hits

El Salvador // Pupusa

El Salvador nasjonalgastro national gastro nasjonalrett mellom-amerika oppskrift hvordan lage maismel matblogg matbloggere norsk oslo innbakt

 

 

Vi har laget en nasjonalrett for frste gang p en evighet. Det er jo derfor vi er her, s vi synes det var p hy tid. 

Retten heter Pupusa, en type tortilla med innbakt fyll, og er nasjonalretten til El Salvador.  Pupusaen har eksistert i nesten 2000 r.  Til tross for at det er en eldgammel rett, ble den ikke populr fr p 60-tallet, og ansett som nasjonalrett frst i 2005. I dag pupusa populr street food i USA og ble kret til rets beste gatemat i New York i 2011.

I utgangspunktet var pupusaen kjttfri, men etterhvert som oppvarmet kjtt ble en del av kostholdet ble det mer vanlig bruke kjtt som fyll i pupusaen. Vi har allikevel valgt lage en vegetarisk variant.

 

Tortillaen lages p maismel, og riktig type maismel er avgjrende for et godt resultat. Ikke Maizena. Maseca. Vi kjpte den i frukt & grnt-butikken p Mathallen i Oslo.

 

 

 

pupusa nasjonalgastro 2017 mat fra el-salvador

 

 

 

pupusa nasjonalgastro el-salvador nasjonalrett sentral-amerika mellom-amerika

 

 

 

mat mellom-amerika el-salvador nasjonalrett pupusa nasjonalgastro

 

 

 

Maisdeig

 

Ingredienser​ 

  • ca. 6 dl  mais-mel
  • ca. 6 dl vann
  • salt
  • omtrent 4 ss olje
  • ca. 4 ss siktet hvetemel
  • 1 ts kvernet spisskumin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fyllet

 

Ingredienser 

  • 2 bokser kidneybnner
  • 280 g revet mozzarella
  • 4 finhakkede hvitlksfedd
  • saften fra 1/2 lime
  • en handfull hakket koriander
  • salt og pepper

 

 

 

 

Fremgangsmte 

 

  • Bland ingredienser til fyll i en skl. Sett til side mens du lager deig.
  • Kna sammen ingredienser til deig. Blir den trr- tilsett litt mer olje. Detter den fra hverandre kan du tilsette litt hvetemel som inneholder gluten og binder deigen. Ha i valgfritt krydder i deigen, f.eks chili om nskelig.
  • Rull sm boller p strrelse med klementiner.
  • Form bollene som sm skler.
  • Ha fyll i sklene. 
  • Pakk fyllet inn i deigen slik at det blir en bolle med fyll. Pass p at det blir en god balanse mellom mengde deig og fyll, slik at det ikke blir for deigete, men heller ikke faller fra hverandre.
  • Flat ut bollene ved kaste de frem og tilbake mellom hendene. Pass p s det ikke sprekker opp.
  • Pensles med olje og stekes i teflonpanne i 4-5 min p hver side. Medium hy varme.

 

 

 

 

 

Tilbehr:

Curtido - spicy coleslaw

 

 

Ingredienser

  • 1/2 hodekl
  • 2 store gulrtter
  • 3 dl eddik
  • 1 dl vann
  • 1 boks hakket ananas og gjerne annen st frukt
  • 1 ss sylte jalapeno
  • salt og pepper
  • 2-3 ss eplecidereddik

 

 

 

Fremgangsmte

  • Rasp kl og gulrtter. Ha i en bolle.
  • Kok opp 3 dl eddik med 1 dl vann.
  • Hell vsken over raspet kl og gulrtter.
  • La st i 5 min.
  • Sil av all vsken. ALT.  Skyll i vann. Press ut gjennom tystykke eller bruk salatslynge.
  • Ha i en boks med hakket ananas. Gjerne ogs annen st frukt.
  • Ha i syltet jalapeno, hakket.
  • Ha i salt og pepper. 
  • 2-3 ss med eplecidereddik.
  • Bland godt sammen.
  • Ha som tilbehr til pupusa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette synes vi om El Salvadors nasjonalrett

Vi er enige om at dette er en rett vi skal spise igjen.  Vi hper folk pner ynene (og gapet) for Pupusa, og vi synes det er p tide at nordmenn innser at Mellom-Amerika kan by p annen digg og smakfull helgemat enn taco. I flge Kaayne s lagde han tortillaen litt for tjukk. Anniken syntes det var en positiv ting. Smaken er subjektiv. Curtidoen var frisk og syrlig, og passet veldig godt ved siden av  pupusaen.

Det som ble til overs av pupusa var like godt til lunsj neste dag.

 

 

 

 

 

 

Buen apetito!

 

 

 

 

 

Kilde: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Pupusa#History

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow