hits











Islandsk julemiddag med vaktler

  • 29.11.2015 kl.22:11 Hytid










God frste advent! Vi har tilbragt helgen hos Anniken sine foreldre i Moss. Her har vi dratt frem julepynten fra kjelleren og okkupert kjkkenet.

Dette er det frste innlegget i vr serie med juleretter fra utvalgte land iverden.De kommende sndagene kommer vi til legge ut oppskrift p dessert, kake og drikke fra forskjellige land.

Vi starter med middagen. Vi har brukt vaktler fra Stangeriet, men kunne ogs ha brukt rype til denne retten.



Forberedelser til middagen


Selv om det er kaldere ute n, er det fortsatt mulig nyte det fine vret.


Dette er Olympia, en afghansk mynde, og hunden til Annikens mutter.


Stvinsgel fra La chambre aux confitures. Vi hadde den i sausen, men den er ogs god ha ved siden av maten.


(Bilde: Wikicommons)


Slik ser vi for oss at vaktlene ble fanget, og fraktet tilbake til Stangeriet.

Ingredienser

  • 4 vaktler
  • 1.5 liter kyllingkraft
  • 1 gulrot grovhakket
  • 3 laurbrblader
  • Nesten en hel pose med frossede blbr
  • En hndfull trkede tranebr
  • 1 ss hvitvinssyltety fra LaChambreauxConfitures p Grnerlkka. Evt. noe hvitvin.
  • 1/2 ss trket timian
  • 7 dl kremflte/matflte
  • 2 ss usaltet smr

Fremgangsmte brsaus

  1. Det frste du trenger gjre er fjerne brystfiletene fra vaktlene. Dette kan vre litt vanskelig om du ikke har gjort det fr. Selv om vaktlene er kjempesm fugler, valgte jeg bruke Gordon Ramsay sin metode for fjerne brystfiletene. Skinnet skal fjernes fra filetene. Det river man lett av. Sett filetene i kjleskapet til de trengs brukes.
  2. Kutt det som er igjen av vaktelskrogene i store biter, og brekk noen av bena. Det gjr at kraften du n skal lage fr mer smak pga inneholdet i benmargen.
  3. Ha olje i en stor kjele, og stek skrogene brune p medium-hy varme. Det tar omtrent 10 min.
  4. Ha i gulroten og stek i omtrent 7 min, eller til de blir myke.
  5. Hell over ferdiglaget kyllingkraft, (helst ikke buljong. Fond fungerer bra.) timian, laurbrblader, blbr og tranbr. Kok opp og fjern urenheter som hvitt skum p toppen av gryta med en skje.
  6. La dette st koke i 1 time, eller helt til kraften har redusert seg til halvparten. Hell av kraften over en sil med en stor skl eller noe lignende under, og ha kraften tilbake i kjelen igjen. La det koke igjen og redusere seg til omtrent 3 dl eller mindre. Omtrent 20 min.Kok samtidig opp flten i en annen kjele, og la den redusere seg til halvparten. Omtrent 20 min. Mens du gjr dette kan du ogs koke opp poteter som da blir ferdig som resten av maten.
  7. Bland tilslutt inn flten i kraften, sammen med salt, pepper og 2 ss usaltet smr. Hold sausen varm til den skal brukes.

TIPS:Lag gjerne denne sausen dagen i forveien, fordi det tar nrmere 2 1/2 time lage den. Har du lagd den ferdig dagen i forveien trenger du bare varme den opp.

Fremgangsmte vaktelfiletene

  1. La frst filetene ligge i romtemperatur i minst 30 min. fr steking. Krydre vaktelfiletene med litt salt og pepper.Smelt 2ss usaltet smr i en stekepanne, og stek de i omtrent 1 1/2 min. p hver side p medium-hy varme.
  2. La filetene hvile i 5 min. og del de deretter i skiver.

Tilbehr - Rdkl



Ingredienser til rdkl

  • 1 lite rdkl kuttet i tynne skiver
  • 1 eple uten skin, kuttet i tynne bter
  • 2 sjallottlk i tynne skiver
  • 1 ts trket ingefr
  • 1 ts kanel
  • 2.5 dl kyllingkraft
  • 2.5 dl hvitvin
  • 1 ss honning
  • Smak til med salt og pepper
  • 1 ss usaltet smr

Fremgangsmte

  1. Stek 1 ss usaltet smr sammen med lken i omtrent 3-4 minutter til den blir gyllen og blank p medium-hy varme, i en , mens du passer godt p rre.
  2. Ha oppi eplene, klen, krydrene og honningen. Hell over hvitvinen og kyllingkraften, og la det hele koke p medium-lav varme til klen blir mr. Omtrent 30-45 min.

Hva vi synes om maten





Kaayne:En helt nydelig rett!Pass p steke filetene veldig kort. De jeg stekte ble akkurat litt for overstekte. Det er snakk om 30 sekunder for mye.

Sausen var et kapitel for seg selv. Det var faktisk den som stod mest ut for meg, men det har kanskje noe gjre med at jeg brukte 2 og 1/2 time p lage bare den. Den var smakte mye, og minte nesten litt om brunost merkelig nok. Det er nok fordi flten ble kokt, og karamellisert. Veldig mektig saus.

Herlig rdkl! Denne skal jeg definitivt fortsette lage i jula.



Anniken:Kunne lett byttet ut ribba med dette! Skikkelig godt. Nydelig sausog kl. Anbefaler bruke denne oppskriften p rdkl til jul uansett om man spiser ribbe eller kylling. Selv om kyllingen er liten er sausen veldig mettende.

Freya:Namnam!

Martine (Annikens lillesster): Noe av det beste jeg har smakt noensinne. Spesielt sausen!

Har du spist denne retten? Fortell oss gjerne hva du synes.

Likte du det du leste? Trykklikereller del innlegget med en venn,s blir vi glade!

Kaayne & Anniken

#stangeriet #vaktel #godt #julemat #julemiddag #island #norden #brsaus #lachambreauxconfitures #jul

No comments

Write a new comment

Nasjonalgastro

Oslo

Vi er et par fra Oslo som lager nasjonalretter fra alle verdens land. Her kan du finne oppskrifter, se bilder og videoer fra innkjp, matlaging og smaksopplevelser.

Follow