DEN DEMOKRATISKE REPUBLIKKEN KONGO – MOAMBE

 

Nå føler vi det var på tide med en afrikansk rett, og denne har potensialet til å være en god høstmiddag.

 

 Det er mye forferdelig som skjer i DRK (demokratiske republikken Kongo). Joseph Conrad ga et ganske beskrivende bilde av området i boka ‘Heart of darkness’ fra 1800-tallet.

 

DRK er midt i tjukkeste Afrika og det finnes mange gerilja-gjenger der som driver systematisk voldtekt av kvinnene i landet. Noe som gjør at det regnes som et av verdens minst trygge land å være kvinne. Landet avler også barnesoldater og har krypskyttere. Bare noen dager siden ble 4 nasjonalparkvoktere drept av krypskyttere. Nå høres det kanskje ut som vi bare ramser opp jævlige ting om landet, men det finnes jo fine ting også.

 

Landet har utrolig spennende og fin natur. Bare dumt at vi andre ikke kan oppleve det pga geriljakrig osv.

 


(Bilde: Wikicommons)

 

 

Også må vi ikke glemme disse karene som står her og presser palmenøttolje. De virker jo koselige da. Se så glad han på venstre er. 

 

 

Snakker om palmenøtt. Det trenger vi til denne retten. Det er ikke vanlig palmeolje som du kanskje tenker på, men ‘palm nut oil concentrate’. Det er slikt du finner de stedene det selges afrikanske dagligvarer, og det har de heldigvis i Storgata, Oslo. Her på nydelige Vickys Tropicanas (som også selger hair extensions) har de mye gøyalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hyggelig kar i kassa, men hva skjer med det avkappa hodet øverst i bildet?

 

 

 

 

Dagen etter var det 3-årsbursdag for Mathallen. De ga derfor bort gratis kake og popkorn med smeltet karamell helt over.

 

 

 

 

 

 

Popkornet og kaka passet overraskende godt sammen. De to konsistensene var bare en perfect match. For ikke å snakke om det søte og salte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelda Ekiz, fra blant annet Newton og Anno, var på Mathallen for å vise litt forskjellige eksperimenter for å underholde barna. Hu er rå i kjeften. Hun snakket blant annet om å tisse en gutt på tunga hehe.

 

 

 

 

Så var det duket for ‘last man standing’, en chilikonkurranse med Chili Klaus som vert. Alle deltagerne fikk en chili de skulle spise samtidig, mens Chili Klaus bare fortsatte å fylle på med chili til de som ikke trakk seg. Alle skulle ryke på et eller annet tidspunkt. Det var bare et spørsmål om når, og hvor forferdelig elimineringen kom til å bli.

 

 

chilikonkurranse mathallen oslo grünerløkka chili klaus danmark kongo carolina reaper sterkt tårer nasjonalgastro

 

 

Her kan dere se at deltagerne ble veldig triste etter å ha hørt nyheten om de 4 nasjonalparkvokterne som døde bare noen dager siden. Han til venstre bøyer til og med hodet, og lukker øynene i stillhet, mens de andre er på gråten.

 

 

 

chili klaus mathallen oslo grünerløkka matblogg nasjonalgastro matbloggere carolina reaper barn deler ut

 

 

 

Etter konkurransen delte Chili Klaus ut sterke chilier til unger som var uvitende om deres nærliggende chilidød. Bless their young souls.

 

 

 

chilikonkurranse mathallen oslo grünerløkka chili klaus danmark kongo carolina reaper sterkt tårer nasjonalgastro

 

Kaaynærn klarte å få fatt på verdens sterkeste chili av Chili Klaus. Nemlig Carolina reaper. Å sammenligne denne med en jalapeno, blir som å sammenligne kjøttboller og en sofa. Men den kongolesiske nasjonalretten inneholder chili, så denne kan vi sikkert bruke.

 

 

Chili Klaus: Denne må du være forsiktig med. Den er veldig sterk.

 

 

Vi ble litt redde.

