Pulled pork er nydelig sommermat og er så utrolig enkelt å lage. Det tar bare litt tid. Kjøttet skal nemlig stå ca. 4 timer i ovnen. Denne retten kan serveres med annen grillmat hvis du skal ha mange gjester som vil spise mye forskjellig. Coleslawen kan også spises på brødskiven som en italiensk salat og ved siden av annen grillmat. Og BBQ-sausen funker kjempegodt på alle slags typer grillmat.
Hvis det blir mye BBQ-saus igjen kan du oppbevare det på en steril glasskrukke (sett i ovnen på 100 grader i 20 min.) i minst en uke.
Ingredienser pulled pork:
- Litt over 1 kg benfri svinenakke
- 5 – 6 ts dry rub miks (vi har brukt en god blanding fra Strøm Larsen som heter Spice Blend of the Caribbean).
- 3 dl eplemost
- 1 ts salt
- 3 hvitløksfedd finhakket
- Hamburgerbrød
Coleslaw:
- ca. 1/2 lite hodekål finsnittet
- 1 stor raspet gulrot
- 1 grønt eple (Granny Smith) kuttet i tynne staver
- 1 dl Hellmans majones
- 2 store ss creme fraiche
- smak til med saften fra en halv sitron
- 1 ts sukker
- 1 ts salt
BBQ-saus:
- 1 boks hermetiserte cherrytomater, eller grovhakkede tomater.
- 1 stor ss smør
- 3 fedd hvitløk finhakket
- 1 halv løk, finhakket
- 1 dl sitronsaft
- 150 gram brunt sukker
- 1 dl eplesidereddik
- 1 ss tabasco
- 1 ts salt
- 1 ts chipotlepuvler
- 2 – 3 ss tomatpuré
- 1 ss Worchestershire-saus
- Smak til med pepper
Fremgangsmåte:
- Sett ovnen på 120 grader. Brun svinenakken på alle sider i en gryte med litt olje i. Ta deretter svinenakken ut av gryten og gni det inn med finhakket hvitløk, salt og dry rub. Legg svinenakken tilbake i gryta. Hell eplemosten i gryta og sett steketermometer i den tykkeste delen av kjøttstykket. Vi vil at den skal få en kjernetemperatur på mellom 92 – 94 grader. Vi har brukt en støpejernsgryte. Støpejernsgryter holder bedre på varmen og fordeler varmen bedre på innsiden av gryta.
- Mens gryta står i ovnen kan du lage coleslawen. Ta ferdigkutta kål og gulrøtter, ha det over i et dørslag og hel over den ene ts me salt. Salten vil gjøre både kålen og gulroten myk, og det vil også fjerne en del av vannet i grønnsakene. Det gjør sånn at coleslawen blir mer kremete og ikke renner så mye. La kålen og gulrøttene trekke inn salte i 30 min til 1 time. Skyll av saltet med kalt vann. Prøv deretter å presse ut så mye av vannet som er igjen i kålen og gulrøttene. Du vil prøve å få det så tørt som mulig.
- Bland deretter sammen alle de øvrige ingrediensene til coleslawen i en bolle. Ha oppi raspet gulrot og kål og bland godt sammen med en gaffel.
- Ca. 20 – 30 min før pulled porken er ferdig kan du begynne å koke opp BBQ-sausen. Smelt smør i en kjele på medium varme. Ha deretter i løk og hvitløk. Forsett å steke til det blir blankt. Ha i tomatpuré, bland god inn og stek videre i noen få sekunder før du har oppi de resterende ingrediensene, kok opp og la småkoke til pulled porken er ferdig. Pass på at du blender de grovhakkede tomatene så du får en jevn saus.
- Etter pulled porken har nådd en kjernetemperatur på 94 grader kan du ta den ut og la den hvile i 20 – 30 min. for at den skal holde på mest mulig av saften.
- Når pulled porken er ferdighvilt kan du ta 2 gafler og bare dra kjøttet fra hverandre. Bland inn litt BBQ-saus sammen med kjøttet. Servér i hamburger brød med coleslaw under eller over kjøttet og hell ekstra BBQ-saus over kjøttet.
2 kommentarer
Ååå, jeg elsker pulled pork!! 😀 så helt fantastisk ut!
Maiken Johnsen: noe av det beste vi vet også ??