hits

MONGOLIA - BUUZ

mongolia buuz nasjonalrett national dish dumplings dumpling steamer basket dampkurv nasjonalgasto godt sentral-asia mongolias kjttfyll

 

 

Mongolias nasjonalrett blir vr 30. nasjonalrett! Yaay! Vi har ikke lagd s mange nasjonalretter enn, men for oss handler det ikke om bli frst mulig ferdig, men heller nyte prosessen og bruke den tiden vi trenger.

 

Siden Anniken er i Moss og jobber akkurat n, s er det jeg, Kaayne, som setter sammen hele dette innlegget. Men Kinnern skal f smake p maten assa.

 

Mongolia er et land 3 ganger s stort som Frankrike, men med en befolkning p kun 3 millioner mennesker. Bruk litt tid p tenke p det. Det er et gedigent land, og halvparten av befolkningen bor i hovedstaden Ulaanbaatar.

 

Jeg var p et kort "feltarbeid" i Mongolia i 2014 for finne ut litt om nysjamaner. Jeg hadde 9 sjamaner jeg skulle komme i kontakt med, men alle sammen trakk seg. De var skeptiske til at jeg er en religionshistoriestudent.

 

Siden det finnes lite grnnsaker i Mongolia m nesten denne nasjonalretten inneholde kjtt for at den skal kunne kalles Mongolias nasjonalrett synes jeg. Det er faktisk mye dyrere for grnnsaker i Mongolia enn det er kjpe kjtt.

 

Mongolia er ikke akkurat kjente for ha god mat for si det snn, men det de har av kjtt er godt fordi dyrene har utrolig mye plass beite p.

 

Med en gjennomsnittstemperatur i Mongolia p -4 grader s inneholder mye av maten deres fett. Dette er for at de skal kunne legge p seg for holde p kroppsvarmen. Siden dette ikke er like viktig lenger kan man se at det begynner oppst en del fedme og overvektighet i hovedstaden.

 

 

 

Mongolia har nydelige stepper. Dette er et bilde jeg tok mens sjfren min kjrte som et helvete over en dumpete vei i noe som virket som the middle og nowhere. Dette er i nrheten av en av Mongolias nasjonalparker. Der lper det fritt urhester (takhi) som jeg fikk sett. Jeg ble uansett overrasket nr jeg s at jeg fortsatt klarte ta dette bildet siden det humpet s jvlig. Jeg s med en gang at det lignet p et bilde jeg har sett tusenvis av ganger tidligere. Nrmere bestemt p min gamle Windows XP.

 



 

 

Det var sjfren min som fikk meg til ha denne golden eaglen p skuldern. Han stoppet bilen og sa "You want see eagle?" OK svarte jeg, men visste IKKE at det ville innebre ha selve rnen p skuldern. Jeg la dette bildet ut p nettstedet reddit, og havnet p forsiden, og bildet har blitt sett av nrmere 1,4 millioner personer. Et par dager senere havnet bildet over p forsiden ogs. My proudest moments on the internet.

 


 

 

Ingredienser fyll

  • 250 gram karbonadedeig/kjttdeig av enten svin/storfe/lam hvis du skal lage denne vegetarisk er det bare bytte ut kjttdeigen med noe annet
  • Omtrent 2 vrlk finhakket
  • 1 kinesisk hvitlk finhakket
  • 1 stort grnnklblad finhakket
  • 1/2 liten kinakl finhakket
  • 1 hndfull spinat finhakket
  • 2 ss sterssaus
  • 1 ss revet ingefr
  • 2 ss soyasaus
  • 3 klyper maldonsalt

Ingredienser deig

  • 400 gram mel
  • 1 ss solsikkeolje
  • Omtrent 2 dl vann lunkent vann

 


 

 

 

 

 


 

 

Fremgangsmte

  1. Lag deigen frst. Ha melet og solsikkeoljen i en foodprosessor, eller en bolle og bland sammen. Bland i vannet litt og litt. Deigen skal bli smidig, ikke for fuktig eller for trr. Etter det pakker du deigen inn i plastfolie og legger den i kjleskapet i minst 2 timer. Jeg lagde deigen kvelden fr.
  2. Ha alle de andre ingrediensene i en bolle og bland godt sammen med en skje.
  3. Del opp deigen og press de frst flate og prv lage s runde sm pizzabunner som mulig. De skal vre ganske tynne, s bruk gjerne en kjevle i kantene p deigen.
  4. Jeg hadde i omtrent 1 ss med fyll i hver av de sm pizzabunnene. Har du i for mye kan du ikke lukke de.
  5. Brett sm folder rundt hele fyllet med deigen, og press sammen p toppen s den blir lukket. Det skal opprinnelig vre omtrent 18 folder rundt n slik dumpling.
  6. Legg noen klblader i bunnen av en steamer basket (Du fr kjpt steamer basket p A Food Market i Osterhausgate til 120kr). Jeg brukte grnnkl i bunnen, men du kan ogs bruke bok choi, vanlig hodekl osv. Det er kun for at det ikke skal feste seg til treverket. Du kan ogs bare bruke bakepapir om du vil, men jeg liker tro at klen du legger dumplingene p gir maten mer smak.
  7. Kok opp vann i stekepanna. Nok til at det ikke treffer dumplingene. La dette koke i ca. 12 min. Ta den s av stekepanna og la den hvile i noen minutter fr du spiser de.

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 



 

 

Hva vi synes om maten



 

Kaayne: Dette var nydelig. Det er enkelt lage, men tar kanskje litt tid med tanke p alle disse sm dumplingene som m lages. Jeg tror ikke det finnes noe fasit p nyaktig hva som skal vre av fyll inni dumplingene, men jeg tror forskjellig typer kl og noe kjtt er av ndvendige hovedingredienser.

Monglene pleier ha kun ketchup ved siden av disse dumplingene, men jeg valgte heller ha litt soyasaus ved siden av, og det passet perfekt.

 


 

Anniken: (kommentar kommer senere) 

 


 

Fyllet er ekstremt varmt fant jeg ut.

 


  

 

 

 

 



 

Avslutt mltidet med drikke deg dritings. Men snn serist. Alkoholisme er et stort problem i Mongolia, og en stor andel av befolkningen er alkoholikere, og flere dr av dette hvert r. Alkohol er en stor tradisjon innen mongolsk kultur. De lager sin egen vodka av kamelmelk blant annet. Jeg kunne skrevet mye om Mongolia, men du skal f lov til g n.

 

Denne nasjonalretten var spass god at den fikk en plass p topp 10 lista vr.

 

 

Likte du det du leste? Del innlegget med noen du kjenner.

Сайхан хооллоорой (Saihan hoollooroi) Bon appetit


 

n kommentar

S urolig flott blogg! Har spist noe liknende tidligere, samosa! Det er godt! :-D

Skriv en ny kommentar

Follow