Enkel oppskrift på nydelig lammestek

stek stekt lammestek lammelår norsk høytidsrett norge noreg lam nasjonalgastro påske strøm larsen oslo rosmarin hvordan lage oppskrift matblogg matbloggere topplisten topplista blogg.no god godt hvitløk hva å spise i mat tilberede enkel enkelt lettvint kremet saus hva er tradisjonsmat

 

 

Påsken er her. På tide å kjøpe inn litt lam og lage lammestek, selvom du egentlig ikke er glad i å spise lam. Av en eller annen grunn er lam en gjenganger i høytiden, men det er jo fordi Norge er en lammenasjon. Sauene og lammene har det veldig bra her i Norge, så vi vil påstå at det gjør smaken destod bedre. Pluss at du kan spise kjøttet med god samvittighet med tanke på dyrevelferd. 

 

Vi er ikke storfan av lam i dette huset, men lammelåret vi kjøpte hos Strøm Larsen på Torshov, smakte faktisk helt nydelig. Mørt og uten den beske fjøssmaken fårekjøtt ofte har. Hos slaktern er det også lettere å få de til å beregne hvor mye lammelår du skal ha om du skal ha til 2 personer.

 

Dette trenger du:

  • Lammelår til 2 personer.
  • 1-2 hvitløksfedd kuttet i skiver
  • 4 kvaster fersk rosmarin
  • 3 dl vann
  • 2 stk gulrot kuttet i staver
  • 1 stor rødløk skjært i 4 båter 
  • olje
  • pepper
  • salt

Saus:

  • Salt
  • Pepper
  • 1 ss maisena utblandet i ca. 2 ss kaldt vann
  • 3 dl lammekraft
  • 1 dl matfløte
  • Noen drypp worchestershire-saus
  • 1 ss Dijon-sennep
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss sukker
  • 1 ss sitronsaft

 

 

 

stek stekt lammestek norsk høytidsrett norge noreg lam nasjonalgastro påske strøm larsen oslo rosmarin

 

 

 

Slik gjør du:

  • Gni inn kjøttet med salt og pepper. Lag lommer i kjøtter ved å kutte små hull i steken med en kniv, og sett hvitløksskivene og rosmarinkvastene i disse.
  • Ha steken i en langpanne – eller en mindre form som er ildfast – med grønnsaker, vann og olje. Strø salt og ferskt kvernet pepper over.
  • Sett i ovnen på 125 grader med steketermometer. la den bli 65 grader hvis du liker den gjennomstekt og 75 grader hvis du vil ha den medium stekt (vi kjørte 65 grader).
  • Når du har tatt den ut kan du pakke den i aluminiumsfolie og la den stå i 15 min.

 

Sausen:

  1. Sil av kraften som ligger igjen i langpannen i en kjele, men la grønnsakene være igjen. Sett opp temperatur på ovnen til 200 grader og sett grønnsakene inn igjen i ca. 15 min. 
  2. Bland sammen maisena og kaldt vann og visp inn i kraften på medium høy varme.
  3. Ha deretter i alle de andre ingrediensene til sausen, gi det et raskt oppkok og la det småputre til grønnsakene er klare og kjøttet er ferdighvilt.

 

Vel bekomme!

 

Og vi ønsker deg en god påske!

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg