Dette er en av de beste oppskriftene jeg vet om, men den krever også litt tid å lage. Det er nok lurt å sette av en halv dag til å lage disse donutsene om du skal pynte de osv. Men med denne oppskriften får du rundt 20 – 24 donuts.
Med denne oppskriften kan du også lage fylte donuts, monkey bread, luther burger (donut burger) og sikkert mye annet.
Ingredienser
- 60 gram smør
- 0,5 dl solsikkeolje
- 5 dl helmelk
- 3 egg
- 1 pose tørrgjær
- 1 kg siktet hvetemel
- 170 gram sukker
- 5 gram salt
- Frityrolje
Ekstra utstyr
- Formfett
- Kjøkkenmaskin med eltekrok (men ikke helt nødvendig om du er sprek/sterk nok)
- steketermometer
Glasur
- 1 pakke melis
- 3 egghviter
- sitronsaft
evt.
litt smelta smør, melis, vaniljeessens og litt melk
Fremgangsmåte
- Smelt smøret, bland inn solsikkeoljen, melken, eggene og visp godt sammen. Varm det hele opp til 40 grader i en kjele, med et steketermometer i blandingen, for å være sikker på at den ikke blir varmere enn 40 grader (maks 43-44 grader).
- Ha i tørrgjæret, bland og la stå i 10 minutter.
- I en stor bolle ha i melet, sukkeret, saltet og bland sammen. Hell det deretter over i gjærblandingen.
- Nå skal du elte deigen i minst 20 – 30 min. Du kan velge å gjøre dette for hånd i en stor bolle om du ikke har en kjøkkenmaskin, men det krever litt muskler. Fordelen er derimot at når du elter for hånd så kan du lettere kjenne når deigen er ferdig eltet. Den er ferdig når deigen løsner fra bollen, og skal kjennes glatt og smidig. Om du bruker en kjøkkenmaskin med eltekrok så skal den også eltes i 20 – 30 min. på medium høy hastighet.
- Spray en ny stor bolle med formfett, som du smører utover i bollen. Ha deigen oppi bollen, dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet i 1 time.
- Ta deigen ut av kjøleskapet, og slå ut lufta av deigen. Kjevle den deretter ut til den er omtrent 1 ½ cm tykk, og bruk en relativt vid kopp for å trykke ut donutsene, og bruk et shotteglass eller noe mindre for å trykke ut hullet i midten.
- Spray bakepapir med formfett og legg donutsene på med grei nok avstand mellom hver av de. Spray deretter donutsene med formfett og dekk med plastfolie. Og la heve i 30 – 60 min.
- Fritér i 20 sekunder på 170 grader. Snu og fritér i 1 ½ min. Snu en siste gang og fritér i 1 ½ min. Det gjør ikke noe om de ligger noen sekunder kortere, så lenge temperaturen holdes så nærme 170 grader som mulig. Ha i bare 3 – 4 donuts om gangen.
- Legg de ferdige donutsene over på en rist, og la de kjøle seg ned før du har på glasur.
Fritér også “donuthullene” på akkurat samme måte, eller du kan bruke de for å lage noe som heter monkey bread. Hvis du ikke lager hull i donutene friteres de også på samme måte. Og etter de er ferdige kan du fylle de med det du vil: syltetøy, sjokoladekrem, vaniljekrem eller andre sjuke ting du kommer på.
Bon ape tit!
[reklame for eget merke] Sjekk gjerne ut merchet mitt på multe.me om du har lyst på en bon ape tit t-skjorte.