 

 

 

bent stiansen trond viktor gausdal mathallen oslo grünerløkka konkurranse kokkekonkurranse

 

 

 

Så var det kokkeduellen mellom Michelin-kokkene Bent Stiansen og Tom Viktor Gausdal. 

 

 

 

 

 

 

Hvem vant? Vet ikke. Vi var sultne og ville heller begynne på vår egen mat, i stedet for å se på noen andre lage sin. 

 

 

 

 

Her er det noen andre som også venter på mat 

 

 

Ingredienser

  • Kylling, ca. 1 kg eller litt mer
  • 2 Tomater på boks, eller 1 San Marzano, slik vi brukte, som du kan få tak i hos ‘Gutta på haugen’.
  • 1 Løk kuttet i biter
  • Salt
  • Chili, ønsket mengde.
  • Saften fra 1 sitron eller 1/2 grapefruit
  • 2 dl “Palm soup base”/ eller peanøttsmør kan også brukes
  • 1 pose spinat

 

 

 

 

Fremgangsmåte

  1. Del kyllingen inn i store biter. Du kan se en enkel måte å gjøre det på her av Gordon Ramsay. Følger du den video så kommer det til å gjøre livet ditt en del enklere.
  2. La kyllingbitene marinere i litt salt, pepper, chili og sitrussaft i ca. 30 min.
  3. Brun kyllingbitene raskt i en stekepanne. Legg de til side.
  4. Stek løken i en stor nok gryte med litt smør i et par minutter til den blir gyllenbrun.
  5. Ha kyllingen oppi, samt tomatene på boks, palm nut oil og nok vann til å dekke kyllingen.
  6. Legg også spinaten oppi (eller hva annet du har tilgjengelig av grønnsaker. F. eks kål i skiver, gulrøtter, blomkål osv.).
  7. La gryta putre uten lokk (for å redusere sausen) i omtrent 1 time til 1 og en halv time på lav varme. Pass på at gryta ikke tørrkoker. Da etterfyller du med mer vann.
  8. Smak til med salt, pepper og chili (og annet krydder du vil ha i, men da følger du ikke retten slik den blir lagd i Kongo).

 

 

 

 

 

Kyllingen vi valgte å bruke er fra Stangeriet på Mathallen, Oslo. Der vet du at du får god økologisk kylling som har levd et godt liv.

 

 

 

Hva vi synes om maten

 

 

 

 

 

 

Kaayne: Den kyllingen var helt nydelig og mør, men selve sausen smakte ikke så mye egentlig. Den minnet meg egentlig om den nigerianske retten jollof rice. Den smakte tomat, men ikke så veldig mye mer enn det egentlig. Derfor anbefaler jeg dere andre å krydre retten med det dere ønsker for å få den til å smake mer.

 

For å gjøre det til en afrikansk type fårikål kan dere ha i kål i retten også. Jeg tenker det vil gjøre retten god, og et par ss med Worchestershiresaus. Prøv dere fram. Denne sausen er egentlig en base som man kan ha mange andre ingredienser i.

 

Vi tenkte å følge oppskriften slik den er i Afrika, fordi de sikkert ikke har tilgang på kål osv. Nå har vi prøvd det for dere, så dere vet at dere kan krydre den med mer.

 

Jeg var redd for at retten skulle bli for sterk pga Carolina reapern, en jeg smakte faktisk nesten ikke no chili.

 

 

 
 

 

Anniken:

Denne var god, men det var liksom noe som manglet. Det skulle vært litt mer smak. Det var en veldig god base som hadde gjort seg med mer grønnsaker og litt mer krydder. Det skal legges til at jeg ikke er kjempefan av kyllingsmaken. Liker den best med en saus som smaker godt.

Retten er et godt utgangspunkt for en høstgryte med masse sesonggrønnsaker. Det er mulig å bytte ut palmenøttoljen med peanøttsmør. Det ville jeg gjort hvis vi skulle laget den igjen.

 

 

 

 

 

 

Bon appetit!

 


 

 

 

#kongo #moambe #nasjonalrett #kylling #stange #stangekylling #bentstiansen #tomviktorgausdal #afrika #ris #sanmarzano

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg