hits











Oppskrift på pad thai - Thailands nasjonalrett

  • 21.07.2015 kl.17:25 Asia

nasjonalgastro pad thai thailands nasjonalrett thailand national dish recipe oppskrift topp 10 sommermat sommerrett scampi matblogg matbloggere topplisten topplista enkelt enkel lettvint nydelig

Pad thaien ble promotert av den tidligere statsministeren Plaek Phbunsongkhram på 1930-tallet for å etablere nasjonalisme. Retten ble gjort populær under 2. verdenskrig, og har vært populær siden, selv om det anses som gatemat.

Nok til 4 personer 

Ingredienser

  • 1 pakke fettucini-type risnudler
  • 4 ss tamarindkonsentrat
  • 1 dl fish sauce
  • 1.2 dl honning
  • 3 ss riseddik
  • 1 ts chilikrydder
  • 2 finhakkede vårløk
  • 1/2 kinesisk hvitløk finhakket
  • 3 egg
  • 1 lite kinakål raspet
  • 2 dl bønnespirer
  • 300 gram scampi
  • Noen ristede peanøtter, hakket som garnityr
  • 1 stor håndfull koriander
  • 2 lime delt i 4 deler hver
  • 3 x 3 cm bit med galangalrot, finhakket
  • 1 dl peanøttolje

 

galanga
 

 

  Før vi i det hele tatt har lyst til å begynne på maten, så stikker vi ned på stranda. Mmmm... den deilige sjølukten.

 

 


 

 

 


 

 

Anniken: Det er tid til noen kast med fiskestanga sammen med Kai, en studie- og bandkamerat av Kaayne. Virker som om fisken også har tatt seg sommerferie. Det blir visst ingen fangst denne gangen.

Kaayne: Det ble faktisk ikke noe fangst i løpet av alle de tre gangene vi var og fisket der haha!

 

 

 

secret escapes thailand hotell

 

 

Det blir dessverre ikke noen utenlandstur på oss i sommer, siden Anniken jobber i hele juli :(

Vi har uansett drømt oss bort til fjerne steder. Spesielt dette hotellet i Thailand, som vi fant igjennom Secret Escapes. Et byrå som har tilgang på rikmannsrom som trenger å fylles til en billig penge.

For 7 netter på hotellet hadde det kostet oss omtrent 2500kr! Som sagt kan vi ikke dra utenlands, men du kan sikkert!

Vi anbefaler som et tips å melde deg på nyhetsbrevet til Secret Escapes her. Da sender de deg tilbud på opp til 70%(!!) på eksklusive hoteller som dette. I alt fra Thailand til Italia og New York. Det er ikke tull assa. 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

Bare se på den stranda! OMG liksom.




 

 

Og så tilbake til maten. Den må vi ikke glemme.

Fremgangsmåte

 

 

nasjonalgastro pad thai nasjonalrett thailand national dish recipe oppskrift

 

  1. La risnudlene ligge i kaldt vann i 1 time. Pass på at alle nudlene blir helt dekket i vann.
  2. Sil ut vannet med et dørslag, og hell litt peanøttolje over nudlene for at de ikke skal feste seg til hverandre.
  3. Putt fish saucen, eddiken, tamarindkonsentretet, honningen og chilikrydderet i en liten kjele, og varm opp. Etter det har stekt litt på medium-lav varme, kan du skru av varmen, og så sette det til side.
  4. Hell et par ss peanøtolje oppi en annen stekepanne på medium-høy varme. Putt deretter oppi vårløken, hvitløken og galangalen og stek i omtrent 1 minutt.
  5. Ha så eggene oppi, vent til de har satt seg, så kan du begynne å røre rundt for å løse opp.
  6. Putt deretter den raspede kinakålen oppi, sammen med bønnespirene. Stek til kålen begynner å bli ordentlig bløt.
  7. Ha i scampiene og stek til de begynner å bli rosa. Det går ganske kjapt.
  8. Hell deretter nudlene og sausen over, og bland alt sammen godt, slik at hver nudel får saus på seg.
  9. Når nudlene er varmet nok, så kan du legge over porsjonene på tallerkner og servere med knuste peanøtter på toppen, limebåter og hakket koriander.

(Inspirasjon hentet fra pad thai i NY Times).

 


 

Mens man venter i 1 time på at risnudlene skal bli bløte, kan man meditere litt. Les Anniken's 8 punkter til avslapping her.

 

 

Hva vi synes om maten 

 

 

Kai: Veldig godt, mange av de gode smakene man kjenner igjen fra thaikjøkkenet, ble veldig overrasket over hvordan nudlene tok til seg smaken fra sausen. God kombinasjon hvor en finner både salt, søtt og surt, limen gjør virkelig det lille ekstra.

Anniken: Det virker som pad Kai virkelig er en rett for thai.

Eva, moren til Kaayne: Supergodt og smakfull Thairett!

 

 

  

 

Anniken: Mmmm. Helt nydelig! Dette er en av de beste rettene! Elsker thaimat og det var like godt, eller faktisk bedre enn den man får i Thailand. Likte at det var honning i stedet for sukker og den var akkurat passe sterk. Pluss at den har lime og koriander, to av mine favorittsmaker. Måltidet hadde vært god uten scampi også. Nøttene derimot er det viktig å ha med.

 

 

 

Kaayne: En nydelig sommerrett! Desidert en av de bedre nasjonalrettene. Jeg var skeptisk i starten når jeg luktet på fish saucen, men smaken er bedre en lukten for å si det sånn. Denne retten skal opp på topplista i hvert fall!



 

Her er folket godt i gang med ryddig og oppvask. Det er jo tross alt noen som må gjøre det.

 

 

 

Til og med buddha nyter solnedgangen, men lurer på om han er nødt til å bruke noe solkrem. Han ser jo tross alt litt tørr ut i huden.

 

 

 

 

Mat er mer enn å bare spise, det er en opplevelse.

 

 


 

 

 

 

 

 

กินให้อร่อย gin hâi a-ròi (bon appetite!)

 

 

 

 

One comment

TheFashionNoob

21.07.2015 kl.20:29

fint <3

Write a new comment

Nasjonalgastro

Oslo

Vi er et par fra Oslo som lager nasjonalretter fra alle verdens land. Her kan du finne oppskrifter, se bilder og videoer fra innkjøp, matlaging og smaksopplevelser.

Follow