FIJI – FIJIANSK KOKODA

nasjonalrett national dish fiji fijiansk fijis kokosnøtt kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

Åååå! Det blir ikke mer sommerstemning enn en rett fra Fiji! Kokodaen kan minne noe om ceviché, men retten inneholder en del flere grønnsaker og kokosnøttkrem.

For optimal tropisk følelse hør på denne remixen av en tradisjonell fijiansk sang mens du lager maten.

 

//

DJ Noiz – Noqu senikau remix

 

 

Ingredienser

  • 800 gram hvit fisk, vi brukte bonito. Det er en fisk som er i slekt med både tunfisken og makrellen.
  • Saften fra 10 ferske lime
  • 1 dl kokosnøttkrem
  • 1 gul løk hakket i biter
  • 1 chilli hakket i biter
  • 2 tomater hakket i biter
  • 1 grønn paprika hakket i biter
  • Salt og pepper
  • tilsett gjerne litt mango eller pasjonsfrukt for å gjøre retten mindre syrlig

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

Mahi mahi er én blant flere fisker fra Fiji-området som egentlig kunne brukes i retten, men de var umulig for oss å få tak i. (Bilde: www.guyharveysportswear.com)

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe
nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

Fremgangsmåte

  1. Klem ut saften fra omtrent 10 lime, eller nok saft til å kunne dekke hele fisken, i en bolle.
  2. Filiter fisken, fjern skinnet, og skjær fileten i små biter.
  3. Legg fiskebitene i limesaften, og la det ligge og marinere i omtrent 6 timer. Om du vil ha den litt rå, kan du la den ligge i bare 10 min., men da må fisken være veldig fersk og fin. Som f. eks kveiten vi bruke i cevichen.
  4. Ha grønnsakene oppi en skål sammen med litt salt og pepper.
  5. Skill ut kokosnøttkremen fra vannet. Dette skjer av seg selv hvis boksen får stå i kjøleskapet en stund før bruk. Kremen legger seg øverst og vannet i bunnen av boksen.
  6. Ha kokosnøttkremen over grønnsakene og de ferdigmarinerte fiskebitene.
  7. Bland forsiktig for at fisken skal dele seg minst mulig, og server i en kokosnøtt. Kokosnøtten er essensiell, ellers blir det ikke sommerstemning.

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe
 

 

Her er en video som viser hvordan du fileterer en makrell. Annen fisk blir annerledes, men da er det bare å søke opp hvilken type fisk du vil filetere på youtube.

Pass på å bruke fileteringskniv om du har det.

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

 

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe
 

 

Vulkanfisk Mathallen er de kjempehyggelige, og hjelper deg med den fisken du trenger. De har alt fra østers til eksklusiv russisk kaviar og spesielle fisker som Dorade. Er det en fisk du trenger som de ikke har er det bare å kontakte dem én uke i forveien.

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe
 

 

Mens du venter i 6 timer på at fisken skal marineres, kan du ta deg noe forfriskende å drikke…

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe
 

 

 …vise litt kjærlighet til kjæresten…

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

 

…før du tar deg en tur på stranda og nyter livet.

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

Hva vi synes om retten

Anniken: Jeg synes dette er den absolutt beste retten vi har laget! En fantastisk mix av deilig fisk, salat, lime og kokos. Utrolig frisk og god på en varm sommerdag. Hvis man liker Ceviche vil man elske denne. Anbefaler alle å prøve Kokoda!

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

Kaayne: Veldig god rett. Jeg lærte fra sist gang når cevichen ble marinert at det var lurt å skylle den av under kaldt vann etterpå (anbefales heller å ha i søt frukt for å gjøre retten mindre syrlig). Selv om jeg gjorde det denne gangen var den fortsatt ganske bitter, så jeg skulle kanskje gjort det lengre. Retten var god uansett altså, men passer nok best som en forrett med noe søtt ved siden av for å kompensere for syrligheten, som f. eks kokosnøttvann.

Man skulle tro retten ville ha en skikkelig fiskesmak, men det har den ikke. Man får bare den gode konsistensen fra fisken og de friske smakene gjør dette til et måltid å spise i sola.

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

Denne retten var faktisk såpass god at den fikk en plass på topp 10 lista vår

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

 

nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

 

Da kana! (bon appetite)

 
 
nasjonalrett national dish fiji fijiansk kokoda fijian nasjonalgastro oppskrift recipe

 

 

 

 

 

4 kommentarer
    1. Når jeg lager cevitche har jeg alltid litt sukker i marinaden. Og du kan jo prøve å ha for eksempel litt søt pakistansk mango i retten. Det er med på å balansere det opp!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg