Jeg har vokst opp i en liten by der alle hadde egen hage. I huset der jeg bodde hadde vi epler, plommer og pærer i hagen, og det hadde de fleste av vennene mine også. Når høsten kommer, og det lukter modne epler, vekkes barndomsminnene. Hvert år.
Vi pleide alltid å høste inn en del av eplene og bake eplekake flere ganger i løpet av høsten. Det har blitt en viktig del av meg, og jeg gjør det fortsatt, selv om jeg har bodd i Oslo noen år og må kjøpe eplene i butikken. Det blir ikke helt det samme. Men jeg elsker den søte, syrlige lukten sammen med kanel, og akter å holde tradisjonen i live. Modne epler er et sikkert høsttegn. Og da er det liksom greit at høsten kommer. Det er tid for å kose oss inne med levende lys og te og eplekake.
Norske epler i sesong er noe av det beste som finnes, spør du meg. Her er noen tips til hva man kan buke epler til:
- Eplekake eller pai
- Eplechips
- Eplesyltetøy/mos
- Bakt eple
- Som pålegg sammen med cottage cheese og kanel
- I salater og wraps
- Eplemost. Du kan sende eplene til et presseri for å få de presset.
Anniken