vil sette pris p det. Prv det ut og fortell meg gjerne hvordan det funker for deg.

 

 


 

Middagen er dagens hydepunkt og familiens samlingspunkt, selvom vi var sammen hele dagen i dag. Freya forteller oss ivrig - for det meste i form av "tegnsprk" og rare lyder -  om hva hun har gjort i dag, mens vi nyter Botswanas nasjonalrett seswaa p slutten av dagen.

Seswaa er en selskapsrett som spises i bryllup og ved andre festdager i Botswana. Den botswanske varianten er litt enklere enn vr. Der har de kun vann, salt og kjtt i gryta.
 

 

Dette synes vi om maten

Kaayne: En helt nydelig rett som vi har gjort en liten fransk vri p for at den skal kunne passe vre norske ganer. Det er en perfekt sndagsmiddag!

 

Anniken: Kjempegod rett som var verdt vente p. Hadde jeg ikke visst at den var fra Botswana hadde jeg trodd den var fransk og het Ce soir.


Vr litt crazy denne sndagen og lag seswaa :)

 

Denne nasjonalretten var spass god at den fikk en plass p topp 10 lista vr.

 

Itumelele dijo (bon appetit!)



 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow