Oppskrift skoleboller/skolebrød

skolebrød skolebolle Du har muligheten til å lage disse skolebollene med ferdiglaget vaniljekrem som du finner på butikken. Problemet med den kremen er at den inneholder noe som heter karragenan. Det skal visstnok være skadelig for tarmen. Du kan lese mer om det her.

Grunnen til at norske produsenter bruker det i sine produkter er for å spare penger. Det er mest sannsynlig ikke farlig å spise det én eller to ganger innimellom. Ellers hadde det nok ikke vært lov å selge det på butikken. Men om du har muligheten, så burde du lage vaniljekremen fra bunnen av.

 

Ingredienser boller

  • 125 gram smør
  • 5 dl melk
  • 1 pose tørrgjær
  • 1 dl sukker
  • 800 gram siktet hvetemel
  • 1/4 ts kardemomme
  • 1 egg til pensling

Ingredienser vaniljekrem

  • 8 eggeplommer
  • 8 dl melk
  • 2 ss maisena
  • 1 ss vaniljeekstrakt evt. innholdet fra 2 vaniljestenger
  • 1 dl sukker
  • 1 sprøytepose (ikke nødvendig, men gjør det enklere)

Ingredienser glasur

  • 3 dl melis
  • ca. 1 – 2 ss eggehvite, hvis glasuren blir for tynn har du bare oppi mer melis
  • Kokosmasse

 

skolebolle skolebrød

 

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret i en liten kjele og ha i melken og tørrgjæret. Ikke la blandingen bli over 40 grader, ved 50 grader dør gjæret.
  2. I en stor bolle bland inn de tørre ingrediensene til skolebollene sammen med gjærblandingen. Elt til en smidig deig, og la heve til dobbel størrelse, ca. 40 min. Står deigen et varmere stedt går det raskere.
  3. Så begynner vi på vaniljekremen. I en ny kjele ha oppi de 8 eggeplommene, 1 dl sukker og bland godt. Hell deretter oppi 8 dl melk, 2 ss maisenna, 1 ss vaniljeekstrakt og varm opp til like under kokepunktet mens du rører om konstant. Når kremen tykner – det kan ta litt tid – kan du skru av varmen og kjøle ned krem så raskt du klarer. Hell det gjerne oppi en form for å spre det utover, så det kjøler seg raskt ned og sett i kjøleskapet. Kremen kommer også til å tykne mer når den får kjølt seg ned.
  4. Del deigen i 10 – 12 like store baller som du ruller til boller, og legger på et stekebrett med bakepapir. La etterheve under plastfolie/kjøkkenhåndkle i ca. 20 min.
  5. Forvarm ovnen på over- og undervarm til 225 grader.
  6. Lag en liten fordypning i hver bolle, og sprøyt i vaniljekremen.
  7. Pensle bollene med egg og en skvett melk.
  8. Sett midt i ovnen i 8 minutter sammen med en isbit du kaster inn i bunn av ovnen. Den skaper damp som igjen vil gi skolebrødene muligheten til å bli luftigere, større, og få en mykere skorpe.

 

P.S. vaniljekremen passer ikke så bra til å fryses ned, siden den fort kan skilles. Om du gjør det kan det hende du må blande kremen godt etter den er tint for å samle den igjen.

 

skolebrød skolebolle

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg