hits

Albania // Tav kosi

albania nasjonalrett national dish godt lam frikl tav kosi matblogg matbloggere nasjonalgastro oppskrift hvordan lage tilberede balkan albanias

 

P albansk betyr Tav det retten blir tilberedt i, som regel en leirform (vi brukte en ildfast form i glass) og kosi betyr kulturmelk, som er den andre hovedingrediensen i retten i tillegg til lam.  Tradisjonelt brukes kulturmelk eller yoghurt fra sau eller geit. Retten kom til Albania p 1400-tallet da den Ottomanske herskeren Mehmet II og hans hr bygget en militrleir nr den Albanske hovedstaden Kruje. Leiren utviklet seg etterhvert til bli kulturbyen Elbasan. Under sin okkupasjon oppdaget Mehmet II tave elbasani, retten som i dag er kjent som Albanias nasjonalrett, og tok med seg oppskriften videre. Derfor er lam i yoghurt en utbredt rett i omrdene som tidligere har vrt en del av det Ottomanske riket. 

 

 

Ingredienser:

  • 1/2 kg friklkjtt
  • 4 egg
  • 1 1/2 liter kulturmelk
  • Smak til med salt og pepper
  • Smr/olje
  • 1 dl ris
  • 4 ss hvetemel

 

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmte:

  1. Brun alle sidene p friklkjttet porsjonsvis i en stor gryte i litt smr eller stekeolje.
  2. Ha i 3 dl vann i gryten sammen med alt det brunede kjttet. Krydre kjtt i gryten med salt og pepper, sett deretter p lokk og la det putre p lav varme i 1 1/2 time under lokk. Pass p at kjttet ikke trker ut ved etterfylle med mer vann om ndvendig. Mot slutten av koketiden skrur du p ovnen p 180 grader. Nr kjttet er ferdig tar du det ut og legger det i en stor nok ildfast form, som gjr at kjttet ligger ved siden av hverandre og ikke opp. La det steke i ovnen i omtrent 25 minutter.
  3. Mens kjttet str i ovnen visper du sammen 4 egg og 1 1/2 liter kulturmelk i en stor bolle.
  4. Smelt omtrent 4 store ss smr sammen med 4 store ss hvetemel i en lite kjele. Sil av og visp inn kraften som er igjen i gryten etter friklkjttet. Det har n blitt en tjukk saus som m kjles ned noen f minutter for at den ikke skal koagulere egg- og kulturmelkblandingen nr den vispes inn.
  5. Etter du har vispet den tjukke sausen inn sammen med egg- og kulturmelkblandingen, strr du 1 dl ris over kjttet som har sttt i ovnen. Hell deretter over sausblanding og stek videre i 45 minutter p 190 grader.
  6. Servr sammen med brd og evt. noen grnnsaker.

 

Hva vi synes om maten

Kaayne: Lammet ble utrolig mrt og bare smeltet i munnen. Det var egentlig litt som spise vanlig frikl bare uten klsmaken. Og det kulturmelken gjorde var gi kjttet en litt friskere og syrligere smak, som skapte litt mer dybde i kjttsmaken. Det jeg derimot ikke likte s godt var spise store deler av kulturmelkblandingen uten kjtt i samme munnfull. Det var akkurat som om jeg begynte tenke p dessert og kaker, og s kom det et lite hint av lammesmak. Det er vel kanskje en litt "acquired taste", men for meg ble det en liten kognitiv dissonans i noe som virker som en kombinasjon av dessert og hovedrett.

 

Anniken: Jeg synes dette var en helt grei rett. Grunnen til at jeg ikke elsket den har nok mye gjre med at jeg ikke er s glad i lammekjtt i utgangspunktet, men det skal sies at kjttet var s mrt og godt man kan f det. Ganske spesielt med kulturmelk sammen med kjttet. Likte ideen om bruke kulturmelk i formen, og smaken ble ikke s verst. En liten porsjon smakte ganske interessant og godt, men det ble fort mektig og ensidig. Kan hende noe grnnsaker eller litt potet i formen hadde freshet opp litt.

 

 

 

 

Ju bft mir! (bon appetit!)

 

 

 

SPIS VERDEN FR VERDEN SPISER DEG!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow